Placinte ca la mama acasa

Nota 5 (5 voturi)
*****

Aceste placintutze le facea mama acasa la cuptor de lemne, erau pufoase, moi, foarte gustoase si miroseau usor a unt. Am zis sa reproduc reteta si pentru site, aluatul de la placinte il puteti face foarte usor in casa si folosi ca un foietaj rapid la alte retete. Am dat si exemplu de cateva umpluturi de placinte, mai jos, in pasii retetei. Cantitatile care le-am dat la fiecare tip de umplutura sunt cam pentru 20 de placinte - aveti grija daca vreti sa faceti placinte mai putine, micsorati cantitatile respectiv.

Semipreparate

1 buc
Eu am folosit cate o buc de aluat pentru fiecare umplutura

Ingrediente

Cartofi
1 kg
Telemea de vaca
300 g
Ceapa alba
4 buc
Branza de vaci
1 kg
Oua
3 buc
Varza alba
1 kg
Ulei de floarea soarelui
100 ml

Pasi de urmat

1

Pregatiti aluatul de foietaj conform retetei de Foietaj de casa - rereta rapida.  Desfaceti rulada de aluat si o presarati bine cu faina.

Placinte ca la mama acasa - Pas 1
2

Taiati bucatele din rulada, cam de 1,5 cm grosime, le turtiti putin prin faina si le dati forma rotunda cu facaletul. Trebuie sa fie cam de 2 mm grosime.

Placinte ca la mama acasa - Pas 2
3

Acum despre umpluturi: Aceasta este umplutura de varza - caliti varza taiata marunt imrepuna cu 1 ceapa, pana scade apa si se inmoaie varza. Apoi adaugati sare si piper dupa gust, lasati sa se raceasca si este gata de pus in placinte.

Placinte ca la mama acasa - Pas 3
4

Umplutura de cartofi: Cartofii se fierb in coaja, cam 40 de min - apoi se racoresc cu apa rece si se curata de coaja, Se maruntesc bine cu ustensila de facut piure si se lasa sa se raceasca. Important sa-i maruntiti cat sunt fierbinti! Apoi se adauga telemea de vaci maruntita, se calesc 2 bucati de ceapa in ulei si se adauga tot acolo. Adaugati sare si piper dupa gust, amestecati bine.

Placinte ca la mama acasa - Pas 4
5

Umplutura de branza: Branza de vaci se amesteca cu 3 oua, ceapa alba sau verde taiate marunt si sare. Umplutura de branza pentru placinte trebuie sa fie usor sarata, la prelucrarea termica isi vor mai pierde din sare si vor fi taman bune.

Placinte ca la mama acasa - Pas 5
6

Acum sa vedeti cum se formeaza placintele - In mijlocul aluatului se pune umplutura.

Placinte ca la mama acasa - Pas 6
7

Se prind marginile opuse.

Placinte ca la mama acasa - Pas 7
8

Aici la fel.

Placinte ca la mama acasa - Pas 8
9

Apoi lipiti toate colturile.

Placinte ca la mama acasa - Pas 9
10

Dupa ce formati placinta, o turtiti usor si puneti intr-o tava de cuptor, unsa cu ulei sau acoperita cu hartie de copt. Pe poza vedeti cum se pun, nu trebuie sa lasati mult spatiu intre ele.

Placinte ca la mama acasa - Pas 10
11

Le puneti la cuptor, la foc mediu, pana se rumenesc bine.

Placinte ca la mama acasa - Pas 11
12

Apoi le scoateti pe o farfurie si le lasati sa se racoreasca usor. De obicei placintele cu varza sunt bune mai reci, cele cu branza trebuie sa fie calde iar cele cu cartofi fierbinti.

Succes si Pofta Buna!

Placinte ca la mama acasa - Pas 12
Cantitate: 2 kg (20-25 placintutze)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

*****
nina (11 November 2009, 07:42)

super!!!!!vrem si altele!!!!!!!!

lyly
lyly (11 November 2009, 08:14)

Multumesc pentru reteta. Este superrr!!!!

Natali (11 November 2009, 08:51)

Mmmm, tare bine arata!

adina (11 November 2009, 13:25)

 multumesc pt reteta ,arata senzational .

Lilicica (12 November 2009, 20:48)

De ieri ma tot gandesc la ele, offf. Arata foarte bine!!!

Madi
Madi (16 April 2010, 14:15)

Şi mama face, dora că la noi se numeşte cocoradă şi sunt super!

*****
MariaP (27 September 2010, 17:54)

Am mancat in zona Moldovei asa ceva. Neasteptat de bune!

TaniaB (10 February 2011, 20:22)

 am incercat-o si pe aceasta si...dupa ce le-am scos din cuptor erau cam uscate nu trebuie acoperite sa se inmoaie???sau unse cu ceva? si cam cat timp s-au copt la tine? asta ca sa vad daca nu le-am tinut prea mult , am gustat una si e super delicioasa se topeste in gura..mmmmmmmm:))

lena
lena (10 February 2011, 20:33)

Tania depinde cat de uscata a fost umplutura, daca ai pus mai putina sau mai multa - si da intr-adevar poti sa le acoperi cu ceva sa se opareasca putin. Eu de obicei le intorc si le las cu partea mai uscata pe tava fierbinte. Sunt oricum bune, cu timpul le inveti si le faci tot mai bine.

Pau Buli
*****
Pau Buli (23 December 2011, 18:24)

 Au iesit intr-adevar nemaipomenite cum ai zis Lena! Felicitari pentru reteta  Nu stiu ce m-as face fara tine 

*****
Carmen Silvia (15 April 2014, 13:00)

 eu am facut varianta cu branza, asta aveam in casa, si au iesit o minunatie! perfecte! cu siguranta o sa incerc si variantele cu varza si cartofi! multumim de retete!

Cornelia BB (05 July 2014, 07:09)

 Cea mai fericita ca in sfirsit stiu sa fac plăcinte cu brinza gustoase !!! 

*****
Cornelia BB (05 July 2014, 07:09)

 Plăcinte cu Urda si brinza de oi 

Cornelia BB (05 July 2014, 07:10)

 Tati meu a zis sa le fac mai mari cind ea una sa se sature :) 

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena