Castraveti murati in saramura, la borcan

Este reteta mea preferata de conservare a castravetilor, cea mai simpla, sigura si sanatoasa. Variatii sunt multe la ea, de cativa ani tot experimentez, anul asta pot sa spun ca am reusit sa gasesc formula perfecta cu ajutorul unei prietene :) Aici am pus cantitatile pentru 10 borcane de 700ml, dar voi le puteti varia in functie de consumul dvs a castravetilor murati.

Castravetii astfel murati sunt perfecti in salate, ca si garnituri sau la  o mancarica cu carne si castraveti murati(reteta bunicii pe care o voi pune pe site in curand)

Ingrediente

Castraveti
4.5 kg
Alegeti castraveti proaspeti si mici.
Morcovi
4 buc
Usturoi
30 buc
adica 30 de catei
Marar intreg uscat
2 buc
betele de marar le rupeti in bucati mici
Ardei iute
2 buc
Radacina de hrean
6 buc
Piper negru(boabe)
2 buc
2 pachete
Mustar boabe
2 buc
2 pachete
Frunza de dafin
20 buc
Apa
5 l
Sare pentru muraturi
5.5 linguri

Pasi de urmat

1

Spalati bine borcanele si le scurgeti de apa.

2

Spalati si curatati restul de legume si mirodenii. In fiecare borcan puneti cate 2-3 bete de marar, 3 catei de usturoi, jumatate de radacina de hrean, cateva rondele de morcov, 6-10 boabe de piper negru, 0,5 lingurita de mustar boabe, 2 frunze de dafin si cate o bucatica mica de ardei iute(dupa preferinta).

3

Aranjati bine castravetii in borcane, ca sa nu ramana locuri goale - la mine au incaput cate 5-6 castraveti.

4

Castravetii care nu incap in borcan le puneti cu putine mirodenii intr-o cratita sau casoleta mai mare  -  le veti folosi pentru a umple borcanele dupa ce se mai lasa castravetii de acolo.

5

Fierbeti 5 litri de apa cu 5.5 linguri de sare (Proportia este de 1l de apa la 1 lingura de sare cu varf).

Cand fierbe bine apa cu sarea, o turnati in borcane si in casoleta cu rezerva de castraveti - asa ca sa acopere bine toate legumele.

 

6

Inchideti borcanele bine si le lasati o zi la umbra (de obicei le tin la bucatarie pe masa).

 

7

Apoi scurgeti apa din borcane si casoleta inapoi in cratita si o puneti la fiert.

8

Lasati sa fiarba bine 2-3 min si o turnati inapoi in borcane.

Mai lasati o zi castravetii sa se mureze.

9

Urmatoarea zi scurgeti iarasi moarea din borcane in cratita, o puneti la fiert. In acest timp umpleti spatiile goale formate dupa ce s-au mai lasat castravetii cu cei din casoleta. Aranjati bine, puteti sa le fortati putin.

Apoi turnati moarea clocotita inapoi in borcanele cu castraveti, puneti capacul si inchideti bine.

10

Dupa ce ati inchis bine, intoarceti usor borcanul sa verificati daca nu curge. Daca curge mai fortati capacul sa se inchida bine. Apoi intoarceti borcanele cu fundul in sus pe un prosop pana se racesc.

Se pastreaza in camara, debara chiar si la temperatura camerei.

11

Cantitatea de castraveti si mirodenii o puteti varia dupa plac, important este sa pastrati proportia de apa cu sare. Castravetii sunt buni de mancat cam in 2-3 saptamani dupa ce le-ati inchis.

Sper ca am explicat bine pasii, daca ceva nu se intelege ma intrebati in comentarii.

Recomand cu incredere reteta, este perfecta pentru amatorii de castraveti acrisori si crocanti.

Pofta Buna!

Cantitate: 5 kg (10 borcane de 700ml)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (22 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 141

lena
Elena (lena) 05 mai 2016, 16:44

Nu am incercat cu sare de mare niciodata, daca nu este cu Iod ar avea sanse sa mearga. Eu zic sa incercati 1-2 borcane si vedeti daca merge.

Anna Aniuta
Anna Aniuta 02 mai 2016, 14:12

Lena, nu gasesc aici sare simpla pentru muraturi. Ar merge si cu sare de mare grunjoasa? Intrebarea e si pentru alte retete ale tale, dovlecei, rosii etc

ion8ladon
ion8ladon 17 apr 2016, 13:46

SUUUUPER !!!! Am pus si eu anul trecut, in toamna iar azi i-am terminat de mancat, au iesit buni tare, nu s-au inmuiat deloc, suficient de acri, am urmat reteta intocmai si au iesit suuuper, pun si anul asta :) sotia nu a avut 100% incredere dar am primit numai laude pt castraveti :D recomand

tiki
tiki 27 oct 2014, 22:44

Vio, eu asa procedez, ca dupa cum vezi mai sus si eu pun in borcane mai mari (de 3-5).Castravetii ramasi ii bag in borcane de 700 m. infiletate, sau in galetuse de smantana. SI NEAPARAT IN FRIGIDER. Torn peste, lichidul, zeama, care insa nu e suficienta si completaz cu apa rece,sarata. Restul ingredientelor (marar, cimbru,hrean....etc), le arunc. Si acuma mai am cativa de 2 ani (anul trecut nu am pus) si se tin f. bine. Succes. Paaaaaaaa.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 sep 2014, 23:26

Buna.  Citind ingredientele am observat ca si eu le pun pe toate, in plus mai pun si cimbru, cate o frunza de visin si boabe de strugure verde (dar anul acesta nu am pus fiind deja copti). O poza si cu castraveti mei pusi cam de o luna. De, eu am borcane de pe vremuri,(de 3 - 5 l.), asa ca la mine nici vorba de inchis bine si intors borcanul....si totusi se tin ok. Si acuma mai am un borcan din 2012, ca anul trecut nu am pus avand prea multi. Eu inainte de ai lega, pun inca 1 lingurita sare, o aspirina zdrobita si torn putin otet (corect e ,..atatea linguri de otet cati litri are borcanul, dar eu torn cu sticla). Castravetii, sunt muratura care ne place cel mai mult. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Giorgiana N.
Giorgiana N. 12 sep 2014, 19:00

buna ziua. anul asta este primul an in care fac castraveti murati clasici. anul trecut am facut cu pikant fix, dar nu mi-au placut neaparat. am pus o poza cu borcanele dupa a2a fierbere, mai am maine o tura. dar vin si eu cu 2 intrebari mai putin normale. a incercat vreo cineva sa faca cu castravetii taiati feliute si pusi in borcane?? (ca sa intre mai multi decat intregi) si a doua intrebare: daca rastorn si fierb apa SI a 4a zi ies mai acri sau n-are nici un rost? multumesc de pe acum, daca imi raspundeti.

 

 

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 26 aug 2014, 18:52

Anul trecut am facut castraveti murati din 35 kg, mai am acuma 4 borcanele, anul acesta iam facut din nou pun si o particica din ceam facut anul acesta. Zeama acuma ii tulbura dar se limpezete ea, asa a fost si anul trecut

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
hanna
hanna 17 sep 2013, 12:04

am pus castraveti dupa reteta ta, si azi ,dupa 3 saptamani de cand i-am pus am deschis borcanul si vreau sa zic ca sunt extraordinar de buni!!! recomand tuturor gospodinelor,pentru ca mie nu imi plac cele in otet ,astia sunt mult mai sanatosi,mersi de reteta!!!!!!

Poza mea pentru reteta:
alina82
alina82 31 aug 2013, 13:38

sunt fffffffffffffffff buni castravetii. mama mea ii pune la fel de 20 de ani de la ea stiu reteta, dar ea ii pune si in bidoane de plastic si se pastreaza la fel de bine!!! bravo Lena, eu acum ii pun in borcane de sticla si anul trecut la fel i-am pus!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 14 aug 2013, 16:46

Aaa...si poza...dovada. Am pus cu sfecla rosie pentru culoare si morcov.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile