Crema de ciocolata(Ganache)

Cea mai vestita si clasica crema de ciocolata(ganache) de fapt este o combinatie de frisca cu ciocolata amaruie - deci  ingenios de simpla, foarte fina si gustoasa. Este folosita in multe prajituri si torturi, pentru decor si in multe deserturi.

Combinatii veti gasi multe, de fiecare data cam diferite proportiile de frisca si ciocolata - eu am ramas la aceasta reteta de ganache care imi place foarte mult, isi pastreaza culoarea intensa de ciocolata, este densa si poate fi folosita si pentru a orna frumos un tort.

In ultimul pas va dau si o varianta cu mai putina ciocolata si mai multa frisca, sa observati culoarea si textura.

Ingrediente

Ciocolata neagra/amaruie
250 g
procent de cacao minim 55%
Smantana dulce 32%(Dorna/Milli)
200 ml
Unt
50 g
moale, la temperatura camerei

Pasi de urmat

1

Intr-un bol rupeti ciocolata bucatele, adaugati untul moale.

2

Frisca o turnati intr-o cratita si puneti pe foc pana incepe sa fiarba.

3

O turnati peste cicolata si unt.

4

Amestecati usor cu  lingura si o lasati in pace 7-10 minute.

5

Dupa acest timp luati un tel si incepeti sa amestecati cu miscari circulare in crema.

Veti observa cum pe parcurs devine tot mai uniforma si densa.

6

Cam asa ar trebui sa fie gata de pus la rece.

Trebuie sa se raceasca bine cateva ore, sau chiar peste noapte, la frigider.

7

Si asta-i crema gata de lucrat.

De multe ori veti gasi retete care recomanda s-o bateti bine cu mixerul, eu nu fac asa - o las matasoasa si mai densa.

De obicei dupa batutul cu mixerul crema devine mai deschisa la culoare si mai pufoasa.

8

Aici am pus doar 500ml frisca fierbinte+150g ciocolata amaruie(fara unt) - la fel amestecat, racit.

Am batut-o bine cu mixerul, a avut o culoare mai ciudata, un maro deschis.

Deci alegeti varianta care va place, eu raman cu prima :)

Pofta Buna!

Cantitate: 500 g ()
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (6 voturi)
Sursa: niksya.ru

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

LicaStar
Lica (LicaStar) 12 apr 2013, 06:50

Chiar cu o zi in urma am facut un tort spirala si am pus intre blaturi aceasta crema. Despre ea am citit pe mai multe site-uri, dar asa explicatie cum e la tine, Lena, n-am vazut. Multumesc mult pentru postare, Neaparat trebuie s-o incerc dupa reteta ta si voi face o rulada.

geo1976
geo1976 12 apr 2013, 12:58

Buna. Am si eu o nelamurire. La ingrediente scrie : Smantana dulce 200 ml, iar in reteta scrie ca se pune frisca. Cum este de fapt?..........Multumesc

lena
Elena (lena) 12 apr 2013, 13:44

Smantana dulce este frisca naturala, de la mama ei(nu spuma care se obisnuieste sa i se spuna frisca, facuta din E-uri si prafuri).

Daca se bate smantana dulce cu zahar pudra se obtine frisca pentru ornat.

soni
soni 04 mai 2013, 10:10

Lena, am facut ieri crema asta, am lasat-o peste noapte in frigider, si acum e beton, abia pot baga lingura in ea. Cum sa fac sa o pot intinde pe foaia de tort? Multumesc.

lena
Elena (lena) 04 mai 2013, 11:22

Incalzeste-o putin pe baie de aburi.

soni
soni 04 mai 2013, 13:17

Asa am facut, deja e gata tortul. Multumesc mult. Sarbatori frumoase!

cezar
cezar 06 iun 2013, 11:15

Salutare Lena oare ar merge  la fel de bine si cu ciocolata alba  adica sa fie crema alba?  pentru ornat

lena
Elena (lena) 06 iun 2013, 11:55

Dap, se numeste Ganache alb - la ornat mai vezi, depinde de calitatea ciocolatei.

Veronica Ella
Veronica Ella 27 aug 2013, 21:21

Pot folosi frisca lichida vegetala Hulala in loc de smantana dulce? in aceeasi cantitate 200ml? 

lena
Elena (lena) 27 aug 2013, 21:43

Da, si merge la pandispanul de ciocolata, recomand sa insiropezi blatul cu sos de ciocolata, de aici de pe site.

Veronica Ella
Veronica Ella 27 aug 2013, 22:34

Ms mult, dar cred ca e un pic cam multa ciocolata daca il insiropez si cu sos de cioco :) plus crema cioco plus blac cioco :) asa ca as prefera sa'l insiropez cu ceva mai sirop...ce imi recomanzi? stiu ca se face ceva cu apa, zahar si esenta de rom..dar nu stiu cantitatile :( Help!!! :) 

lena
Elena (lena) 28 aug 2013, 08:35

Se face siropul dupa  gust - eu il fac ca un ceai usor dulce si pun de obicei aroma de cafea - nu prea imi place romul.

Macrina
Macrina 09 sep 2013, 09:42

Daca folosesc ciocolata cu lapte, cantitatile de ciocolata si smantana sau frisca lichida sunt aceleasi?

 

lena
Elena (lena) 09 sep 2013, 10:35

Pune mai bine 100ml de smantana dulce si restul la fel.

sakagoka
sakagoka 24 sep 2013, 22:02

Am si eu o neclaritate. Smantana dulce se bate mai intai cu zahar pudra pana se face frisca si apoi se pune la fiert sau se pune smantana dulce simpla la fiert?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 25 sep 2013, 08:46

Nu am mentionat ca trebuie batuta, o turnati simpla asa la fiert.

ioanab81
ioanab81 21 nov 2013, 18:25

Ceau! Ce bine arată! Oare se poate folosi si ca crema de umplutura pentru torturi/ prajitura??? Pupici!!!

lena
Elena (lena) 21 nov 2013, 18:28

Cu siguranta!

Gege
Gege 25 nov 2013, 19:25

Buna...tocmai am facut si eu aceasta crema si mi se pare ca se cunoaste prea tare gustul de cacao(am folosit ciocolata cu 85% cacao) pot sa ii adaug zahar sau ai vreo alta idee pentru a o indulcii? multumesc anticipat

 

lena
Elena (lena) 25 nov 2013, 19:35

Putina smantana de frisca amestecata cu zahar pudra ar rezolva problema.

Gege
Gege 25 nov 2013, 20:02

Ok... eu sunt mai incepatoare...scuze pentru atatea intrebari... smantana o bat frisca sau calduta cum e in reteta?

 

lena
Elena (lena) 25 nov 2013, 21:25

Calda, asa ca in reteta.

ancagvn
ancagvn 11 ian 2014, 11:19

Am incercat si eu reteta. Prima data am batut/o cu mixerul , am pus/o la frigider, a doua zi era beton si am pus/o pe bain marine. Dupa ce am amestecat/o a inceput sa capete un aspect brinzos ca si cum ar fi fost taiata. Am reusit sa o repar cu crema finetti de casa si a fost ok. Am incercat si a doua oara crema. De data aceasta am amestecat/o cu telul si tot la fel s/a facut ,chiar cind era aproape gata. Unde gresesc? Am folosit ciocolata menaj si frisca lichida.  Megggle.

 

 

lena
Elena (lena) 11 ian 2014, 15:32

Dam, ai gresit chiar la inceput - ganache-ul se face numai cu ciocolata neagra, nu de menaj si "frisca" Meggle nu este smantana dulce, e un fel de margarina lichida.

adri
adri 28 ian 2014, 22:46

Lena draga as avea si eu o intrebare: as putea folosi in loc de smantana dulce din comert din aceea cumparata de la tarani? Cea de separator are tot 32% insa e mai groasa decat ce am vazut la tine. Oare o avea ceva daca o pun pe aceea la fiert?

lena
Elena (lena) 29 ian 2014, 07:56

Daca  nu este fermentata poti sigur s-o pui la fiert.

Iti va iesi ganache-ul mai gros pt ca smantana din separator este mai grasa de 32%. Dar poti s-o diluezi cu putin lapte daca ceva.

uratika
uratika 07 feb 2014, 19:31

Buna seara....sa inteleg ca dupa ce sta la frigider si o mixam, crema ajunge in stadiul final...adica cremoasa ?

 

lena
Elena (lena) 07 feb 2014, 20:03

Dap.

dubina
dubina 07 mar 2014, 15:30

buna ziua am si eu o intrebare...sunt in italia si nu stiu ce fel de smantana sa folosesc..imi puteti spune ce as putea face??cat la suta grasime???aici sunt mai multe tipuri de smantana....si cum pot cunoaste calitatea ciocolatei..?multumesc

lena
Elena (lena) 07 mar 2014, 17:26

Smantana dulce sa gasiti de 30% grasime. Calitatea ciocolatei se masoara in procentajul de cacao care-l are, ar fi buna una de peste 50%. Daca contine in ingrediente grasimi vegetale fara nume, nu este buna.

Katrin
Katrin 14 mar 2014, 15:21

Lena, spune-mi, te rog, e o conditie obligatorie smantana dulce anume de 30% ? Daca pun de 10% n-o sa fie bine ? La magazinul din apropiere nu au decat de 10%  si parca nu as vrea sa mai umblu in oras sa caut...Sper sa nu ma fi repetat cu intrebarea...am citit in commenturi parca nu am vazut nici o intrebarica de genu' 

Multumesc anticipat !!! 

 

lena
Elena (lena) 14 mar 2014, 16:09

Da, este cam obligatoriu daca vrei un ganache dens, cu smantana de 10% sigur nu se bate spuma.

Katrin
Katrin 14 mar 2014, 16:27

Aha, deci o sa caut de 30%. Multumesc mult-mult Lena !!!

incepatoare
incepatoare 15 mar 2014, 09:05

Am folosit ciocolata cu 80 % si smantana pt frisca Dorna si unt 82%. Cand am ajuns la pasul 5 din reteta.,surpriza.... s-a taiat. Oare mai poate fi salvata?

 

 

lena
Elena (lena) 15 mar 2014, 12:15

Ciudat, nu prea are cum, doar daca nu s-a incalzit bine laptele, sau ciocolata nu-i in regula. Continuati sa amestecati s-ar putea sa-si revina.

incepatoare
incepatoare 15 mar 2014, 14:02

Am incalzit-o din nou pe toata, apoi am pus-o intr-un vas cu apa rece si am amestecat continuu, din fericire s-a omogenizat si si-a revenit :) Dar dupa mixare si lasat la rece devine precum o glazura tare. In fine..asta e. Ciocolata pe care am folosit-o este Heidi cu 80%.

 

Katrin
Katrin 16 mar 2014, 16:14

Aici si prajiturica mea,  nu cred ca mi-a iesit crema asa cum trebuia, fiindca am folosit frisca de 11%, lenea e cucoana mare sa mai fi cautat de 30% :) Oricum, si asa e foarte buna prajitura. Data viitoare voi incerca varianta mixata, acum am amestecat-o doar. Si nici nu a stat la rece cat trebuie, ca ai mei nu au rabdare niciodata :) 

Lena, inca o data multumiri pentru retetele impartasite cu noi !! :*******

 

Poza mea pentru reteta:
cameluna
cameluna 03 apr 2014, 16:57

Salut!

as vrea sa ii dau putin gust de rom. pot pune ceva esenta sau wisky?

lena
Elena (lena) 03 apr 2014, 18:45

Da, sigur.

taniulya
taniulya 17 iul 2014, 23:13

Lena sorry, dar pentru nu prea asi in bucatarie, spune te rog care e diferenta dintre smintina fermentata si cea nefermentata? In R. Moldova nu este smintina dulce, nu o gasesc nicaieri, dar am de acea de la piata, adica naturala de tara, cum pot face cu ea reteta, ca nu prea vreau s-o dau in bara, dar vreau neaparat sa fac crema pentru torta cu ciocolata. Merci anticipat. Ai CEL MAI TARE site de retete!!! Stau ore intregi si aleg retete pentru a 2-a zi. mersi!!!

 

lena
Elena (lena) 18 iul 2014, 10:10

Deci, daca luam lapte proaspat, il turnam intr-un borcan si lasam la rece pe noapte, dimineata vedeti ca se separa - sus veti avea partea mai grasa si sub ea laptele mai alb si mai slab. Deci acum in prima zi, partea de deasupra este un fel de lapte foarte gras, pe care il numin smantana dulce, sau in Md i se mai spune "Сливки". Asta se foloseste la crema.

Daca lasati la temperatura camerei laptele, vreo 2-3 zile, observati ca smantana de deasupra se ingroasa si va avea gust mai acru, iar dedesubt obtinem laptele acur, kefirul. Asa obtinem smantana fermentata, are gust mai acru, dar tot este grasa, nu merge la acest tip de crema.

