Clatite cu iaurt si faina de secara

Azi va propun o reteta de clatite cu faina de secara, de fapt una din cele mai populare retete de clatite rusesti. Daca nu stiti ce sa faceti cu faina de secara, va spun eu, merita s-o luati(eu in Carrefour am gasit, sigur este si la Plafar) macar pentru aceste clatite minunate - sunt gustoase, moi, groase si eu zic ca destul de sanatoase. Cred ca este cea mai potrivita reteta pentru a folosi faina de secara(la paine inca nu am reusit s-o folosesc cu succes), se "pupa" perfect si chiar avantajeaza clatitele.

Sa le incercati neaparat, mai bune si mai sanatoase sigur nu gasiti, Sofia nu se mai oprea sa mi le ceara, si eram linistita chiar daca mananca ceva mai multe.

Ingrediente

Lapte batut/Iaurt/Chefir
300 ml
Zahar
1 linguri
eu am pus indlucitor de stevie
Oua
1 buc
Faina de secara
0.5 pah
pahar de 250ml
Faina integrala de grau
0.5 pah
puteti sa puneti si faina alba
Lapte
350 ml
Ulei de floarea soarelui
1 linguri
Sare
0.25 lingurite
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

Intr-un bol amestecati iaurtul, oul, zaharul, sarea.

2

Bicarbonatul se stinge cu 50 ml de apa clocotita si se adauga la ingredientele din bol.

3

Adaugati fainurile, amestecati.

4

O sa va iasa o compozitie mai groasa care trebuie "diluata" cu putin lapte.

Deci adaugati laptele - la mine a luat 350 ml ca sa-mi iasa textura potrivita.

5

Trebuie sa va iasa groasa ca un iaurt de baut, sau o smantana ma lichida.

6

Incingeti bine o tigaie antiaderenta(a mea este de ceramica), o ungeti folsind  pensula cu putin ulei.

Turnati un polonic de aluat si miscati putin tigaia ca sa se intrinda aluatul in forma de cerc mai mare.

Daca sunteti mai incepatori poate sa iasa mai "harta" dar cu timpul mana se va da :)

7

Le coaceti la foc mediu, observati ca dupa 2-3 minute incep sa apara "gaurile" si suprafata clatitei nu mai este cruda.

8

Atunci se intorc atent(clatitele cu faina de secara sunt mai fragede) si mai lasati sa se faca 1-2 minute.

9

Asa le coaceti pe toate si le puneti una peste alta pe parcurs.

Observati ce gaurite sunt - asta-i semn de clatite reusite - cel putin astea sunt cele mai apreciate de gurmanzii rusi :)

10

Si le serviti cu ce va place - iaurt, smantana, gem...

Eu findca sunt mai la regim - le-am savurat cu sirop de agave - bun, bun... cu un ceai fierbinte...

Pofta Buna!

Cantitate: 12 buc ()
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

elena niculescu
elena n (elena niculescu) 10 oct 2015, 18:20

sunt senzationale!!!

Nota mea pentru reteta:
mia barboiu
mia barboiu 06 sep 2015, 16:19

Eu le-am facut numai cu faina de secara , cantitatile le-am potrivit la ochi caci nu mai corespundeau, probabil din cauza ca textura fainilor e diferita...(nici o problema cu coptul sau intorsul),in loc de zahar ....indulcitor ,si ca sa fie perfect dietetice....marmelada de casa cu indulcitor...Sincer.....sunt mult mai gustoase ca cele normale, mii de multumiri Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ekaterinka
Ekaterinka 20 mai 2015, 20:05

sunt extaziata de rezultat!mi-au iesit clatitele ideale,moi pufose si cu un gust neobisnuit de bun.multumesc Lena

Ekaterinka
Ekaterinka 20 mai 2015, 18:29

faina mea de secara cica e dietetica,macinis integral..

Ekaterinka
Ekaterinka 20 mai 2015, 18:27

Lena vreau sa incerc azi clatitele astea dar dupa esecul de ieri...am dubii.deci daca pun faina alba,in loc de integrala si de secara vor iesi ok?

RodicaRodica
RodicaRodica 25 apr 2015, 23:11

In Chisinau faina integrala am gasit la reteaua de marketuri Nr.1. Multumim pt recete Lena, f des ma ghidez dupa ele.

lena
Elena (lena) 05 apr 2015, 14:56

Tigaile sunt "buba" mea, am incercat de toate, din pacate majoritatea au fost pe termen scurt si f.scurt, chiar si marcile cunoscute. De jumatate de an folosesc tigaile cu 3 straturi de marmura de la Blaumann, se gasesc pe internet, dati o cautare si vedeti diferite dimensiuni si modele. Mi-au placut mult si am luat inca 2 dupa ce am incercat prima tigaie. Au pret rezonabil, aveti grija sa fie cu 3 straturi marmura.

nicma
nicma 04 apr 2015, 19:43

Imi puteti recomanda, va rog, o tigaie buna? Multumesc!

tiki
tiki 09 mai 2014, 12:26

Buna. Am planificat sa fac o paine, si am ajuns la clatite. Hahaha. Interesante si difera de cele normale. Am copt numai 4, primei a trebuit sa-i fac CTC-ul si am mancat 1/2 cu gem si 1/2 cu smantana (mi-a mai placut cea cu smantana). Restul aluatului l-am bagat la frigider ptr.maine cand vine baiatul si sa i le fac proaspete. Multumesc. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lianulia
Lianulia 06 feb 2013, 12:45

Am incercat-o si o consider interesanta, fiind diferita de clatitele "clasice" de la noi. Pentru ca eu am facut-o cu o gaselnita de faina (amestec de mai multe fainuri, negasing inca de secara) au iesit cat de cat, dar nu chiar cum le descrii tu. Important este ca in final, desi initial ma pusese sa arunc compozitia, sotul a mancat si el (pe furis). Am dat 4*, dar sunt sigura ca daca aveam faina potrivita as fi dat 5*.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile