Prajitura cu foi de napolitane

Una din cele mai simple si bune prajituri, ne place la toti inca de mici copii - la mine acasa se facea cu foi de napolitane mai rotunde si colorate - crema de lapte condensat cu nuci. Nu stiam cum sa reproduc acel gustul de caramel a laptelui condensat(acela maro) si de multe ori tanjeam dupa acest desert al copilariei.

M-am bucurat mult sa gasesc o multime de retete de crema caramel preparata in casa, si chiar mai buna decat ce ma asteptam sa fie. Reteta de mai jos imi place mult pentru ca acest caramel sa intareste putin si prajitura este comod de mancat, in plus gustul intens de nuci si caramel cu unt....

Din start va dau portie dubla de ingrediente pentru ca foile din comert sunt mari si am vazut ca nu ajunge doar o portie de crema pentru un set de foi.

Acum prefer sa fac prajitura doar cu 3 foi de napolitana - respectiv 2 straturi de crema mai generoase. Dar puteti s-o faceti si din 4 napolitane(3 nivele de crema)  sau toate foile din pachetul cu napolitane.

Ingrediente

Foi de napolitane
4 buc
sau 3
Zahar
280 g
Unt
280 g
Zahar pudra
280 g
Nuci macinate
200 g
Galbenusuri de ou
6 buc
Esenta de vanilie
1 buc

Pasi de urmat

1

Pragatiti in 2 boluri untul si zaharul pudra.

2

Intr-un tuci sau cratita cu fund mai gros topiti zaharul la foc mic-mediu. Aveti grija sa amestecati periodic, sa nu se arda.

3

Cand s-a caramelizat zaharul frumos incepeti sa adaugati alternativ - 1 lingura de unt - amestecati...

4

... apoi 1 lingura de zahar pudra - amestecati.

Continuati tot asa pana se termina tot zaharul pudra si untul.

5

Adaugati nucile macinate, amestecati si luati de pe foc cratita.

6

Lasati sa se racoreasca putin apoi adaugati galbenusurile si amestecati repede.

7

Si va apucati sa ungeti foile.

Recomand sa ungeti crema cat este calda bine, pe urma se va mai intari si va fi greu de manevrat.

8

Cantitatea de crema o reglati dupa gusturi si preferinte. Ungeti cu un cutit toate foile si le puneti una peste alta pe parcurs.

9

Ultima foaie nu se unge deasupra cu crema.

10

Puneti un fund sau o tava peste prajitura si presati cu ceva mai greu ce aveti prin bucatarie - lasati vreo 5-6 ore sau peste noapte sa se intareasca bine.

11

Apoi portionati dupa preferinte si savurati...

Precizez ca aceasta crema nu inmoaie tare foile, imi place sa simt foaia de napollitana mai ferma si crema mai densa.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 g ()
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

elizagabriela
elizagabriela 25 iul 2013, 14:41

foarte buna reteta ...crema e dementiala e dulce si se simte gustul de zahar ars

valivida
valivida 20 dec 2013, 05:09

Multumesc Lena! Chiar de mult timp nu am avut posibilitatea sa simt acel`gust` din copilarie. Caramela cat este inca calda, are gust asemanator cu acel``chit-chit!`,care din pacate acuma nu-l mai gasesc.

geo.mih
geo.mih 10 iun 2014, 23:47

cand se pune esenta de vanilie?

 

 

lena
Elena (lena) 11 iun 2014, 15:20

La pasul 5 sau 6.

geo.mih
geo.mih 14 iun 2014, 12:17

mersi.am pus-o si eu peste galbenusuri.nici nu mi-am imaginat ca va avea un asemenea gust delicios.multumesc frumos pentru retete m-am autodepasit.

Poza mea pentru reteta:
Amelie
Amelie 17 aug 2014, 15:48

Buna ziua! As dori sa stiu daca galbenusurile dupa ce sunt adaugate, se fierb putin ? Multumesc!

 

 
lena
Elena (lena) 17 aug 2014, 19:50

Nu se fierb, se vor face omleta.

Amelie
Amelie 18 aug 2014, 12:04

Si atunci galbenusurile nu vor fi suficient preparate termic,nu?Pentru ca ati spus ca se va lasa putin la racit compozitia. Multumesc.

lena
Elena (lena) 18 aug 2014, 12:06

Problema sunt albusurile netratate termic, galbenusurile sunt suficient sa fie puse in compozitie, chiar si putin racita tot are peste 50 de grade.

timotei
timotei 20 aug 2014, 21:21

Imi place prajiturile din napolitane se fac repede se manînca repede si sînt pe placul la toti. Am facut o portie dar a disparut repejor din platou

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 14 sep 2014, 17:48

Am facut acuma cu trei foi de napolitane si imi place mai mult asa,data trecuta a facut cu 4 foi si sa taiat mai greu si nu se simtea asa bine gustul de caramel.

Poza mea pentru reteta:
adinaionela
adinaionela 20 dec 2014, 20:33

De post ar merge??adica fara galbenusuri?

lena
Elena (lena) 20 dec 2014, 20:34

Si untul inlocuit cu margarina? Puteti incerca.

Melanie
Melanie 27 aug 2015, 10:35

Nu te poti opri din mancat

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 sep 2015, 05:29

Lenuta draga am facut eu cu mai multa crema, asa mai generos. Iti spun impresiile mele, recent am mai facut o data cu mai putina crema si mi-a parut mai gustos. Tu cum ai reusit sa gusti cu multa crema? Am facut acest deliciu pentru bunicuta mea draga la hramul satului . Ea a laudat dulcele, ce pot sa mai spun eu.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
piti
Daniela (piti) 22 nov 2015, 09:37

Lena ,stii daca aceasta prajitura se poate congela ? Cand am facut-o am omis sa fac o proba.

lena
Elena (lena) 23 nov 2015, 07:19

Cred ca se poate, s-ar putea face mai moale dupa decongelare dar nu cred ca o strica tare.

apsimona
apsimona 03 ian 2016, 01:14

bună tuturor, am facut si eu aceasta reteta Inainte de Crăciun. A iesit superdelicioasa. Am refacut prăjitura pt revelion. 3 pachete de napolitana, deci destul. Am folosit aceleasi ingrediente, dar toate 3 s-au întărit foarte tare, nu le pot mânca, nu le pot tăia.... nu inteleg de ce...am facut aceeasi reteta ca prima data. Aveti idee de ce ? :( :( 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 04 ian 2016, 12:54

Daca ati folosit aceleasi ingrediente poate ati tinut un pic mai mult pe foc cratita si s-a caramelizat mai mult compozitia. Doar asa se putea intari foarte mult.