Cum se fierbe nautul Reteta VIDEO

Cum se fierbe nautul

Am pus multe retete pe site cu naut si de obicei recomandam sa-l cumparati gata la conserva - este mai simplu atunci cand gatiti foarte rar doar un mic pate sau hummus de naut. Dar daca vreti sa gatiti si alte retete cu naut recomand sa va faceti altfel aprovizionarile sau rezervele de naut fiert.

Noua au inceput sa ne placa tot mai mult mancarurile cu naut - diverse chiftele de naut, curry de naut, hummusul... - in acest caz am inceput sa-l fierb si sa-l congelez pentru a avea oricand la indemana si la costuri mult mai mici decat cel de la conserva.

Desi dureaza pana se face, chiar merita efortul, dupa ce v-ati facut rezervele nu mai aveti grija lui, si oricand aveti la indemana o posibilitate de garnitura/mancare sanatoasa.

Ingrediente

Naut uscat
1 kg
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita

Pasi de urmat

Pas 1

Eu cumpar de obicei nautul in magazinele arabesti de tip Halal - este mai ieftin, mai mare ca bob si fierbe mult mai bine decat cel care il gasesc in plafar.

Cum se fierbe nautul - Pas 1
Pas 2

Turnati nautul intr-un vas mai mare si adaugati apa cat sa acopere de 5-6 ori volumul lui.

Puneti si o lingurita de bicarbonat in apa - va grabi ulterior fierberea nautului.

Din alte recomandari am mai pus bicarbonat si direct la inceputul fierberii in cratita cu apa fierbinte - aici sa aveti grija, se va face o spuma mare care trebuie s-o luati repede, sa nu va murdareasca aragazul.

Cum se fierbe nautul - Pas 2
Pas 3

Lasati peste noapte la inmuiat nautul - daca intre timp observati ca s-a marit prea mult in volum si nu mai este acoperit de apa, mai adaugati.

Cum se fierbe nautul - Pas 3
Pas 4

A 2-a zi il scurgeti de apa, spalati bine si puneti la fiert in multa apa, sa acopere cam de 2 ori volumul lui.

Cand incepe sa fiarba va face spuma, o luati usor cu o lingura, faceti focul mic si lasati-l vreo 2 ore.

Eu nu pun plante aromatice la fiert(frunza de dafin, ceapa, rozmarin) pentru ca vreau sa am un naut neutru la gust, bun pentru orice preparat(chiar si ca un blat de tarta dulce dietetica).

Cum se fierbe nautul - Pas 4
Pas 5

Aveti grija sa fiarba incet si daca mai este nevoie, pe parcurs completati cu apa fiarta/clocotita.

Este gata atunci cand luati un bob si strivit intre degete este cremos si moale.

Timpul de fierbere difera, am avut cazuri cand s-a fier in 1 ora, in 3, in 5 - cel mai repede fierbe nautul arabesc.

Cand este gata, opriti focul si lasati sa se raceasca complet.

Cum se fierbe nautul - Pas 5
Pas 6

Nautul poate lasa niste coji(am avut cazuri cand nu a lasat), care dupa preferinta le puteti lasa sau alege. Pur si simplu se freaca bobitele de naut intre palme si se clatesc sub jet de apa rece.

Se poate pastra la frigider 2-3 zile daca il consumati imediat.

Cum se fierbe nautul - Pas 6
Pas 7

Sau se pune in pungi - cantitati exacte cat va trebuie pt pate-uri, mancaruri - mai mici sau mai mari - si se congeleaza.

Se pastreaza perfect la congelator, pe termen lung, nu-si schimba deloc gustul si textura.

Inainte de preparare il lasati cateva ore la decongelat.

Cum se fierbe nautul - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

TodorMihaela182
Todor Mihaela (TodorMihaela182) 17 Jan 2019, 10:07

Buna am citit aici reteta de fierbere a nautului si as adauga un mic detaliu :apa se clocoteste inainte de a adauga nautul ca sa fiarba mai repede si fara sa devina tare.Locuiesc in Spania de multi ani iar localnici de aici asa fierb nautul.Felicitari pentru toate retetele care ni le oferi eu personal te urmaresc demult acum mai usor cu aplicatia pe telefon

Gaber Dinu
Gaber Dinu 21 Dec 2018, 14:00

Pentru folosirea oalei sub presiune trebuie repectate cateva reguli: Oala nu trebuie incarcata mai mult de 75%. Daca stim ca se va forma spuma este mai bine ca sa eliminam spuma si apoi sa punem capacul. Toate oalele au cel putin un sistem de siguranta in afara orificiului prin care se elimina surplusul de abur si acel sistem trebuie ferit de obturare deci mereu curatat. CHIAR DACA NE GRABIM NU ESTE RECOMANDAT SA DAM FLACARA ARAGAZULUI LA MAXIM. Dupa 10 minute este recomandat sa verificam daca orificiul de evacuare a aburului nu s-a infundat. Daca nu ies aburi trebuie racita oala cu apa rece si dupa aceea de ridicat capacul si desfundat orificiul.

MihaelaMiu260
Mihaela Miu (MihaelaMiu260) 16 Nov 2018, 22:26

Multumim mult pentru sfaturi si retete! Aici pe LaLena am aflat multe lucruri folositoare cu privire la prepararea corecta a anumitor alimente, cat si retete foarte bine explicate. Va doresc numai bine!

miky.alina
miky.alina 14 Nov 2017, 14:29

Buna! Am si eu o intrebare :) Se poate congela nautul si dupa ce a stat o noapte la umflat, fara fierbere? multumesc!

lena
Elena (lena) miky.alina 14 Nov 2017, 15:18

Nu cred,e inca crud...

Stefana53
Stefana53 27 Nov 2016, 23:07

Am amestecat de dimineata in cratita in care fierbeam nautul cu o lingurita de argint ( era in ceasca de cafea de pe masa ). S-a innegrit . Cine stie cu ce o fi reactionat argintul?

lena
Elena (lena) Stefana53 28 Nov 2016, 09:01

Cu bicarbonatul cred ca a avut treaba :)

GabrielaMonicaOana427
Gabriela Monica Oana (GabrielaMonicaOana427) Elena (lena) 13 Mar 2017, 14:21

Bicarbonatul curata argintul, nu-l inegreste. Toate tacamurile si articolele de argint se curata superb cu pasta de bicarbonat, dupa carre se sterg si lustruiesc cu o carpa moale,

dir
dir 22 Nov 2016, 19:23

Eu fac hummus destul de des si prefer sa folosesc naut bio, pe care il fierb eu. Din surse `arabesti`, mie mi s-a explicat ca trebuie sa schimb de 2-3 ori apa in care il las la inmuiat peste noapte. Am observat ca elibereaza niste gaze (`pacane` usor pe masura ce se umfla), iar primele doua ape au un miros usor sulfuros. Nu pun bicarbonat si fierbe cam intr-o ora si jumatate. In oala in care fierbe las apa doar atat cat sa-l acopere initial, mai adaug pe parcurs si folosesc mare parte din ea la hummus. Am incercat si alte retete cu naut, dar nu au avut succes la ceilalti membrii ai familiei (le-am mancat cu placere de una singura). Hummus-ul ne place la toti.

Alma Camelia
Alma Camelia 17 Nov 2016, 01:35

Buna,Lena ! Abia am aflat de pe net despre aquafaba, apa ramasa de la fierberea nautului, care poate inlocui oul in retetele pentru preparate de post. Stii ceva despre asta ? Ai incercat? M-as bucura daca as sti ca ti-am fost de folos si, mai ales,m-as baza pe curiozitatea si experienta ta sa vad daca chiar functioneaza intr-o reteta ,, a la Lena” , numai buna de aplicat acasa si de savurat. Toate cele bune, Lena, si spor !

lena
Elena (lena) Alma Camelia 17 Nov 2016, 10:25

Buna Alma, ma "joc" de ceva timp cu Aquafaba, inca nu sunt satisfacuta de ce am obtinut si mai trebuie sa lucrez la detalii. Recunosc ca am avansat si cred ca va iesi ceva bun din asta dar inca trebuie cizelate lucrurile, sa fie perfect explicat si clar, "a la Lena", cum zici tu :)

sdorina
sdorina 17 Feb 2014, 22:26

Pentru ca nautul sa fiarba repede si bine ii obligatoriu tinut in apa din ziua anterioara si se pune la fiert in apa clocotind. Niciodata nu se pune la fiert odata cu apa rece

In oala de presiune respectand cele de mai sus in 45 de minute este fiert

irinutza
irinutza 04 Apr 2013, 21:37

salut,eu fierb nautul in oala de presiune,sunt obisnuita cu oala.Las nautul sa se imoaie peste noapte si il fierb doar in apa si adaug putina sare,timp de 10-15 min.Pe mine oala depresiune ma salveaza mult.Lucrez si nu am mult timp la dispozitie ca ca pregatesc cina in timpul saptaminii. 

Corina S.
Corina (Corina S.) 03 Apr 2013, 10:30

buna Lena, ai incercat sa fierbi nautul in oala cu presiune?

lena
Elena (lena) Corina (Corina S.) 03 Apr 2013, 10:33

Stiu de aceasta metoda(este foarte buna pentru cine-i acomodat), dar eu am putina frica de oala de presiune - prefer sa-l fierb 2-3 ore decat sa aud cum suiera oala :)

Daca cineva fierbe nautul la oala de presiune, chiar va rog sa ne spuneti cum faceti.

CostinDRAGHIA332
Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) Elena (lena) 06 Oct 2016, 13:29

L-am lasat la inmuiat peste noapte, l-am spalat in citeva ape incercind sa elimin toate pielitele (cit s-a putut). Intr-o oala sub presiune pielitele ar putea obtura supapa de aburi si atunci chiar ca-i de rau. Preferabil a se utiliza o sita de sirma pusa peste boabe si atunci orice pericol este inlaturat.

Dar sa continui, pun nautul in oala sub presiune, apa doar cu 2 degete peste, si dau focul tare. Cind oala se pregateste de fluierat, reduc focul si fierb timp de maxim 1/2 ora. Iese excelent !

MihaelaMiha232
Miha Ella (MihaelaMiha232) Elena (lena) 14 Nov 2017, 13:18

Buna ziua! intervin si eu aici cu un comentariu...referitor la oala sub presiune am folosit-o ani buni la diferite retete, ma obisnuisem cu ea, pana cand intr-o zi a facut explozie! a fost dezastru in bucatarie, nu mai spun ce spaima am tras, norocul meu a fost ca nu eram acolo cand s-a intamplat...de atunci nu o mai folosesc, prefer fierberea clasica. Felicitari pentru site, am gatt multe din retetele dvs., sunt bine explicate si imi reusesc de fiecare data, va imbratisez cu drag, Mihaela din Galati.

lena
Elena (lena) Miha Ella (MihaelaMiha232) 20 Nov 2017, 14:40

Multumesc Mihaela!

Lili Elly
Lili Elly Elena (lena) 07 Sep 2021, 11:59

Buna, Elena, eu folosesc numai oala sub presiune, fierb asa nautul, fasolea. Eu folosesc doar oala sub presiune dar cea electrica, acestea, fata de cele pe gaz, sunt automate si au mai multe sisteme de siguranta. Pt fierberi lungi sunt un ajutor fantastic, scurteaza timpul. Si eu las peste noapte la inmuiat apoi fierb la presiune vreo 20-25 de minute. 

Pt ca se poate obtura supapa de iesire a aburului, manualul recomanda sa lasam vreo 5-10 minute inainte de a o deschide (se face manual) pt a elimina aburul....in timpul asta , cum ea a terminat timpul de fierbere, presiunea inauntru slabeste lent, apoi cand deschid supapa,  iese f putin abur sau deloc, apoi capacul se deblocheaza si il pot deschide. Deci cand intra jn presiune,  capacul se blocheaza automat. Te salut din Italia!  

Lili Elly
Lili Elly Elena (lena) 07 Sep 2021, 12:02

eu nu folosesc niciodata bicarbonat, nici la fiert, nici la inmuiat peste noapte. 

Arata toate comentariile