Ardei umpluti cu varza murata

Ardei umpluti cu varza murata

Am ajuns intr-un final sa va arat inca una din retetele traditionale ale zonei in care am crescut - ardeii murati cu varza. Este un aperitiv nelipsit la mesele festive, si nu numai, in perioada de toamna dar unele gospodine le conserveaza si pt iarna in borcane.

Se face de obicei in galeti emailate de 10 litri si se tine in beci cateva saptamani pana se termina. Eu am adaptat reteta la conditiile de bloc si bineinteles nu in asa cantitate mare. Daca vorbiti cu gospodinele moldovence despre aceasta reteta veti auzi multe variante, toate sunt bune, varianta de fata este de la nasa mea, gustata si verificata.

Important ca ardeii sunt deliciosi murati asa impreuna cu varza, fara otet si conservanti - doar fermentatie naturala.

Ingrediente

Ardei gras
10 buc
Varza alba
2 kg
Morcovi
2 buc
Ceapa alba
2 buc
Frunze de telina
2 buc
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Sare pentru muraturi
1 lingura
adica neiodata

Pasi de urmat

Pas 1

Ardeii se curata de cotoare si seminte. Se oparesc in apa clocotita, aproximativ 5 secunde, lasati sa se racoreasca.

Unele gospodine nu oparesc ardeii, deci este optional. Eu le oparesc pt ca ei devin mai flexibili se se umplu mai bine.

Ardei umpluti cu varza murata - Pas 1
Pas 2

Ceapa se caleste putin cu uleiul, sa nu fie chiar maronie, doar mai "sticlita".

Lasati la o parte sa se racoreasca.

Ardei umpluti cu varza murata - Pas 2
Pas 3

Varza se taie fideluta, ca pentru salata.

Ardei umpluti cu varza murata - Pas 3
Pas 4

Presarati sare si presati bine cu mainile, sa se inmoaie.

Ardei umpluti cu varza murata - Pas 4
Pas 5

Peste varza adaugati morcovul dat prin razatoare mai mare, ceapa calita si frunzele de telina taiate marunt(este optional). Amestecati, potriviti de sare dupa gust, as recomanda s-o faceti putin mai sarata decat mancati de obicei.

Ardei umpluti cu varza murata - Pas 5
Pas 6

Umpleti ardeii cu acest amestec de varza.

Ardei umpluti cu varza murata - Pas 6
Pas 7

Ii aranjati intr-un vas mai adanc.

Ardei umpluti cu varza murata - Pas 7
Pas 8

Si ii presati cu ceva - eu am pus o farfurie mica si peste ea un borcan de castraveti.

Aici este poza imediat dupa preparare, observati ca nu au deloc zeama.

Ardei umpluti cu varza murata - Pas 8
Pas 9

Peste vreo 10 ore varza va lasa zeama, asa si trebuie.

Lasati bolul cu ardei la temperatura camerei 1-2 zile - depinde cat de cald este in bucataria dvs. Dupa acest timp vor incepe sa fermenteze si daca gustati zeama, va avea gustul acru. Atunci puneti bolul cu ardei in firigder si lasati minim o saptamana, ca sa se mureze bine.

Daca puneti in beci, as recomanda sa turnati ulei deasupra, sa se formeze o pelicula protectoare, ca sa nu faca mucegai. Asta pentru ca in beci este mai cald decat in frigider.

Ardei umpluti cu varza murata - Pas 9
Pas 10

Dupa 5-7 zile puteti sa gustati din ei, s-ar putea inauntru varza sa nu fie inca foarte murata, dar depinde de gusturi.

Am inteles ca pt iarna se conserveaza astfel - se aranjeaza ardeii murati in borcane, se toarna zeama lor peste ei si se sterilizeaza borcanele  20-30 de minute in baie de apa. S-ar putea sa fie ceva mai moale varza dupa sterilizare, dar depinde daca este murata bine sau nu.

Eu nu am incercat, deci nu sunt foarte sigura, doar asa mi s-a spus.

Ardei umpluti cu varza murata - Pas 10
Pas 11

Un alt mod de servire, taiati ardeii rondele.

Ardei umpluti cu varza murata - Pas 11
Pas 12

Sau pt cei de acasa, nu chiar asa frumos, taiati cubulete.

Eu va recomand neaparat sa incercati, sunt deliciosi si sanatosi - la noi s-au terminat imediat, sotul este mare amator de muraturi din astea naturale :)

Pofta Buna!

Ardei umpluti cu varza murata - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (aproximativ 10 ardei)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 24

timotei
timotei 03 Mar 2017, 08:56

Lena am ardei intregi inghetati si uitîndu-ma la tine in retete mi sa facut pofta de ardeii acestea, oare ar fi buni daca dezghet ardei sii umplu?

lena
Elena (lena) timotei 03 Mar 2017, 09:24

E buna idee, cred ca va fi bine.

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 31 Aug 2016, 23:32

dar daca  dua ce sau murat iam pune in banci de 3litri si iam conserva pe iarna ar sta ? sau este vreun secret ceva anume?

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 01 Sep 2016, 12:11

Merge conservat si in borcane dar nu asa crude, trebuie sterilizate, au scris si fetele in comentarii mai sus cum fac.

African?
African? 02 Aug 2016, 19:22

Salutare.Vă scrie o moldoveancă. Sunt perfecți numai ca au un minus trebuie repede consumati pe iarnă nu se păstrează mult putrezesc.Am încă o alta receta ardei umpluti tot asa numai cas marinati.Tot asa umpli ardeii numai ca nu calesti ciapa si morcovul amesteci asa proaspat varza ciapa morcovul fara sare!Marinadul:la1l de apa-150ml oțet, zahar200g,ulei100ml,sare2linguri.Le acoperi cu marinadul sii lasi 2zile.Dupa asta ii asezam in borcane sii sterilizam in baie de aburi 15-20min.Si inchidem cu capace de metal.Asa se pastreaza mai mult timp.Sper sa va fie util.

lena
Elena (lena) African? 02 Aug 2016, 19:32

Multumesc mult pentru reteta, voi incerca neaparat cu prima ocazie!

VaNe948
Va Ne (VaNe948) 18 May 2016, 10:49

Reteta excelenta, va multumesc foarte mult. Oaspeti si familia au fost uimiti de acest gust. Ca la bunica la tara. Multumesc.

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 24 Sep 2014, 01:20

Foarte gustosi acesti ardei,numai ca mia ajuns zeama sai acoper pe toti

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 19 Sep 2014, 14:55

Din pacate nu pot sa te ajut, am si mentionat la pasul 10 ca nu am incercat efectiv, doar mi s-o spus ca se poate. In borcane mai mici sigur se pot steriliza, la 10 litri doar pt consum curent, tinute in beci sau frigider.

T.Moni
T.Moni 19 Sep 2014, 14:49

ce bine arata.e singura reteta care chiar arata bine de pe tot internetul, pentru mine 😊.dar am si eu o rugaminte.poti fi te rog mai explicita la modul lor de pus in borcane pt. iarna.sau la butoi de 10 litri.te rog.iti multumesc

Jana
Jana 18 Sep 2014, 14:10

Lena, imi poti spune cat timp se pot pastra la frigider? Mie mi-a iesit o cantitate mult mai mare. Multumesc anticipat.

lena
Elena (lena) Jana 18 Sep 2014, 14:11

Si o luna cu siguranta, doar sa fie acoperiti cu zeama.

timotei
timotei 18 Sep 2014, 03:00

Acuma iam facut dupa citeva zile revin sa va spun cum sunt la gust

Poza mea pentru reteta:
olga.nika
Olga (olga.nika) 16 Sep 2014, 15:04

Arata apetisant! Interesant lucru ca chiar ieri am pus si eu ardei si vinata dupa aceasta receta (doar ca eu am calit si morcovul putin cu ceapa).. ieri cind cautam receta pe net nu am gasit nimic potrivit.. asa ca am facut cum face mama mea.. ies foarte buni! inca ceva.. noi mai adaugam si putin usturoi pisat in umplutura..

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile