Crema de zahar ars Reteta VIDEO

Crema de zahar ars

Foarte delicioasa si simplu de preparat aceasta reteta de crema de zahar ars. Am incercat mai multe variante de retete, dar aceasta este combinatia pentru cea mai reusita crema de zahar ars - gustoasa si frumoasa. Puteti improviza asa si un tort de crema de zahar ars, este simplu, rapid si de mare efect.

Mai nou vedeti ca am pus si reteta video de crema de zahar ars, acolo am topit zaharul ars separat si l-am turnat in tava de sticla pentru a evita orice risc de ciobire a tavii.

Aveti grija daca folositi vas de sticla termorezistent ca in reteta - am inteles ca se poate ciobi pe foc de aragaz. Il incalziti la flacara mica sau topiti in tigaie si turnati zaharul topit in tava.

Ingrediente

Lapte de vaca
1 l
Zahar
250 g
+ 150g de zahar pentru caramelul topit
Oua
7 buc
Esenta de vanilie
1 buc
sau puteti folosi esenta de rom, coaja de lamaie in cazul in care nu vreti sa se simta gustul de oua

Pasi de urmat

Pas 1

Se fierbe laptele si se lasa sa se raceasa. Daca vreti sa-l raciti rapid, puneti castronul cu lapte intr-un castron mai mare cu apa rece si schimbati de 2-3 ori apa.

Observati ca in reteta video am sarit acest pas si nu am observat nici o diferenta, deci vedeti si voi daca puneti laptele crud sau prefiert - el din comert oricum este deja pasteurizat.

Crema de zahar ars - Pas 1
Pas 2

Intr-o cratita puneti 150g de zahar si il topiti incet la foc mic pana este de un maroniu inchis, dar nu ars!

Crema de zahar ars - Pas 2
Pas 3

Imediat cum este gata il turnati fierbinte in tava de cuptor(aici 20x20cm) si il distribuiti foarte repede cu o lingura pe toata suprafata si putin pe pereti.

Daca nu va miscati repede caramelul se intareste si nu reusiti sa-l intindeti, in acest caz trebuie cumva reincalzit putin in cuptor.

Crema de zahar ars - Pas 3
Pas 4

In cazul in care topiti zaharul chiar in tava aveti mare grija, daca e de sticla, sa nu se ciobeasca. Oricum topiti la foc mic si atent, sau folositi o cratita sau tava de metal.

Avantajul aici este ca se distribuie mai uniform caramelul pe suprafata tavii.

Cum ati terminat treaba cu zaharul ars, dati tava la o parte pentru 10 minute.

Crema de zahar ars - Pas 4
Pas 5

Intr-un vas adanc mixati bine 7 oua cu 250g de zahar si esenta de vanilie.

Crema de zahar ars - Pas 5
Pas 6

Se adauga laptele racit si se amesteca cu telul.

Crema de zahar ars - Pas 6
Pas 7

Se toarna compozitia in vasul cu peretii caramelizati.

Intr-o tava mai mare de cuptor(suficient de mare ca sa incapa vasul cu crema) se toarna apa cat curpinde si se pune vasul cu compozitia de crema. Este foarte bine sa respectati acest pas, altfel crema poate sa se coaca prea mult prin parti si la fund, si are o textura poroasa.

Se pune tava cu apa si vasul in ea la cuptor preincalzit la >160 de grade pentru 40-45 de minute.

Crema de zahar ars - Pas 7
Pas 8

Crema este gata cand se rumeneste putin deasupra si este ferma la atingere. Lasati sa se raceasca complet la temperatura camerei.

Crema de zahar ars - Pas 8
Pas 10

Pe urma se acopera cu niste folie de plastic si se mai pune cateva ore la frigider.

Asa crema va fi mai ferma, va lasa putina zeama si se va forma acel caramel delicios la baza.

Crema de zahar ars - Pas 10
Pas 11

Apoi se portioneaza si se serveste cu sosul caramel din tava.

Pofta Buna!

Crema de zahar ars - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (28 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Natali
Natali 19 Sep 2008, 10:13

Felicitari pentru site! La cit mai multe retete interesante si delicioase!

Acum o intrebare pe subiect: E obligatoriu ca laptele sa fie fiert si racit, chiar si cel pasteurizat? Daca da, de ce?

lena
Elena (lena) Natali 19 Sep 2008, 12:04

Merci Mult! Sper sa va fie util si interesant.

Ref. la intrebare: nu este obligatoriu, dar am observat ca este mai fina crema si nu are pori prin ea. Vedeti dupa posibilitati, oricum este obligatoriu sa fierbi laptele de consum, la cel pasteurizat nu este cazul.

Nota mea pentru reteta:
victorantos1
victorantos1 09 Oct 2008, 15:05

delicios!

Galia
Galia 01 Dec 2008, 21:50

Azi a facut si Livia crema de zahar ars, a iesit fff bine, unica remarca este ca ar trebui mai mult decat 3 linguri de zahar pt caramela, a iesit cam putina caramela....In rest e super reteta, se prepara mai usor decat credeam, iar gustul impresioneaza....

Nota mea pentru reteta:
alinutza85
alinutza85 14 Jan 2009, 17:08

As avea si eu o intrebare:trebuie neaparat vas de sticla sau se poate face si intr-o tava normala??ms

lena
Elena (lena) alinutza85 15 Jan 2009, 10:27

Se poate si vas simplu, dar ar fi bine sa-l puneti intr-un alt vas cu apa - sa nu se arda la fund inainte sa se coaca deasupra. Stiu persoane care pun si in cratita simpla de bucatarie - ideea este ca gustul nu se schimba cu mult, doar ca nu va putea fi taiat si pus bucata mare in farfurie.O veti manca cu lingura

BBD
BBD 18 Jan 2009, 13:23

merge si rom in loc de vanilie ? Ca nu ma inteleg prea bine cu vanilia

lena
Elena (lena) BBD 18 Jan 2009, 20:04

Sincer, nu stiu. Nu am incercat cu rom, dar daca iti place combinatia de arome, poti incerca.

silvia
silvia 11 Mar 2009, 15:38

Eu bat albusurile bine inainte de le amesteca cu zaharul frecat cu galbenusurile si vanilia. ii da cremei o consistenta mai pufoasa si apare mai inalta dupa coacere. Dupa ce se raceste, la noi in familie, punem esenta de rom. super buna, pt cei la care le place gustul de rom.

Acest web site este super. de foarte mare ajutor. Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 11 Mar 2009, 17:08

Chiar interesant, voi incerca si eu metoda ta

etinc3lle
luminita (etinc3lle) 07 Aug 2009, 17:35

eu peste crema de zahar ars pun o compozitie de pandispan si iese un tort delicios, gata insiropat

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 07 Aug 2009, 17:45

Interesant, am auzit de aceasta metoda dar nu am incercat-o - cred ca o fac dupa ce nu mai tin regim

ancamonica
ancamonica 13 Oct 2009, 10:56

felicitari pentru reteta,este super usoara si super buna.cand am facut-o,nu mi-a venit sa cred ca mi-a iesit,mai ales ca e prima data cand fac crema de zahar ars!o sa mai incerc si alte retete de pe site.multumesc.

Nota mea pentru reteta:
simonanitu
simonanitu 18 Dec 2009, 00:10

Am o intrebare,ca nu am mai facut crema asta de vreo 8 ani...ouale se bat impreuna?Sau bat prima data albusurile?Si eu o faceam cu un blat de tort pe care il turnam peste crema si il intorceam apoi pe un platou si era" tort in cratita" ,cum il numeam noi.As vrea sa mai fac tortul asta de Craciun,sper sa primesc un raspuns pana atunci.

lena
Elena (lena) simonanitu 18 Dec 2009, 09:15

Nu trebuie sa separi galbenusurile de albusuri, faci exact cum scrie in reteta de mai sus. Interesanta ideea cu tortul

angelica
angelica 11 Jan 2010, 17:05

Am facut si eu la baietii mei crema, a iesit grozava.Am sa incerc si alte retete,mai ales ca unele imi aduc aminte de copilarie.Ma bucur mult ca le gasesc la tine.

iulia73
iulia73 17 Jan 2010, 22:07

un secret pentru aceasta reteta...........k sa iasa mai aromata esenta de vanilie se toarna cind se scoate crema din cuptor

Nota mea pentru reteta:
doinasendescu1
doinasendescu1 19 Jan 2010, 13:42

se poate coace intr-un vas smaltuit in care se face caramelul si asezat intr-un vas cu apa deci la bain- mare in cuptor

eli
elena teodoru (eli) 03 Feb 2010, 21:52

ce bine arata,de mult n-am mai facut-o!

Nota mea pentru reteta:
sarian
sarian 10 Feb 2010, 03:55

ultra. mereu faceam crema de zahar ars cu 4 oua la l de lapte. evident ca o serveam in boluri de sticla si se manca cu lingurita.... Am facut cu 7 oua si este minunata. norocul a fost ca stiind ca retetele tale sun f. bune m-am uitat pe site si am descoperit ...cele trei oua care lipseau din reteta mostenita din familie. cu drag, multumiri

Nota mea pentru reteta:
consultantroman
consultantroman 13 Apr 2010, 21:44

Hristos a Inviat !

Foarte buna crema de zahar ars ! Doat doua mentiuni : Krem Karamel originala, si mult mai buna decat cu vanilie este CU ROM (sau esenta de rom ) ..combinatia de caramel cu rom este de o mare finete , vanilia ii da un gust cam dulce si destul de neutru...faceti-o cu rom si ma veti pomeni...in fapt oriunde merg in aceasta lume sau in tara , asa testez bucatarul rastaurantului ..este simpla dar multi o rascoc si atunci face acele gaurele (atentie , focul trebuie foarte mic) si foarte rar mai intalnesti reteta originala cu rom. Romul se adaoga la ca in reteta ta (si pentru cine vrea se poate pune si zahar vanilat sau esenta de vanilie ...mie personal mi se pare un amestec straniu )  si parfumul lui patrunde atat in sos cat si in crema ...dupa ce s-a racit este si mai racoros parfumul de rom.

Cu acelasi drag, va spun tuturor ca este corect "caramel " sau "caramelul" si nu "caramela" ...nu ca as fi vreo carcotasa dar asa este consacrat in manualele de gastronomie ...in rest ,  elegant este sa se taie in bucati nu prea mari (adica de maximum 6-8 lingurite...dar practic ..eu ..care ador aceasta prajitura nici n-as mai taia-o...as manca-o direct din vas...  

Toate cele bune tuturoe de pe acest forum !

Doina    

sarian
sarian 14 Apr 2010, 02:43

scumpă doamnă Lenaa, în urmă cu două luni când am vrut să deschid mesajul cu o nouă reţetă, fiind fără ochelari, am făcut un click ţi am primit în faţă mesajul că m-am dezabonat cu succes. Am căutat să mă abonez din nou dar nu ştiu unde, nu am găsit un loc de contact aşa că acum profit că am primit ultimul comentariu la crema de zahăr ars şi aş vrea să mă reabonez. Vă rog să îmi spuneţi cum să procedez. Mi-au lipsit foarte mult notificările reţetelor dumneavoastră şi bucuria de a descoperi noi bunătăţi - la gust - şi frumuseţi la aspect. Cu stimă li multumiri, Lacrima

lena
Elena (lena) 14 Apr 2010, 08:57

Buna Ziua Sarian, v-am adaugat in lista de mail-uri care primesc newsletter-ul, daca mai aveti probleme pe viitor imi scrieti direct pe [email protected].

lena
Elena (lena) 14 Apr 2010, 09:03

Adevarat a Inviat Doina!

Multumesc de sugestii, am si corectat in textul retetei chestia cu caramela. De rom - da, poate si are un gust deosebit cu esenta de rom, dar eu nu prea suport aroma de rom, am cam exagerat cu el o perioada. De vanilie in lapte.... de ce sa ti se para amestec straniu? Mi se pare ca laptele si alte produse lactate se combina perfect cu aroma de vanilie, imi place mult inghetata de vanilie si lapte de la Jamie O. O sa pun reteta pe viitor, foarte simplu si gustos.

Merci de comentariu util si interesant

leeloo
leeloo 28 Apr 2010, 11:01

Buna reteta si felicitari pentru site. As dori sa stiu daca merge si cu alti indulcitori decat zaharul alb. De ex. caramelul, cu zahar brun, si compozitia cu fructoza.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 28 Apr 2010, 11:15

Nu am incercat cu alti indulcitori, dar cred ca ar merge

CarmenAna
CarmenAna 05 May 2010, 15:37

buna! ma numesc carmen. mi se par foarte interesante retetele tale si totodata usor de facut. as vrea sa incerc crema de zahar ars dar mi s-a parut interesanta ideea cu blatul-pandispanul deasupra. cand adaug blatul? dupa ce crema e gata? adaug blatul gata facut sau numai compozitia si mai las la cuptor dupa?

lena
Elena (lena) CarmenAna 05 May 2010, 15:41

Sincera sa fiu, nu am facut niciodata cu pandispan, si nu stiu cum este corect. Am vazut pe net multe retete de tort cu crema de zahar ars, cred ca le gasesti si tu. Dupa logica mea ar fi ca sa lasi mai intai crema sa se prinda putin la cuptor apoi sa adaugi blatul de pandispan.

sarian
sarian 05 May 2010, 20:26

salasam crema sa fie crema. pandispanul e mai sec iar crema asa cum este nu are rival

Floppy
Floppy 09 Jun 2010, 12:46

este super reteta merita facuta am primit laude de la toata lumea

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 13 Sep 2010, 14:54

Un desert de nota ! Il ador! Se face repede si are un gust minunat! Pentru a preveni obtinerea unei texturi poroase se poate pune putin amidon in compozitie, plus ca prajitura iese putin mai ferma si astfel se poate taia mai usor sau se poate rastura intreaga pe un platou, fara riscul de a se rupe.

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 17 Sep 2010, 11:26

Eu chiar nu ma chinui sa pun vasul in alt vas cu apa. Coc la foc mic, in vas termorezistent si iese super cremos. Cred ca secretul este totusi focul mic mic. Ati incercat sa puneti cateva picaturi de rom? Am mancat la un restaurant si de atunci facem crema de zahar ars si cu rom.

raisa
Raisa Miruna (raisa) 19 Sep 2010, 14:20

Salut! Sunt incepatoare si am facut ieri aceasta reteta. A iesit delicios, insa eu am pus rom in loc de vanilie dupa ce am citit unul din comentarii pentru ca intr-adevar mai reduce gustul de oua. Am avut insa mici indoieli cand este gata, pentru ca era semilichida si deja maro deasupra, nu stiam daca e gata sau nu. Probabil am lasat-o prea mult, la fund a iesit spongioasa. In rest, va recomand sa o incercati!

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 20 Sep 2010, 14:54

Nici eu nu obisnuiesc sa pun vasul cu crema de zahar ars intr-un vas cu apa si n-am avut niciodata probleme nici cu aspectul, nici cu consistenta.

Crista
Cristina Sabau (Crista) 20 Sep 2010, 19:23

trebuie sa incerc sa fac si eu ....arata delicios .....dar parca am niste emotii .....ca nu-mi va iesi

MariaP
MariaP 21 Sep 2010, 09:14

Crista, nu ai de ce sa-ti faci griji. Daca respecti reteta si toate indicatiile, e imposibili sa nu-ti iasa. E o reteta simpla, dar rezultatul e minunat! Spor la treaba!

desyre
desyre 27 Sep 2010, 23:37

Azi am papat tort cu crema de zahar ars. A facut mama pt ziua lu bro. Delicios.

O data a uitat zaharul pe fos si a iesit amarui. Mare atentie cand faceti "prajitura". Sa nu plecati dupa alte treburi ca imediat se.. strica reteta originala si gustul nu o sa mai fie acelasi.

Nota mea pentru reteta:
Vera
Vera 09 Oct 2010, 18:06

Buna! Nu stiu daca am inteles bine...ai pus tava de ena pe ochiul de la aragaz? Mie mi-e cam teama sa pun vsul de ena direct pe flacara. Daca topesc zaharul intr-un ibric si apoi imbrac forma de ena cu el ce zici?

lena
Elena (lena) Vera 10 Oct 2010, 19:57

Da, vasul de ena se pune fara grija pe o flacara medie de aragaz. Dar pti face si cu ibricul, doar sa pui mai mult zahar la topit,  se intareste repede si iti va lua mai mult ca sa acoperi peretii tavii.

Ellena
Elena (Ellena) 08 Nov 2010, 22:29

Cred e f.buna crema de zahar ars,maine vreau sa fac si eu se vedem cu bunatate imi iese....:)

Nota mea pentru reteta:
george219
george219 15 Dec 2010, 16:32

cam cat de mare ar trebui sa fie vasul?

lena
Elena (lena) george219 15 Dec 2010, 16:39

Vasul pe care l-am folosit eu are 24x24cm.

piperus
piperus 08 Jan 2011, 18:46

buna....am si eu o problema.........am vrut sa fac crema de zaha ars ,nu am mai facut niciodata si am vrut sa fac jumatate de portie am injumatatit ingredientele ........am lasat0o la cuptor o ora da nu s-a intarit.......de ce? din cauza ca am injumatattit reteta?

giorgiana
giorgiana 19 Jan 2011, 12:41

Buna.Pentru inceput 'CAT MAI MULT RETETE!'am si eu o intrebare si astept un raspuns cat mai repede pentru ca vreau sa fac reteta in cursul zilei de azi.se poate folosi si lapte alimentar?

lena
Elena (lena) giorgiana 19 Jan 2011, 17:09

Nu-mi dau seama ce inseamna lapte alimentar - daca zici de lapte de consum din comert, da asta este. Orice lapte de vaca.

pitic
pitic 05 Feb 2011, 11:27

Buna!Felicitari Dnei Lena pentru promtitudinea raspunsurlor si pentru acest site.Am incercat aseara reteta dar cu rom si pot sa va spun ca am fost placut surprinsa de faptul ca intradevar nu se mai simte atit de puternic gustul de ou.Eu stiam reteta aceasta dar cu 10 oua.Va doresc mullt succes  in continuare! 

Nota mea pentru reteta:
zuzu2
zuzu2 07 Feb 2011, 18:30

Buna.Felicitari pt tot ceea ce faci.Te vizitez aproape in fiecare zi.Crema mea este in cuptor,sper sa iasa ca a ta.Mersi 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 07 Feb 2011, 18:32

Sa-ti fie de bine Zuzu! Merci de apreciere

zuzu2
zuzu2 10 Feb 2011, 09:55

A iesit f buna crema ,nu arata exact ca a ta, era putin mai inchisa la culoare dar pana a 2a zi seara nu mai era nimic.Mersi.Acum pregaresc coastele de vitel dulci picante.Noi nu ne prea omoram dupa carnea de vitel dar le aveam prin congelator si ale tale arata nemaipomenit.

zuzu2
zuzu2 10 Feb 2011, 10:09

am revenit sa imi cer scuze,nu de la tine an reteta notata ,dar asa am crezut ,pt ca pe tine te vizitez cel mai des.

lena
Elena (lena) 10 Feb 2011, 10:21

Zuzu, vezi ca s-a facut maronie pt ca sau ai tinut mai mult crema la cuptor sau ai avut temperatura mai maricica. Ca sa fie alba trebuie s-o faci la un foc mai mic, mai in voie.

Am inteles ca ai incurcat site-urile, dar nu-i nimic, te astept pe forum cu mancarea de costittza, si cu poze daca se poate.

gabidari
gabriela (gabidari) 11 Feb 2011, 20:31

buna...si eu pregatesc aceasta crema destul de des....e nemaipomenita,mereu am avut succes cu ea ,si  rudele deja o cer de fiecare data cind ii invit la masa...

Nota mea pentru reteta:
sorina29
sorina29 22 Feb 2011, 15:00

Buna!spune-mi te rog in ce moment se intareste crema?cand este la cuptor sau cand o bag la frigider?este prima data cand fac:)ms

lena
Elena (lena) sorina29 22 Feb 2011, 15:59

Sorina, crema se prinde la cuptor, la frigider doar se mai intareste putin si are consistenta mai ferma

sorina29
sorina29 22 Feb 2011, 21:49

Am facut si eu crema si a iesit grozav...iubitul meu a mancat pe saturate si a spus sa mai fac.Am mai luat retete de pe site-ul Lenei si au iesit delicioase.Felicitari si multumesc pentru promtitudinea raspunsului!

Nota mea pentru reteta:
marya
marya 26 Feb 2011, 13:06

Am facut ieri crema de zahar ars...a iesit o bunatate...merci mult pt reteta Lena...numai k eu am dublat cantitatea k sunt multi care gusta cand prepar cate ceva bun...

innicia
innicia 26 Feb 2011, 14:04

Buna ziua, D Lena, spuneti-mi va rog la ce temperatura las cuptorul si cat timp o tin?

30 min e suficient? merci.

lena
Elena (lena) innicia 26 Feb 2011, 14:14

Pune cuptorul la 180 de grade si lasa cam 30 de minute. O verifici scuturand usor sii vezi daca s-a prins.

innicia
innicia 27 Feb 2011, 15:21

Multumesc pt raspuns. A iesit delicioasa.

vio2011
vio2011 01 Mar 2011, 17:08

buna, mie imi place f mult crema de zahar ars...de mica o faceam singura ...dar nu inteleg un lucru....poate sunt eu defecta....dupa ce o mananc , la cateva ore , imi bolboroseste tare in stomac .Care ar putea fi cauza?...altfel,as baga tone la ghiozdan!

innicia
innicia 01 Mar 2011, 23:03

Eu am mancat pentru prima data crema de zahar ars acum Si eu am patit la fel cu stomacul, hi hi hi...

ynna
yryna (ynna) 03 Mar 2011, 17:16

Multumim mult pentru reteta,cred ca e suuuuuuuuuper delicioasa crema.Nu am mai facut pana acum crema de zahar ars dar cred ca o sa incerc cat de curand.

ynna
yryna (ynna) 03 Mar 2011, 17:25

suuuuuuuper delicioasa reteta.multumim

dianaluiza
dianaluiza 11 Apr 2011, 20:44

azi am descoperit site-ul tau...si am facut 2 dintre retetele tale...crema de zahar ars care a iesit super buna:X:X:X...si acele fursecuri din fulgi de ovaz.felicitari pentru retetele postate..sunt minunate.cu siguranta o sa mai incerc si altele

LORINDA
LORINDA 12 Jun 2011, 22:07

Am facut si eu reteta....super! Numai cateva completari...am pus mai mult zahar in vas pt.caramelizat, am pus 8 oua in loc de 7 si am pus si esenta de rom pe langa cea de vanilie. De altfel a iesit super!!!!!!!!!!!!

Multzam fain. :*

Karen
Karen 17 Jun 2011, 13:17

Am facut si eu crema cu rom si nu m-am ,,imprietenit,, cu aroma la compozitia cu lapte,oua...

Mi-a iesit o crema fina,frumoasa dar cand am vazut cata apa era in tava am crezut ca laptele nu era bun,de fapt nici acum nu stiu daca asa trebuie.Am pus zahar la caramel dublu s-a topit si a devenit sirop sau laptele nu era bun???Dezamagita am pus-o in frigider ca imi parea rau sa o arunc dar nu am pus-o la masa si gasind-o sotul ma intreaba ce e cu ,,aia,, ...,,aia,, vroia sa fie ..... dar nu a iesit.In cateva munute s-a evaporat,am mai apucat si eu sa gust o bucatica...DELICIOASA! (mai putin romul....)zic si eu ca sotul ,,nu stiu ce o fi fost dar tare buna!!!! ,, asa trebuia sa fie sau am gresit undeva????ramane siropul de la zaharul ars???o sa o mai incerc dar cu vanilie!!!!!!!!

LORINDA
LORINDA 17 Jun 2011, 19:48

siropul de la zaharul ars ramane si se serveste turnat in farfurie peste portia de crema...practic acel sirop e zaharul ars propriu-zis ;)

lena
Elena (lena) 20 Jun 2011, 14:42

Sunt de acord cu Lorinda, cu cat mai mult zahar se arde cu atat mai mult sirop are prajitura.

diana cascaval
diana cascaval 25 Jun 2011, 21:46

nu inteleg nimik,parca am facut exact ca in reteta,dar ceva nu mi-a iesit,am lasat chiar si mai mult de 30 de min,dar tot lichida e la fund,doar deasupra sa facut o crusta maronie,iar zaharul care era pe margini s-a lasat la fund,unica ce e diferit este tava e putin mai adinca,dar am urmat intocmai pasii,o voi  mai incerca.Am mai facut zilele anterioare alte retete de prajituri si mi-au iesit bine,pacat ca asta nu prea a iesit,asta e o sa mincam cu lingura 

LORINDA
LORINDA 26 Jun 2011, 13:47

si eu am lasat-o mai mult de 30 minute. dar este absolut normal atat sa o mananci cu lingura cat si sa se lase zaharul de pe margini la fund formand un sirop. capata consistenta numai compozitia de lapte cu oua. daca nu o mananci ca pe o ciorba e ok ;)

madalina21
madalina21 30 Jun 2011, 16:43

buna lena te rog cand ai timp sa ma ajuti cu un raspuns daca poti: fac crema de zahar ars de putin timp,singura diferenta este ca pun 8 oua,in rest ca si tine nu sunt prietena cu esenta de rom si urmez pasii intocmai. recunosc ca nu am copt-o pana acum in bain marie insa tot timpul o coc prea mult pt ca am un cuptor rudimentar de prin 1900. dupa 30 min este tot lichida,iar daca maresc un pic focul se coace prea mult. devine poroasa!!! ce sa mai fac?

lena
Elena (lena) madalina21 30 Jun 2011, 17:46

Solutia pentr problema ta este s-o coci la bain-marie - tocmai de asta se foloseste - orice tava putin mai mare dcat cea in care pui crema, torni apa si gata smekeria. Si asta din poze este facuta la un cuptor din ala vechi, unde eram candva in chirie.

madalina21
madalina21 04 Jul 2011, 17:16

da in aceeasi situatie sunt si eu! multumesc pt raspuns! peste cateva zile incerc sa o coc pe bain marie! deocamdata fac alta prajitura dintre ale tale! nu ma mai satur!

madalina21
madalina21 09 Jul 2011, 16:46

elena draga, in sfarsit mi-a iesit crema de zahar ars ca in poza ta! am urmat intocmai sfatul tau referitor la coacerea pe baie de aburi si a iesit!

lena
Elena (lena) 09 Jul 2011, 22:14

Te pup Madalina si ma bucur mult ca ti-a iesit

Laury
Laury 29 Jul 2011, 10:01

are ceva daca in loc de esenta de vanilie pun esenta de rom? :D

lena
Elena (lena) Laury 29 Jul 2011, 10:05

Laury, poti sa-i pui orice aroma vrei.

Tatiana10roma
Tatiana (Tatiana10roma) 07 Aug 2011, 14:50

Este prima data cand fac... sper sa-mi iasa...este inca la cuptor... ;))

Astazi este aniversarea mea si a iubitului meu,si sper din tot sufletul sa iasa bine si buna asa cum este si in poza de pe site :D

Multumim frumos pentru reteta

Tatiana10roma
Tatiana (Tatiana10roma) 07 Aug 2011, 17:39

Am facut 2 :D ... prima am facut-o exact cu cantitatile din reteta (a iesit fff buna :X ) si a 2-a,am facut-o cu 10 oua in loc de 7 si am mai adaugat in compozitie si cacao ...excelenta a iesit!!!!

Mii de multumiri!!! super site-ul ;)

Laury
Laury 16 Aug 2011, 15:22

multumesk... apropo, supper site.. :)

Nota mea pentru reteta:
Adaline
Ada (Adaline) 13 Nov 2011, 21:03

V-am descoperit site-ul numai cautând pe net o reteta de crema de zahar ars ...
Sunt deosebit de impresionata sa gasesc o astfel de oaza de retete delicoase !! Bravooo !!

Referitor la crema de zahar ars, efectiv, daca se pune mai mult zahar la caramelizat, se obtine mai mult sos caramel... (nu am masurat exact dar cred ca am pus aproape dublul cantitatii).
Ca si alte interlocutoare, am pus esenta de rom iar gustul este deosebit!
Fara grija si fara probleme, chiar daca sunt si copii printre "mâncatori" ;-) !
Alcoolul se evapora complet la gatit, ramâne numai gustul.

Înca o data doresc sa va multumesc pentru toate sfaturile minunate si pentru retetele delicioase !!
Bravo....

P.S.: este o crema de zahar ars identica cu cea pe care mi-o pregatea mama... !

Nota mea pentru reteta:
magalo
magalo 29 Nov 2011, 12:25

daca ne spuneai si diametrul tavei de pus pe foc era si mai bine ca din poza nus e intelege . si la ce temperatura trebuie pus cuptorul ?

lena
Elena (lena) magalo 29 Nov 2011, 15:16

Tava este 20x20 si cuptorul la 180-200 de grade.

Cori
Cori 14 Jan 2012, 15:26

Mmmm, un dulce foarte bun si usor de facut . Fie cu esenta de vanilie, fie cu rom dupa cum prefera fiecare, e buna oricum. Numai ca eu caramelizez mai mult zahar. 

Poza mea pentru reteta:
adi72q
Adrian (adi72q) 18 Feb 2012, 19:48

Compozitia inchegata lasa o zeama dulceaga , un surplus as putea spune.Ei bine , aceasta amestecata cu putina esenta de rom si turnata peste crema de zahar ars da o aroma extraordinar de buna .Asta am invatat-o in copilarie , pe vremea cand mama mea imi facea aceasta delicatesa , care era preferata mea ! :)

CorinaB
CorinaB 06 May 2012, 23:51

E prima data cand fac aceasta crema,dar era unul dintre deserturile preferate ale copilariei mele.......e la cuptor si miroase super.....sper sa am rabdare sa se raceasca,va anunt ce a iesit.....

   

crismi
crismi 27 May 2012, 16:25

Un desert extraordinar de delicios. Eu o fac la fel, dar pun in loc de 7 oua,opt,si o coc intr-o cratita, direct pe gratarul de la cuptor, fara a o pune intr-o tava cu apa.De asemenea caramelizez 8 linguri cu zahar si adaug alte 8 linguri in compozitie. Iese foarte buna si pot sa o tai si o rastorn fara probleme. Ca si observatie, crema de zahar ars se mananca rece, din frigider. Daca o mancati calda va doare burta.

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 27 May 2012, 16:26

Iar aici e inca in cratita.

Poza mea pentru reteta:
ioana ioana
ioana ioana 28 May 2012, 19:14

am facut astazi creama asta de zahar ars dar nu stiu unde am gresit sau ce nu am facut bine nu imi dau seama dar nu mi-a iesit deloc adica nu sa intarit ca si in poze de mai sus desi am urmat reteta pas dupa pas.

Oare este de vina cratita in care am facuto? este din inox  e bine ? Sau laptele trebuia fiert cu toate ca este semi-degresat? Astept cu nerabdare un raspuns multumesc.

lena
Elena (lena) ioana ioana 28 May 2012, 19:41

Ioana, cred ca ai avut cuptorul mai rece si nu ai tinut-o suficient. Dar sa stii ca in poze este taiata  dupa ce s-a racit si intarit bine vreo 4-5 ore in frigider.

adi72q
Adrian (adi72q) 29 May 2012, 12:45

Ioana,incearca sa folosesti lapte cat mai natural si nu il pune rece in cuptor,fierbe-l inainte si amesteca-l cald cu restul ingredientelor si,cum spune simpatica Lena,incalzeste bine cuptorul inainte. Ai grija si la oua sa nu fie cumva vechi sau aproape inghetate... Succes intr-o noua incercare

ANCAP23
Anca Petcu (ANCAP23) 31 May 2012, 13:19

Super reteta,si f bine explicata! Eu am facut pt prima data crema de zahar ars si mi-a iesit f buna! Sigur voi mai face si alte bunatati de pe aici :)

Nota mea pentru reteta:
ioana ioana
ioana ioana 10 Jun 2012, 01:40

azi am refacut  iar crema asta de zahar ars si mi-a iesit extraordinar de buna pufoasa sa intarit bine ca am pututo rasturna daca as fi vrut........practic de vina era laptele care il foloseam inainte adica semi-degresat ca nu aveam altu in momentul ala dar de data asta  am folosit lapte de vaca ...... Multumesc frumos ptr consili sunt o incepatoare la prajituri si la restu mai am multe de invatat ......Chiar am uitat sa fac o poza ca sa o postez  dar maine am sa fac poza si va arat cu drag cum mi-a iesit  sunt foarte incatata la cum mi-a iesit.......crema e super buna nu te mai poti satura

Nota mea pentru reteta:
Elizabeth
Elizabeth 07 Jul 2012, 17:37

Draga Lena,in primul rind vreau sa va felicit cu crearea acestui site,o adevarata comoara pentru noi/mine cel putin!!!intru zilnic, examinez si reexaminez retetele tale MINUNATE!!! Azi am gatit si eu crema de zahar ars! Acum am si eu o intrebare: din cite am inteles,te-ai nascut in R.Moldova.poate ca gresesc,insa daca sinteti originara de aici(eu din MD sunt),cunoasteti probabil ce este "corasla',nu? mi se pare mie ,sau crema asta e corasla propiu-zisa( zahalrul ars,ceva nou pentru mine)...
.
Oricum,la mine s-a primit din prima,nu m-am asteptat! Multumesc mult! am facut si o poza!!!!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Elizabeth 07 Jul 2012, 18:21

Elizabeth, multumesc mult de apreciere, ai dreptate, sunt originara din RM :)

La noi corasla acasa se numeste laptele de vaca fiert care se branzeste(atunci cand vaca abia naste vitelul).Are ceva in comun, dar parca corasla este mai inecacioasa si are mai mult zer.

Multumesc de comentariu si sa aveti pofta buna!

Bibica
Bibica 18 Nov 2012, 01:50

Buna Lena.Am incercat si eu reteta,dar din pacate nu mi`a iesit:(cand am terminat de batut ouale si am pus si zaharul si laptele nu era ca si o crema ci era foarte subtire.Ma poti ajuta ,te rog?multumesc

adi72q
Adrian (adi72q) 18 Nov 2012, 08:26

Bibica, crema se face dupa ce sta in cuptor,se incheaga laptele in circa 25-30 minute .Deci nu te ingrijora daca la inceput este fluida, asa este normal .

Bibica
Bibica 18 Nov 2012, 14:33

Adi mie nici makr dupa ce a stat jum de ora in cuptor nu s-a inghegat:(...deci si dupa ce am scos-o era la fel de fluida

adi72q
Adrian (adi72q) 19 Nov 2012, 12:42

Bibica, nu stiu ce sa zic,dar iti pot sugera sa incerci doar cu lapte nepasteurizat ,proaspat ,ouale la fel , sa nu fie vechi si cam atât , eventual sa lasi mai mult timp la cuptor in cazul in care ai unul fara termometru. Succes !

