Baclava

     Inainte sa merg in Turcia am fost destul de pasiva la capitolul  "baclava", ce gaseam in comert era uscat, prea dulce, un gust ciudat....... Dar la turci am mancat ceva absolut diferit, abia asteptam in fiecare zi desertul, am mancat baclava la greu ca niciodata. Venind acasa am inceput sa studiez metodic netul si cartile cu retete, am descoperit ca de fapt sunt multe retete si tipuri de baclava - cu diverse aluaturi, metode de preparare, si am zis ca le voi pune pe toate incet-incet pe site, bineinteles testate.

Aceasta va fi prima reteta, am avut "dragoste la prima vedere" cu ea, imediat ce am vazut-o pe un forum rusesc. La gust este delicioasa, si pana acum imi aminteste lumea de ce buna a fost si sa pun reteta si sa mai fac.

Nu este atat de umeda ca o baclava clasica, un gust intens de nuci, moderat de dulce, mai multa umplutura decat aluat. Recomand sa o incercati neaparat!

Ingrediente

Unt
280 g
200g pt aluat si 80g pt uns
Oua
3 buc
Smantana
200 g
Esenta de vanilie
1 buc
Praf de copt
1 buc
1 pachetel
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Faina alba calitate superioara
3.5 pah
pahar de 300ml
Nuci
3 pah
puteti face cu orice tip de nuci va plac - migdale, alune... aici am facut cu nuci simple
Zahar pudra
2 pah
Scortisoara
0.5 lingurite
daca va place
Zahar
1 pah
Miere de albine
3 linguri

Pasi de urmat

1

Mai intai vom face aluatul. Se ia 200g unt de la frigider si se da prin razatoare.

2

Peste unt adaugati 200g de smantana, 2 galbenusuri (separati galbenusurile de albusuri de la 3 oua, si in aluat veti folosi doar 2 galbenusuri), esenta de vanilie, praful de copt, sarea, 1/3 de pahar de apa si 3.5 pahare de faina. Amestecati bine cu mainile, sa se amestece bine toate ingredientele si sa se lege.

3

Apoi treceti totul pe un fund sau pe masa si framantati aluatul. Este mai usor decat in bol.

4

Cand aluatul este uniform si neted taiati o bucata mica din el, aproximativ 1/6 .

5

Bucata mai mare de aluat se pune la frigider. In acest timp pregatim umplutura.

6

Din bucata mica intindeti o foaie cat mai subtire, o puneti la cuptor la temperatura mai mare, sa se rumeneasca repede.

7

O mai intoarceti sa se coaca bine pe ambele parti.Cand este gata o scoateti si lasati un pic sa se racoreasca.

8

Nucile le caliti un pic in tigaie, la foc mic pana se rumenesc putin.

9

Apoi dati prin masina de tocat sau blender, nucile si foaia coapta de aluat. Adaugati 1 pahar de zahar pudra, scortisoara si amestecati. Daca va place si aveti puteti adauga cardamon, o mirodenie care se foloseste la dulciurile orientale.

10

Bateti 3 albusuri bine, sa faca spuma tare, apoi adaugati 1 pahar de zahar pudra si bateti cu mixerul ca de bezea.

11

Adaugati bezeaua la compozitia de nuci si amestecati bine. Aceasta va fi umplutura pentru baclava.

12

Intr-o tava simpla de cuptor asterneti hartie de copt si o presarati din belsug cu faina.

13

Impartiti aluatul in 3 bile - 1 mai mare, pt baza si pereti, a 2-a pt mijloc mai mica si a 3-a pentru deaspura, cea mai mica.

14

Intindeti prima foaie de aluat, cea mai mare. O puneti in tava asa ca sa acopere si peretii.

15

Puneti jumatate din umplutura peste ea si o intindeti bine, daca este mai tare, cu mainile sau cu o lingura.

16

Intindeti si puneti a 2-a foaie de aluat, puneti cealalta jumatate de umplutura peste ea si nivelati si presati usor cu mainile.

17

Apoi intindeti a 3-a bila de aluat, cea mai mica si o puneti deasupra. Taiati romburi baclavaua, cu un cutit sau mai usor va fi cu un taietor de pizza (incercati sa nu taiati pana la fund, doar pana la ultimul strat de aluat). Ungeti cu al 3-lea galbenus, puneti niste alune sau migdale pe fiecare romb pentru infrumusetare si dati la cuptor pentru 15 min.

18

In acest timp topiti 80g de unt, peste 15 min scoateti tava din cuptor si turnati untul topit uniform pe toata suprafata prajiturii. Dati la cuptor pentru inca 40-50 de min pana se rumeneste bine.

19

Intr-o cratita turnati 1.5 pahare de apa si 1 pahar de zahar, amestecati si lasati sa fiarba 5 min la foc mic.

20

Apoi luati de pe foc, lasati 5 min sa se racoreasca si adaugati 3 linguri de miere, amestecati bine sa se dizolve.

21

Cand s-a rumenit prajitura, o scoateti din cuptor si turnati siropul uniform pe toata suprafata. Apoi lasati sa se raceasca complet in tava, perfect este s-o faceti seara si lasati pana dimneata sa se patrunda.

Apoi o savurati cu toata familia si prietenii  :)

Nu este complicata reteta doar am incercat sa explic mai detaliat pasii, ca timp va lua 2-2.5 ore sa o faceti, cu tot cu coptul ei.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (20-25 de portii)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

hanna
hanna (22 January 2010, 14:01)

300 GRAME SMANTANA SAU 200 CUM SCRIE LA INGREDIENTE?

igorbt
igorbt (22 January 2010, 14:01)

Ahh, pacat ca suntem la cura, altfel as fi dat "comanda" de asa baclava chiar azi :).

lena
lena (22 January 2010, 14:13)

Pardon, 200g - asa cum scrie la ingrediente, am corectat. Merci

hanna
hanna (22 January 2010, 14:21)

merci!

vero79 (23 January 2010, 04:22)

Multumim Lena pentru reteta arata foarte bine

satmareanu (23 January 2010, 10:27)

am incercat prajitura cu mere si de atunci de doua ori pe saptamina copii mei o cer sint sigur ca si aceasta e la fel de delicioasa pe la noi nu e cunoscuta dar poate acum ....multumesc lene.

Galia
Galia (23 January 2010, 15:58)

Delicioasa!!!! Un desert imparatesc!!!

mioara (23 January 2010, 17:16)

e delicioasa dar eu iubesc prajiturile cu blt si creme.poate am so incerc.multumesc

nina (24 January 2010, 19:11)

super ,imi doresc demult o reteta ,am incercat mai multe dar acum o sa incerc si aceasta reteta!!!!!multumim!!

giulaya (26 January 2010, 10:01)

nu am mancat nici o data........... si cred k am sa incerc si eu mai mult k sigur

consuella
consuella (11 February 2010, 19:37)

foarte buna!! cu siguranta o voi incerca sa mi surprind sotul si pe mama soacra!!multumim!! se apropie mucenici poate ne ajuti si atunci ..locuind in strainatate nu pot cumpara cum se gasesc in romania dar as vrea sa i prepar in casa!!multumesc

DANADITU
DANADITU (31 March 2010, 23:49)

O SA INCERC SA FC SI IO!!!

SPER SA-MI IASA!!!

;)

Amena (25 July 2010, 23:15)

Cred ca prajitura este delicioasa, insa as vrea sa va spun, inconjurata fiind de vecini si prieteni turci si tatari, ca aceasta reteta nu este - cu siguranta - o reteta de baclava; poate una imbunatatita. Si daca e asa, nu mai e baclava. Contrar a ceea ce se crede, reteta de baclavale contine ingrediente simple, si in nici un caz smantana, ou, unt, praf de copt, scortisoara si esenta de vanilie! In schimb, cred ca e o PRAJITURA super. :)

 

TaniaA (01 September 2010, 12:35)

o baclava care nu seamana deloc la gust cu ce se gaseste in comert, la noi in Romania, dar este foarte foarte buna. cred ca e ca cea din Turcia?

lena
lena (01 September 2010, 13:00)

De fapt este o reteta adaptata cred, desi am gasit o carte cu bucatarie tatara, turceasca si altele din zona, si va garantez ca aceasta intr-adevar este o baclava - desi nu una care o cunoasteti din Romania, aici se prepara mai mult varianta clasica cu foi de placinta. Planific sa mai fac una cu aluat dospit, se numeste Baclava de Baku (asta asa am tradus-o eu :) din zona Azerbaidjanului, ff.buna.

MariaP (02 September 2010, 14:39)

O asteptam, lena, o asteptam. ; ) Lena, am mancat in zona Moldovei cu ani in urma un dulce care se numeste "Pelincile Domnului". Ai cumva reteta? Eu am incercat una de pe net, dar nu prea mi-a placut cum a iesit, nu prea aducea cu ce am mancat eu...

lena
lena (02 September 2010, 18:30)

Sincera sa fiu nu am auzit niciodata, o sa mai caut pe net, sa vad despre ce este vorba

amalia80 (16 September 2010, 16:44)

Maria P, Pelincele Domnului este o mancare traditionala postului Craciunului. Se prepara un aluat nedospit din apa, faina si sare, se intind foi subtiri subtiri care se coc pe plita pana devin uscate precum hartia. Apoi se oparesc in apa cu zahar si arome si se aseaza straturi pe farfurie. Un strat de turte (asa se mai numesc popular) unul de zahar, nuca rasa, coaja rasa de lamaie sau portocala, vanilie sau rom. Le lasa la macerat de la 2 la 10 ore si se servesc reci. Este un preparat drag copilariei mele, ma bucur ca mi-ai amintit de el. Acum vreo doi ani am mancat la cineva facut din foi de placinta rumenite in cuptor si pot spune ca seamana un pic la gust. Am spus asta pentru ca e cam complicat sa le coci la aragaz ca la plita bunicii.

Crista
Crista (20 September 2010, 19:33)

nu am mancat niciodata baclava ...am tot auzit de ea...

MariaP (21 September 2010, 09:12)

Amalia, teoretic stiu cam cum se face acest dulce, care-i modalitatea de preparare, practic insa m-ar fi interesat  si ceva cantitati, ma refer la ingrediente, sa am niste repere si in functie de cum iese prima data, a doua oara ajustez eu ingredientele daca-i cazul. Tu ai facut vreodata ? Daca da, te rog, daca vrei sa revii cu reteta exacta, dar nu aici, ci pe forum. Multumesc.

 

Janet (18 October 2010, 02:30)

Multumesc mult , Lena, pentru receta data, s-a primit foarte gustoasa Toti prietenii m-au laudat. De cind am descoperit acest site mereu in weekend  pregatesc ceva nou si sotul e tare mindru de mine.  Succese in tot ce faci si merci inca odata pentru aceste recete minunate si explicate atit de simplu pentru noi gospodinele cu mai putina experienta in acest domeniu.

claudia1976 (02 November 2010, 05:50)

Baclava nu pot să mănânc. Nu ştiu de ce, dar îmi face rău...

 

P.S. Ce reţetă cu nucă mai ştii ? Am primit nişte nucă de la mama si nu stiu cum să o pregătesc... Cozonac nu stiu să fac, iar de clasicele prăjituri cu foi m-am cam plictisit... Şi aşa...mut nuca de colo colo ...

Teo23 (24 March 2011, 19:13)

ok, da eu nu inteleg ce se intampla cu bucata mica de aluat (1/6 din cel mare), care se coace prima intr-o tava rotunda, se amesteca cu nuca si cu albusurile de ok , sau ..?

Teo23 (24 March 2011, 19:14)

va rog sa imi raspundeti cat mai repede posibil ptc doresc sa o afc maine. multumesc

lena
lena (24 March 2011, 19:16)

Teo, citeste pasul 9 atent - scrie clar acolo - foaia respectiva se da prin masina de tocat si se pune in umplutura cu nuci si zahar.

salas
salas (12 November 2013, 09:15)

Salut! Eu am nucile deja macinate, spune-mi te rog ce cantitate trebuie sa folosesc. Multumesc.

lena
lena (12 November 2013, 14:06)

Cam 2 pahare.

Linkinel (25 January 2014, 21:02)

 Foarte buna!!! Am facut-o de 2 ori. Mi-a iesit la fel de buna! Multumim Lena. 

Patricia10
Patricia10 (22 February 2014, 15:11)

 dar cit timp se pastreaza aceasta prajitura?

 

 

lena
lena (22 February 2014, 15:27)

O saptamana sigur.

Patricia10
Patricia10 (22 February 2014, 16:18)

 multumesc mult ...e super prajitura