Sos alb "Bechamel"

Sos alb "Bechamel"

Este un sos simplu si gustos, se foloseste in mare parte la retetele de lasagna si paste.

Ingrediente

Unt
3 linguri
Lapte de vaca
0.5 l
Faina alba calitate superioara
3 linguri
Sare
0.5 lingurite
Nucsoara
0.25 lingurite
Adica un varf de cutit

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o tigaie se topesc 3 linguri de unt

Sos alb "Bechamel" - Pas 1
Pas 2

Apoi se adauga 3 linguri de faina si se lasa 5 min sa se caleasca.

Sos alb "Bechamel" - Pas 2
Pas 3

Apoi se toarna cate putin lapte si se amesteca continuu.

Atentie! Nu turnati tot laptele o data, sa nu se formeze cocoloase.

Sos alb "Bechamel" - Pas 3
Pas 4

Dupa ce se toarna tot laptele si compozitia devine omogena, se lasa sa fiarba 5 min la foc mic.

Se pune sarea si nucsoara, se amesteca si se stinge focul.

Observatie: Daca totusi s-au format cocoloase, folositi un mixer pentru a le dizolva.

Sos alb "Bechamel" - Pas 4

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 g
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)
Colectii: Sosuri diverse

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

Liliana Bivol
Liliana Bivol 16 Nov 2022, 15:36

Daca voi folosi lapte de la magazin va fi ceva?

lena
Elena (lena) Liliana Bivol 16 Nov 2022, 20:41

Va fi bine.😉

N
Natalia Chiriac (N) 15 Feb 2018, 16:56

La ce se folosește acest sos?

lena
Elena (lena) Natalia Chiriac (N) 16 Feb 2018, 05:39

In primul rand se face Lasagna din el, dar este bun la orice paste, legume, cu pui, ciuperci si am chiar o reteta de placinta cu el :)

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 10 Nov 2017, 11:53

daca laptele este rece nu se fac cocoloase

Nota mea pentru reteta:
Valia
Valia 26 Sep 2017, 13:32

Eu fac putin altfel. Mai intai calesc faina in unt. Fierb laptele separat. Le las putin sa se raceasca, sa fie calde, nu fierbinti, apoi le amestec impreuna bine si apoi iar pun la foc, amestecand continuu pana cand incepe sa fiarba si las la foc mic cateva minute. 

Daca am supa de pui, nu pun unt si lapte, pun ulei in loc de unt, supa si smantana, este si mai gustos.

Dar faina trebuie neaparat calita, asta-i secretul sosului alb de calitate.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Valia 26 Sep 2017, 13:50

Stiu si eu acest sos Valia, este foarte bun si imi place si mie sa calesc faina asa.

tasika 07
tasika 07 08 Jan 2015, 16:21

Fain

Nota mea pentru reteta:
Cori
Cori 02 Feb 2012, 23:32

Nici eu nu calesc faina si la sfarsit incorporez si cateva linguri de smantana. Direct lasagna vad in fata ochilor cand vorbesc de sos bechamel

Poza mea pentru reteta:
marcelatofan
maria (marcelatofan) 22 Aug 2011, 08:27

imi plac recetele tale Lena ...

aliscami79
aliscami79 11 Feb 2011, 15:31

da acest sos, in limba italiana: besciamella, face companie buna pastelor fainoase si carnii cu conditia sa fie cal sau, mai bine, fierbinte. Se serveste intotdeauna cat mai fierbinte. Rece isi pierde farmecul. 

MariaP
MariaP 08 Sep 2010, 11:25

Lavi, si eu procedez la fel!

Lavi
Lavi 01 Sep 2010, 16:04

eu la sosul bechamel nu calesc faina - pun laptele la foc, adaug untul si in putin lapte rece dizolv faina - si torn peste laptele cald, mai las putin la foc mic si gata - asa evit si cocoloasele!

Arata toate comentariile