Crema de ciocolata(Ganache)

      Cea mai vestita si clasica crema de ciocolata(ganache) de fapt este o combinatie de frisca cu ciocolata amaruie - deci  ingenios de simpla, foarte fina si gustoasa. Este folosita in multe prajituri si torturi, pentru decor si in multe deserturi.

Combinatii veti gasi multe, de fiecare data cam diferite proportiile de frisca si ciocolata - eu am ramas la aceasta reteta de ganache care imi place foarte mult, isi pastreaza culoarea intensa de ciocolata, este densa si poate fi folosita si pentru a orna frumos un tort.

In ultimul pas va dau si o varianta cu mai putina ciocolata si mai multa frisca, sa observati culoarea si textura.

Ingrediente

Ciocolata neagra/amaruie
250 g
procent de cacao minim 55%
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli)
200 ml
Unt
50 g
moale, la temperatura camerei

Pasi de urmat

1

Intr-un bol rupeti ciocolata bucatele, adaugati untul moale.

2

Frisca o turnati intr-o cratita si puneti pe foc pana incepe sa fiarba.

3

O turnati peste cicolata si unt.

4

Amestecati usor cu  lingura si o lasati in pace 7-10 minute.

5

Dupa acest timp luati un tel si incepeti sa amestecati cu miscari circulare in crema.

Veti observa cum pe parcurs devine tot mai uniforma si densa.

6

Cam asa ar trebui sa fie gata de pus la rece.

Trebuie sa se raceasca bine cateva ore, sau chiar peste noapte, la frigider.

7

Si asta-i crema gata de lucrat.

De multe ori veti gasi retete care recomanda s-o bateti bine cu mixerul, eu nu fac asa - o las matasoasa si mai densa.

De obicei dupa batutul cu mixerul crema devine mai deschisa la culoare si mai pufoasa.

8

Aici am pus doar 500ml frisca fierbinte+150g ciocolata amaruie(fara unt) - la fel amestecat, racit.

Am batut-o bine cu mixerul, a avut o culoare mai ciudata, un maro deschis.

Deci alegeti varianta care va place, eu raman cu prima :)

Pofta Buna!

Cantitate: 500 g ()
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Sursa: niksya.ru

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

LicaStar
LicaStar (12 April 2013, 06:50)

Chiar cu o zi in urma am facut un tort spirala si am pus intre blaturi aceasta crema. Despre ea am citit pe mai multe site-uri, dar asa explicatie cum e la tine, Lena, n-am vazut. Multumesc mult pentru postare, Neaparat trebuie s-o incerc dupa reteta ta si voi face o rulada.

geo1976 (12 April 2013, 12:58)

 Buna. Am si eu o nelamurire. La ingrediente scrie : Smantana dulce 200 ml, iar in reteta scrie ca se pune frisca. Cum este de fapt?..........Multumesc

lena
lena (12 April 2013, 13:44)

Smantana dulce este frisca naturala, de la mama ei(nu spuma care se obisnuieste sa i se spuna frisca, facuta din E-uri si prafuri).

Daca se bate smantana dulce cu zahar pudra se obtine frisca pentru ornat.

soni (04 May 2013, 10:10)

Lena, am facut ieri crema asta, am lasat-o peste noapte in frigider, si acum e beton, abia pot baga lingura in ea. Cum sa fac sa o pot intinde pe foaia de tort? Multumesc.

lena
lena (04 May 2013, 11:22)

Incalzeste-o putin pe baie de aburi.

soni (04 May 2013, 13:17)

Asa am facut, deja e gata tortul. Multumesc mult. Sarbatori frumoase!

cezar
cezar (06 June 2013, 11:15)

  Salutare Lena oare ar merge  la fel de bine si cu ciocolata alba  adica sa fie crema alba?  pentru ornat

lena
lena (06 June 2013, 11:55)

Dap, se numeste Ganache alb - la ornat mai vezi, depinde de calitatea ciocolatei.

Veronica Ella
Veronica Ella (27 August 2013, 21:21)

Pot folosi frisca lichida vegetala Hulala in loc de smantana dulce? in aceeasi cantitate 200ml? 

lena
lena (27 August 2013, 21:43)

Da, si merge la pandispanul de ciocolata, recomand sa insiropezi blatul cu sos de ciocolata, de aici de pe site.

Veronica Ella
Veronica Ella (27 August 2013, 22:34)

Ms mult, dar cred ca e un pic cam multa ciocolata daca il insiropez si cu sos de cioco :) plus crema cioco plus blac cioco :) asa ca as prefera sa'l insiropez cu ceva mai sirop...ce imi recomanzi? stiu ca se face ceva cu apa, zahar si esenta de rom..dar nu stiu cantitatile :( Help!!! :) 

lena
lena (28 August 2013, 08:35)

Se face siropul dupa  gust - eu il fac ca un ceai usor dulce si pun de obicei aroma de cafea - nu prea imi place romul.

Macrina (09 September 2013, 09:42)

 Daca folosesc ciocolata cu lapte, cantitatile de ciocolata si smantana sau frisca lichida sunt aceleasi?

 

lena
lena (09 September 2013, 10:35)

Pune mai bine 100ml de smantana dulce si restul la fel.

sakagoka (24 September 2013, 22:02)

 Am si eu o neclaritate. Smantana dulce se bate mai intai cu zahar pudra pana se face frisca si apoi se pune la fiert sau se pune smantana dulce simpla la fiert?

lena
lena (25 September 2013, 08:46)

Nu am mentionat ca trebuie batuta, o turnati simpla asa la fiert.

ioanab81 (21 November 2013, 18:25)

 Ceau! Ce bine arată! Oare se poate folosi si ca crema de umplutura pentru torturi/ prajitura??? Pupici!!!

lena
lena (21 November 2013, 18:28)

Cu siguranta!

Gege (25 November 2013, 19:25)

Buna...tocmai am facut si eu aceasta crema si mi se pare ca se cunoaste prea tare gustul de cacao(am folosit ciocolata cu 85% cacao) pot sa ii adaug zahar sau ai vreo alta idee pentru a o indulcii? multumesc anticipat

 

lena
lena (25 November 2013, 19:35)

Putina smantana de frisca amestecata cu zahar pudra ar rezolva problema.

Gege (25 November 2013, 20:02)

Ok... eu sunt mai incepatoare...scuze pentru atatea intrebari... smantana o bat frisca sau calduta cum e in reteta?

 

lena
lena (25 November 2013, 21:25)

Calda, asa ca in reteta.

ancagvn (11 January 2014, 11:19)

 Am incercat si eu reteta. Prima data am batut/o cu mixerul , am pus/o la frigider, a doua zi era beton si am pus/o pe bain marine. Dupa ce am amestecat/o a inceput sa capete un aspect brinzos ca si cum ar fi fost taiata. Am reusit sa o repar cu crema finetti de casa si a fost ok. Am incercat si a doua oara crema. De data aceasta am amestecat/o cu telul si tot la fel s/a facut ,chiar cind era aproape gata. Unde gresesc? Am folosit ciocolata menaj si frisca lichida.  Megggle.

 

 

lena
lena (11 January 2014, 15:32)

Dam, ai gresit chiar la inceput - ganache-ul se face numai cu ciocolata neagra, nu de menaj si "frisca" Meggle nu este smantana dulce, e un fel de margarina lichida.

adri (28 January 2014, 22:46)

Lena draga as avea si eu o intrebare: as putea folosi in loc de smantana dulce din comert din aceea cumparata de la tarani? Cea de separator are tot 32% insa e mai groasa decat ce am vazut la tine. Oare o avea ceva daca o pun pe aceea la fiert?

lena
lena (29 January 2014, 07:56)

Daca  nu este fermentata poti sigur s-o pui la fiert.

Iti va iesi ganache-ul mai gros pt ca smantana din separator este mai grasa de 32%. Dar poti s-o diluezi cu putin lapte daca ceva.

uratika (07 February 2014, 19:31)

Buna seara....sa inteleg ca dupa ce sta la frigider si o mixam, crema ajunge in stadiul final...adica cremoasa ?

 

lena
lena (07 February 2014, 20:03)

Dap.

dubina (07 March 2014, 15:30)

buna ziua am si eu o intrebare...sunt in italia si nu stiu ce fel de smantana sa folosesc..imi puteti spune ce as putea face??cat la suta grasime???aici sunt mai multe tipuri de smantana....si cum pot cunoaste calitatea ciocolatei..?multumesc

lena
lena (07 March 2014, 17:26)

Smantana dulce sa gasiti de 30% grasime. Calitatea ciocolatei se masoara in procentajul de cacao care-l are, ar fi buna una de peste 50%. Daca contine in ingrediente grasimi vegetale fara nume, nu este buna.

Katrin
Katrin (14 March 2014, 15:21)

Lena, spune-mi, te rog, e o conditie obligatorie smantana dulce anume de 30% ? Daca pun de 10% n-o sa fie bine ? La magazinul din apropiere nu au decat de 10%  si parca nu as vrea sa mai umblu in oras sa caut...Sper sa nu ma fi repetat cu intrebarea...am citit in commenturi parca nu am vazut nici o intrebarica de genu' 

Multumesc anticipat !!! 

 

lena
lena (14 March 2014, 16:09)

Da, este cam obligatoriu daca vrei un ganache dens, cu smantana de 10% sigur nu se bate spuma.

Katrin
Katrin (14 March 2014, 16:27)

Aha, deci o sa caut de 30%. Multumesc mult-mult Lena !!!

incepatoare (15 March 2014, 09:05)

Am folosit ciocolata cu 80 % si smantana pt frisca Dorna si unt 82%. Cand am ajuns la pasul 5 din reteta.,surpriza.... s-a taiat. Oare mai poate fi salvata?

 

 

lena
lena (15 March 2014, 12:15)

Ciudat, nu prea are cum, doar daca nu s-a incalzit bine laptele, sau ciocolata nu-i in regula. Continuati sa amestecati s-ar putea sa-si revina.

incepatoare (15 March 2014, 14:02)

Am incalzit-o din nou pe toata, apoi am pus-o intr-un vas cu apa rece si am amestecat continuu, din fericire s-a omogenizat si si-a revenit :) Dar dupa mixare si lasat la rece devine precum o glazura tare. In fine..asta e. Ciocolata pe care am folosit-o este Heidi cu 80%.

 

Katrin
Katrin (16 March 2014, 16:14)

Aici si prajiturica mea,  nu cred ca mi-a iesit crema asa cum trebuia, fiindca am folosit frisca de 11%, lenea e cucoana mare sa mai fi cautat de 30% :) Oricum, si asa e foarte buna prajitura. Data viitoare voi incerca varianta mixata, acum am amestecat-o doar. Si nici nu a stat la rece cat trebuie, ca ai mei nu au rabdare niciodata :) 

Lena, inca o data multumiri pentru retetele impartasite cu noi !! :*******

 

cameluna (03 April 2014, 16:57)

Salut!

as vrea sa ii dau putin gust de rom. pot pune ceva esenta sau wisky?

lena
lena (03 April 2014, 18:45)

Da, sigur.

taniulya (17 July 2014, 23:13)

Lena sorry, dar pentru nu prea asi in bucatarie, spune te rog care e diferenta dintre smintina fermentata si cea nefermentata? In R. Moldova nu este smintina dulce, nu o gasesc nicaieri, dar am de acea de la piata, adica naturala de tara, cum pot face cu ea reteta, ca nu prea vreau s-o dau in bara, dar vreau neaparat sa fac crema pentru torta cu ciocolata. Merci anticipat. Ai CEL MAI TARE site de retete!!! Stau ore intregi si aleg retete pentru a 2-a zi. mersi!!!

 

lena
lena (18 July 2014, 10:10)

Deci, daca luam lapte proaspat, il turnam intr-un borcan si lasam la rece pe noapte, dimineata vedeti ca se separa - sus veti avea partea mai grasa si sub ea laptele mai alb si mai slab. Deci acum in prima zi, partea de deasupra este un fel de lapte foarte gras, pe care il numin smantana dulce, sau in Md i se mai spune "Сливки". Asta se foloseste la crema.

Daca lasati la temperatura camerei laptele, vreo 2-3 zile, observati ca smantana de deasupra se ingroasa si va avea gust mai acru, iar dedesubt obtinem laptele acur, kefirul. Asa obtinem smantana fermentata, are gust mai acru, dar tot este grasa, nu merge la acest tip de crema.

In Moldova am vazut la Metro Slivki, la raionul de lapte, in cutii TetraPak de 1 litru si mai mici. Daca luati din piata, gustati smantana, stiu ca se vand si Slivki, daca sunt dulci ca laptele - puteti incerca sa le folositi.

Sper ca am fost de folos :)

taniulya (20 July 2014, 16:11)

Mersi mult. Deci slivki se traduce la noi ca frisca, inseamna ca smintina dulce si frisca (consistenta intre smintina si lapte) este aceeasi treaba? Sau eu am inteles ceva gresit?

 

lena
lena (20 July 2014, 16:48)

Dap, asa-i, smantana dulce este ca un lapte foarte gros si putin mai galben la culoare. De obicei smantana dulce de casa, de la tzara, se bate mult mai frumos si repede decat cea cumparata.

taniulya (23 July 2014, 23:19)

Lna, crema e DEMENTIALA!!! E atit de gustoasa ca o sa mi se faca rau la cit am mincat, ca nu era nimeni pe alaturi sa-mi dea peste miina :) Merci, as pune nota 20 daca ar fi!

juliha (10 September 2014, 23:13)

BUna. Si eu am folosit ciocolata Kandia 75 % cacao, frisca Milli, si unt 82%. S-a taiat si nu reusesc sa o repar. Voi incerca maine cu alta ciocolata si un unt cu grasime mai putina.

lena
lena (10 September 2014, 23:16)

Problema a fost cel mai probabil in ciocolata, dar poti incerca sa inlocuiesti si untul.

juliha (11 September 2014, 15:06)

Am refacut Ganache-ul cu Primola 55 %, frisca Milli si unt 65 %. A iesit perfect.

Vyoara (05 November 2014, 16:35)
Eu locuiesc in Spania si gasesc la magazinele romanesti smantana la cutie 32%. Este buna pentru crema?
gabip (05 November 2014, 16:49)

 Incercati sa bateti crema calda, inainte de a o pune la frigider. Eu folosesc 100 g unt, 200 frisca si 300 ciocolata, procedeul este exact al Lenei, cu diferenta ca o mixez calda. Exceptionala!

lena
lena (05 November 2014, 20:40)

Vyoara, daca smantana este dulce sigur ca o puteti folosi.