Paine de casa

Inca o reteta mostenita de la mama si bunica, de fapt nici reteta nu este - o regula generala cum se face painea, din ea rezulta multe alte derivate de paine(cu tarate, cu secara, dovlecei, alba, etc). Acasa la noi se facea la cuptor cu lemne, iar mama facea paine pentru 2 saptamani(vreo 10 bucati). Aici cantitatile de ingrediente sunt pentru 2 paini, da marimea tavilor de cozonac. La fel am adaugat si alte tipuri de faina, ca sa o fac mai sanatoasa si dietetica - faina alba, faina de secara, de tarate, neagra, seminte de in si susan macinate. Daca o preferati alba puneti toata faina sa fie alba.

Ingrediente

Apa
2 pah
Drojdie uscata
2 linguri
Zahar
1 linguri
Ulei de floarea soarelui
4 linguri
Sare
1 lingurite
Faina
1 kg
cantitatea este aproximativa, din ea 400g am folosit amestec de diferite tipuri de faina

Pasi de urmat

1

Atentie! Daca faceti 3 paini, vor fi un pic mai mici si mai frumoase, asta in caz ca aveti loc in cuptor de toate 3 tavile. Aici am aratat cum se fac 2, dar adaptati voi daca vreti sa faceti 3.

Intr-un bol mai mare se toarna apa calda, zaharul, drojdia si 1 pahar de faina alba. Amestecati cu un tel sa se uniformizeze.

2

Lasati aproximativ 10-15 minute sa se activizeze drojdia, se vor vedea niste bule de aer in maia.

3

Apoi adaugati uleiul, sarea, amestecati bine. Urmeaza amestecul de diverse tipuri de faina, aproximativ 400g, iarasi amestecati bine.

4

Apoi adaugati faina alba, putin cate putin framantand pana se leaga bine aluatul. Aici nu am masurat exact cata faina merge, am pus cat ia aluatul.

5

Apoi presarati faina pe o planseta sau direct pe masa, scoateti aluatul si il framantati, adaugand faina daca este nevoie - trebuie sa fie un aluat moale, un pic lipicios, dar sa nu se lipeasca de maini.

6

Ungeti cu ulei bolul in care ati preparat coca. Aluatul de mai sus il puneti in bol, acoperiti totul cu folie de plastic si lasati sa creasca pana se umple recipientul(30-40 de min).

7

Asa arata aluatul crescut.

8

Scoateti aluatul, il mai framantati bine o data. Lasati 10-15 min sa se odihneasca.

9

Apoi il impartiti in 6 bucati mai mici.

10

Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o "bara" (nici nu stiu cum sa-i spun) sau coada. Ca sa formati o paine aveti nevoie de 3. Le puneti una langa alta.

11

Impletiti aceste 3 cozi, faceti un impletit clasic.

12

In asa fel faceti amandoua painile, le puneti in tavile de cozonac unse cu ulei si lasati sa creasca la loc cald.

13

Trebuie sa creasca cat sa se umple tava.

14

Apoi la coaceti la temperatura medie la cuptor, pana se rumenesc bine.

15

Imediat ce le scoateti din cuptor, le scoateti din tavi si le ungeti cu putin ulei pe toate partile. Acoperiti cu un prosop si lasati sa se raceasca.

16

Recomand sa o mancati cam dupa 2-3 ore dupa ce se raceste, sau a 2-a zi.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (2 paini)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Publicata:
Nota: 5 (20 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

erikaindl
erikaindl 20 nov 2009, 06:35

MULTUMIM  PTR. RETETE !

vero79
veronica (vero79) 21 nov 2009, 15:57

ce bine arata aceasta paine

felicitari

Nota mea pentru reteta:
vero79
veronica (vero79) 23 nov 2009, 10:16

ce buna este

Tabi
Tabi 23 nov 2009, 22:10

Cred ca as putea folosi si dojdie proaspata (de bere), nu-i asa? In orice caz voi incerca si acest tip de paine de casa.

lena
Elena (lena) 23 nov 2009, 22:13

Sigur poti folosi, orienteaza-te la 1 kg de faina, cam 25 g de drojdie proaspata.

Lary18
Larisa Barbu (Lary18) 26 iun 2010, 14:56

Buna Lena. Azi vreau sa fac paine, e vreo problema daca pun 1 kg de faina de acelasi tip? nu am facut niciodata paine pana acum.Sper sa-mi iasa

Inca o data felicitarile mele pentru site! datorita acestui site a inceput sa-mi placa sa gatesc!

te pup si sa ai o zi minunata

Ludmila87
ludmila (Ludmila87) 07 aug 2010, 01:14

buna lena,vreau sa te intreb...daca acest aluat poate fi folosit p/u pirojoci sau placinte???

Ludmila87
ludmila (Ludmila87) 07 aug 2010, 01:20

eu am incercat citeva zile mai devreme cu drojdie uscata si sa primit exstraordinara,dar ma gindesc sa fac saralie,se face deobicei cu brinza de vaci,pot folosi acest aluat???

 

lena
Elena (lena) 07 aug 2010, 10:04

Salut Ludmila, eu din acest aluat fac de obicei placinte - pe site le am doar pe cele cu varza murata(te uiti la rubrica de placinte si vezi acolo Placinte cu varza murata - din aluat cu drojdie). Metoda de acolo de obicei o folosesc pentru a face placinte din acest aluat - doar recomand sa nu pui la fel de multa drojdie ca la paine, ca se rupe aluatul cand il intinzi. Fac cu orice umplutura, cele mai bune sunt cu branza bineinteles

Ludmila87
ludmila (Ludmila87) 08 aug 2010, 22:57

mersi mult Lena,am facut eri si sau primit chiar foarte gustosi,eu am facut umlutura cu cartofi si varza prospata.......

claudia1976
claudia1976 05 sep 2010, 06:46

Citind aici totul pare mai simplu. Nu am facut niciodata paine, dar nu e timpul pierdut...

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 07 sep 2010, 14:21

Parca-i desenata, nu alta si pare atat de pufoasa! De fapt, cred ca si este, nu doar pare.

Lena, cam cat timp  framanti aluatul inainte de a-l  pune la crescut? Multumesc anticipat pentru raspuns!

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 14 sep 2010, 09:12

Eu framant mereu cu jumatate iaurt si jumatate apa, iar la ulei pun doar de masline. Iese mult mult mai moale si pufoasa... icnercati si-asa....

corinutza
corinutza 31 oct 2010, 03:03

eu nu sunt in rom dar fac cu pacere paine asa cum ma invatat mama mea si sa stii ca a ta arata foarte frumos si am sa incerc  pentru ca imi face o mare placere sa am laude din partea prietenului meu iar cu painea asta cred ca o sa fiu la inaltime si dac zici ca aluatu e bun si pt placinta e super ca el iubeste placinta cu branza asa ca iti multumesc foarte mult

dina23
dina23 17 ian 2011, 20:29

Am urmat pasii cu exactitate dar m-am incurcat la impletit si am facut niste painici mai mici dar au iesit foarte pufoase si gustoase. am renuntat la painea din comert (oricum sunt cam reticenta in ce priveste painea din comert), mai ales ca am faina de la mama de la tara. Imi esti de mare ajutor in bucatarie si iti multumesc foarte mult pt asta. imi propun sa incerc toate retetele pe care le-ai postat.

Elena.M
Elena (Elena.M) 30 apr 2011, 13:32

Buna,Lena.Am vazut demult timp aceata reteta de paine pe site.Dar niciodata nu m-am apucat sa fac paine de teama ca daca nu o voi reusi.Azi m-am hotarat.In momentul asta painea este la cuptor si pot spune ca pana in acest moment suntfoarte  multumita,in sensul ca am urmat toti pasii,iar rezultatul este identic ca al tau,dar repet,pt moment.Deoarece astept sa vad daca finalul va fi la fel.Am facut si poze.Iti multumesc Lena.Voi reveni cu raspunsul final la aceasta minunata paine de casa.

Elena.M
Elena (Elena.M) 30 apr 2011, 14:32

Mi-a iesit o paine SENZATIONALA.Nu am cuvinte cat de bucuroasa sunt.Sa rumenit f.frumos ,a crescut si miezul este f.pufos.Acum este la racit.Am facut poze.Iti multumesc din suflet Lena ca ma ajuti sa devin o gospodina asa ca tine.Abia astept sa se termine painea aceasta,deoarece am planuit sa experimentez si pe cea cu lapte.Te pup,Lena esti minunata.

Nota mea pentru reteta:
elena-marius77
elena-marius77 23 nov 2011, 22:48

draga mea Lena vreau sa spun ca tot ma sbate'am si ma tot gande'am cum sa fac sa'mi iasa painea gustoasa si pufoasa caci nu prea am experienta in facutul de paine si am intrat pe net .am cautat retete de paine si am dat de saitul tau si ma'm bucurat si ma bucur tare mult caci pt mine esti o adevarata binecuvantare .am gasit acesta reteta de paine si am pus'o in practica si mi'a iesit o paine fff buna si gustoasa am ramas f impresionata si sotul meu este f multumit .multumesc tare mult pt sfaturile si ajutorul tau .Domnul sa te binecuvinteze!  si nota binenteles este

lena
Elena (lena) 07 dec 2011, 16:28

Cred ca ai tinut-o mai mult la cuptor sau ai folosit alta faina.

