Clatite cu iaurt si faina de secara

Nota 5 (2 voturi)
*****

   Azi va propun o reteta de clatite cu faina de secara, de fapt una din cele mai populare retete de clatite rusesti. Daca nu stiti ce sa faceti cu faina de secara, va spun eu, merita s-o luati(eu in Carrefour am gasit, sigur este si la Plafar) macar pentru aceste clatite minunate - sunt gustoase, moi, groase si eu zic ca destul de sanatoase. Cred ca este cea mai potrivita reteta pentru a folosi faina de secara(la paine inca nu am reusit s-o folosesc cu succes), se "pupa" perfect si chiar avantajeaza clatitele.

Sa le incercati neaparat, mai bune si mai sanatoase sigur nu gasiti, Sofia nu se mai oprea sa mi le ceara, si eram linistita chiar daca mananca ceva mai multe.

Ingrediente

Lapte batut/Iaurt/Chefir
300 ml
Zahar
1 linguri
eu am pus indlucitor de stevie
Oua
1 buc
Faina de secara
0.5 pah
pahar de 250ml
Faina integrala de grau
0.5 pah
puteti sa puneti si faina alba
Lapte
350 ml
Ulei de floarea soarelui
1 linguri
Sare
0.25 lingurite
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

Intr-un bol amestecati iaurtul, oul, zaharul, sarea.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 1
2

Bicarbonatul se stinge cu 50 ml de apa clocotita si se adauga la ingredientele din bol.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 2
3

Adaugati fainurile, amestecati.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 3
4

O sa va iasa o compozitie mai groasa care trebuie "diluata" cu putin lapte.

Deci adaugati laptele - la mine a luat 350 ml ca sa-mi iasa textura potrivita.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 4
5

Trebuie sa va iasa groasa ca un iaurt de baut, sau o smantana ma lichida.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 5
6

Incingeti bine o tigaie antiaderenta(a mea este de ceramica), o ungeti folsind  pensula cu putin ulei.

Turnati un polonic de aluat si miscati putin tigaia ca sa se intrinda aluatul in forma de cerc mai mare.

Daca sunteti mai incepatori poate sa iasa mai "harta" dar cu timpul mana se va da :)

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 6
7

Le coaceti la foc mediu, observati ca dupa 2-3 minute incep sa apara "gaurile" si suprafata clatitei nu mai este cruda.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 7
8

Atunci se intorc atent(clatitele cu faina de secara sunt mai fragede) si mai lasati sa se faca 1-2 minute.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 8
9

Asa le coaceti pe toate si le puneti una peste alta pe parcurs.

Observati ce gaurite sunt - asta-i semn de clatite reusite - cel putin astea sunt cele mai apreciate de gurmanzii rusi :)

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 9
10

Si le serviti cu ce va place - iaurt, smantana, gem...

Eu findca sunt mai la regim - le-am savurat cu sirop de agave - bun, bun... cu un ceai fierbinte...

Pofta Buna!

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 10
Cantitate: 12 buc ()
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Mitela (01 February 2013, 13:45)

 Ma bucur de fiecare data cand postezi o reteta si saptamanal prepar cate ceva de la tine pentru ca sunt usoare, sanatoase si gustoase. Am incercat de vreo doua ori sa fac clatite de genul acesta, mai dietetice, dar de fiecare data am aruncat aluatul pentru ca nu se inchega si nu puteam sa il intorc. :D. De abia astept sa fac si painicile indiene (am aceeasi istorie cu ele ca si cu clatitele).

Multumesc ca imi citesti gandurile si ma salvezi! :)

*****
Lianulia (06 February 2013, 12:45)

 Am incercat-o si o consider interesanta, fiind diferita de clatitele "clasice" de la noi. Pentru ca eu am facut-o cu o gaselnita de faina (amestec de mai multe fainuri, negasing inca de secara) au iesit cat de cat, dar nu chiar cum le descrii tu. Important este ca in final, desi initial ma pusese sa arunc compozitia, sotul a mancat si el (pe furis). Am dat 4*, dar sunt sigura ca daca aveam faina potrivita as fi dat 5*.

irina stefania (06 March 2013, 14:48)

Am facut deja de doua ori aceste clatite si au devenit  preferatele mele. Sunt fragede si se mentin asa chiar pana a doua zi ( asta in cazul in care mai raman pe a doua zi ).  Multumesc , Lena !

 

tiki
*****
tiki (09 May 2014, 12:26)

             Buna. Am planificat sa fac o paine, si am ajuns la clatite. Hahaha. Interesante si difera de cele normale. Am copt numai 4, primei a trebuit sa-i fac CTC-ul si am mancat 1/2 cu gem si 1/2 cu smantana (mi-a mai placut cea cu smantana). Restul aluatului l-am bagat la frigider ptr.maine cand vine baiatul si sa i le fac proaspete. Multumesc. Pupici.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena