Coltunasi

Sunt deliciul copilariei mele - le facea bunica duminica si ne adunam cu totii la masa mare la coltunasi. Sunt foarte simplu de preparat, cu ingrediente ieftine, de baza - pe care le puteti varia cum va place. Aici am facut cu umplutura de cartofi, se mai fac cu branza de vazi, varza murata, ciuperci, visine etc.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Oua
2 buc
Ceapa alba
2 buc
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Sare
1 linguri

Pasi de urmat

1

Intr-un vas mai adanc puneti faina, 2 oua, 1 lingurita de sare. Incalziti 1 pahar de apa si incepeti usor cu mainile sa framantati aluatul - turnati apa pe parcurs ce il framantati, pana se prinde toata faina.

2

Cand se prinde toata faina, nu mai turnati apa sa nu fie aluatul prea moale. Continuati sa framantati inca 5 min aluatul.

3

Apoi il scoateti pe masa presarata cu faina si formati o bila de aluat. O acoperiti cu un prosop si lasati 15 min sa se odihneasca.

4

Apoi mai framantati o data aluatul, si formati 2 bile din el. Le lasati 10 min sa se inmoaie putin, sa le lucrati mai usor.

5

Presarati faina pe masa si pe aluat si intindeti dintr-o bila de aluat o foaie de 2-3 mm grosime. Nu uitati sa presarati faina in timp ce o intindeti, sa nu se lipeasca de masa.

6

Cu un cutit taiati patrate din aluat, aproximativ de 3x3 cm.

7

Puneti cate putina umplutura, prindeti marginile opuse si lipiti-le in forma de triunghi sau colturi.

8

Presarati faina din abundenta pe un fund sau platou si pe parcurs ce facet coltunasii le puneti aici. Dupa ce-i faceti pe toti, le puteti fierbe imediat, sau mai tarziu dar ii puneti la frigider. In asa fel le puteti si congela, ca sa-i fierbeti cand aveti nevoie in orice alta zi.

9

Puneti la fiert multa apa, 3-4 litri cu sare. Cand incepe sa fiarba puneti coltunasii, dar nu foarte multi sa nu rasfiarba - mai bine le fierbeti in 2-3 ture daca aveti mai multi. Amestecati atent cu o lingura si cand incep sa fiarba faceti focul mic. Se lasa la fiert nu mai mult de 3-4 min, altfel nu-i veti avea intregi, se vor rupe rau.

In acest timp, curatati, spalati si taiati marunt ceapa si o caliti in mai mult ulei pana se rumeneste.

10

Scoateti coltunasii cu o spumiera sau o sita, ii puneti intr-un bol mai mare si pe parcurs ce ii scoateti puneti cate 1-2 linguri de ulei cu ceapa printre ei, sa nu se lipeasca. Dupa ce ii scoateti pe toti, scuturati bine bolul, ca fiecare coltunas sa fie uns cu ulei.

Si acum la masa, repede! Coltunasii se mananca calzi, sau incalziti pe tigaie bine, unsi cu smantana din abundenta....

11

Alte umpluturi pentru coltunasi:

- varza murata maruntita, calita cu ulei si ceapa cruda

- branza de vaci amestecata cu oua si sare

- ciuperci calite cu ceapa

- visine fara samburi, congelate sau din compot, presarate cu putin gris si zahar - grisul va absorbi excesul de suc din ele.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (7-8 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 4 (8 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

hanna
hanna (05 feb 2010, 16:43)

am facut si coltunasi cu umplutura de varza si sunt foarte buni!

nina (05 feb 2010, 22:12)

maine am sa fac cu varza acra calita!!!este preferata sotului meu!!

Valentina (06 feb 2010, 16:01)

nina si ce ne spui noua??

tanya81 (06 feb 2010, 18:38)

da brinza de vaci sunt cei mai buniiiiii

victoria pegza (08 feb 2010, 16:44)

eu am facut asa cum e in reteta shi sau primit super,recomand

Galia
Galia (23 mar 2010, 16:04)

Eu am facut cu de toate : si toate combinatiile te fac sa salivezi numai la gandul lor.

natyluminita
natyluminita (01 sep 2010, 21:21)

numai bunatati ai pe aici

Emma (13 sep 2010, 13:22)

Bunica îi facea cu umplutura dulce - de ex. branza de vaci - și ii mancam dati prin pesmet prajit amestecat cu zahar. Uitasem de ei, dar chiar mi-e dor sa mai mananc asa ceva. Plus ca aici sunt si alte umpluturi posibile. O sa fac cu mai multe umpluturi sa recuperez timpul pierdut.

amalia80 (16 sep 2010, 11:12)

Cand sunt gata coltunasii ii scurg bine de apa si ii adaug in cratita cu ceapa prajita in ulei sa se rumeneasca si ei un pic. Sunt mai gustosi prajiti si ei.

Lavi
Lavi (12 nov 2010, 08:59)

am mancat mai de mult coltunasi cu branza , nu mi-au placut, erau sfaramiciosi, ii facuse o prietena.

o sa incerc sa fac si eu dupa reteta asta, e diferita de cum ii facuse prietena mea

cezar
cezar (11 iul 2012, 14:45)

coltunasi cu brinza

sarian (08 sep 2012, 12:51)

 Oooo, mulţumesc Lena sunt în prerioada  de acru, deci vază cu smântână este cum nu se poate mai bine.

timotei
timotei (27 nov 2012, 04:37)

imi aduc aminte ca tare des ii faceam cind eram la mama

Dany92 (09 mar 2013, 16:51)

buna Lena skuza de deranj dar as vrea sa stiu daca stii de reteta Gogirle, sau popirde e una si aceiasi numai ca oamenii o numesc diferit, as vrea mult reteta daca stii...Multumesc

lena
lena (09 mar 2013, 16:54)

Ima pare rau Dani, nu stiu.

tanicelu (10 iun 2013, 15:07)

de la bunica stiu ca face coltunasi cu halva. asa a prins si mama mea si asa imi plac si mie.

Patricia10
Patricia10 (22 feb 2014, 11:27)

 Buna Lena...am si eu o intrebare legata de reteta,daca fac coltunasi cu brinza cam cita brinza trebuie???

lena
lena (22 feb 2014, 15:25)

Cam 500g.

timotei
timotei (29 apr 2014, 08:55)

 Dupa o joaka buna afara copii mei au intrat flaminzi ca lupii si au mincat asa cu o pofta de ma gindeam ca nu se mai opresc de mincat

Aliona sasa (07 iul 2014, 19:54)

 Si daca Numi place ceapa prajita pot sa no pun?

lena
lena (07 iul 2014, 21:33)

Folositi ulei simplu sau unt.

inullik (28 dec 2014, 21:09)
Popirdecu brinza? Fierte cu cartofi si carne? Dany92 ?
Andreiutza (19 feb 2015, 17:28)

Foarte buna reteta, multumesc mult! Eu am adaugat 2 lg ulei in aluat, probabil din aceasta cauza cred ca mi-a mai trebuit faina. Insa gustul e perfect!