Elena.M
Elena (Elena.M) 25 dec 2011, 10:41

Super buna,painea!!Merge de minune cu bunatatile astea de Craciun.Craciun fericit Lena.Si poza

Poza mea pentru reteta:
anamariau
anamariau 05 ian 2012, 14:48

Doamna Lena, va multumesc mult pentru aceasta reteta. In trecut imi era cam teama sa ma apuc sa fac ceva cu aluat, dar acum aceasta teama a trecut pentru ca va rog sa va uitati ce minunatie mi-e reusit. Si asta multumita dumneavoastra si a modului in care ati explicat pas cu pas.

Am sa revin si pentru alte retete. Numai bine!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 05 ian 2012, 15:06

Anamariau, ma bucur mult de apreciere si multumesc de acest comentariu frumos si poze - v-au iesit minunate!

otilika
otilika 11 ian 2012, 18:26

Lena, eu nu am tave pentru cozonac, am in schimb boluri de sticla de diferite marimi, care sunt rezistente la cuptor. Bolurile se aseamana cu ala in care ai pus painea la copt. Crezi ca ar fi OK daca as coace painea intr-un bol de felul asta? sau sticla n-o sa-i permita sa se rumeneasca?

lena
Elena (lena) 11 ian 2012, 18:34

Merg si in boluri de sticla, daca sunt rezistente la cuptor, sigur se rumeneste, nu-ti face griji.

otilika
otilika 11 ian 2012, 19:46

Mersi Lena! Daca nu te superi, inca o intrebare: la ce temperatura se coace painea? Stiu ca ai zis la temperatura medie, dar ce inseamna asta? 180 C sau mai mult? Am tinut-o la 180C timp de 30 de minute, acum am ridicat la 200C si o mai las 20 de minute.. Daca iese bine, o sa pun o poza aici :)

lena
Elena (lena) 11 ian 2012, 19:57

Otilika, medie este cam 180-200 de grade si tine-o minim 45 de minute

otilika
otilika 11 ian 2012, 20:24

Painea a iesit foarte buna la gust si pufoasa, dar cam faramicioasa... Trebuia oare sa pun mai multa faina? De asemenea am folosit si faina integrala, de aceea culoarea nu e galben-aurie, ci gri-aurie. O sa-mi cumpar o tava pentru cozonac, pentru ca data viitoare sa iasa mai aspectuoasa. 

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 11 ian 2012, 20:33

Daca aluatul nu se lipeste de maini nu trebuia sa pui mai multa faina, poate de la calitatea fainii sau poate nu ai framantat-o chiar bine, sau de la drojdie. Oricum arata foarte bine, bravo!

Tania Meghega
Tania (Tania Meghega) 02 feb 2012, 13:45

am incercat si eu sa fac pt prima data paine, si am facut din mai putina faina si cu drojdie proaspata. multumim pt retete. 

Poza mea pentru reteta:
Tania Meghega
Tania (Tania Meghega) 02 feb 2012, 13:47

asa arata prima mea paine, sper de acum sa fac cat mai des. multumim pt reteta a fost ft usoara. 

Poza mea pentru reteta:
camelia dobre
camelia dobre 17 feb 2012, 19:35

pentru un aspect mai frumos am uns painicile cu galbenus de ou si am presarat desupra susan

 

Poza mea pentru reteta:
sara33
sara33 23 feb 2012, 10:48

buna Lena!of cat te ador,atata aminte imi aduci de mancarurile si de bunatatea de paine de casa ce o facea mama exact ca tine!de ieri m-a luat o pofta de paine de casa incredibila,dar nu am avut timp asa ca mi-am facut azi timp sa-mi fac pofta.eu am in casa faina fluida(pt prajituri,clatite) si drojdie uscata k numai de asta folosesc(tin sa spun k mamikta mea facea cu drojdie proaspata dar numai stiu cantitatile,ea facea din oki).mai am o problema,am tavi de cozonac de unica folosinta sper sa nu se arda,sau mai bine sa fac in tava mare de la aragaz?sincer sunt in ceata,e a doua oara cand fac paine de casa si nu vreau sa dau gres k prima data,vreau sa-mi iasa ca cea a mamei!pupici multi!tine-mi pumnii!maine sau mai tarziu dau raspunsul!(sper sa nu te superi pe mine ca ti-am vorbit la pertu,dar te simt ca p cineva din familia mea,o regasesc in multe kestii p mami a mea in tine,ea numai este).

 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 23 feb 2012, 10:52

Te pup Sara! Multumesc mult de cuvinte frumoase si apreciere!

