Placinte cu branza - reteta de la mama soacra

    Stiam ceva retete de placinte, dar dupa ce mi-a aratat mama soacra acestea cum se fac, parca am uitat de toate si in ultimele luni doar asa le fac. Si sotul intotdeauna ma intreba daca stiu cum se fac asa tip de placinte, si sincera sa fiu chiar nu stiam, deci am luat lectii de la mama si acum le fac exemplar.

Placintele sunt foarte gustoase, se topesc in gura, ingredientele simple, de baza - foarte important atentia la detalii pentru cei incepatori. Deci urmariti atent pasii si tot ce scrie acolo si va asigur ca veti da jos pe toti cu aceste placinte.

Un instrument obligatoriu este sa aveti o masa de bucatarie si un prosop de bumbac, rezervat special numai pt aceste placinte, un pic mai mare decat masa. Eu am folosit o fata de masa de bumbac care nu mai merge pentru alte scopuri.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
400 g
eu folosesc de obicei Baneasa
Sare
1 lingurite
Ulei de floarea soarelui
5 linguri
Branza de vaci
500 g
Oua
6 buc
Ceapa verde
3 buc
Telemea de vaca
300 g
Ulei de floarea soarelui
300 ml

Pasi de urmat

1

Intr-un bol puneti faina, 1 lingurita de sare si 5 linguri de ulei. Incalziti aproximativ 1-2 pahare de apa pe care o veti folosi la aluat.

Deci regula nr.1 - apa trebuie sa fie neaparat calda si aluatul trebuie lucrat la cald.

2

Turnati cate putina apa in amestecul de faina si framantati un aluat moale si nelipicios.

3

Apoi il scoateti pe o masa presarata cu faina si il mai framantati un pic. Acoperiti cu un prosop si lasati sa se odihneasca 15 min.

Deci regula nr.2. Aluatul trebuie obligatoriu sa se odihneasca aceste 15 min.

4

Dupa 15 min il framantati bine(pe masa sa fie presarata putina faina) pana devine un aluat neted si uniform. Observati diferenta intre poza de la pasul 3 si pasul 4.

5

Daca aveti masa de bucatarie de macar 1 metru patrat atunci din aluatul format faceti 2 bile de aluat. Daca o aveti mai mica faceti mai bine 3 bile.

Eu o am de 1mp, deci am facut 2 bile.

Aluatul se mai lasa 10 min sa se odihneasca.

6

Apoi aceste bile le intindeti cu facaletul sa fie de aporximativ 3-4 mm grosime. Le ungeti bine cu ulei si mai lasati 10 min. Atentie sa fie cald in bucatarie, mai bine inchideti geamul sa nu fie curenti de aer rece.

7

In acest timp pregatiti umplutura de branza  - branza de vaci se amesteca cu 5 oua, sare(aproximativ 1 lingura, ar trebui sa fie sarata mai bine umplutura) si ceapa verde sau alba taiata marunt (puteti sa faceti si fara ceapa).

Amestecul de branza trebuie sa fie mai lichid, daca aveti branza mai uscata, si vedeti ca 5 oua nu ajung, mai adaugati cateva pana vedeti ca umplutura este asa cum trebuie.

8

Asterneti prosopul pe masa de bucatarie, luati una din foile unse cu ulei si usor o intindeti. Puteti un pic s-o intindeti in maini, apoi o puneti pe prosop si usor, usor trageti de margini. O intindeti sa fie f.subtire, sa se vada prosopul prin ea si ii dati forma ovala, cam de dimensiunea mesei.

Aici este important sa nu va grabiti, procesul chiar calmeaza sistemul nervos :)

9

Ungeti foaia intinsa de aluat cu o pensula cu ulei. Apoi distribuiti uniform jumatate din cantitatea de branza pe toata suprafata.

10

Apoi dati prin razatoarea mai mare, jumatate din cantitatea de telemea, direct pe placinta, uniform pe toata suprafata.

11

Si acum incepe procesul cel mai placut. Ridicati una din laturile prosopului, scuturati usor ca marginile foii sa inceapa sa se ruleze, apoi mai ridicati pana ajungeti cu rulada la jumatatea mesei/foii.

12

Repetati rularea cu cealalta latura a prosopului. Aici in poza se vede cum se apropie cele 2 rulade una de alta.

13

Apropiati ruladele una de alta, taiati un pic din margini, ca acolo este mai gros aluatul si fara umplutura.

14

Apoi taiati ruladele in 3-4 bucati, sa fie de latimea tavii in care le veti coace. Aici se vede cum tai rulada, si ma ghidez dupa dimensiunea tavii. Ungeti tava cu putin ulei si puneti rulada in ea.

15

Dintr-o foaie de placinta, am taiat-o in 3 bucati,  mi-au iesit  in total 6 rulade mai mici - o tava plina.

16

Din ambele foi de placinta mi-au iesit 2 tavi pline de rulade. Bateti un ou si ungeti bine cu el placintele.

Dati la cuptor la temperatura medie.

17

Lasati la cuptor pana se rumenesc bine, apoi scoateti si lasati 15 min in tava.

18

Apoi intoarceti tava cu fundul in sus si rasturnati placintele pe o tava/platou. Lasati sa se mai racoreasca putin. Apoi le dezlipiti una de alta si taiati bucatele de marime medie, depinde cum va place.

 

19

Placintele sunt f.bune atat calde cat si reci, sau incalzite la microunde 1 min.

Sa nu va speriati daca nu va iese din prima perfect, chiar si eu am esuat la prima incercare - am folosit apa rece la framantat si aluatul nu vroia sa se intinda. Respectati instructiunile si pasii, si va asigur ca isi merita efortul - dupa ce va ies din prima, pe urma creste si viteza de lucru si indemanarea.

Alte umpluturi pe care le puteti face in asa mod - cartofi fierti in coaja(piure), amestecati cu telemea si ceapa prajita, piper si sare: - carne tocata de pui calita cu ceapa, amestecata cu 2-3 oua si 2-3 linguri de smantana, sare si piper. Deci astea sunt umpluturile care le-am facut si au iesit perfect.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (un platou plin ca cel din poza)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

igorbt
igorbt (26 January 2010, 11:35)

Dam, am asteptat ceva pana a invatat sotia sa gateasca acest deliciul al copilariei mele :). Dar acum sunt foarte multumit!

giulaya (27 January 2010, 11:24)

uleiul pana la urma cat trebuie sa punem 5 linguri sau 300ml

lena
lena (27 January 2010, 11:26)

Se pune 5 linguri de ulei in aluat si restul de 300ml am estimat ca ar trebui pentru a unge foile de aluat si tavile.

mioara (27 January 2010, 15:51)

super delicios am sa o incerc si eu

Tabi (28 January 2010, 11:18)

Multumesc mult pentru reteta aluatului de placinta. De mult cautam o astfel de reteta pentru aceste foi de placinte. Voi incerca cat d ecurand.

Mult bine,

Tabi

olga-dragancea (28 January 2010, 20:29)

splendid, abia le-am facut. extrem de buuune

mersi pt reteta

olga (29 January 2010, 19:24)

hmmm, iata pe cineva care ia aminte la sfaturile soacrei :-O

victoria pegza (31 January 2010, 14:11)

Elena dar ce aceasta  telemea de vaca sorry dar nu am auzit,sau poate se mai numeste shi alt fel.Thanks

lena
lena (31 January 2010, 14:42)

Aici la noi se numeste telemea, branza de vaca sau de oi sarata. Deci este de fapt branza.

victoria pegza (31 January 2010, 23:31)

Merci mult,am facut sunt super bune dar eu in loc de telemea am pus cascaval shi au esit tare bune telemea nu am avut.Draga Elena esti o dulceatsa de femeie sa iti dea dumnezeu sanatate shi putere,te apreciez tare mult.

mioara48 (01 February 2010, 16:37)

Galia
Galia (23 March 2010, 16:00)

Ei bine, recunosc ca la mine nu au iesit chiar ca la Lena , totusi pe ea a invatat-o soacra sa le faca

Oricum, au iesi superbe !!!! Si ce-i mai important - chiar te calmeaza procesul

tanya81 (21 June 2010, 11:24)

mi-a reusit din prima De mult vroiam sa invat cum se fac foile asa subtiri

 

dasca
dasca (08 July 2010, 17:34)
dasca
dasca (08 July 2010, 17:39)

ce mincare poti face din brinza de vaci

Want To Get A Bite To Eat?

katomika
katomika (03 September 2010, 23:36)

foarte delicios ms

Creola
Creola (06 September 2010, 12:28)

Da ...vad ca si dumnevoastra aveti reteta de la mama-soacra.

Si eu la fel!

Sotului meu ii place si cu marar. Soacra mea o face in forma de melc si asa o fac si eu.

Creola
Creola (06 September 2010, 12:35)

Am uitat sa spun ca  facem placinta atat de des, incat am inceput sa cumpar aluatul (foietaj).

MariaP (07 September 2010, 09:05)

Ies faine foile! Eu prefer varianta dulce - fie cu branza proaspata si stafide, fie cu mere. Am vazut ca ai incercat si recomanzi cu caldura si alte umpluturi. Cu cartofi fierti, branza si ceapa n-am facut niciodata. E bine de retinut, poate am sa-mi fac curaj si am sa  incerc in viitorul apropiat.

dasca
dasca (08 September 2010, 09:05)

la inceput nu credeam ca imi va esi oreceta asa de buna,e superrrde gustossss o recomand la totii,,,

Lavi
Lavi (15 September 2010, 08:21)

am incercat si eu aceasta reteta cu carne de pui si ciuperci - sunt foarte bune!

se pastreaza excelent - le-am tinut acoperite cu un prosopel si nu s=au intarit!

nota 10+

Crista
Crista (16 September 2010, 19:29)

ma tot uit pe site ....deja salivez .....maine vom avea niste musafiri si nu stiu ce sa fac pt desert ..ceva ce nu am mai facut ........  ma gandesc la placinta asta ... arata super !

Crista
Crista (16 September 2010, 19:30)

eu la fel pregatesc clatite cu branza la cuptor ...se mai numesc clatite banatene

temeaalina (17 September 2010, 10:42)

Arata super , abia astept sa le incerc.

Mihaela
Mihaela (22 September 2010, 17:48)

Lena sa ne traiesti si Dumnezeu sa te binecuvintze ptr ceea ce faci ptr noi.  Sunt suuuper delicioase. Acest aluat se poate umple ci cu mere? va creste inauntru? sau o sa maina coca necoapta? ce sfat imi dai? multumesc si Domnul cu itne

bocsa (23 September 2010, 00:52)

De cand  cautam un aluat  pentru carne de pui.Mai ales ca ai facut si iese excelent.Am sa-l incerc cat de curand, pentru ca ai mei sunt inebuniti dupa "placinta cu carne".

MariaP (23 September 2010, 18:44)

Mihaela, poti incerca si cu mere, nu se intampla nimic rau/neplacut cu aluatul. Eu cand am facut nu am avut probleme. Spor la bucatarit, pofta mare si te asteptam cu impresii.

elenam (18 October 2010, 18:52)

ce bine arata ...trebuie sa o incerc neaparat ...arata minunat

Tabi (04 November 2010, 09:02)

Buna, revin la aceasta reteta, mai ales la aluatul deosebit de bine prezentat pentru a fi prelucrat! De fapt am descoperit o reteta de baclava cu foile din acelasi aluat - numai ca trebuie impartit in mai multe "bilute" din care se fac apoi foile. Cu cat mai multe cu atat mai bine, ceeace nu este o problema - aluatul acesta este ideal!!!!

mihaelamirzac (19 November 2010, 18:22)

sunt curioasa sa vad daca reteta este aceeiasi ca cea pe care am mancat-o la niste rude de pe marginea Prutului,Vetrisoaia.

mihaelamirzac (19 November 2010, 18:24)

As vrea daca stii sa ne dai o reteta pentr  Turte cu julfa din saminte de canepe.Multumesc anticipat.

mihaelamirzac (21 November 2010, 08:03)

            Am facut si eu placinta si mi-a iesit super,se peate face si cu mere si cu orice alt ceva.Aacum dupa ce am probat-o pe asta si am fost foarte incantata am sa mai incerc si alte retete mai complexe.

Galia
Galia (29 November 2010, 19:03)

Eu am facut marea greseala sa fac la soacra acasa aceste placinte, de emotii am uitat sa las 10 min aluatul facut bilute mici sa se odihneasca....evident a fost o catastrofa.

M-am facut de rusine, aluatul nu se intindea si se rupea ingrozitor....

De aici 2 sfaturi :

1. fiti atenti la toti pasii retetei,

2.exersati bine acasa inainte de a le face soacrei.

andy (31 December 2010, 17:32)

La multi ani, Lena! sa ne aduci in anul 2011 cat mai multe retete gustoase. Sanatate multa tie si familiei tale. LA MULTI ANI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

madlen (09 January 2011, 19:59)

Buna Lena,

Am incercat si eu astazi sa fac aceasta reteta dar....sa lipit foaia de fata de masa si am aruncat-o cu totul ! Trebuia sa presar  faina pe fata de masa?

 

 

lena
lena (09 January 2011, 20:16)

Probabil din cauza ca fata de masa nu a fost din bumbac - trebuie neaprat asa sa fie, altfel se lipeste, am mentionat eu in unul din pasi.Faina nu am presarat niciodata, dar poti incerca.

madlen (09 January 2011, 20:26)

Multumesc frumos pentru sfat!

luminitamd
luminitamd (20 January 2011, 14:39)

Super receta!!! Mi-a esit din prima. De a cum in colo numai dupa aceasta receta le voi pregati!!! Mersi mult!!!

marydmn (17 February 2011, 15:47)

e foarte buna reteta, eu o fac si cu mere iese foarte buna nu dai gres!!!

amalia16
amalia16 (08 January 2012, 13:39)

Bun bun!   

TatianaD
TatianaD (02 February 2012, 16:18)

Voi incepe prin a spune ca este foarte buna, aceasta placinta. Bunica mea facea aceste placinte, apoi si mama. Multumim pentru atentionarea asupra pasilor, efectiv mi-am adus aminte cum le facea mama. Mama insa le facea mai mici, si nu intindea foaia chiar cat o masa... facea mai multe plasintele mai mici pe care le rula ca in spirala sau in 8. Placintelele au fost laudate de toata lumea! A, si apropo, la noi se pune si marar. Cum zice tata: Ce fel de placinte cu branza fara marar?! Deci, incercati si cu marar, sunt geniale!!! Mersi Lena!

spiriduena
spiriduena (28 February 2012, 15:35)

 imi doresc mult sa le fac, am incercat alta reteta si nu mia placut cum au iesit.dupa ce vad ce bine ia iesit Tatianei cred ca incerc si eu.

marcu cecilia-magdalena
marcu cecilia-magdalena (22 March 2012, 16:15)

ce bine arata..sigur o sa incerc reteta

Lenchi
Lenchi (03 July 2012, 19:25)

 Am facut placinta asta de cateva ori deja, mai ales cand vreau sa arat in strainatate ce bucate avem noi in Moldova. A iesit buna de fiecare data, chiar daca nu am avut prosop special si nici branza adevarata, dar martorii procesului au ramas foarte impresionati cat de subtire devine foaia pentru placinta si oricum dispare imediat din farfurie :)

Anisoara89
Anisoara89 (28 August 2012, 17:36)

 le-am facut si eu chiar azi, acuma scriu cu degetele si limba fripta, nu am avut rabdare sa le las sa se racoreasca, sunt super gustoase!!!

merci lena pt tot , imi alint sotul aproape in fiecare zi cu cite o reteta noua

lena
lena (28 August 2012, 18:42)

Anishoara, sa aveti pofta buna!

Ma bucur mult ca va plac retetele.

sechirconatalia (23 October 2012, 01:17)

iti multumesc din suflet pt aceasta reteta!!! au iesit super din prima, singura nu credeam la inceput ca voi reusi! cred ca de acum incolo le voi face numai asa!  sotul si soacra au savurat cu placere! multumesc!

LiCuRiCi
LiCuRiCi (20 November 2012, 18:54)

Buna, Lena. Am incercat azi sa gatesc aceste plecinte minunte, dar in zadar. Cind intindeam aluatul, mi se rupea si nu am mai putut sa ma descurc. Am ramas dezamagita. Ce nu am facut cum trebuie? nu pot sa inteleg, parca am urmat toti pasii...   Ce sa fac??? Vreau placinte!!!...

lena
lena (20 November 2012, 18:59)

Mai studiaza bine reteta si schimba faina - in plus cred ca ai facut aluatul cam tare, de obicei se rup daca:

- faina nu este de buna calitate

- aluatul a fost framantat tare

- a fost apa/faina rece si aluatul nu se inmoaie bine - ca sa se intinda usor

- si ceva experienta :)

Si sa stii,la mine prima data tot s-o rupt aluatul - dar am analizat greselile posibile si de atunci rar cand il gresesc.

 

LiCuRiCi
LiCuRiCi (21 November 2012, 13:50)

Mai incerc si azi. Sper sa-mi iasa!!! 

timotei
timotei (27 November 2012, 04:26)

Am facut si eu placintele acestea,aluatul mi sa primit tare bun ca nici nu mam ateptat sal fac asa subtire dar nu stiu de ce a doua zi brinza asa de virtoasa era .Am sa incerc data viitoare sa pun mai putine oua.Dar ma tem ca daca oi pune mai putine oua sa  nu se rupa aluatul .Tu ce parere ai Lena?

lena
lena (27 November 2012, 11:02)

Poate a fost branza prea uscata, de obicei atunci se cam intareste, de la oua nu prea. Nu au treaba ouale cu aluatul, fara grija poti pune cat crezi ca este bine.

timotei
timotei (29 November 2012, 01:09)

poate era  mai uscata brinza ca eu o fac acasa si de obicei o fac mai uscata ca asa imi place,dar o sa incerc data viitoare sa fac brinza mai moale.multumesc pt raspuns.

olga.nika
olga.nika (10 January 2013, 20:59)

Am facut si eu aseara! receta e minunata!!! pe poza e ceia ce a mai ramas din 2 tave pline. Sotul mi-a zis sa nu-i mai fac niciodata alt fel de placinte! Multumim pentru receta bine descrisa! am facut cu 4 umpluturi: cartof telemea ceapa prajita; brinza de vaci telemea; mar nuci zahar; si cu visina.

andone
andone (15 June 2013, 00:27)

 

am incercat si eu placinta primer aluat s-a lipit de prosop al doí-lea de masa cu greu l-am dezlipit inter-un final a ajuns in cuptor super bune dar de ce s-a lipit

 

lena
lena (15 June 2013, 08:04)

Sau a fost aluatul prea moale, sau prosopul nu de bumbac.

Primavara (13 September 2013, 22:48)

 Cum sa fac placintele moi? Mie miau iesit cu coarja tare. Dar leam facut dupa receta cu aluatul subtire. 

lena
lena (14 September 2013, 10:45)

Cred ca au fost foile mai groase, si daca le vrei mai moi acopera-le cu un prosop o jumate de ora inainte de servire.

allegria (28 September 2013, 19:24)

 Buna,Lena! Astazi am preparat minunata ta reteta de foi de placinta.Mi-au iesit bestial de bune! Adevarul e ca pentru cei incepatori in ale bucatariei sunt un picut mai "greu".Secretul reusitei? RABDARE

Veronica 1970 (06 October 2013, 18:20)

Buna,

Am facut si eu placinta cu branza.A iesit foarte gustoasa.Numai ca ,sotul meu spune ca deasupra este prea groasa.Facea  si soacra mea placinta taraneasca cu foi,dar nu m-a lasat niciodata sa ma uit cum o pregateste.La ea placinta deasupra era foarte  frageda.Oare nu punea ou sau il punea cu altceva amestecat?.Nu pot sa o intreb deoarece nu mai este.

Multumesc frumos.

Veronica

lena
lena (07 October 2013, 08:52)

Poate ai pus un start mai generos de oua? Poti sa nu pui deloc, sa ungi doar cu un pic ulei. Oricum s-ar putea sa fie si foile intinse nu chiar bine si atunci iese placinta mai groasa.

Lika
Lika (09 October 2013, 22:23)

 Este foarte buna, am incercat-o si e super gustoasa. Eu am pus si putina smintina  in oul zbatut la urma. Multumesc Lena 

Ralucalupascu (01 November 2013, 16:58)

buna seara,

tocmai ce am placinta la cuptor, eu am pus dovleac Pot spune ca mi-au iesit cele mai bune si frumoase foi de placinta din lume ! P.S. cu prosopul se ruleaza foarte bine, fara prosop riscati sa rupeti placinta. Multumesc

myky (21 November 2013, 23:02)

 Pot folosi ulei de masline sau ulei de cocos in loc de floarea soarelui? Mersi mult si site ul tau e excelent, e ghidul meu cand vreau ceva bun :)

lena
lena (22 November 2013, 16:03)

De masline da, de cocos nu prea - ca se intareste si ingroasa cand se racesc.

Dar ti-as recomanda un ulei fara miros, perfect este cel din samburi de struguri, este si sanatos si la gust, miros apropiat de cel de floarea soarelui.

diprinces (05 December 2013, 18:54)

 Au iesit super, merci!

motanitza (19 December 2013, 18:49)

 Buna Lena. Eu am foetaj (nici o sansa sa fac foile cum le-ai propus) Respect restul retetei DAR te rog spune-mi la ce temperatura a cuptorului se coace (eu am electric pana la 220 grd) si cat timp...inseamna.....pana se rumeneste? Multumesc

lena
lena (19 December 2013, 19:23)

Le pui la 200 grade, aproximativ 30 minute, pana se rumenesc bine.

timotei
timotei (21 March 2014, 21:34)

 Am facut de mai multe ori aceste placinte dar numai azi am ajuns sa fac poza

taniulya (17 May 2014, 01:04)

Lena, la tine aceste placinte au iesit crocante? Sau daca vreau mai crocante trebuie sa le departez una de alta in tava? Sorry ca abia incep si eu cite ceva sa incerc si pina acum mi-a iesit totul super buuuun. Mersi

lena
lena (17 May 2014, 11:14)

Da, trebuie departate una de alta, oricum nu ies tare crocante - mai mult foietate.

In mod normla ele ies moi si fragede.

miavera (27 May 2014, 23:57)

eu pina acum am folosit foi din comert; daca vi se pare umplutura insuficient de cremoas, puteti pune smantana/iaurt sau unt, sau ambele!

;)

pofta mare!sau chiar lapte ; dulce sau batut;

 

adinus (03 June 2014, 20:13)

mi-a placut foarte mult aluatul   e un vis pentru ca nu e gumat as(eu n-am avut prosop si  am pus pe o foaie alba cerata pe care am uns-o cu ulei)...nu stiam acest secret cu apita calda si odihnire...hahahha

este foarte interesant si miroase excelent.  nu-s din Moldova si am pus branza dulce cu stafide....le mai tin putin in cuptor si sunt gata.

SA TRAIESTI! MULTUMESC!

 

 

adinus (03 June 2014, 20:15)

A venit degustatorul sef, prietena mea, V. Astept feed-back si va spun.

davidut (08 June 2014, 17:59)

 Foarte buna reteta si tare buna placinta ..dar cuptoru cu microunde nu isi are locul aici.Incrcati sa l evitati.

 

 

Ancuta Rogac92
Ancuta Rogac92 (12 June 2014, 15:29)

 Zilele astea am facut si eu placinta din asta, mi era dor de asa placinta ca la mama acasa

corrinutza (05 August 2014, 18:29)

Am facut placinta si a iesit extraordinara. Ma bucur ca am reusit sa intind foile pentru ca mai de mult am mai incercat varianta asta de placinta cu foi intinse cu mana pe fata de masa dar cu o compozitie diferita dupa o alta reteta si bineinteles ca a fost un fiasco total. Am mai mancat  placinta facuta asa si chiar  imi parea rau ca  nu am retinut reteta, dar ma bucur  ca am descoperit-o acum. De acum cu siguranta nu voi mai cumpara foi de placinta.

ANIBEITA (21 September 2014, 15:55)

 Eu am facut aluat pt foi la masina de paine, programul pt aluat( am avut emotii, mai ales ca ma gandeam ca masina nu va respecta pasii indicati, dar stie ea ce sa faca). A iesit perfect, si am folosit ca umplutura: dovleac cu stafide, vanilie, scortisoara si un pic de tarate de ovaz. Le-am uns cu ulei si am picurat cativa stropi de apa rece, inainte sa le bag in cuptor.