Miel la cuptor

Miel la cuptor

Nu suntem mari consumatori de carne de miel/oaie, dar de Paste gatesc de fiecare data si intotdeauna dupa reteta bunicii mele, un pic mai adaptata in timp dar tot metoda de baza este aceeasi. Am testat reteta pe multa lume, chiar si cei care nu le place mirosul de carne de miel nu au lasat nimic in farfurie - au cerut reteta si au spus ca ceva mai fin si delicios nu au mancat niciodata.

Deci cel mai important aici este ca eu fierb carnea de miel inaine s-o pun la cuptor, o adaptare de-a mea personala este ca inainte s-o fierb o mai si marinez in vin, mirodenii si ceapa. Asa ca, desi sunt 3 etape: marinat(optional), fiert, copt(sau rumenit pe tigaie cu ceapa - metoda bunicii) - sa nu va speriati, totul este destul de simplu, si efortul se merita din plin - carnea se topeste in gura si are un gust foarte bun.

Printre carne se mai pot pune si ceva legume la cuptor, ca sa aveti si garnitura, dar este optional.

Ingrediente

Carne de miel
2 kg
diverse portiuni de la un miel, dupa preferinte
Ceapa alba
2 buc
Vin alb demisec
1 pahar
optional
Sare,piper
1 lingura
si alte mirodenii:frunza de dafin, cuisoare, etc
Maioneza
4 linguri
Pasta de tomate
1 lingura
sau ketchup, sau sos de rodii
Legume preferate
500 g
pentru garinitura si sunt optionale - se potrivesc bine cartofii, morcovii, etc.

Pasi de urmat

Pas 1

Carnea de miel se spala bine si se portioneaza dupa preferinte - in bucati mai mari sau mai mici.

Miel la cuptor - Pas 1
Pas 2

In bolul cu carne adaugati ceapa taiata mai maricel, nu are importanta forma.

Miel la cuptor - Pas 2
Pas 3

Apoi adaugati mirodeniile - sare(cam 1 lingura), piper, frunza de dafin, cuisoare(perfecte la miel!) si altele dupa preferinte.

Miel la cuptor - Pas 3
Pas 4

Turnati vinul si amestecati bine cu mainile.

Chestia cu marinarea in vin si ceapa este optionala, puteti sa puneti direct mielul la fiert in apa.

Dar marinarea va face carnea sa nu mai aiba mirosul specific de oaie si sa fie mult mai frageda si aromata.

Miel la cuptor - Pas 4
Pas 5

Acoperiti bolul cu carne cu un capac si lasati pentru minim 5-6 ore, da mai bine chiar peste noapte.

Miel la cuptor - Pas 5
Pas 6

A 2-a zi mutati carnea cu tot cu marinada intr-o cratita mai mare, adaugati apa cat sa acopere bine carnea si puneti la fiert.

Miel la cuptor - Pas 6
Pas 7

Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 1-2 chiar si 3 ore daca este mielul mai oaie :)

Deci foarte important sa fiarba pana carnea este moale si frageda.

Miel la cuptor - Pas 7
Pas 8

Scoateti carnea din apa intr-o farfurie sa se scurga si racoreasca putin.

Miel la cuptor - Pas 8
Pas 9

Mai departe puteti carnea s-o rumeniti pe tigaie, adaugati ceapa, usturoi si aveti cea mai buna mancare de miel.

Eu am preferat sa fac varianta la cuptor, si pentru asta prepar un sos de maioneza si sos de rosii - mai adaugati sare si piper dupa plac.

Miel la cuptor - Pas 9
Pas 10

Legumele crude le taiati in forma care va place, puneti un pic de ulei, sare piper si mirodenii care va plac.

Miel la cuptor - Pas 10
Pas 11

Intr-o tava adanca de cuptor aranjati bucatile de carne de miel, unse bine cu sosul de maioneza.

Printre ele puneti legumele, acoperiti tava cu folie de aluminiu si puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 1 ora.

Dupa jumate de ora cat va fi la cuptor, scoateti folia de pe tava si lasati sa se rumeneasca frumos carnea.

Miel la cuptor - Pas 11
Pas 12

Friptura este gata cand carnea s-a rumenti frumos si legumele sunt moi si fragede.

Miel la cuptor - Pas 12
Pas 13

Serviti cu legume pe langa sau cu o salata de cruditati preferata.

Carnea este delicioasa si calda si rece, chiar va recomand sa incercati, mai bun nu am mancat si nu este doar parerea mea :) Eu altfel nici nu mai gatesc friptura de miel...

Pofta Buna!

Miel la cuptor - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 600 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

AnastasiaObreja590
Anastasia Obreja (AnastasiaObreja590) 05 Apr 2018, 17:34

sec

AnastasiaObreja590
Anastasia Obreja (AnastasiaObreja590) 05 Apr 2018, 17:33

Da cu vin se alb se poate?

lena
Elena (lena) Anastasia Obreja (AnastasiaObreja590) 05 Apr 2018, 17:53

Da

VeronicaBitca-Pavlenco383
Veronica Bitca-Pavlenco (VeronicaBitca-Pavlenco383) 14 Jun 2017, 13:36

Salutare tuturor!Am facut receta a iesit foarte gustosa carnea toti au mincat,numai eu iam simtit mirosul,offf nasul ista,da oricum am gustat.

VeaceslavSiDianaDulap448
Veaceslav Dulap (VeaceslavSiDianaDulap448) 10 Apr 2017, 13:08

Salut Lena sunt foarte gustoase rețele tale bafta mai departe !!!

Nota mea pentru reteta:
Elena Ciuhrii
Elena Ciuhrii 28 Mar 2014, 15:47

Lena,Salut! imi plac foarte mult retetele tale,am incercat citeva ...dar tortul Medovik mi-a placut foarte foarte mult!!! ...multa sanatate si bafta..pupici de la Chisinau!!

Nota mea pentru reteta:
liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 09 May 2013, 21:16

salut, vreau sa spun ca nu suntem prea iubitori de carne de miel din cauza mirosului, shi nici odata nu l-am gatit, dar iata ca de Pashti am riscat( shtiind ca invitatzilor tot nu le place), mai pe scurt nici nu shtiu cum sa redau kite emotzii am avut! 
am gatit kam 3 kg, shi kind am vrut sa fac macar o poza, ce sa va spun, n-a ramas nici o farimatura! Absolut totzi au laudat mielul!
Multzumesc mult pt receta shi pt sit! Datorita tzie shtiu mereu cum sa uimesc sotzul shi oaspetzii!!!

Nota mea pentru reteta:
alexuza
alexuza 30 Apr 2013, 14:08

Nui nici o problema multumesc si spor la cat mai multe retete asa cum ai facut si pana acum Paște fericit ! 

lena
Elena (lena) 30 Apr 2013, 13:14

Am incercat o data dar nu-mi place mirosul de oaie din ciorba, nu prea am cum sa te ajut.

alexuza
alexuza 30 Apr 2013, 13:05

Buna Lena am si eu o întrebare referă pentru ciorba de miel nu o ai ma  poți Ajuta deoarece nu stiu sa o prepar si asi dori sa o pregasc de paste multimesc mult 

stella121267
steluta (stella121267) 29 Apr 2013, 14:55

SPUNETI-MI ,VA ROG , DE CE SE UNGE CU MAIONEZA SI SOS DE ROSII? MAIONEZA E FACUTA CU OU?MULTUMESC!

lena
Elena (lena) steluta (stella121267) 29 Apr 2013, 15:15

Maioneza este simpla, cu ou sau fara, cum va place - se unge ca sa faca crusta rumena frumoasa si uniforma.

Arata toate comentariile