In Moldova am vazut la Metro Slivki, la raionul de lapte, in cutii TetraPak de 1 litru si mai mici. Daca luati din piata, gustati smantana, stiu ca se vand si Slivki, daca sunt dulci ca laptele - puteti incerca sa le folositi.

Sper ca am fost de folos :)

taniulya
taniulya 20 iul 2014, 16:11

Mersi mult. Deci slivki se traduce la noi ca frisca, inseamna ca smintina dulce si frisca (consistenta intre smintina si lapte) este aceeasi treaba? Sau eu am inteles ceva gresit?

 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 20 iul 2014, 16:48

Dap, asa-i, smantana dulce este ca un lapte foarte gros si putin mai galben la culoare. De obicei smantana dulce de casa, de la tzara, se bate mult mai frumos si repede decat cea cumparata.

taniulya
taniulya 23 iul 2014, 23:19

Lna, crema e DEMENTIALA!!! E atit de gustoasa ca o sa mi se faca rau la cit am mincat, ca nu era nimeni pe alaturi sa-mi dea peste miina :) Merci, as pune nota 20 daca ar fi!

Nota mea pentru reteta:
juliha
juliha 10 sep 2014, 23:13

BUna. Si eu am folosit ciocolata Kandia 75 % cacao, frisca Milli, si unt 82%. S-a taiat si nu reusesc sa o repar. Voi incerca maine cu alta ciocolata si un unt cu grasime mai putina.

lena
Elena (lena) 10 sep 2014, 23:16

Problema a fost cel mai probabil in ciocolata, dar poti incerca sa inlocuiesti si untul.

juliha
juliha 11 sep 2014, 15:06

Am refacut Ganache-ul cu Primola 55 %, frisca Milli si unt 65 %. A iesit perfect.

Vyoara
Vyoara 05 nov 2014, 16:35

Eu locuiesc in Spania si gasesc la magazinele romanesti smantana la cutie 32%. Este buna pentru crema?

gabip
gabip 05 nov 2014, 16:49

Incercati sa bateti crema calda, inainte de a o pune la frigider. Eu folosesc 100 g unt, 200 frisca si 300 ciocolata, procedeul este exact al Lenei, cu diferenta ca o mixez calda. Exceptionala!

lena
Elena (lena) 05 nov 2014, 20:40

Vyoara, daca smantana este dulce sigur ca o puteti folosi.

AlinaDrg
AlinaDrg 26 nov 2014, 00:13

Este cea mai simpla si buna crema,am incercat si cu ciocolata cu lapte si cu ciocolata alba,e o reteta minune,o folosesc f des pt rulade,si mai adaug de obicei si fructe(mai des zmeura).nota 20 pt cum ai explicat reteta

Nota mea pentru reteta:
Silvia.J
Silvia.J 16 feb 2015, 15:18

Bună! După ce am încercat mai multe rețete de aici și au ieșit minunat (Negresa e preferata mea), m-am hotărât să-mi fac și cont.  Oricum era cam greu să nu iasă bine, la toate detaliile pe care le dai. Așa că mulțumesc și mă bucur că ți-am găsit siteul. Arată tare bine și aș vrea să fac rețeta. Dar nu știu cu ce blat/aluat ar merge. Un pandișpan însiropat cu nes, ceva? Ce zici, Lena?

lena
Elena (lena) 16 feb 2015, 16:09

Multumesc Silvia!

Ganache-ul se potriveste cel mai bine cu pandispanul de ciocolata insiropat, dar ar merge si cu altele, chiar si uns pe paine :)

gabip
gabip 16 feb 2015, 17:40

Daca nu vrei neaparat tort, poti sa-l faci sub forma de rulada.

Silvia.J
Silvia.J 20 feb 2015, 15:36

Mulțumesc mult! Am făcut negresa aia până la urmă pentru că îmi rămâsese smântână după ce am făcut ciorba a la grec :))) A fost prima dată când am făcut felul ăsta de ciorbă, dar a ieșit ffff bine. S-a mâncat tot. Acum am luat ingredientele pt plăcinta de mere. Am citit-o acum câteva zile și încă mă gândesc la ea.  Următoarea pe listă e crema asta cu pandișpan de ciocolată și nes :D

Cristina91
Cristina91 12 mar 2015, 11:46

Buna! Am facut ieri crema si azi am vrut sa o vad .. Cand am scoso din frigider surpriza. E moale ca budinca cand e inca calda .. Ce as putea sa ii fac? Imi trebuie neaparat azi

lena
Elena (lena) 12 mar 2015, 15:49

Incearca s-o bati bine cu mixerul.

