Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca)

Nota 5 (4 voturi)
*****

Este ciorba traditionala din Ucraina, foarte gustoasa si satioasa.

Ingrediente

Oase de porc, cu carne
1 kg
Rosii
2 buc
Frunza de dafin
2 buc
Ceapa alba
4 buc
Fasole uscata alba
100 g
Se poate folosi si fasole rosie
Cartofi
3 buc
Morcovi
1 buc
Ardei Capia
1 buc
sau ardei gras
Sfecla rosie
1 buc
Varza alba
0.5 kg
Ulei de floarea soarelui
100 g
Pasta de tomate
2 linguri
Bors acru
0.5 l
Patrunjel verde
1 buc
Adica 1 legatura
Usturoi
4 buc
adica 4 catei

Pasi de urmat

1

Se spala carnea, se pune in cratita si se toarna apa atat ca s-o acopere bine. Se pune la fiert.

Intre timp se curata 1 ceapa, o jumatate de ardei capia si se spala 1 rosie.

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 1
2

Se taie marunt ceapa, rosia si o jumatate de ardei capia. Se pregatesc 2 frunze foi de dafin.

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 2
3

Se spala fasolele si se toarna 0,5 litri de apa peste ele. Se pune la fiert.

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 3
4

Se spumeaza carnea imediat cand incepe sa fiarba, apoi se pune: rosia taiata, ardeiul capia, ceapa si frunza de dafin. Asteptati cand incepe sa fiarba supa bine si faceti focul mic.

Se face focul mic la fasole cand incepe sa fiarba. Cand este gata, peste 1 h aprox., in functie de tipul de fasole, se stinge focul.

In continuare se lasa carnea sa fiarba aprox. 1,5 ore la foc mic, se pune capac la cratita.

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 4
5

In timp ce fierbe carnea se fac urmatorii pasi:

Se curata si spala 0,5 kg varza, 3 cartofi medii, 1 morcov, 1 sfecla rosie, 4 catei de usturoi, 1 legatura de patrunjel.

Dupa ce au fiert fasolele, se scurg.

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 5
6

Dupa 1,5 h se scoate carnea din supa, se lasa sa se raceasca putin.

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 6
7

Se taie cartofii si se pun in ciorba

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 7
8

Se taie rondele morcovii, se adauga la ciorba.

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 8
9

Se taie varza si se caleste bine 10 min in ulei, in timp ce fierb cartofii si morcovii.

Apoi se adauga la ciorba.

 

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 9
10

Se taie 2 cepe, se calesc in ulei. Cand ceapa capata culoarea maroniu deschis se pun 2 linguri de pasta de tomate, se mai lasa 1 min pe foc si se amesteca continuu. Se adauga la ciorba.

 

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 10
11

Se adauga 0,5l de bors acru, se face focul mare ca sa inceapa sa fiarba, apoi iarasi faceti focul mic.

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 11
12

Se rade sfecla rosie si se caleste 10 min in ulei. Se adauga la ciorba.

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 12
13

Carnea se scoate de pe oase, se toaca bucati medii si se pune inapoi in ciorba.

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 13
14

Se lasa sa fiarba ciorba inca 10 min, daca vedeti ca nu va incadrati cu ingredientele in castron mai micsorati cantitatile.

Cantitatea de ingrediente din reteta este pentru un castron de 5 litri. Daca iese prea densa, adaugati bors sau apa, lasati sa mai fiarba putin.

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 14
15

Potriviti sarea in ciorba, aproximativ 1 lingura de masa, dar totul depinde de preferinte.

Gustati sa fie toate ingredientele fierte. Daca totul este ok se face urmatorul pas:

- se toaca marunt 1 ceapa, patrunjelul;

- usturoiul se piseaza;

- se adauga acestea in ciorba.

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 15
16

Se face focul mare dupa ce ati adaugat ceapa, patrunjelul si usturoiul. Se lasa sa fiarba aprox. 20 de secunde si se stinge focul.

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 16
17

Se pune capacul la castron si se lasa sa stea ciorba 15 minute fara foc.

Se serveste cu/sau fara smatana.

Pofta Buna!

Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca) - Pas 17
Cantitate: 5 l (o cratita de 5 litri plina)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

hanna
hanna (22 January 2010, 16:00)

mancarurile ucrainene sunt foarte bune,si ciorbele cu sfecla rosie sunt foarte sanatoase!

*****
Francisc de Chisinau (28 March 2010, 19:53)

E mancarea preferata a fiului meu. De lins buzele ! ! Dar daca nu avem bors acru, ce facem ? De post, se poate elimina carnea ? sau ce ne facem ?

 

 

lena
lena (28 March 2010, 21:07)

Da, este foarte buna ciorba, eu inlocuiesc borsul cu zeama de la o lamaie, si merge foarte bine si varianta de post - doar fierbi legumele, sari peste pasul cu fiertul carnii.

*****
amalia80 (02 September 2010, 11:14)

Ce pacat ca nu se poate degusta, o mancare care necesita timp, dar si rezultatul este pe masura. Felicitari!!!!

natyluminita
*****
natyluminita (05 September 2010, 13:33)

E o ciorbita tare buna...o fac si eu insa fara carne ....e mai light...dar pentru amatorii de carne ai indrum sa o incerce

Creola
*****
Creola (06 September 2010, 14:01)

Si noi facem frecvent aceasta minunata ciorbita. Singurele diferente sunt ca nu calim nimic (desi calite stiu ca dau un gust mai bun) fiinca din aceasi cratita cu noi papa si bebele nostru de 1 an si jumatate. La sfarsit adaug leustean in loc de patrunjel si in rest la fel : ceapa si usturoi. Cu surprindere am descoperit de curand  ca adaugata si la sfarsit ceapa da o aroma foarte placuta cirbitei sau supei.

lilianamunteanu
lilianamunteanu (10 February 2012, 20:48)

Magnifica!

irinutza
irinutza (17 November 2012, 11:52)

 o ciorba foarte gustoasa!!! O fac cu carne dar si fara e la fel de gustoasa.E o bomba de vitamine.

cezar
cezar (02 March 2013, 15:31)

 Minunata imi place si cu carne si fara  , in loc de varza pun conopida si mai pun si cimbru

tanicelu (20 September 2013, 15:18)

imi cer scuze poate eu nu am vazut, dar cind punem fasolele? 

lena
lena (20 September 2013, 15:51)

Cred ca mi-a scapat, se pune la urma, cand se adauga si borsul - daca este fiarta bineinteles.

Carmen Nedelea (12 July 2014, 16:05)

 Foarte buna, realmente foarte buna! Dar am si eu o intrebare: legumele alea de la inceput - rosia, ardeiul si ceapa tocate marunt, dafinul si puse in zeama de carne, ce faci cu ele? Eu le-am scos ca nu am stiut ce sa fac cu ele, dar poate trebuiau sa ramina? 

lena
lena (12 July 2014, 21:01)

Asta depinde de cheful si dorinta ta - eu daca le tai marunt, le las, nu le scot. Dar sunt si cazuri cand le pun intregi(ma grabesc si n-am chef sa le tai marunt:) si le scot dupa ce o fiert carnea.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena