Catina cu miere

Catina cu miere

Nu este chiar o reteta, pentru ca e banal sa amesteci catina cu miere si obtii produsul final. Dar sa va arat experienta mea si poate mai aflati si voi ceva nou, sau imi sugerati si ce alte retete simple si bune faceti voi cu aceste bobitze miraculoase.

De cativa ani tot treceam prin piata in acest sezon si observam catina de vanzare, ei, nu am avut curajul sa ma apuc de ea pana nu am citit cate beneficii are. Este o sursa foarte importanta de vitamina C si A, plus multe altele(acid folic, potasiu, calciu, etc), un foarte puternic antioxidant si stimulator de imunitate, ajuta digestia si tranzitul. Si lista poate continua...googliti un pic si cititi mai multe.

Eu nu am vrut sa o prelucrez termic si mi-a placut enorm aceasta idee cu mierea, in asa fel catina isi pastreaza la maxim din nutrienti, se face repede si a devenit preferata mea. Am pus 1 cantitatea miere la 1 de catina si o tin la frigider, sa vedem daca nu fermenteaza pana in iarna. Gustul putin astringent, acrisor si combinat cu mierea aromata este perfect pentru mine - chiar si Maria a mancat vreo 3 bobitze din astea dulci si i-au placut, ce poate fi mai bine pentru un copil, cu conditia sa nu faca alergie. Aveti grija sa testati cate putin la copii, nu le dati sa manance mult deodata din catina si miere.

In plus am descoperit intr-o discutie pe un forum, o mamica spunea ca ea face sirop din 1 cantitate suc de catina+2 cantitati miere, dar nu face mult pt ca posibil sa fermenteze, cantitatea in plus de suc o congeleaza si la nevoie amesteca atunci iarna. Asa ca am facut si eu suc de catina, presat la rece, si am congelat pt sirop si pt limonada(da, iese delicioasa daca adaugati un pic de suc de catina in ea).

Ingrediente

Catina
1 kg
Miere
1 kg

Pasi de urmat

Pas 1

Aveti grija sa cumparati catina curata si culeaza corect. Nu trebuie sa fie lipicioasa si cu zeama, asta inseamna ca a fost culeasa si rupta cu mainile.

Mi-a explicat o doamna in piata ca trebuie culeasa si taiata cu forfecutze, ca sa nu se sparga bobitele cand se culege.

Acasa o alegeti putin, sa nu fie cu fire de iarba si alte chestii in plus in ea.

Catina cu miere - Pas 1
Pas 2

O puneti intr-o sita sau oala mai mare cu gauri(pentru gatit la aburi sau fiert pastele). O spalati bine sub jetul de apa si lasati sa se scurga bine.

Catina cu miere - Pas 2
Pas 3

Intr-un bol am cantarit mierea.

Catina cu miere - Pas 3
Pas 4

Apoi am adaugati la ea catina scursa bine de apa.

Amestecati atent cu lingura(de preferat de lemn, nu metal), ca fiecare bobitza sa fie unsa cu miere dar sa nu le spargeti.

Catina cu miere - Pas 4
Pas 5

O treceti in borcane, nu le umpleti complet, lasati cam 1 cm de la gura.

Mi-au iesit cam 1-7-1.8 litri de amestec.

Se pune imediat la frigider, acolo si se pastreaza cat se consuma pe tot parcursul iernii si nu numai.

Catina cu miere - Pas 5
Pas 6

Am si gustat cum este langa o cana de ceai, mie si Mariei ne-a placut mult. Tati cu Sofi nu au fost foarte entuziasmati, dar au zis ca e oke la gust.

Sper sa nu fermenteze, daca ceva voi face un update la reteta mai tarziu.

Catina cu miere - Pas 6
Pas 7

Aici va arat cum am pus sucul de catina,proaspat presat la rece, in pahare de plastic la congelator.

La iarna facem din el sirop proaspat cu miere si limonada.

Catina cu miere - Pas 7
Pas 8

Pulpa ramasa dupa suc am uscat-o si incercam sa facem si ceai de catina. Va tin la curent sa va spun cum va fi si acesta.

Pofta Buna!

Catina cu miere - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (1.8 litri)
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 16

liliantoniou
liliantoniou 11 Nov 2018, 16:41

Multumesc mult !

liliantoniou
liliantoniou 11 Nov 2018, 15:53

Lena draga ,din catine congelata pot face acest amestec cu miere ?

lena
Elena (lena) liliantoniou 11 Nov 2018, 15:57

Buneinteles, trebuie decongelata inainte si apoi amesteci cu miere.

SuciuEus554
Eus Suciu (SuciuEus554) 27 Sep 2016, 22:20

Este foarte sanatos si ajuta la intarirea imunitatii mai ales in sezoanele reci.

Carmen Silvia
Carmen Silvia 07 Oct 2015, 12:36

mie imi place mult. Sotului si baiatului nu prea. E prea acra pentru gusturile lor. Dar datorita calitatilor o consuma si ei.

Poza mea pentru reteta:
Milea Felicia
Milea Felicia 15 Sep 2015, 16:02

Toamna trecuta am descoperit si noi catina. Reteta cu bobite nu a fost agreata de ceilalti membrii ai familiei, atunci am incercat sa fac suc de catina (metoda si aparatul sunt cele folosite la sucul de rosii) si am combinat sucul de catina cu miere, in parti egale. Le-am pastrat la frigider .Metoda a fost apreciata si asa am consumat iarna trecuta vreo 30 de kg de suc catina (cam 8 persoane).Niciunul nu a racit . Am indulcit ceaiul, am indulcit sucul de lamaie etc.Cojile care au ramas le-am uscat si am facut ceai cu ele

Nota mea pentru reteta:
Corina.Iasi
Corina.Iasi 14 Sep 2015, 22:35

Eu amestec primele 7 zile cu o lingura de lemn. La sfarsitul saptamanii zdrobesc boabele in miere si strecor.

5 ml cu seringa in fiecare dimineata, 3 luni, pt iminitate :-)

Nu se baga in amestecul asta decat linguri de lemn, poate cel mult plastic

raluca57
raluca57 14 Sep 2015, 21:03

eu fac aceasta combinatie de cativa ani, doar ca nu cantaresc nimic, pun miere peste catina din borcan asa incat sa fie complet acoperita. Cred ca folosesc mai putina miere. Pastrez borcanele in frigider si nu au fermentat niciodata. Luam zilnic cate 1-2 linguri. In aceasta toamna am pus si ghimbir ras (daca suportati)

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 14 Sep 2015, 20:30

Mda, la

Mine nu s-a subtiat, s-a facut ca bomboana, densa si geoasa. Cred ca depinde de tipul sau calitatea mierii si cat de intregi sunt boabele.

Am gustat candva si zdrobite, si parca mai mult imi plac asa intregi, cum pocnesc pe limba :)

Carmen Silvia
Carmen Silvia 14 Sep 2015, 20:09

Buna!

aceasta reteta am gasit si eu, inca nu am apucat sa fac, nu am gasit inca catina , dar abia astept!

 Intr-un borcan se zdrobesc o parte boabe de catina, peste care se adauga 2 parti miere.
Se consuma zilnic cate o lingurita din acest preparat si astfel organismul este fortificat in perioadele cand raceala si gripa incearca sa ne razbeasca.
3 saptamani se lasa la macerat in borcan inchis si in frigider.
Proportia ideala este doua parti miere si o parte catina. Daca se pune prea putina miere se va subtia foarte mult iar catina fiind destul de zemoasa va incepe sa fermenteze. Este bine ca boabele de catina sa fie zdrobite si cojile aruncate altfel boabele se vor lipi de limba si unii nu suporta senzatia.

Nota mea pentru reteta:
dandcfd
Dan (dandcfd) 14 Sep 2015, 10:21

Buna ziua !

Familia mea, foloseste catina de mult timp. Cel mai simplu mod de pastrare a bobitelor de catina este sa o spalati bine, o scurgeti si apoi o portionati si o depozitati la congelator. Cand aveti nevoie, se scoate o caserola de la congelator si cu o lingura razuiti si cad bobitele, ori o lasati la dezghetat daca o folositi toata. Apoi o puteti folosi cu miere sau simpla.Metoda verificata de multi ani.

Lena, felicitari pentru acest site foarte util !

Arata toate comentariile