Bibica
Bibica 27 Nov 2012, 00:44

dar nu este mai bine sa bat mai intai albusurile?deoarece dupa ce am batut oulale cu zaharul nu erau tari....si knd am pus laptele era ca o zeama goala?de ce?asa  trebuie sa fie?sa imi raspunda cineva,va rog.multumesc

adi72q
Adrian (adi72q) 27 Nov 2012, 13:54

Bibica,fa intocmai cum scrie in reteta,fara dubii , trebuie sa iasa ! Asa e compozitia, fluida , ea se incheaga in cuptor .

adra
adra 20 Oct 2013, 08:33

binenteles ca am facut crema si a iesit super!va dau un tips:am pus din gresala in loc de vanilie esenta de portocale ,a iesit bestiala

Flory93
Flory93 25 Oct 2013, 15:13

doamna Lena va multumesc din suflet pentru reteta aceasta...e o reteta cu efect sentimental pentru mine ..numai bunica mea facea asa ceva si eram ca mieluseii pe langa ea ...am facut-o aseara si savurand-o mi-a trecut prin fata toata compilaria mea. ce mai pot sa spun?..sunteti minunata

Poza mea pentru reteta:
Adya
Adya 28 Oct 2013, 14:20

Buna. As vrea s`o incerc si eu. Ma gandeam daca are ceva sa pun putin rom in loc de esenta? sau o stric asa? S

lena
Elena (lena) Adya 28 Oct 2013, 19:53

Poti adauga orice aroma va place.

Adya
Adya 28 Oct 2013, 20:08

Katrin
Katrin 30 Oct 2013, 10:31

Am tot auzit de la colegii mei din Romania ca este delicios acest desert, un desert al copilariei lor...si mi-am tot zis ca voi incerca si eu intr-o buna zi...cred ca ziua asta e relativ aproape, intrucat fetita mea a vazut undeva la TV, cred, aceasta prajiturica si mi-a zis sa ii fac si ei...Doar ca...imi trebuie mare curaj, fiindca acum vreo 2 ani in urma am facut tortul Dobos la care se pune caramel deasupra...Ei, si am avut eu atunci un accident neplacut dupa care am jurat ca n-oi mai umbla cu zahar ars....Dar...promit c-o incerc!!! O sa revin in week-end si cu poza si cu impresiile. 

andreeaxcfd
andreeaxcfd 04 Nov 2013, 13:44

si eu pun pandispan pe ea.....cand e aproape gata crema...pui pandispanu si lasi sa se coaca....la sfarsit...cand e gata...pui un platou peste oala..(eu il fac rotund)si o intorci...asa crema va fi desupra si se insiropeaza bine blatu cu caramel...se poate orna cu frisca....un deliciuuuuu

Mikisorr
Mikisorr 08 Nov 2013, 12:52

Eu spun ca mi.a iesit:)

Poza mea pentru reteta:
CRISSTINA
CRISSTINA 13 Nov 2013, 13:34

Va multumesc pentr reteta..initial o stiam cu 10 oua ...iar ideea cu blat deasupra am incercat-o de ceva timp si iese minunat...

Bianca Dragomir
Bianca Dragomir 21 Feb 2014, 18:22

buna ziua ! o intrebare am si eu :p ouale trebuie batute spuma sau trebuie doar amestecata compozitia ? multumesc

lena
Elena (lena) Bianca Dragomir 21 Feb 2014, 18:23

Doar amestecate.

Nicoleta26
Nicoleta26 27 Mar 2014, 20:56

Buna am si eu o intrebare,laptele este neaparat sa fie primul lapte dupa ce fata vaca sau poate fi orice lapte in general?

lena
Elena (lena) Nicoleta26 27 Mar 2014, 21:38

Orice lapte!

Am scris eu undeva de primul lapte, sau ati vazut in alta parte?

Nicoleta26
Nicoleta26 27 Mar 2014, 21:55

Multumesc mult,pursi simplu in regiunea noastra toti spun ca NUMAI cu primul lapte dupa ce fata vaca se poate de facut corasla....

lena
Elena (lena) 27 Mar 2014, 22:00

Corasla se face doar din pimul lapte, crema de zahar ars are oua si asta o prinde, si se face cu orice lapte.

Nicoleta26
Nicoleta26 31 Mar 2014, 12:52

Ma scuzati da coptura  trebuie coapta si pedeasupra sau e deajuns focul dedesubt?

lena
Elena (lena) Nicoleta26 31 Mar 2014, 14:30

Trebuie un cuptor normal, incalzit din toate partile.

lucianahdu
Luciana Huidiu (lucianahdu) 09 May 2014, 13:52

eu o am la cuptor de o ora si jumatate!este maro si lipicioasa deasupra dar in interior este f lichida:( ce pot face???

lena
Elena (lena) Luciana Huidiu (lucianahdu) 09 May 2014, 15:06

Poate sa para luchida, dar sa fie gata. Oricum o serviti rece si atunci se mai intareste.

andreea h
andreea h 22 Aug 2014, 12:27

Buna Lena. Vreau sa fac si eu in seara asta crema de zahar ars...si am citit reteta ta , este foarte simpa , dar ultima parte nu inteleg..dupa ce crema sa racit...o tai bucati si ' torn caramelul peste ele' ....trebuie sa mai fac carame ..sau cum? astept raspunsul tau . chiar mie pofta de crema de zahar ars :)
 

lena
Elena (lena) andreea h 22 Aug 2014, 12:45

Nu, nu - vei observa ca dupa racire si taierea cremei, pe fundul tavii se formeaza un fel de sos caramel, pe ala il iei cu lingura si torni peste crema din farfurie :)

andreea h
andreea h 24 Aug 2014, 13:16

Merge si cu lapte semi-degresat? si apropo inca o intrebare , pun apa in tava de cuptor si apoi pun cratita cu compozitia de crema de zahar ars...trebuie sa fie apa ...cat sa cuprinda fundul cratitei ..? in seara asta fac crema si revin cu pozee sper sa- mi iasa. 

lena
Elena (lena) andreea h 24 Aug 2014, 20:58

Da, merge sigur lapte semidegresat, aici chiar asa am facut. Da, punteti apa cat sa cuprinda fundul cratitei cu crema de zahar ars.

Sandu
Sandu 27 Aug 2014, 13:39

Buna.Sunt si eu un sot, ce nu gateste niciodata.

Am vrut sa ii fac o surpriza sotiei. Am facut intocmai dupa indicatiile date.

Dar a iesit foarte lichida (ca o supa) si asta si dupa ce s-a racit.

De ce ? Unde am gresit. ? Banuiesc ca acu' pot sa o arunc. 

lena
Elena (lena) Sandu 27 Aug 2014, 13:43

Teoretic nu are cum sa nu se prinda,  daca ati face omleta din 7 oua sigur s-ar prinde. Undeva ati gresit, si cel mai probabil la temperatura cuptorului, timpul de coacere sau o fi avut vreo problema ouale(asta ar fi varianta cea mai improbabila).

Puteti s-o mai puneti la cuptor inca o data si o tineti  mai mult timp.

Sandu
Sandu 27 Aug 2014, 13:59

Uau, cata rpomtitudine.

Multumesc mult. 

Ouale au fost 7 si au fost ok, 

Desi, pe deasupra e cam inchisa la culoare, am sa o mai bag odata la cuptor, pana nu vine sotia de la servici, sa mi-o puna in cap :)))).

Glumesc, . E blanda.

Sandu
Sandu 27 Aug 2014, 15:29

Ce Bontea!!! ce Scarlatescu !!! URMATI SFATURILE DOAMNEI LENA. E tare.

Aveam 2 variente. 1 Ori "beam" crema ( ce ce nu cred ca reusem, e cam gretoaasa, lichida). 2. Ori o aruncam. Dar am urmat sfturile doamne, am mai pus-o vreo 40 min la cupor si a iesit delicioasa (cred). E adevarat , cam rumena, dar miroase minunat si e ca piftiile la stare de agregare. La 17 cand vine sotia de la munca cred ca e rece si numai buna de consumat. 

Multumim frumos. E adevarat ca trebuie sa am macar ABC-ul culinar dar totusi, cu ajutorul dumneavoastra m-am descurcat.

Apropos., De mic stiu sa fac chec, (fac cam odata la 10 ani), si am facut anul trecut cicolata de casa. A iesit nemaipomenit de gustoasa, dar a doua oara o voi face si mai buna, La fel si crema de zahar ars. 

Uau. imi ploua in gura.

Multa sanatate.

AndreeaV
AndreeaV 28 Oct 2014, 00:39

Dragă Lena, am făcut şi eu pentru prima dată crema de zahăr ars şi în ciuda faptului că sunt nouă în ale bucătărelii, mi-a ieşit super-mega delicioasă. Sincer, nu mă aşteptam să îmi iasă, mai ales când văzusem că era de o jumătate de oră la 180 de grade şi încă era lichidă, îmi venea să o arunc, dar am dat cuptorul la 160 grade şi am mai lăsat-o cam pentru 40-45 minute. Rezultatul a fost super apreciat iar mâine trebuie să fac din nou deoarece soţul mai vrea. Felicitări pentru ceea ce faci şi mult succes în continuare. Pupici

Nota mea pentru reteta:
gcool96
gcool96 15 Nov 2014, 18:09

Draga Lena ,

Aceasta crema de zahar ars mi-a iesit demential datorita tuturor explicatilor tale . Iti multumesc pentru ceea ce faci si pentru ca imparti cu noi toti cate putin din secretele tale din bucatarie . Asteptam in continuare multe retete gustoase !! Multa sanatate si bucurii !! :) ❤❤❤😊😘😍

Daniela5
Daniela5 22 Nov 2014, 14:58

La cate grade ar trebui sa o pun ?

lena
Elena (lena) Daniela5 22 Nov 2014, 15:20

La 180-200 grade.

geolucys
geolucys 07 Dec 2014, 14:12

Buna lena!am urmat si eu intocmai reteta ta si o am deja de 2 ore la cuptor.s.a inchegat cat de cat,a prins o crusta galbuie dar centrul e inca moale si nu are crusta.am miscat si vasul si se desprinde de pe pereti.care sa fie problema?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) geolucys 07 Dec 2014, 15:40

Eu zic ca este gata asa.

geolucys
geolucys 09 Dec 2014, 12:51

Buna din nou lena.am mai tinut.o 15 min si a iesit fantastica.am lasat.o cam 3 ore la rece si s.a inchegat ft bine,am taiat.o cu cutitul si a fost delicioasa.acum am facut din nou,o am in cuptor,de.abia astept sa o savurez.te pup si multumesc pt reteta.

adeia
adeia 23 Feb 2015, 01:34

A ieșit exact! ;-)

Madalinalove22
Madalinalove22 16 Mar 2015, 11:41

se lasa la racit in vas?

Madalinalove22
Madalinalove22 16 Mar 2015, 11:42

se baga la frigider in vas si dupa racire se rastoarna pe platou?

lena
Elena (lena) Madalinalove22 16 Mar 2015, 11:52

Da, la amandoua intrebari.

Radu79
Radu (Radu79) 17 Mar 2015, 22:56

Mi-a iesit ok;eu sunt multumit.Este o reteta care se prepara usor;suplimentar am adaugat amidon alimentar si smantana 25% grasime ptr cremozitate(acest truc il stiu de la un maestru bucatar).Va rog sa comentati poza mea si sunt dispus sa va dau sfaturi celor care au nevoie.Lena ce nota imi dai?

Poza mea pentru reteta:
Magdutza
Magdutza Radu (Radu79) 16 Jul 2016, 13:20

Buna!Imi poti spune cat amidon di cata smantana ai adaugat?multumesc!

Radu79
Radu (Radu79) Magdutza 12 Aug 2016, 17:26

Buna!Am folosit urmatoarele cantitati:

1.lapte 1,5 L

2.oua 12 buc

3.amidon 3 linguri(linguri mari de ciorba)

4.smantana 25% 2 linguri(acelasi tip de lingura folosita la amidon)5.

5.zahar 350 g ptr crema si 150-200g ptr caramel

6.esenta de vanilie 2 buc

Ca sa-ti iasa bine,vasul in care pui sa fie bun,focul sa nu fie iute si nu in ultimul rand ouale sa fie bine batute.Sper ca sa-ti fie de folos,ti-am raspuns asa tarziu ptr ca am fost plecat.

Spor la treaba!

Radu79
Radu (Radu79) 17 Mar 2015, 22:57

Poza mea pentru reteta:
Radu79
Radu (Radu79) 17 Mar 2015, 22:57

Poza mea pentru reteta:
Radu79
Radu (Radu79) 17 Mar 2015, 22:57

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 18 Mar 2015, 08:11

Arata f.bine, nota 20 bineinteles :)

Buna ideea cu smantana si amidonul, cat exact ai pus din ele la aceste cantitati?

Radu79
Radu (Radu79) 18 Mar 2015, 13:47

Am folosit urmatoarele cantitati:

1.lapte(de tara) 1,5L

2.oua(de casa)12 buc

3.zahar ptr crema 350 g si 150-200 g ptr caramel(aici am pus ochiometric)

4.esenta vanilie 2 fiole

5.smantana 25% grasime 2 linguri cu varf(linguri mari folosite ptr a manca ciorba)

6.amidon alimentar 3 linguri(lingura mare ca si la smantana)-aici recomand amidonul varsat care se gaseste in supermarket ptr ca este mai ieftin decat Gustin de la Dr Oetker

Albusurile le-am batut cu mixerul separat(ca la blatul de tort)si apoi galbenusurile cu cele 350 g zahar si esenta de vanilie.Apoi am amestecat albusurile batute spuma cu galbenusurile frecate cu zahar si vanilie si apoi am adaugat amidonul  si smantana,pe rand cate o lingura din fiecare si am mai mixat inca 5-7 min

Am folosit o oala rotunda care este din email interior,Ptr caramel am adaugat mai intai 3-4 linguri de apa (mari de fol la ciorba),apoi am pus zaharul,am dat focul mic si am amestecat cu o lingura de lemn pana s-a facut caramelul

La cuptor:am dat foc la cuptor inainte de a baga compozitia cu 25-30 min din care 10-15 min flacara a fost maxima si alte 15-20 min flacara a fost minima;nu am folosit o alta tava cu apa dedesubt,am mutat gratarul cuptorului in partea cea mai de sus si am urmarit-o sa nu se arda.TREBUIE COAPTA LA FOC MINIM!!!!