Painica  poti s-o faci si in tavile de cozonac si in tava de aragaz - in asta nu va tine chiar perfect forma dreptunghiulara doar daca faci 3-4 painici si le pui cam la 1cm distanta intre ele, dar nu va avea crusta laterala, doar deasupra.

sara33
sara33 23 feb 2012, 12:17

buna!am vazut si reteta de paine tupeperware,daca nu am acel bol,cum pot face?si am numai drojdie uscata,stiu ca aluatul cu cat este mai moale si painea sau ce faci iese mai pufoasa si aklo am obs ca asa este,mai moale,daca fac intr-o casoleta cu capac simpla,cand stiu ca e gata dak nu aud acel poc?sau daca o framant?dak imi poti rasp acum asi fii bucuroasa k nu stiu p kre sa o fac,amandoua sunt deliceoase in poze,asi vrea sa le si gust!pupici dulci,astept raspuns

 

lena
Elena (lena) 23 feb 2012, 12:22

Amandoua sunt bune, doar ca cea de la Tuuperware este mai rapida putin(poti folosi orice bol, fara acel pok, dar lasa sa creasca putin).

sara33
sara33 23 feb 2012, 16:58

buna!am facut painea de casa dupa reteta aceasta,cealalta maine poate.a iesit superrrrrr!sunt incantata peste masura!miros,aspect!am facut din 1/2kg de faina dar sunt super incantata!multumesc mult de tot!zilele c urmeaza,si reteta tupperware,am s-o coc in tava de silicon,sper sa iasa bine!pupici!maine iti spun dak a fost buna!astp calificativul sotului!dar din partea mea ai !pe maine!

sara33
sara33 23 feb 2012, 17:02

da uitasem ce era cel mai important,sa-ti arat cum a iesit!voala!nu au iesit mari,dar sunt incantata de ele!pupici!merci ink odata!

 

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 23 feb 2012, 17:05

Arata super bine Sara! Bravo!

sara33
sara33 24 feb 2012, 09:08

buna!zici ca arata bine,nu-ti pot explica ce gust a avut!o bunatate!crocant la exterior si pufos la interior!exact cum ador!si sotului i-a placut mult,mai vrea!acum am la activat drojdia si mai fac o tura!azi vreau sa o fac rotunda(impletita) si poate cu mac si susan(eu le ador p amandoua).mami a mea nu facea maia si ii iesea la fel,eu am incercat si nu iese.dar de acum sunt sigura k pot reusii tot ce inseamna aluat crescut,treb multa grija si rabdare.multumesc pt k mi-ai deskis okii!pe mai tarziu!pupicei!

sara33
sara33 24 feb 2012, 12:10

buna!am revenit cu o painica tocmai scoasa din cuptor!ce zici?imi place mult cum a iesit,si sotului ii place reteta asta,ma reprofilez,de la deserturi si mancarurui speciale,trec la traditionale ca oricum astea ii plac cel mei mult!!merci ink odata si numai bine!pe curand!pupici la toate gospodinele si tot traditionalul ramane la putere!

Poza mea pentru reteta:
sara33
sara33 26 feb 2012, 08:21

buna!tin sa spun ca si dupa mai multe zile ,painik are aceeasi consistenta si sunt inkntata k nu s-a intarit.de akm am sa framant kte un kg,pana akm am fakt1/2.multumesc lena!esti o dulce(ca si fiica ta,am vazut-o de mai multe ori prin site,e o dulceata).pupici,pe mai tarziu!

 

Nina-Andreea
Nina-Andreea 15 iul 2012, 20:48

Am făcut și eu acest aluat, pentru prima dată când fac un aluat de pâine. Din el am modelat niște plăcințele (rețeta de plăcinte cu cartofi și ceapă de pe site - înlocuind această umplutură cu brânza de vaci). E foarte bun aluatul, ușor de făcut chiar și de către începătoare. A crescut bine, am făcut din jumătate de kg de făină. S-a copt perfect.

Poza mea pentru reteta:
CLAUDIA BOS.
CLAUDIA (CLAUDIA BOS.) 09 oct 2012, 17:55

buna Lena!fac de aprox 1an retetele tale si mi-au iesit toate super!!!!!acum vreau sa fac paine k fetita mea de 3anisori ar manca toata ziua paine goala!!!eu am tavile mai mici de cozonac si mi-e frica sa nu iasa k am vazut k ale tale sunt cam barosance si altceva nic i io nu sunt in romania dar cred k o sa iasa si cu produsele de pe aici!poooop ptr.tine esti un exemplu ptr.mine!!!revin cu rezultatul!

CLAUDIA BOS.
CLAUDIA (CLAUDIA BOS.) 10 oct 2012, 10:33

salutare!!!!cum am promis am revenit!!!!a iesit super painea:))))sotul si fetita au fost f. incantati k pana acum le-am facut mai mult esecuri de paine....asta a iesit perfect...niki n-am asteptat 2-3h am rupt una si am mankt-o asa:))))mersi mult!pooop

Poza mea pentru reteta:
CLAUDIA BOS.
CLAUDIA (CLAUDIA BOS.) 10 oct 2012, 10:37

f.buna!!!!ma pot lauda de acum...nu?!!!!!glumesc!sunt multumita!d obicei faceam paine s a 2-a zi era tare asta e frageda s a2-a zi!super!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 10 oct 2012, 10:47

F. bine ti-a iesit! Bravo!

sara33
sara33 31 oct 2012, 08:42

buna lena!cum imi era pofta de o painik buna de casa,am si facut!delicioasa!acum n-a mai treb sa vad reteta k o stiam!pupici dulci!merci ink odata!

Poza mea pentru reteta:
serafima
tcaci (serafima) 28 ian 2013, 14:00

Lena, vroiam sa stiu si eu daca vreau sa pastrez o bucata de aluat din asta pentru balabushki, cum sa-l pastrez ca sa nu-si piarda calitatile. Adica, daca vreau sa coc alta data sau mai tirziu, cum fac? Mult.

lena
Elena (lena) 28 ian 2013, 14:02

Daca pentru alta data, incearca sa-l congelezi.

Daca pentru mai tarziu, poti sa-l pui la frigider, se va ridica mai greu.

Alma
Alma 29 mar 2013, 12:09

lena,cand lasi la crescut prima data pui tot la un loc caldut,sau lasi pe masa de lucru cu prosop/folie peste?multumesc si felicitari pt site,sapt asta am tot incercat de aici cate retete si sunt toate delicioase :)

lena
Elena (lena) 29 mar 2013, 12:13

Da, mai bine la un loc cald si acoperit cu ceva.

Multumesc pentru apreciere si sa aveti pofta buna!

inuqa
inuqa 03 iul 2013, 18:46

buna lena am si eu o intrebare de ce imi iasa mezul foarte des si dur ma poti ajuta cum sa o fac moale si pufoasa, si apropo esti geniala la ce retete ne spui bravo tine-o tot asa

 

lena
Elena (lena) 03 iul 2013, 21:14

Miezul iese dens si dur de la faptul ca faci aluatul cam tare si posibil de la calitatea fainii.

Multumesc mult de apreciere!

stefania85
stefania85 14 aug 2013, 19:23

Va multumesc pentru reteta!

Vreau sa va intreb ce parere aveti despre masinile elctrice de copt paine. Sunt chiar atat de bune pe cat sunt de laudate?

Ce sfat imi dati? Multumesc anticipat

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 14 aug 2013, 23:20

Am parere buna, chiar am una acasa - oricare marca ati alege ar fi bine sa va ganditi bine cam cat timp credeti ca veti face paine cu ea. Pana la urma tot prefer sa fac paine la mana, in masina eventul mai fac aluaturile - framantare, dospire, etc.

hanna12
hanna hanna (hanna12) 22 oct 2013, 10:57

Buna. Reteta e ok..dar tava de silicon ce am cumparat-o  cu revista delicii la cuptor nu prea. E normal sa se lateasca si sa se strice forma painii? Tu ce tavi ai? Vad ca ale tale si-au pastrat forma....

lena
Elena (lena) 22 oct 2013, 11:59

Nu este bine sa-si strice forma, este un silicon de calitate mai proasta, am avut si eu asa.

Folosesc tavile de teflon, sticla, ceramica - la silicon am ramas satisfacuta doar de cele de la Tupperware, este siliconul mult mai tare si ferm, dar sunt scumpe - intre 150-200 roni o tava.

anca16
anca16 03 ian 2014, 15:42

Buna Lena. Ce faina folosesti/recomanzi tu? Citisem la cometarii ca esecul poate fi datorat si fainii de slaba calitate. Multumesc.

lena
Elena (lena) 04 ian 2014, 19:32

Eu folosesc cel mai des faina Baneasa si Dobrogea, dar la paine anume este buna orice faina de cozonac si verificata de tine pe parcurs - sa fie alba, fara mirosuri si fluturi, etc.

denisamihaela
denisamihaela 10 ian 2014, 19:31

Acum am terminat de framantat painea...site-ul tau ma molipseste rau tare de tot...azi am stat toata ziua in bucatarie...am facut ciorba  cu coaste de porc afumate, pilaf de porc, prajitura cu ciocolata si acum si painea:)))pe langa atentia ce trebuie sa i-o ofer fetitei mele de aproape 8 luni care e un argint viu, a trecut si ziua de azi

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
denisamihaela
denisamihaela 10 ian 2014, 21:31

Am facut cantitate dubla de paine...aasta mi-a ramas dupa ce am bagat 2 paini la cuptor...sper sa nu le afecteze...

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 10 ian 2014, 21:34

Oho, ce pui dulcik asteapta sa manance painica :) Sa va fie sanatos si numai bucurii sa aveti de la el

Esti foarte bravo la cate ai facut, chiar curajoasa! Nu se intampla nimic daca sta aluatul pana se face prima runda de paine, poti sa faci cu el niste chifle, painici mai mici pt bebe, etc.

denisamihaela
denisamihaela 10 ian 2014, 22:04

multumesc frumos!!!

Camelia Barascu
Camelia Barascu 14 ian 2014, 23:01

Lena draga, iti multumesc si eu tare mult pentru reteta de paine de casa.

Am facut-o ieri...PERFECTA!!!

Ma intreb, ce varsta ai?

Prea buna, prea cum imi place, multumeeeeeeeeeeeeeeeesc!

Trebuie sa studiez mai mult blogul tau.Ceea ce voi si face in cel mai scurt timp.

Azi ma gandeam la o reteta de saratele, imi plac si nu am mai facut de doua secole. Am o reteta veche, veche, din secolul trecut si as vrea sa mai incerc si alta. 

Voi reveni cu alte comentarii, pe masura ce voi proba si alte retete de la tine.

Hai ca scrisei mult si nu e timp de pierdut, avem treaba, pup dulce!

lena
Elena (lena) 14 ian 2014, 23:06

Ma bucur mult Camelia ca va place site-ul si reteta, sa aveti spor la gatit!

P.S. Am 32 de ani

irinabucur2004
irina (irinabucur2004) 24 ian 2014, 22:18

buna Lena.Nu stiu ce s-a intamplat dar nu a iesit ce imi imaginam.e prima reteta a ta care nu imi iese.mi-a crescut foarte frumos aluatul dar cand am scos din cuptor am constatat ca painicile au coaja foarte tare si  nu sunt pufoase.am pus 300gr faina integrala de secara si 700 gr faina alba de cozonac si 25 gr drojdie proaspata.nu stiu de ce am dat gres.

 

 

lena
Elena (lena) 24 ian 2014, 23:57

Poate ai oparit drojdia, apa nu era cumva prea fierbinte?

timotei
timotei 25 ian 2014, 06:35

Copiilor mei nu le place painea cumparata si sunt nevoita sa coc in toata saptamina,asa aratau painicile mele inaite de a se bronza.Am facut portie dubla ca am tavile mai mari decit cele obisnuite

Poza mea pentru reteta:
irinabucur2004
irina (irinabucur2004) 26 ian 2014, 14:11

nu,era calduta.am pus apa calda de la chiuveta.

deianejra
deianejra 02 feb 2014, 21:56

Am facut reteta de paine de casa acum doua saptamani si rezultatul a fost superb. S-a mancat in doua zile, inclusiv in formatul "paine goala". Azi fac din nou si abia astept sa se umple iar casa de aroma de paine proaspata. Multumesc pentru reteta. A fost foarte usor de urmat.

Florin72
Florin72 11 feb 2014, 19:41

Ce temperatura şi cât timp trebuie tinută pt. cuptorul electric.

Mersi mult.

lena
Elena (lena) 11 feb 2014, 20:54

La 180 grade timp de 40-45 minute.

maria73
maria73 18 apr 2014, 13:08

care este temperatura medie la cuptor cu gaz?

Nota mea pentru reteta:
maria73
maria73 18 apr 2014, 16:34

buna, la ce temperatura coc painea la cuptor cu gaz si cam cat o las aproximativ? vreau sa fac azi paine..:)

ms

lena
Elena (lena) 19 apr 2014, 21:18

Nu am idee, o temperatura medie.

Cristina Larisa
Cristina Larisa 26 apr 2014, 18:13

Am facut si eu,fara reteta ta,nu as fi reusit! Sunt incepatoare si ma ajuta enorm retetele tale,ca sunt bine explicate! multumim pentru retete! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Mika91
Mika91 27 apr 2014, 20:26

Buna!Astazi am făcut pâine după reteta ta.Au ieșit super.inainte iesesa clisoasa.nu puneam nici zahăr nici ulei.acum o sa gătesc zilnic după Rețetele tale .te pup

Poza mea pentru reteta:
Dana M.
Dana M. 16 mai 2014, 14:42

Multumesc pt o reteta simpla si delicioasa. Painea este delicioasa si pufoasa. Fetita mea de 1 anisor o adora. Asa ca de luni bune nu mai cumpar paine ci fac reteta ta. Te pup si spor in toate!

Poza mea pentru reteta:
In-na
In-na 02 iul 2014, 18:37

Painica mea mi-a iesit supeeer delicioasa, sincer chiar nu ma asteptasem la asa rezultat. o coaja crocanta, si un miez pufos. De azi inainte nu mai cumpar paine de la magazin, merci mult Lena pentru receta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MihaelaA
MihaelaA 20 oct 2014, 12:08

Buna,

Am si eu niste ntrebari:

Painea trebuie neaparat impletita?

Ma gandesc ca merge si simpla.Impletitul este de aspect, nu?

Pot sa pun diferite seminte in interiorul aluatului?

 

lena
Elena (lena) 20 oct 2014, 12:23

Da, impletitul este optional si de aspect, puteti pune si seminte, bineinteles.

sofia.w
sofia.w 15 nov 2014, 17:26

Buna. Imi era dor de painea de acasa si am incercat reteta ta . E prima data cand am facut paine si a iesit foarte buna. Nu sunt o bucatareasa foarte priceputa dar asta mi-a dat increderea sa incerc retete noi. Multumesc

Nota mea pentru reteta:
Daria C
Daria C 29 nov 2014, 13:50

Salut fetelor.Eu nu prea sunt cu experiente, spuneti-mi va rog drojdea proaspata trebue de dizolvat in apa , cam kit se pune la 1 kg de faina 

Daria C
Daria C 29 nov 2014, 13:51

Va multumesc anticipat.

 

 

Daria C
Daria C 29 nov 2014, 14:06

2 pagare de apa dar de kite g.?????

lena
Elena (lena) 29 nov 2014, 15:11

Paharul are 250ml.

leoaica
leoaica 30 nov 2014, 19:33

Draga Lena, sunt tare necajita.. Fac paine la masina de facut paine , miezul este pufos dar coaja este mult prea corocanta pt.gustul meu. Am incercat mai multe retete si toate ies asa. Nu stiu unde gresesc, am folosit diverse tipuri de faina dar folossc numai drojdie uscata de la Dr.Otker (sa fie asta de vina?) Te rog, sfatueiste-ma cum sa procedez ca sa am o painica buna , cu coaja potrivita ca tarie, nu sa sara bucatele din ea cand o tai.:(  Iti multumesc, spor in to ce faci!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 02 dec 2014, 17:42

Da, chestia cu coaja este si la mine, de obicei o rezolv asa - ung painea fierbinte cu o pensula cu apa, o invelesc in prosop si las asa se sa raceasca.

milena2010
milena2010 24 ian 2015, 21:03

 

allinaraicu
allinaraicu 05 feb 2015, 15:19

Cind  am vazut bunatatea asta de piine, mi-am amintit de bunica...Ea facea mereu asa piinea, doar ca la cuptor adevarat.:-)  Eram 9 nepoti si stateam in sir de la usa casei pina la gura cuptorului, iar tavile cu piinica mergeau din miina in miina pina ajungeau la destinatie.Doamne!Ce copilarie frumoasa am mai avut!Mai facea bunica pentru fiecare cite un" hulubas"( il am aici in poza,e ca un nod). Ce fericire era cind scotea piinea din cuptor.Frumoase amintiri mi-ai adus acasa ,Lena.Iti multumim!Si aici piinica,care astept cu nerabdare as se coaca.

Poza mea pentru reteta:
allinaraicu
allinaraicu 05 feb 2015, 15:19

Si cu niste balabuste

allinaraicu
allinaraicu 05 feb 2015, 15:21

Si "hulubasul"

Poza mea pentru reteta:
allinaraicu
allinaraicu 05 feb 2015, 17:48

Balabustele cam s-au primit uscate,rola asta a mea nu face bine,dar in forme she primeste foarte bine tot ce fac, nu stiu care ar putea fi cauza.Piinica s-a primit super.S-a rumenit frumos pe toate partile.Una s-a primit mai mica, ca nu am nimerit eu bine, dar a doua s-a primit exact marimea care trebuie.Uitati aici poza.Am facut si un plov si acushica o sa gustam piinica asta frageda.Multumim mult,Lena!

Poza mea pentru reteta:
diprinces
diprinces 10 feb 2015, 13:55

A iesit bine! Vom vedea peste ceva timp cit e si de buna!!!

Poza mea pentru reteta:
diprinces
diprinces 10 feb 2015, 13:56

A iesit bine! La gust o vom vedea peste ceva timp!!!

Poza mea pentru reteta:
Maria.C
Maria.C 17 feb 2015, 18:22

Foarte practica reteta multummim ! Painicile mele sunt in cuptor si desi ssunt de doar 20 de min am impresia va o sa iasa coaja tare ... sper sa ma insel. am inteles ca trebuie lasata 45 de min minim la cuptor.

rody1993
rody1993 26 feb 2015, 19:30

Lena sti cumva de ce imi iese painea faramicioasa?? am facut de doua ori pana acum si tot asa imi iese 

lena
Elena (lena) 27 feb 2015, 15:17

Cred ca o lasi prea mult la crescut. Aici de obicei ai tendinta s-o lasi la crescut mai mult sa fie pufoasa, dar si daca creste prea mult se face mai faramicioasa.

happymamy
happymamy 19 mar 2015, 17:18

Multumesc pentru reteta , am deja ceva timp de cand fac painile numai cu plamadeala si imi plac pentru ca de fiecare data imi ies la fel de pufoase si gustoase, copiilor mei le plac si mai ales sotului

Poza mea pentru reteta:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 15 apr 2015, 17:50

Painea mea nu a avut coaja rumena, dar era bine coapta pe dinauntru. Una peste alta, s-a mancat toata in 3 zile. Multumim pentru retete 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mereucutine
Alina (mereucutine) 27 apr 2015, 20:06

Multumesc pentru reteta!

Nota mea pentru reteta:
Mikkymimi
Mikkymimi 10 iun 2015, 20:09

E super pufoasa! Eu am pus si masline,a iesit delicioasa! Foarte buna reteta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
aym16sym
aym16sym 15 iun 2015, 20:57

Nu am facut niciodata paine ,eram descurajata de faptul ca nu imi ieseau niciodata prajituri la cuptor insa de cand am gasit reteta asta este a doua oara cand fac paine si sunt cea mai fericita , motiv pt care vreau sa iti multumesc din tot sufletul iar Dumnezeu sa iti dea sanatate si sa te rasplateasca pt ca impartasesti cu noi retetele tale minunate !Am urmat pasii exact si mi-a iesit o bunatate de painica!Mulțumesc !

Nota mea pentru reteta:
ileanacucu
ileanacucu 15 aug 2015, 23:40

Hi

elena niculescu
elena n (elena niculescu) 10 oct 2015, 18:23

Mi-a iesit reteta din prima incercare!Multumesc pt toate retetele minunate!

Nota mea pentru reteta:
Susan Dorel
Susan Dorel 17 oct 2015, 00:28

Lena foarte buna reteta ta de paine.
Multumesc pt reteta !!!

Nota mea pentru reteta:
Susan Dorel
Susan Dorel 18 oct 2015, 13:47

Mulțumesc Elenă pentru această minunată rețetă de pâine acum fac a două oară și șanț foarte bucuros ca am reușit pâinea .

Să știi ca mie și soției mele ne place foarte mult această pâine !!!

 

Liuda.Liuda
Liuda.Liuda 10 nov 2015, 12:16

Buna, Lena!

Multumesc pentru toate retele tale.

 Asa avea o intrebare:  Un pahar cu apa = cu 250 ml?

Multumesc

 

 

lena
Elena (lena) 10 nov 2015, 13:03

Da, este de 250ml

isabela73
isabela73 21 nov 2015, 22:47

Pâinea este în cuptor .Aștept sa văd Cum iese .Mulțumesc ptr rețetă.

eduardu
Eduardu (eduardu) 19 ian 2016, 22:15

foarte buna a iesit,am pus si un pic de iaurt de casa ca-l aveam de ceva timp prin bucatarie si nu stiam la ce sa-l folosesc! painea a fost buna si dupa 5 zile,la fel de pufoasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Svetlana O
Svetlana O 27 ian 2016, 15:27

Este diferența de drojdie folosita, nu am uscata. Mulțumesc

lena
Elena (lena) 27 ian 2016, 15:38

Puneti un cub de drojdie simpla, e la fel, doar ca e putin mai grea.

Ekaterinka
Ekaterinka 11 feb 2016, 21:13

mi-nu-na-ta!dar oare daca ii pun si niste tarate de grau iese tot asa pufoasa?

lena
Elena (lena) 11 feb 2016, 21:33

Da, iese f.buna, depinde si cate tarate pui. Daca sunt mai multe painea iese mai densa.

Chiar azi am facut cu tarate si germeni de grau, a crescut bine.

Ekaterinka
Ekaterinka 15 feb 2016, 21:27

facui cu tarate, bine si cu drojdie proaspata.foarte buna,dar s a intarit a doua zi de poti sa ti spargi capul cu ea.nush unde s a strecurat greseala

lena
Elena (lena) 16 feb 2016, 12:54

Aici ar fi mai multi factori - depinde cat de multa tarate ai pus, de obicei painea integrala si taratele intaresc painea, trebuie pus un pic mai putin.

Pe urma aluatul sa nu fie tare la framantat si bineinteles timpul de coacere.

Daca problema a fost coaja tare, cand paine este fierbinte poti s-o ungi cu putin apa si inveleste intr-un prosop.

Vezi si reteta de painici integrale de pe site, am pus parca 2 variante, de obicei asa le fac si ies minunate.

Alina O.
Alina O. 26 mar 2016, 17:31

Multumim pentru retete,sunt extraordinare.