Coltunasi cu visine

Coltunasi cu visine

Coltunasii intotdeauna sunt un eveniment in familia noastra, la fel a fost si atunci cand eram cu parintii si bunicii. Mai ales sunt o delicatesa in post, umpluti cu cartofi(deasupra se dreg cu mujdei in loc de smantana), varza murata si visine la desert. Deci avem si mancare si desert dintr-o lovitura :)

Varianta cu visine este clasica, coltunasii sunt foarte, foarte buni si reci si calzi.

In varianta simpla se pune 1-2 oua in aluat, in cea de post se face aluatul doar cu faina, apa si sare.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
300 g
cantitatile le reglati dupa numarul mancaciosilor de coltunasi :)
Visine fara samburi
500 g
se pot folosi din compot sau congelate
Zahar
100 g
Sare
0.25 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Inainte sa va apucati de aluat, puneti la scurs visinele - cele din compot sau decongelate. Zeama nu o aruncati, se va folosi indulcita pentru a unge coltunasii.

Coltunasi cu visine - Pas 1
Pas 2

Faina se pune intr-un bol, se adauga sarea, apoi turnati apa cate putin pana se aduna aluatul.

Trebuie sa va iasa un aluat moale, dar nelipicios, asa ca aveti grija sa nu turnati prea multa apa o data.

Coltunasi cu visine - Pas 2
Pas 3

Il framantati bine pe masa pana devine uniform, daca il lasati 10 minute se va framanta mai usor.

Se imparte in 2 bile si se lasa 10 minute la odihnit.

Coltunasi cu visine - Pas 3
Pas 4

Din fiecare bila, se intinde pe rand cate o foaie de aluat cam de 2 mm grosime.

Coltunasi cu visine - Pas 4
Pas 5

Se taie patrate cam de 3x3cm, depinde de cat de mari vreti sa fie coltunasii.

Coltunasi cu visine - Pas 5
Pas 6

Visinele scurse bine se amesteca cu 1-2 linguri de faina si 1-2 linguri de zahar.

Coltunasi cu visine - Pas 6
Pas 7

Puneti in mijlocul fiecarui patrat 2-3 visine.

Prindeti 2 colturi ale patratului si lipiti marginile, astfel formati un coltunas.

Coltunasi cu visine - Pas 7
Pas 8

Asa lucrati tot aluatul, coltunasii formati se pun pe masa presarata cu faina.

Coltunasi cu visine - Pas 8
Pas 9

Intr-o cratita fierbeti 3-4 litri de apa cu putina sare. Cand incepe sa fiarba, adaugati coltunasii, dupa ce dau in clocot se lasa pe foc, amestecand periodic, cam 3-4 minute.

Coltunasi cu visine - Pas 9
Pas 10

Se scot din apa cu o spatula, se pun intr-un bol si se stropesc cu putin ulei fara miros.

Daca nu vreti sa folositi ulei, turnati peste coltunasi zeama indulcita de la visinele scurse si amestecati bine. De la zeama aluatul va fi roz.

Coltunasi cu visine - Pas 10
Pas 11

Aici in varianta unse cu putin ulei si la servire presarate cu un pic de zahar.

Pofta Buna!

Coltunasi cu visine - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

ananna97
ananna97 30 Mar 2015, 18:05

Scuze ca nu am scris pana acum, dar de mult ma inspir din bucatele tale. Am incercat aceasta reteta si este delicioasa! Eu am facut-o cu visine cungelate. ;). .

timotei
timotei 14 May 2015, 01:27

Acasa la mama cînd eram de fiecare data faceam cu visina

Poza mea pentru reteta: