Paine de casa

Inca o reteta mostenita de la mama si bunica, de fapt nici reteta nu este - o regula generala cum se face painea, din ea rezulta multe alte derivate de paine(cu tarate, cu secara, dovlecei, alba, etc). Acasa la noi se facea la cuptor cu lemne, iar mama facea paine pentru 2 saptamani(vreo 10 bucati). Aici cantitatile de ingrediente sunt pentru 2 paini, da marimea tavilor de cozonac. La fel am adaugat si alte tipuri de faina, ca sa o fac mai sanatoasa si dietetica - faina alba, faina de secara, de tarate, neagra, seminte de in si susan macinate. Daca o preferati alba puneti toata faina sa fie alba.

Ingrediente

Apa
2 pah
Drojdie uscata
2 linguri
Zahar
1 linguri
Ulei de floarea soarelui
4 linguri
Sare
1 lingurite
Faina
1 kg
cantitatea este aproximativa, din ea 400g am folosit amestec de diferite tipuri de faina

Pasi de urmat

1

Atentie! Daca faceti 3 paini, vor fi un pic mai mici si mai frumoase, asta in caz ca aveti loc in cuptor de toate 3 tavile. Aici am aratat cum se fac 2, dar adaptati voi daca vreti sa faceti 3.

Intr-un bol mai mare se toarna apa calda, zaharul, drojdia si 1 pahar de faina alba. Amestecati cu un tel sa se uniformizeze.

2

Lasati aproximativ 10-15 minute sa se activizeze drojdia, se vor vedea niste bule de aer in maia.

3

Apoi adaugati uleiul, sarea, amestecati bine. Urmeaza amestecul de diverse tipuri de faina, aproximativ 400g, iarasi amestecati bine.

4

Apoi adaugati faina alba, putin cate putin framantand pana se leaga bine aluatul. Aici nu am masurat exact cata faina merge, am pus cat ia aluatul.

5

Apoi presarati faina pe o planseta sau direct pe masa, scoateti aluatul si il framantati, adaugand faina daca este nevoie - trebuie sa fie un aluat moale, un pic lipicios, dar sa nu se lipeasca de maini.

6

Ungeti cu ulei bolul in care ati preparat coca. Aluatul de mai sus il puneti in bol, acoperiti totul cu folie de plastic si lasati sa creasca pana se umple recipientul(30-40 de min).

7

Asa arata aluatul crescut.

8

Scoateti aluatul, il mai framantati bine o data. Lasati 10-15 min sa se odihneasca.

9

Apoi il impartiti in 6 bucati mai mici.

10

Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o "bara" (nici nu stiu cum sa-i spun) sau coada. Ca sa formati o paine aveti nevoie de 3. Le puneti una langa alta.

11

Impletiti aceste 3 cozi, faceti un impletit clasic.

12

In asa fel faceti amandoua painile, le puneti in tavile de cozonac unse cu ulei si lasati sa creasca la loc cald.

13

Trebuie sa creasca cat sa se umple tava.

14

Apoi la coaceti la temperatura medie la cuptor, pana se rumenesc bine.

15

Imediat ce le scoateti din cuptor, le scoateti din tavi si le ungeti cu putin ulei pe toate partile. Acoperiti cu un prosop si lasati sa se raceasca.

16

Recomand sa o mancati cam dupa 2-3 ore dupa ce se raceste, sau a 2-a zi.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (2 paini)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Publicata:
Nota: 5 (20 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 125

len4ik
len4ik 17 iun 2016, 16:52

Salut Lena! Pot folosi si drojdie instant dr. Oetker?  multumesc anticipat! 

lena
Elena (lena) len4ik 17 iun 2016, 17:10

Da, sigur.

lena
Elena (lena) 06 iun 2016, 13:55

Ekaterinka, merg si seminte de susan, numai ca trebuie unsa si cu ou paine sa se prinda bine susanul. Nu se vor arde asa repede, dar aveti totusi grija la cuptor din cauza oului.

lena
Elena (lena) 06 iun 2016, 13:53

Mihaela, problema cred ca ar fi mai mult in calitatea fainii, eu zic s-o schimbati si mai incercati o data.

eduardu
Eduardu (eduardu) 19 ian 2016, 22:15

foarte buna a iesit,am pus si un pic de iaurt de casa ca-l aveam de ceva timp prin bucatarie si nu stiam la ce sa-l folosesc! painea a fost buna si dupa 5 zile,la fel de pufoasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Mikkymimi
Mikkymimi 10 iun 2015, 20:09

E super pufoasa! Eu am pus si masline,a iesit delicioasa! Foarte buna reteta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 15 apr 2015, 17:50

Painea mea nu a avut coaja rumena, dar era bine coapta pe dinauntru. Una peste alta, s-a mancat toata in 3 zile. Multumim pentru retete 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
In-na
In-na 02 iul 2014, 18:37

Painica mea mi-a iesit supeeer delicioasa, sincer chiar nu ma asteptasem la asa rezultat. o coaja crocanta, si un miez pufos. De azi inainte nu mai cumpar paine de la magazin, merci mult Lena pentru receta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cristina Larisa
Cristina Larisa 26 apr 2014, 18:13

Am facut si eu,fara reteta ta,nu as fi reusit! Sunt incepatoare si ma ajuta enorm retetele tale,ca sunt bine explicate! multumim pentru retete! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
denisamihaela
denisamihaela 10 ian 2014, 19:31

Acum am terminat de framantat painea...site-ul tau ma molipseste rau tare de tot...azi am stat toata ziua in bucatarie...am facut ciorba  cu coaste de porc afumate, pilaf de porc, prajitura cu ciocolata si acum si painea:)))pe langa atentia ce trebuie sa i-o ofer fetitei mele de aproape 8 luni care e un argint viu, a trecut si ziua de azi

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
anamariau
anamariau 05 ian 2012, 14:48

Doamna Lena, va multumesc mult pentru aceasta reteta. In trecut imi era cam teama sa ma apuc sa fac ceva cu aluat, dar acum aceasta teama a trecut pentru ca va rog sa va uitati ce minunatie mi-e reusit. Si asta multumita dumneavoastra si a modului in care ati explicat pas cu pas.

Am sa revin si pentru alte retete. Numai bine!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile