Ciorba cu legume si sfecla rosie (ucraineasca)

Este ciorba traditionala din Ucraina, foarte gustoasa si satioasa.

Ingrediente

Oase de porc, cu carne
1 kg
Rosii
2 buc
Frunza de dafin
2 buc
Ceapa alba
4 buc
Fasole uscata alba
100 g
Se poate folosi si fasole rosie
Cartofi
3 buc
Morcovi
1 buc
Ardei Capia
1 buc
sau ardei gras
Sfecla rosie
1 buc
Varza alba
0.5 kg
Ulei de floarea soarelui
100 g
Pasta de tomate
2 linguri
Bors acru
0.5 l
Patrunjel verde
1 buc
Adica 1 legatura
Usturoi
4 buc
adica 4 catei

Pasi de urmat

1

Se spala carnea, se pune in cratita si se toarna apa atat ca s-o acopere bine. Se pune la fiert.

Intre timp se curata 1 ceapa, o jumatate de ardei capia si se spala 1 rosie.

2

Se taie marunt ceapa, rosia si o jumatate de ardei capia. Se pregatesc 2 frunze foi de dafin.

3

Se spala fasolele si se toarna 0,5 litri de apa peste ele. Se pune la fiert.

4

Se spumeaza carnea imediat cand incepe sa fiarba, apoi se pune: rosia taiata, ardeiul capia, ceapa si frunza de dafin. Asteptati cand incepe sa fiarba supa bine si faceti focul mic.

Se face focul mic la fasole cand incepe sa fiarba. Cand este gata, peste 1 h aprox., in functie de tipul de fasole, se stinge focul.

In continuare se lasa carnea sa fiarba aprox. 1,5 ore la foc mic, se pune capac la cratita.

5

In timp ce fierbe carnea se fac urmatorii pasi:

Se curata si spala 0,5 kg varza, 3 cartofi medii, 1 morcov, 1 sfecla rosie, 4 catei de usturoi, 1 legatura de patrunjel.

Dupa ce au fiert fasolele, se scurg.

6

Dupa 1,5 h se scoate carnea din supa, se lasa sa se raceasca putin.

7

Se taie cartofii si se pun in ciorba

8

Se taie rondele morcovii, se adauga la ciorba.

9

Se taie varza si se caleste bine 10 min in ulei, in timp ce fierb cartofii si morcovii.

Apoi se adauga la ciorba.

 

10

Se taie 2 cepe, se calesc in ulei. Cand ceapa capata culoarea maroniu deschis se pun 2 linguri de pasta de tomate, se mai lasa 1 min pe foc si se amesteca continuu. Se adauga la ciorba.

 

11

Se adauga 0,5l de bors acru, se face focul mare ca sa inceapa sa fiarba, apoi iarasi faceti focul mic.

12

Se rade sfecla rosie si se caleste 10 min in ulei. Se adauga la ciorba.

13

Carnea se scoate de pe oase, se toaca bucati medii si se pune inapoi in ciorba.

14

Se lasa sa fiarba ciorba inca 10 min, daca vedeti ca nu va incadrati cu ingredientele in castron mai micsorati cantitatile.

Cantitatea de ingrediente din reteta este pentru un castron de 5 litri. Daca iese prea densa, adaugati bors sau apa, lasati sa mai fiarba putin.

15

Potriviti sarea in ciorba, aproximativ 1 lingura de masa, dar totul depinde de preferinte.

Gustati sa fie toate ingredientele fierte. Daca totul este ok se face urmatorul pas:

- se toaca marunt 1 ceapa, patrunjelul;

- usturoiul se piseaza;

- se adauga acestea in ciorba.

16

Se face focul mare dupa ce ati adaugat ceapa, patrunjelul si usturoiul. Se lasa sa fiarba aprox. 20 de secunde si se stinge focul.

17

Se pune capacul la castron si se lasa sa stea ciorba 15 minute fara foc.

Se serveste cu/sau fara smatana.

Pofta Buna!

Cantitate: 5 l (o cratita de 5 litri plina)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 16

lena
Elena (lena) 15 iul 2015, 14:28

Se pot adauga in ciorba la pasul 7-8.

Jana
Jana 15 iul 2015, 13:55

scuze, am gasit in comentarii, raspunsul la intrebarea despre fasole.

Jana
Jana 15 iul 2015, 13:53

buna Lena. Facem si noi adesea aceasta ciorba, dar de data asta vreau sa o fac intocmai dupa pasii descrisi de tine. Spune-mi te rog, ce fac cu cea de-a doua rosie si cealalta jumatate de ardei? Banuiesc ca si ele trebuie sa ajunga in supa, dar cand? Cat si despre fasole, o adaugam la sfirsit? Multumesc anticipat.

cezar
cezar 02 mar 2013, 15:31

Minunata imi place si cu carne si fara  , in loc de varza pun conopida si mai pun si cimbru

Poza mea pentru reteta:
irinutza
irinutza 17 nov 2012, 11:52

o ciorba foarte gustoasa!!! O fac cu carne dar si fara e la fel de gustoasa.E o bomba de vitamine.

Poza mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 10 feb 2012, 20:48

Magnifica!

Poza mea pentru reteta:
Creola
Creola 06 sep 2010, 14:01

Si noi facem frecvent aceasta minunata ciorbita. Singurele diferente sunt ca nu calim nimic (desi calite stiu ca dau un gust mai bun) fiinca din aceasi cratita cu noi papa si bebele nostru de 1 an si jumatate. La sfarsit adaug leustean in loc de patrunjel si in rest la fel : ceapa si usturoi. Cu surprindere am descoperit de curand  ca adaugata si la sfarsit ceapa da o aroma foarte placuta cirbitei sau supei.

Nota mea pentru reteta:
natyluminita
natyluminita 05 sep 2010, 13:33

E o ciorbita tare buna...o fac si eu insa fara carne ....e mai light...dar pentru amatorii de carne ai indrum sa o incerce

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 02 sep 2010, 11:14

Ce pacat ca nu se poate degusta, o mancare care necesita timp, dar si rezultatul este pe masura. Felicitari!!!!

Nota mea pentru reteta:
Francisc de Chisinau
Francisc de Chisinau 28 mar 2010, 19:53

E mancarea preferata a fiului meu. De lins buzele ! ! Dar daca nu avem bors acru, ce facem ? De post, se poate elimina carnea ? sau ce ne facem ?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Francisc de Chisinau 28 mar 2010, 21:07

Da, este foarte buna ciorba, eu inlocuiesc borsul cu zeama de la o lamaie, si merge foarte bine si varianta de post - doar fierbi legumele, sari peste pasul cu fiertul carnii.

Arata toate comentariile