Prajitura cu mere si crema de zahar ars

Va propun o prajitura cu mere si crema de zahar ars foarte insiropata, fina si aromata. Aroma de mere se imbina perfect cea cel de vanilie si crema de zahar satisfacand si cele mai pretentioase gusturi.

Ingrediente

Zahar
125 g
ptr caramelizat
Oua
3 buc
Lapte
700 ml
Zahar
150 g
Esenta de vanilie
1 buc
Oua
4 buc
Zahar
125 g
Faina
150 g
Praf de copt
1 buc
Zahar vanilat
1 buc
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli)
400 ml
optional
Zahar pudra
100 g
optional

Pasi de urmat

1

Se topeste 125g de zahar (sau mai mult daca aveti tava mai mare) in tava in care se va face prajitura, pana cand devine auriu – maroniu. In cazul meu am pus tava pe doua ochiuri de la plita ca era maricica.

Se suceste si se rasuceste :) tava pana se intinde caramelul pe toata suprafata ei. In caz contrar se va lipi prajitura.

2

Merele de curata de coaja si seminte si se taie dupa preferinte – cubulete, rondele…se pot lasa chiar si asa curatate intregi. Eu le-am taiat mai grosier ca-mi place sa simt gustl de mere in prajitura. Se aseaza merele in tava peste caramel si se da la cuptor la 200 grade numai pana se face compozitia de crema de zahar ars, nu e nevoie de mai mult.

3

Intr-un vas se amesteca bine cu telul sau mixerul 3 oua, 700 ml lapte, 150 g zahar si esenta de vanilie si se adauga peste merele din tava.

Se lasa la cuptor pana cand se incheaga crema de zahar ars si se aduna siropul, aproximativ 25 min.

4

In acest timp se bat spuma 4 albusuri. Cand se intareste albusul se adauga 125g zahar si un zahar vanilat si se mixeaza in continuare. Cand s-a intarit bine albusul se adauga cele 4 galbenusuri, 150g de faina si praful de copt si se amesteca usor cu miscari de jos in sus pentru a nu turti compozitia.

5

Dupa ce s-a inchegat crema de zahar ars se adauga compozitia de mai sus si se lasa la cuptor pana se coace, aproximativ 20 min. Verificati cu scobitoarea (fiti atenti insa ca s-ar putea sa ajungeti la stratul de crema de zahar ars de jos si sa aveti impresia ca inca nu e facuta) sau apasati usor – este gata cand aluatul revine la forma initiala.

6

Scoasa din cuptor, o lasati putin sa se raceasca si apoi o rasturnati pe un platou, astfel incat crema de zahar ars sa fie deasupra. In felul acesta tot siropul de la crema va cobori in aluat si-l va insiropa bine. Se lasa la rece 1-2 ore.

7

Se serveste ca atare sau cu frisca, cum am facut eu (am mixat 400ml de smantana dulce Milli cu 100g zahar pudra).

Arata mai bine cu frisca si e si mai buna.

Cantitate: 2 kg ()
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 10 min
Publicata:

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 12

lena
Elena (lena) 21 dec 2015, 09:18

Este cam de 15x25cm

Alinusa C.
Alinusa C. 21 dec 2015, 09:16

Cam ce dimensiune a tavii dreptunghiulare ar fi buna pt a iesi prajitura buna ?Vreau sa o fac pt ziua bb meu

lena
Elena (lena) 04 mar 2013, 12:07

Sunt cam 5 mere.

crystal ranieri
crystal ranieri 04 mar 2013, 12:02

Buna . De cite mere este nevoie , pt aceasta prajitura ? Nu este specificat in ingrediente . Multumesc frumos .

Corina79
Corina79 04 feb 2013, 15:51

Tare bine arata. Cred ca mai fac si eu o tava :)

claela
claela 04 feb 2013, 11:26

Am promis ca revin si cu poza...nu i-am mai pus si frisca deasupra, dar este foarte buna ...multumesc

Poza mea pentru reteta:
Corina79
Corina79 03 feb 2013, 20:45

Asa m-am bucurat, ca nici nu m-am uitat cum am tastat :)

Corina79
Corina79 03 feb 2013, 20:44

Claela, mabucur tare mutl ca ti-a placut.

claela
claela 02 feb 2013, 21:45

foarte buna prajitura...am facut-o azi...o sa revin si am sa pun si o poza

 

Corina79
Corina79 31 ian 2013, 12:33

Da, 3 oua si 700 ml de lapte. Ai incredere ca iese foarte bine. E testata de multe ori :)

Arata toate comentariile