Asta e tot!

lena
Elena (lena) 18 Mar 2015, 13:59

Super, merci mult pt detalii!

Radu79
Radu (Radu79) 18 Mar 2015, 14:09

Cu placere!Si eu iti multumesc ptr ca baza retetei de aici de la tine am luat-o.In curand o sa postez niste poze si la pariziene.Imi place blogul tau.Daca mai vrei ceva detalii despre crema ma intrebi si iti voi raspunde cu cea mai mare placere

GAMI
GAMI 18 Mar 2015, 21:58

FOARTE BUNA RETETA DACA VREI SA FII BUNA DE MARITAT! RECOMAND TOTUROR CARE MANANCA SANATOS! NOI AM FACUT-O PENTRU FRANCOFONIE!!! 10/10 #LIVINGWITHMYBITHCES #BUNA #DIMI #VISINIU #SUVITA 

Nota mea pentru reteta:
trofin larisa
trofin larisa 07 May 2015, 21:58

buna draga LENA  am facut si eu crema, o iesit super, multumesc

Poza mea pentru reteta:
lidia zob
lidia zob 23 May 2015, 18:27

acum incerc si eu reteta, o fac pentru prima data daca ma ajuta cineva la ce temperatura trebuie pusa in cuptor?

multumesc

lidia zob
lidia zob 23 May 2015, 18:27

Radu79
Radu (Radu79) 01 Jun 2015, 18:36

Lidia citeste postul meu de mai sus cu atentie si vei intelege exact cum trebuie procedat cu cuptorul

IolandaStanciu
IolandaStanciu 25 Jul 2015, 16:13

Buna, am incercat sa fac aceasta reteta acum un an. Am pus vasul termorezistent pe foc conform indicatiilor dvs si ce credeti?? S-a spart in sute de bucati, eu alegandu-ma cu cioburi in burta, arsuri pe maini si pe picioare. Copila mea, avea atunci sub un an, tocmai iesise din bucatarie, altfel ar fi fost tragic.

Scriu acest comentariu pentru ca azi pe un grup de FB, o membra a postat ca s-a ars in urma exploziei vasului termorezistent incercand sa faca reteta dvs.

Va rog sa modificati, vasee termorezistente nu se pun pe aragaz direct. Consecintele pot fi f grave!

lena
Elena (lena) IolandaStanciu 25 Jul 2015, 18:28

Multumesc Iolanda de atentionare, cred ca aici sunt 2 cauze posibile - calitatea mai proasta a vasului de sticla si focul prea mare sub el. Dar trebuie precizat si atentionat in pasii retetei, imi pare rau de ce s-a intamplat, eu folosesc vasul meu fara probleme de multi ani.

IolandaStanciu
IolandaStanciu 25 Jul 2015, 19:37

A mai scris inca o persoana ca a patit exact la fel. Da, aveti dreptate probabil ca nu am avut cele mai bune vase, insa o atentionare in acest sens este necesara.

Multumesc

doru1003
doru1003 26 Oct 2015, 02:11

Sărut mâinile!

Ma simt putin in inferioritate aici. Nu am văzut un alt comentariu de la vreun reprezentat al Breastei masculine :)

Va rog foarte frumos sa îmi Spune-ți la ce temperatura se coace crema de zahăr ars?

Rețetele dumneavoastră sunt extraordinare. Îmi sunt de mare ajutor, eu fiind plecat de ani buni peste hotare fără a ma fi întors acasa, in Romania, vreodată. Mâncarea românească nu-i ca oricare alta!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) doru1003 26 Oct 2015, 10:31

Nici o inferioritate Doru, sunt destui barbati care au scris, chiar baieti :)

Deci cuptorul incalzit si tinut standard la 180-200 grade. Spor la treaba!

Ananz
Ananz 07 Nov 2015, 10:06

Acum o incerc sibeu. Sper sa imi iasa 😥

Ananz
Ananz 07 Nov 2015, 10:16

Si eu* scuze, din graba am gresit. Am pus compozitia la cuptor. Pana acum arata bine.

O intrebare, prosteasca poate, am si eu: cum curat vasul in care am facut caramelul?

Lena, vreau sa iti multumesc pentru toate retetele. Cand vreau sa pregatesc ceva bun, intru pe site-ul tau. Tot ce am incercat, urmand instructiunile tale, mi-a iesit super.

lena
Elena (lena) Ananz 07 Nov 2015, 12:55

Multumesc de comentariu Ananz, sa aveti pofta buna!

Ref la curatarea vasului - foarte simplu, turnati apa in el si lasati 2-3 ore, zaharul se va dizolva complet in apa si oala va fi usor de spalat cu un simplu burete. Tot acolo puneti lingura sau spatula cu zaharul intarit.

Rocsana Dan
Rocsana Dan 21 May 2016, 20:07

Buna, imi zici si mie  dimensiunile tavii?

lena
Elena (lena) Rocsana Dan 21 May 2016, 20:24

Daca imi amintesc bine era cam 25x25cm.

Rocsana Dan
Rocsana Dan 22 May 2016, 22:11

A mea are 30x20 cm. Folosesc aceleasi cantitati de ingrediente sau le modific putin?

lena
Elena (lena) Rocsana Dan 22 May 2016, 22:13

Folositi la fel, poate va fi mai putin inalta, dar eu cred ca va fi oricum bine.

adriana adriana
adriana adriana 16 Jun 2016, 23:10

Esti cea mai tare ! Ti mai spus. Eu pregatesc toate preparatele consultandu ti retetele tale. Super!!!!

lena
Elena (lena) adriana adriana 17 Jun 2016, 14:54

Sa aveti pofta buna Adriana si multumesc mult de apreciere!

Stefy3
Stefy3 07 Jul 2016, 08:01

Buna,Lena.Am facut si eu crema,fetele mele nu mai aveau rabdare sa se raceasca,delicioasa.Felicitari pt tot ce faci!

CristinaBubulina902
Cristina Bubulina (CristinaBubulina902) 30 Sep 2016, 13:23

Un deliciu :* iti multumesc pt toate retetele.Nu sunt o gospodina desavarsita,dar datorita retetelor tale totul pare usor

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cristina Bubulina (CristinaBubulina902) 30 Sep 2016, 14:37

Cu mare placere, sa aveti pofta buna!

Sin Elena
Sin Elena 14 Oct 2017, 11:52

PENTRU CONCURS

Poza mea pentru reteta:
LunguAdrian663
Lungu Adrian (LunguAdrian663) 14 Oct 2017, 14:35

Arata bine. Dar, cum vine: timp de preparare:30 min, timp de pregatire:20 min? Ce facem cu " se pune tava... pentru 40-45 de minute"?

DaLia269
Da Lia (DaLia269) 03 Dec 2017, 19:01

crema de zahar ars imi faceam singura,cand eram copil ...ma trimitea mama sa adun ouale din cuibar si cum nu era atenta,imi puneam de-o crema la cuptor! lapte aveam ca traiam in ferma de vaci,oua aveam,zahar era,vanilie...reteta am vazut-o la mama de "n" ori cum ne-o facea,ca eram trei copilasi la parinti si...