Prajitura fina cu gem/dulceata

     Una din cele mai reusite retete pe care le-am incercat in ultimul timp, reteta mi-a atras atentia prin faptul ca se poate folosi gem sau dulceata si intr-o forma foarte interesanta(mai ales ca am niste depozite de dulceturi care nu prea se mananca).

O alta chestie interesanta, in aluat se foloseste praf de budinca de vanilie, si sa vedeti ce aluat extraordinar iese! Sotul zice ca este ca un panettone(cozonac italian), foarte fin, aromat, fraged - mi-a spus ca este cea mai tare prajitura care am facut-o pana acum...

Si chestia cu dulceata - se fac niste canale aromate si colorate in interiorul prajiturii, care completeaza aluatul acesta perfect.

Recomand s-o incercati neaparat, la noi sigur de acum incolo va fi cea mai iubita prajitura!

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
80 g
Faina alba
170 g
Praf de copt
2 lingurite
Budinca de vanilie la plic
20 g
jumate de plic de 40g - se poate inlocui cu amidon simplu.
Lapte
40 ml
Unt
80 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Dulceata
8 linguri
sau gem mai dens - cantitatile sunt aproximative aici, puneti dupa preferinte si gusturi

Pasi de urmat

1

Faina se amesteca cu praful de copt si praful de budinca de vanilie.

2

Ouale se bat spuma alba cu zaharul.

3

La compozitia de oua adaugati amestecul de faina, mixati.

4

Urmeaza laptele si untul moale - mixati bine, va iese un aluat mai dens, ca o smantana mai groasa.

5

Se asterne cu harite de copt o tava de 28 cm diametru(sau 26 cm).

Turnati aluatul in tava si il intindeti cu o lingura pe toata suprafata.

6

Cu o lingurita puneti deasupra, peste aluat, cate putin gem/dulceata din loc in loc.

Incercati sa nu puneti dulceturi prea lichide.

7

Coaceti prajitura la cuptor preincalzit la 200 grade, timp de 30-35 de minute - pana se rumeneste frumos.

Aveti grija, se coace destul de repede, sa nu se "bronzeze" prea tare :)

8

Dupa ce s-a racorit bine, o scoateti din tava, pudrati cu putin zahar pudra(optional) pentru decor.

Portionati si savurati cu mare placere!

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (7-8 portii)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

igorbt
igorbt (11 March 2013, 13:32)

Am savurat aceasta prajitura cu foarte mare placere. Intradevar e foarte fina, pufoasa. A devenit favorita mea

sara33 (11 March 2013, 18:26)

 buna lena!arata super tare prajiturik,din kte am inteles este si super buna,cu siguranta am sa o incerc si eu de curand,este economik si simpla!pupici

CLAUDIA BOS.
CLAUDIA BOS. (12 March 2013, 12:48)

 buna!eu am o reteta minune ptr duceata din camara ffff.simpla!torta alla marmelata:120zahar , 120faina , 120unt , 2oua , dulceata.se topeste untul , se amesteca cu zaharul , se adauga ouale intregi , mixezi , itoata compozitia se varsa intr-o tava rotunda 24diametru sa zicem unde ai pus hartie de copt . pui duceata cu lingurita de jur imprejur pe margini  si in mijloc mai mult . bagi la cuptor 20min aprox. la 180grade.f.usoara si buna cu gust de lapte praf .

CLAUDIA BOS.
CLAUDIA BOS. (12 March 2013, 12:49)

 scuze am uitat....dupa oua pui faina!!!pooopici

 

zatara
zatara (12 March 2013, 12:59)

 super tare reteta am sa o incerc mai tarziu......multumim Lena 

Anabela (12 March 2013, 14:41)

Cumva albusul se bate separat de galbenus, ca nu scrie in reteta?

 

suzane (12 March 2013, 19:59)

simpla,ieftina,interesanta,trebuie testata

CLAUDIA BOS.
CLAUDIA BOS. (13 March 2013, 15:31)

 anabela daca te referi la prajitura mea....nu nu se bate albusul separat se pun ouale intregi!!!

 

Nina-Andreea
Nina-Andreea (13 March 2013, 21:10)

Foarte, foarte bună! M-am cam zgârcit eu la gem (m-am temut că va fi prea greu și se va duce tot la fundul tăvii), dar e delicioasă și așa, cu gem mai puțintel!

Anisoara89
Anisoara89 (17 March 2013, 17:55)

 O prajiturica extraordinara, super fina, aromata, aratoasa etc....

Multumesc Lena!!! 

Lianulia (19 March 2013, 13:28)

 Am facut-o si eu - foarte buna, simpla, la indemana etc., exact cum trebuie, mai pe scurt. Doar ca mi se pare ca a mea nu este asa crescuta precum a ta sau a altor fete care au postat aici. Are putin peste un deget grosime, facuta in tava de 28, dar de coapta, este coapta si pufoasa. Ce zici?

lena
lena (19 March 2013, 15:22)

A mea este putin mai groasa decat un deget, dar fiind poza facuta  de aproape poate se vede mai inalta.

Anisoara89
Anisoara89 (19 March 2013, 16:33)

da, a mea chiar a fost inalta cam de trei degete chiar, dar tava e de 26 cm, si mi-a mers un pic mai mult lapte, asa mi-a cerut aluatul, poate ca de asta si e mai inalta.

lena
lena (19 March 2013, 16:40)

Da, creste mai bine daca aluatul este putin mai diluat, poate depinde si de densitatea/calitatea budincii.

Lianulia (19 March 2013, 17:56)

 Am inteles si m-am linistit. Va multumesc.

Nina-Andreea
Nina-Andreea (20 March 2013, 11:13)

Am făcut din nou această prăjiturică! De data asta a ieșit puțin diferit, parcă și puțin mai înaltă.

simona.blondy
simona.blondy (29 April 2013, 00:11)

foarte frumoasa la aspect,insa nu mi a iesit,aluatul este necopt inauntru,nu inteleg dc,stiu doar k mi s a parut prea multa faina fata d celelalte cantitati,aluatul meu nu se clintea knd era gata mixat,asa k am incercat s ii mai pun putin lapte kt sa iasa k o smantana cum scria mai sus,insa nu stiu dc nu s a copt inauntru .....imi vine sa plang asteptam cu atata nerabdare s fie gata si nu a iesit ,lena heeeeeeeeeeeelp :(((

simona.blondy
simona.blondy (29 April 2013, 00:25)

ingredientele au fost proaspete,prajitura a crescut foarte frumos,doar k nu s a copt inauntru ,de lasat mai mult la cuptor nu puteam s o mai las k era facuta deasupra si p scobitoare nu a ramas nimik.....astept pareri ,sfaturi,poate repet reteta kt d curand...m uit l ea si m oftic deoarece nu stiu ce s a intamplat ...

lena
lena (29 April 2013, 01:23)

Simona, chiar nu stiu cu ce sa te ajut, incearca s-o mai tii cu folie de aluminiu deasupra. Sau s-ar putea sa fi fost gemul prea lichid sau prea mult si pare cruda.

simona.blondy
simona.blondy (29 April 2013, 01:42)

 gemul nu a fost lichid deoarece citisem bn sfaturile d sus si l am ales special pt reteta aceasta ,(nu am mai lasat o k se ardea) ,nici prea mult nu a fost -am pus kteva lingurite din loc in loc ,nu stiu ce s zic ,dar knd aluatul era mixat era foarte tare nu se clintea asa iese si la voi? eu m am speriat si am mai pus putin lapte cum am zis si mai sus deoarece stiam k trebuia s aiba consistenta unei smantani... :( ,si era scris la comm2 k dak mai pui putin lapte creste si mai mult putin ....

simona.blondy
simona.blondy (29 April 2013, 01:50)

eu o pot incerca ink o data reteta eventual fara gem k ar trebui s iasa dar eu zic k e d vina faptul k e foarte tare aluatul,mi se pare multa faina in comparatie cu celelalte ingrediente,spuma d ou mi a iesit super,praful d budink e din cel kre fac mereu,faina l fel,toate proaspete,nu stiu ce s zic....apropo spuma era din cele 2 oua intregi ,sau doar albusurile?a intrebat si anabela dar nu i s a rasp,claudia bos i a rasp pt reteta data d ea ,dar pana la urma nu stiu pt cn a fost intrebarea.... :( imi pare rau k n a iesit reteta,chiar nu mai incerksem d mult timp cv dupa situl tau k n am mai avut timp...

lena
lena (29 April 2013, 07:53)

Aluatul trebuie sa fie dens, mai mult de 20ml de lapte in plus nu trebuie sa adaugi la reteta. Se bat ouale, nu doar albusurile, intrebare de mai sus era referinta la alta reteta.

simona.blondy
simona.blondy (29 April 2013, 22:23)

intregi am batut ouale.... :) m am gandit s intreb poate gasesc buba :(  ,dar asa va iesit si voua,aluatul dknd era gata mixat,d neclintit?

Rooxy
Rooxy (08 June 2013, 17:00)

Buna Lena,prajitura ta arata foarte bine,dar din pacate la noi in casa nu se consuma dulceturi/gemuriCe mi s-a parut interesant de incercat a fost blatul tau cu praf de budinca de vanilie pe care l-am si facut...numai ca dupa ce s-a racit l-am taiat in doua si am pus crema de vanilie din mascarpone.Mie mi-a iesit o prajitura fina cu crema de vanilie,pentru ca blatul tau de prajitura este absolut dementialSaru"-mana!Imi pare rau de poza ca nu o pot mari..

alina6 (16 November 2013, 04:50)

Si asta am facut-o :D e fainaa!

puk (23 November 2013, 17:56)

nu a crescut ,nu stiu dc ..eu nu am cantar sa cantaresc incredientele asa ca le-am pus asa din ochi cred ca asa e motivul !!pacat ....

 

robert raicu (23 November 2013, 18:53)

 Am si eu o intrebare...are ceva daca in loc de unt pun margarina??

lena
lena (23 November 2013, 22:23)

Da, sigur ca merge.

theotocu (16 January 2014, 18:46)

 Alta minunatie iesita din mainile mele cu ajutorul ideilor tale! Eu am facut-o cu gem de prune si, cu siguranta, voi repeta experienta cat mai des! Iti multumesc mult! Voi posta doar poza de ansamblu, pentru ca nu am mai avut timp! Au venit ''termitele''!

madalina21 (19 January 2014, 13:35)

 Foarte buna! Am folosit gem de prune si caise! 

madalina21 (19 January 2014, 14:14)

 Uitasem sa dau stelute!

LiubaP (26 January 2014, 22:35)
A iesit extraordinara, demult cautam o reteta de genul. Din pacate mi-a iesit cam putina compozitie si a fost subtire stratul deprajitura, chiar si asa foarte buna... Data viitoare o sa dublez cantitatea ingredientelor sa vad cum iese.
natarusu (28 January 2014, 17:45)

 Salut Lena, e ok dacă pun bicarbonat de sodiu în locul prafului de copt? La moment nu îl am în casă, dar tare aş vrea să facă această prăjiturică.

lena
lena (28 January 2014, 17:51)

Da, poti incerca sa pui bicarbonat dar il stingi cu putin otet.

natarusu (28 January 2014, 17:58)

 Merci, revin cu rezultatul.

natarusu (28 January 2014, 20:29)

 E foarte buna, chiar dacă nu a crescut mult. Aştept reacţia soţului. Merci Lena!

DyaSunny (11 March 2014, 21:10)

 Chiar acum am bagat-o la cuptor dar nu am folosit budinca ca nu aveam ci am pus putina cacao. Doamne ajuta sper sa-mi iasa o delicatese! mersi frumos Lena. mai scriu cand e gata :D

 

 
DyaSunny (11 March 2014, 22:14)

 Woow mi-a iesit gustos de delicioasa cu toate ca nu aveam nici tava portivita si dulceata de caise a cam ramas deasupra  era destul de lichid dar e ok, a iesit minunata si am savurat-o cu un fresh de mango just yummy yumm! Multumesc foarte mult Lena! a si datat viitoare cand mai am pofta de ceva bun si delicios aici te gasesc 

Illy (06 June 2014, 14:16)

Tocmai am pus prajitura in cuptor, dar intr-o tava de chec, sper sa iasa.

Super interesante retetele, abia astept sa le incerc.

Multumim!

Maraka (10 December 2014, 14:58)

 Buna . Eu nu am cantar de masurat , ai putea sa scri cantitatile ingredientelor in linguri . Asa imi va fi mai usor  , caci daca pun dupa ochi nu imi iese .

Arata superb . Abia stept sa o fac. Felicitari pentru retetele tale , sunt minunate .

 

lena
lena (10 December 2014, 16:55)

Off, unii vor in grame, altii in linguri - deci nicicum nu-i rezolv pe toti.

Asa ca sa aveti idee - 1 lingura=10g, 1 pahar=130g - aproximative toate bineinteles.