Cred ca nu era ciocolata buna, de asta nu s-a legat.

Cristina91
Cristina91 12 mar 2015, 18:25

Am batuto cu mixerul si s-a legat .. Multumesc frumos !!

lucia nicu
Luciana (lucia nicu) 18 mai 2015, 18:15

Excelenta reteta, excelent prezentata, multumesc frumos, a iesit o minune!!!

Madalina vidrascu
Madalina vidrascu 15 iul 2015, 14:32

Am si eu o intrebare pot folosi ciocolata dulce? Fac un tort pentru copii

lena
Elena (lena) 15 iul 2015, 14:36

Adica cu lapte? Ciocolata neagra e dulce...

Elena Radulescu
Elena Radulescu 12 sep 2015, 13:11

Bună Lena,am făcut acum crema,cu fulgi de ciocolată albă belgiană, dar nu s au topit toti. Ce trebuie să fac,deja am pus o la rece!?multumesc!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 12 sep 2015, 13:17

O mai incalziri putin, de preferat pe baie de aburi, pana se topesc complet, si iar raciti.

LauraT
LauraT 03 nov 2015, 10:28

Buna.vreau sa fac un tort pt baiatul meu de Mihail si Gavril,este prima lui onomastica si as vrea ca sa iasa bine.te rog sa imi spui ce ciocolata ai folosit tu la crema? Nu gasesc neagra simpla cu procent asa mare.sa ma uit dupa o firma anume? Si am vazut ca nici frisca milli nu se mai gaseste...e ok dorna sau sa mai caut milli?si untul cat de gras sa fie? Vreo firma anume? Multumesc frumos

lena
Elena (lena) 04 nov 2015, 13:03

Folosesc Primola de 55% cel mai des, da, frisca Milli nu se mai gaseste, dar iese bine si cu Dorna, Olympus, President.

Untul oricare dar sa fie mai bine de 82%, eu cumpar de obicei pachetul de 2 bucati de La Dorna.

LauraT
LauraT 05 nov 2015, 10:16

Multumesc frumos.Primola am luat si eu.untul este de 65% sper sa iasa.revin cu impresii dupa ce l-am facut.

Foarte tare site-ul,felicitari!!!!!

Nota mea pentru reteta:
sonia
Suta (sonia) 05 ian 2016, 15:55

Fara sa citesc comentariile inainte, m-am apucat sa fac aceasta crema din ciocolata (mosii de ciocolata primiti de fiul meu de sarbatori) si am folosit frisca Hulala. Pentru ca citisem ca ciocolata trebuie sa fie neagra, si " mosii" sunt mai mult cu lapte, am adaugat si o lingura de cacao neagra. Ei bine, rezultatul: a iesit o crema m-i-n-u-n-a-t-a!!! Am lasat-o pe balcon cam 15 minute, afara fiind -10 grade si s-a intarit perfect pentru a o putea unge pe foile de piscot. Multumesc, este o reteta foarte buna!!! 

kmonik
kmonik 21 ian 2016, 09:57

Lena, in primul rand vreau sa te felicit pt acest site. Eu de aici am invatat sa fac prajituri si chiar unele mancaruri. Folosesti o descriere foarte exacta si daca urmezi pasii, nu dai gres. Sa stii ca apreciz mai mult retetele scrise decat cele video dar sunt ok si cele din urma. Succes in continuare pt tot ce faci!

Am si eu o intrebare: smantana pt frisca la cutie de 200 ml uht de la Lidl e ok pt aceasta reteta de ganach?

 

lena
Elena (lena) 21 ian 2016, 10:16

Nu am incercat-o, dar daca este naturala si de 30% grasime macar, ar trebui sa fie bine.

Multumesc de apreciere si parere!

kmonik
kmonik 24 ian 2016, 20:36

Lena, mi-a reusit crema,cu frisca de kafland, ciocolata primola neagra 55% si unt de 65%. Dupa 15 min. de stat la frigider, crema a fost perfecta pt a fi pusa pe post de glazura la prajitura "Bounty bars" de pe site. A fost un deliciu pt musafiri. Iat-o si in poze.

Poza mea pentru reteta: