Tort "Kushma lui Guguta"

     Nu am gresit eu denumirea :) - asa se numeste cel mai iubit tort al copilariei mele - m-a si rugat cineva pe forum  sa-l pun pe site.

Il faceam de la 12-14 ani impreuna cu mama la multe sarabatori si era foarte apreciat - combinatie de aluat fraged, visine si crema de smantana - cea mai perfecta posibila, si cea mai simpla.

Noi il preparam intotdeauna impreuna cu cornuletete fragede, din acelasi aluat - sa avem si biscuiti si tort la masa festiva.

Ca de obicei o sectiune la ultimul pas, mai convingatoare - sa aveti pofta buna!

Ingrediente

Smantana
300 g
Unt
300 g
Faina alba calitate superioara
650 g
Visine fara samburi
1 kg
congelate sau din compot
Smantana 20% grasime
1 kg
foarte important sa fie smantana groasa, chiar de 30% grasime - altfel va curge si nu va fi tortul moale si fraged - eventual mai adaugati intaritor de frisca
Zahar
1.5 pah
Esenta de vanilie
1 buc
Ciocolata neagra
50 g
pentru ornat

Pasi de urmat

1

Faceti aluatul ca in Reteta de cornulete fragede.

Lasati la frigider cam o ora, apoi le scoateti si impartiti in 3-4 bile.

2

Pe rand intindeti fiecare bila intr-un dreptunghi mare, sa fie cam de 2 mm grosime foaia.

3

Visinele scurse bine de zeama se amesteca cu 2-3 linguri de faina - asta ca sa puteti lucra usor cu ele si sa nu va curga in aluat.

4

Foaia de aluat se taie in felii de 3 cm, pe fiecare puneti un rand de visine.

5

Se lipesc marginile, asa ca sa formati un rulou-tub cu visine inauntru.

6

Intoarceti ruloul cu marginile lipite in jos.

La fel faceti restul rulourilor si la celelalte bile de aluat.

Calculati nr de rulouri in functie de marimea tortului pe care vreti sa-l faceti:

-  tortul meu are la baza 7 buc - in total mi-au trebuit 28 de rulouri- este un tort mare, aveti grija

- pentru unul cu baza de 6 buc - va trebuie 21

- la baza cu 5 rulouri - 15

7

Aranjati-le in tava, si aveti grija sa fie toate de aceeasi lungime - care sunt mai mari le taiati la cat va trebuie si aveti platoul de tort.

8

Le coaceti in cuptor preincalzit la 200 grade, 20 minute sau pana se rumensc frumos.

9

Aici rulourile mele sunt gata, le-am aranjat in forma de tort, ca sa vad daca vin bine.

10

Preparati crema - intr-un bol adaugati smantana, zaharul, vanilia si eventual intaritorul de frisca.

 

11

Bateti bine crema, sa fie groasa si sa se unga bine.

 

12

Si incepem sa montam tortul:

- pe un platou puneti primul strat de rulouri - la mine 7 bucati

- se ung bine, eventual ungeti putin si platoul, sa fie crema si la baza tortului.

13

Se pune urmatorul strat de rulouri, mai putin 1 buc - deci la mine sunt 6 bucati.

La fel se unge cu crema.

14

Continuati la fel pana ajungeti la ultimul rulou.

15

Ungeti bine cu crema tortul pe toate partile.

16

Dati ciocolata prin razatoare ca sa ornati tortul.

17

Lasati la rece peste noapte ca sa se inmoaie bine.

Si felia promisa :)

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (un tort mare)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

TatianaD
TatianaD (28 December 2012, 22:25)

 Sarbatori Fericite!!! Un An plin de bucurii si de Fericire! Lena, apreciez enorm eofrturile tale de a ne face viata mai frumoasa si mai gustoasa, caci de Multe ori m-ai ajutat in a pregati bucate memorabile (si vorba aia, mancam zilnic). Acestea fiind spuse, vreau sa subliniez faptul ca acest tort este DELICIOS ! In primul rand il ador pe Guguta, un drag personaj al copilariei mele, in al doilea rand ador gustul acestui tort. Visinele sunt usor acrisoare, blatul pufos si in combinatie cu crema de smantana e pur si simplu nemapipomenit! Cand ne grabeam, acasa, il faceam si cu clatite :-) Mneam Mneam. Recomand acest tort, chiar daca e voluminos, se termina imediat! Multumim, Lena !!! LA MULTI ANI!!!

lena
lena (28 December 2012, 22:30)

Multumesc mult Tatiana! La Multi Ani si voua!

DanyelaCostin (29 December 2012, 06:40)

Noi il facem din clatite .. e tare gustos!!!

La toate nuntile ,cumatriile...eu si cu sora mea cautam pe masa acest tort, cred ca toti copii il adora,chiar daca sunt majora il tot caut ... :D

motanika
motanika (29 December 2012, 12:25)

 salut Lena !si felicitari cu sarbatorile!!!eu la fel fac aceasta receta din clatite si iese foarte bine!!am  fakuto akum de craciun!! s-a papat in kiteva minute tot,kred ka am so mai repet si de sarbatorile kare vin!!tie iti multumim pentru tot ceia ce  faci pentru noi.

ile2312
ile2312 (29 December 2012, 17:49)

 Mi se pare o reteta extraordinara! Sigur o s-o incerc si eu si va voi spune atunci parerea pe gustatelea....

La multi ani tuturor! Un 2013 excelent!!!!

Ileana,Craiova

irinutza
irinutza (30 December 2012, 12:25)

 este un tort  foarte delicios,eu stiam aceasta receta si chiar am facut-o atit din clatite cit si din aluatul care Lena il are.L-am facut anul trecut de 8 martie...si s-a papat repejor.Trebuie sa-l mai repet dar cite retete ai tu aici Lena,nu stiu cind il va ajunge iar rindul  

Sarbatori frumoase tuturor!

DanyelaCostin (31 December 2012, 02:18)

Kushma lui Gugutza ,din clatite. Pentru crema am folosit doar smintina de 20% si zahar dupa gust, si l-am ornat cu ciocolata si cu nuci :)  Stiu sigur ca e super delicios :)

soni (03 January 2013, 15:21)

La multi ani! Am facut si eu tortul pentru Revelion, a avut mare succes! Dar am o intrebare, de fapt doua: la cornulete se pune drojdie? in reteta de cornulete ai scris, aici nu. Si mi s-a parut ca nu s-au inmuiat foarte bine rulourile desi l-am tinut la rece mai mult de 24 ore. Am folosit smantana de 30% pentru crema. Oare ce am gresit?

lena
lena (03 January 2013, 15:24)

Da, eu am pus ca la cornulete - drojdie, putina vodka si se face aluatul mai moale.

Dar mama nu punea, ea folosea reteta simpla, doar cu smantana si unt. Poate ai pus mai putina crema?

soni (03 January 2013, 15:50)

Pentru weekend il fac din nou, e ziua baietelului meu cel mic. O sa pun mai multa crema. Merci mult.

dora94
dora94 (04 January 2013, 11:38)

 E super bun. Sa mincat tot intr-o clipa.Multumesc Lena.

timotei
timotei (05 January 2013, 00:08)

Asa de bun este la gust ,visina un pic acrisoara si crema dulce .

drawde (08 January 2013, 11:36)

Buna Lena,

cantitatiile ingredientelor de aici si cu cele de la reteta pentru cornuri, ajung pentru o torta cu 21 de rulouri? Ce lungime au rulourile aproximativ?

lena
lena (08 January 2013, 11:39)

Trebuie sa ajunga cele din reteta de cornulete pentru 21 bucati(depinde si la cat de gros intinzi aluatul, cat de late faci benzile etc). Si lungimea este cam de 20cm.

miniraton (18 January 2013, 10:34)

Buna Lena. Duminica vreau sa fac tortul asta. AM o mica nelamurire. Pt  aluat folosesc cantitatile din reteta de cornulete sau cantitatile de aici , adica 300 g smantana 300 unt 650 faina ? aici zahar scrie doar de 1.5 pah... atat pun in crema de tort sau in aluat ?  :))

 

lena
lena (18 January 2013, 10:36)

Pune in aluat cat scrie in reteta de aici, cea de cornulete poti vedea pasii de preparare.

Zaharul se pune in crema, in aluat nu se pune. Vezi ca in pasi este explicat totul.

danielasavu (20 January 2013, 23:35)

 Mi-am propus sa fac neaparat acest tort saptamana asta, dar pot sa inlocuiesc visinele cu alte fructe congelate?....de ex fructe de padure?....si daca merge  sa fac crema din frisca lichida cu gelatina?...

 

lena
lena (20 January 2013, 23:39)

Cu alte fructe incearca, cu frisca nu merge, trebuie cu smantana pentru ca este mai acrisoara..

miniraton (11 February 2013, 13:54)

Tortul asta...nu mi-a iesit.  Nu a avut niciun gust... probabil din cauza visinelor (care erau din compot si oricum nu aveau niciun gust) , baghetele nu  s-au inmuiat si frisca mea s-a transformat in unt. Oare am batut-o prea mult ?  Asta este...se mai intampla.

lena
lena (11 February 2013, 14:10)

Dap, trebuia sa pui smantana - nu frisca, si intr-adevar ai batut-o prea mult.

Sa-l faci la sigur vara cand sunt visine aromate, sau poti folosi din acelea congelate, sunt f.bune.

Rulourile de la frisca nu se inmoaie, smantana lasa zer si le face bune.

rada (18 March 2013, 23:18)

 lena eu vreu sancerc dar numie clar "intarotorul de frisca "  ce este asta sau unde  se gaseste?

lena
lena (19 March 2013, 08:24)

Rada, intaritorul de frisca este un praf care se vinde la plic, si se foloseste la ingrosat cremele/frisca - aici in caz ca smantana nu este grasa, se poate folosi pentru a o face mai densa.

Este otpional, bineinteles.

rada (19 March 2013, 15:26)

multumec frumos 

ile2312
ile2312 (22 March 2013, 13:37)

 Lena, imi spui te rog ce smantana ai folosit? Pe 29 e ziua sotului si n-as vrea sa dau gres...Merci!

 

lena
lena (22 March 2013, 14:47)

Am folosit smantana de 20% de la Albalact, si am adaugat putin intaritor de frisca, sa fie mai densa si sa nu curga.

ile2312
ile2312 (22 March 2013, 18:37)

 Multumesc mult!

ile2312
ile2312 (23 March 2013, 13:09)

 scuze ca insist,eu folosesc smatana de la tarani,care e foarte gustoasa,crezi ca e buna?

lena
lena (23 March 2013, 13:42)

Este f.buna, depinde cat de grasa este - important sa se ingroase cand o bati cu zahar. Sa ai vreo 3 plicuri de intaritor de frisca, adaugi daca vezi ca este prea lichida dupa ce o bati.

Daca este prea lichida crema, va curge si nu va fi tortul fraged si cremos.

salomeea (29 September 2013, 00:23)

Foarte, foarte gustos acest " Cusma lui Guguta"...se termina cu viteza luminii, deja am devenit si experta in al pregati....e preferatul sotului si al tuturor prietenilor care l-au gustat la noi, mereu ma roaga sa-l pregatesc si are un succes garantat, tre sa pun si deoparte o bucatica ca altfel nu mai auc sa gust din el......Multumim Lena ptr recetele minunate si munca pe care o depui in tot ceea ce facifamilia mea te adora 

lena
lena (29 September 2013, 10:11)

Multumesc Salomeea! Ma bucur mult ca va plac retetele si au succes, este un mare motiv pentru mine sa continui cu retetele si experimentele in bucatarie.

Sa aveti pofta buna!

dynamic1 (04 February 2014, 21:51)

Smantana trebuie sa fie fermentata sau dulce?

lena
lena (04 February 2014, 21:53)

Fermentata.

dynamic1 (04 February 2014, 21:57)

Multumesc frumos pentru raspuns si pentru promptitudine!

tiki
tiki (30 March 2014, 21:20)

                 Buna. Uitandu-ma acuma la mine in Folderul cu preparatele mele am vazut si acest tort,pe care l-am facut de mult,dar nu l-am postat fiind f.dezamagita de designul meu, gandindu-ma ca la al 2-lea tort sa o fac,dar vad ca nu-i mai vine randul,asa ca postez  "opera" mea de atunci. Eu l-am facut cu clatite ,mai mic, si cu jumatate din cantitatea de crema,care a fost f.multa. Deci ce mi s-a intamplat? Am pus la baza 4 clatite,si crema multa,apoi 3,dar cele 3,le-au ferit pe cele de mai jos si s-au lasat si ele in jos. Probabil trebuia o tava exact ptr.4 cu borduri ca sa le tina,dar nu am avut. In concluzie ultima de sus s-a lasat in jos de nu a fost ca o piramida. De gust nu am ce comenta. F.bun, crema cu smantana de 38 gr. (nici nu stiam ca exista), nemaipomenit, super tare. Asta e povestea lui Guguta al meu. Pupici.

 

adri (17 June 2014, 18:04)

La reteta de cornulete se pune si drojdie, aici nu e necesar?

lena
lena (17 June 2014, 18:06)

 Nu trebuie.

Cornelia BB (05 July 2014, 06:50)

 Un tort gustosel dar nu prea sau înmuiat turtele, chiar si dupa doua zile tot tare era ... 

Cornelia BB (05 July 2014, 06:51)

 Tort Cușma lui Guguta 

Cornelia BB (05 July 2014, 06:52)

 Cam asa a ratat tortul meu 

Cornelia BB (05 July 2014, 06:52)

 Guguta inca nefinisat

Cornelia BB (05 July 2014, 06:54)

 Turtele cu Vișina merg la copt in cuptor 

rodici (11 December 2014, 19:48)

extraordinara torta!

tatianaS (12 December 2014, 09:09)

buna, mi-am adus aminte de copilarie, pe masa da craciun nu lipsea cusma lui guguta, o sa-l fac anul acesta si eu, LA MULTI ANI