Placinte cu branza - reteta de la mama soacra

Stiam ceva retete de placinte, dar dupa ce mi-a aratat mama soacra acestea cum se fac, parca am uitat de toate si in ultimele luni doar asa le fac. Si sotul intotdeauna ma intreba daca stiu cum se fac asa tip de placinte, si sincera sa fiu chiar nu stiam, deci am luat lectii de la mama si acum le fac exemplar.

Placintele sunt foarte gustoase, se topesc in gura, ingredientele simple, de baza - foarte important atentia la detalii pentru cei incepatori. Deci urmariti atent pasii si tot ce scrie acolo si va asigur ca veti da jos pe toti cu aceste placinte.

Un instrument obligatoriu este sa aveti o masa de bucatarie si un prosop de bumbac, rezervat special numai pt aceste placinte, un pic mai mare decat masa. Eu am folosit o fata de masa de bumbac care nu mai merge pentru alte scopuri.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
400 g
eu folosesc de obicei Baneasa
Sare
1 lingurite
Ulei de floarea soarelui
5 linguri
Branza de vaci
500 g
Oua
6 buc
Ceapa verde
3 buc
Telemea de vaca
300 g
Ulei de floarea soarelui
300 ml

Pasi de urmat

1

Intr-un bol puneti faina, 1 lingurita de sare si 5 linguri de ulei. Incalziti aproximativ 1-2 pahare de apa pe care o veti folosi la aluat.

Deci regula nr.1 - apa trebuie sa fie neaparat calda si aluatul trebuie lucrat la cald.

2

Turnati cate putina apa in amestecul de faina si framantati un aluat moale si nelipicios.

3

Apoi il scoateti pe o masa presarata cu faina si il mai framantati un pic. Acoperiti cu un prosop si lasati sa se odihneasca 15 min.

Deci regula nr.2. Aluatul trebuie obligatoriu sa se odihneasca aceste 15 min.

4

Dupa 15 min il framantati bine(pe masa sa fie presarata putina faina) pana devine un aluat neted si uniform. Observati diferenta intre poza de la pasul 3 si pasul 4.

5

Daca aveti masa de bucatarie de macar 1 metru patrat atunci din aluatul format faceti 2 bile de aluat. Daca o aveti mai mica faceti mai bine 3 bile.

Eu o am de 1mp, deci am facut 2 bile.

Aluatul se mai lasa 10 min sa se odihneasca.

6

Apoi aceste bile le intindeti cu facaletul sa fie de aporximativ 3-4 mm grosime. Le ungeti bine cu ulei si mai lasati 10 min. Atentie sa fie cald in bucatarie, mai bine inchideti geamul sa nu fie curenti de aer rece.

7

In acest timp pregatiti umplutura de branza  - branza de vaci se amesteca cu 5 oua, sare(aproximativ 1 lingura, ar trebui sa fie sarata mai bine umplutura) si ceapa verde sau alba taiata marunt (puteti sa faceti si fara ceapa).

Amestecul de branza trebuie sa fie mai lichid, daca aveti branza mai uscata, si vedeti ca 5 oua nu ajung, mai adaugati cateva pana vedeti ca umplutura este asa cum trebuie.

8

Asterneti prosopul pe masa de bucatarie, luati una din foile unse cu ulei si usor o intindeti. Puteti un pic s-o intindeti in maini, apoi o puneti pe prosop si usor, usor trageti de margini. O intindeti sa fie f.subtire, sa se vada prosopul prin ea si ii dati forma ovala, cam de dimensiunea mesei.

Aici este important sa nu va grabiti, procesul chiar calmeaza sistemul nervos :)

9

Ungeti foaia intinsa de aluat cu o pensula cu ulei. Apoi distribuiti uniform jumatate din cantitatea de branza pe toata suprafata.

10

Apoi dati prin razatoarea mai mare, jumatate din cantitatea de telemea, direct pe placinta, uniform pe toata suprafata.

11

Si acum incepe procesul cel mai placut. Ridicati una din laturile prosopului, scuturati usor ca marginile foii sa inceapa sa se ruleze, apoi mai ridicati pana ajungeti cu rulada la jumatatea mesei/foii.

12

Repetati rularea cu cealalta latura a prosopului. Aici in poza se vede cum se apropie cele 2 rulade una de alta.

13

Apropiati ruladele una de alta, taiati un pic din margini, ca acolo este mai gros aluatul si fara umplutura.

14

Apoi taiati ruladele in 3-4 bucati, sa fie de latimea tavii in care le veti coace. Aici se vede cum tai rulada, si ma ghidez dupa dimensiunea tavii. Ungeti tava cu putin ulei si puneti rulada in ea.

15

Dintr-o foaie de placinta, am taiat-o in 3 bucati,  mi-au iesit  in total 6 rulade mai mici - o tava plina.

16

Din ambele foi de placinta mi-au iesit 2 tavi pline de rulade. Bateti un ou si ungeti bine cu el placintele.

Dati la cuptor la temperatura medie.

17

Lasati la cuptor pana se rumenesc bine, apoi scoateti si lasati 15 min in tava.

18

Apoi intoarceti tava cu fundul in sus si rasturnati placintele pe o tava/platou. Lasati sa se mai racoreasca putin. Apoi le dezlipiti una de alta si taiati bucatele de marime medie, depinde cum va place.

 

19

Placintele sunt f.bune atat calde cat si reci, sau incalzite la microunde 1 min.

Sa nu va speriati daca nu va iese din prima perfect, chiar si eu am esuat la prima incercare - am folosit apa rece la framantat si aluatul nu vroia sa se intinda. Respectati instructiunile si pasii, si va asigur ca isi merita efortul - dupa ce va ies din prima, pe urma creste si viteza de lucru si indemanarea.

Alte umpluturi pe care le puteti face in asa mod - cartofi fierti in coaja(piure), amestecati cu telemea si ceapa prajita, piper si sare: - carne tocata de pui calita cu ceapa, amestecata cu 2-3 oua si 2-3 linguri de smantana, sare si piper. Deci astea sunt umpluturile care le-am facut si au iesit perfect.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (un platou plin ca cel din poza)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (30 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 89

AdeleB
AdeleB 13 apr 2016, 05:06

E cea mai buna placinta pe care am facut pina azi, eu am pus un pic de drojdie uscata, sau primit superbe. De acum inainte asta imi este preferata reteta de a face placinte :)

Cristy88
Cristy88 30 ian 2016, 07:55

Buna ziua,am si eu o intrebare,vreau si eu neaparat sa incerc receta,doar ca mama foloseste aceleasi ingrediente adaugind drojdie dar nu intinde aluatul,asadar intrebare este,se va intinde aluatul la fel daca pun drojdie?multumesc

lena
Elena (lena) Cristy88 30 ian 2016, 09:05

Buna intrebare Cristy, deci treaba este urmatoarea - daca pui doar putina drojdie, vreo 10g aici, aluatul se va intinde tot bine si placintele vor fi mai pufoase. Asta este varianta mea mai imbunatatita a acestei retete. Fac placintele mai mici si ies minunate.

Daca pui drojdie ca la paine, aluatul creste mai repede si pana foile se odihnesc si tu incepi sa-l intinzi el deja se va rupe si nu vor fi asa fine si subtiri foile. In principiu nu imposibil dar se va pierde ceva la finetea placintelor.

timotei
timotei 05 feb 2015, 08:03

La cererea sotului liam prajit in ulei, foarte gustoase. Chear mai tare iau placut la tigae decit la cuptor. Jumate liam copt la cuptor jumate la tigae . Vreau sa zic ca am facut mai multe  bile, ca sa fie mai mici placintele si sa le pot praji

diana84
diana84 26 nov 2014, 18:36

Cam așa! Pofta buna

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 21 mar 2014, 21:34

 Am facut de mai multe ori aceste placinte dar numai azi am ajuns sa fac poza

Poza mea pentru reteta:
diprinces
diprinces 05 dec 2013, 18:54

Au iesit super, merci!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lika
Lika 09 oct 2013, 22:23

Este foarte buna, am incercat-o si e super gustoasa. Eu am pus si putina smintina  in oul zbatut la urma. Multumesc Lena 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
olga.nika
Olga (olga.nika) 10 ian 2013, 20:59

Am facut si eu aseara! receta e minunata!!! pe poza e ceia ce a mai ramas din 2 tave pline. Sotul mi-a zis sa nu-i mai fac niciodata alt fel de placinte! Multumim pentru receta bine descrisa! am facut cu 4 umpluturi: cartof telemea ceapa prajita; brinza de vaci telemea; mar nuci zahar; si cu visina.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 28 aug 2012, 17:36

le-am facut si eu chiar azi, acuma scriu cu degetele si limba fripta, nu am avut rabdare sa le las sa se racoreasca, sunt super gustoase!!!

merci lena pt tot , imi alint sotul aproape in fiecare zi cu cite o reteta noua

Poza mea pentru reteta:
TatianaD
TatianaD 02 feb 2012, 16:18

Voi incepe prin a spune ca este foarte buna, aceasta placinta. Bunica mea facea aceste placinte, apoi si mama. Multumim pentru atentionarea asupra pasilor, efectiv mi-am adus aminte cum le facea mama. Mama insa le facea mai mici, si nu intindea foaia chiar cat o masa... facea mai multe plasintele mai mici pe care le rula ca in spirala sau in 8. Placintelele au fost laudate de toata lumea! A, si apropo, la noi se pune si marar. Cum zice tata: Ce fel de placinte cu branza fara marar?! Deci, incercati si cu marar, sunt geniale!!! Mersi Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile