Granola

Este un musli facut in casa, foarte hranitor si sanatos. Se consuma la micul dejun cu sosuri de fructe, lapte de soia sau alte bauturi similare. Se prepara foarte usor si se poate pastra in casoleta ermetica mai mult timp. De cand am aflat de acest  musli, il folosesc aproape in fiecare dimineata la prepararea micului dejun.

Ingrediente

Fulgi de ovaz
4 pah
Susan
2 linguri
Seminte de floarea soarelui
2 linguri
Nuci
1 pah
Aceasta cantitate de nuci o puteti varia si cu alte tipuri de nuci/alune
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Miere de albine
4 linguri
Suc de fructe
0.5 pah
Sare
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

Intr-un castron mai mare puneti fulgii de ovaz, toate nucile si le amestecati bine.

2

Intr-o farfurie mai adanca amestecati sucul de fructe, mierea, uleiul si sarea.

3

Amestecati fulgii de ovaz si nucile cu lichidul de la pasul de mai sus.

4

Intr-o tava de cuptor distribuiti uniform tot amestecul si o puneti la cuptor la foc foarte mic. Amestecati cu o lingura din 15 in 15 min, ca sa se usuce uniform.

Aveti grija cu temperatura in cuptor, sa fie minima - altfel se arde foarte repede.

5

Lasati la cuptor cam 1-2 ore, in functie de cum se rumeneste musli-ul. Trebuie sa fie de culoare rumen-aurie si crocant. Cu 20 de min inainte sa fie gata puteti adauga mere sau banane taiate subtire, ca sa se usuce suficient si acestea.

6

Dupa ce il scoateti din cuptor, lasati sa se racoreasca bine. Apoi il puneti intr-o casoleta care se inchide ermetic si il folositi cand aveti nevoie.

 Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (ajunge pentru 10-15 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

nico
nico 06 nov 2009, 03:02

buna,sa stii ca e foarte sanatos, multe vitamine si proteine naturale..fac si eu combinatii, adica mai degraba imbunatatesc , de exemplu daca cumpar cereale de ovaz simple, adaug seminte si stafide sa fie mai bune la gust...oricum a ta e mult mai imbietoare.ai retete foarte bune

Tabi
Tabi 06 nov 2009, 09:54

Multumesc Lena pentru reteta asta - consum deseori aceasta combinatie si de ce nu mi-as face-o singura in casa? Si mai cred ca poate fi imbunatatita cu diferite fructe, ciocolata, aceasta din urma poate este mai putin dietetica - dar se pare ca ciocolata totusi face foarte bine, cu masura, desigur!  Vreau sa spun ca deja ma ling pe buze la gandul bunatatii pe care o s-o fac datorita tie, Lena. Inca o data - multumesc.

Tabi

milica
milica timaru (milica) 06 nov 2009, 21:30

este o reteta sanatoasa si buna  multumim de retetele bune mai ales la prajituri am facut f multe retete mai ales  crem la crem si prajitura cu mere si multe altele esti nemaipomenita

milica
milica timaru (milica) 06 nov 2009, 21:32

esti nemaipomenita multumim de rette prajitura CREM LA CREM ESTE FFFFFF BUNA  TE ROG MAI   TRIMITE RETETE DE  PRAJITURI CA AJUNG IN MOLDOVA  VA P[UIP

Nota mea pentru reteta:
violeta.nuky
violeta.nuky 08 nov 2009, 12:16

Merci mult pt.reteta.Am s-o incerc si eu.Te rog sa-mi spui paharul este de 200 gr?Inca o data merci si sa ai o zi buna.Vio

lena
Elena (lena) 08 nov 2009, 15:06

Da, in general daca nu precizez gramajul concret la o reteta, foflosesc ca masura paharul - care poate fi si de 200, 250, 300g. O zi buna, si multumesc mult la toti pentru comentarii si sugestii.

marisa
marisa 09 nov 2009, 09:45

mersi pt reteta o voi ancerca

Nota mea pentru reteta:
Karen
Karen 22 iul 2010, 01:47

Foarte bune reteta si sanatoasa.Te rog daca imi poti da o idee cum sa fac batoane din aceste amestecuri,adica sa fie ceva  dulce si lipicios (oarecum...nu uscate)nu prea stiu sa explic dar poate intelegi ce am vrut sa spun .sa se poata servi in loc de prajitura... multumesc mult

lena
Elena (lena) 22 iul 2010, 07:54

Da sigur, voi incerca sa pun si o reteta de batoane de cereale - am vazut ceva interesant si tot nu am mai ajuns sa o fac.

Crista
Cristina Sabau (Crista) 29 sep 2010, 14:42

ce bine arata si foarte sanatos !

Nota mea pentru reteta:
adrianamo
adrianamo 01 dec 2010, 12:07

Interesanta idee,eu nu m-am gandit s-o fac in casa desi,consumam destul si noi.Astept si reteta de batoane care ar putea inlocui gustarea de la scoala..

rov
rov 10 dec 2013, 13:36

Salut! Am vazut de curand pe DIgi Life o emisiune de gatit a unui englez (al carui nume il uitai) in care arata cum se fac granola bars (batoane). Ideea e cam asta:

http://honestcooking.com/homemade-chewy-granola-bars-recipe/

lena
Elena (lena) 10 dec 2013, 13:56

Da, stiu de aceste granola bars, problema este ca inca nu am gasit o reteta care sa ma impresioneze(si am incercat vreo 3), dar sa fie si cu cantitati limitate de zahar, miere(care este toxica la prelucr. termica si atunci nu sunt batoane sanatoase) si grasimi/ulei.

Jana
Jana 30 mar 2015, 22:25

Buna Lena. Te rog sa-mi spui, "foc foarte mic", la un cuptor electric, ar fi 50 de grade? si dupa ce se amesteca cu sos/lapte, se poate consuma imediat sau trebuie lasate putin ca sa se inmoaie? Multumesc anticipat.

lena
Elena (lena) 31 mar 2015, 11:35

Chiar 70, ca la 50 nu se vor rumeni. Ultimele 20 de minute puteti da temperatura la vreo 100-150 sa se rumeneasca putin, dar le supravegheati.

CARMEN MIRCI
carmen 69 (CARMEN MIRCI) 13 mar 2016, 18:38

Buna Lena!

La ce sosuri te referi? Noi din totdeauna le-am consumat cu lapte!

lena
Elena (lena) 14 mar 2016, 11:56

Sosurile de fructe blendate - preferatul este banana+capsuni(congelate sau proaspete), sau orice alte combinatii va plac.