Coltunasi

Sunt deliciul copilariei mele - le facea bunica duminica si ne adunam cu totii la masa mare la coltunasi. Sunt foarte simplu de preparat, cu ingrediente ieftine, de baza - pe care le puteti varia cum va place. Aici am facut cu umplutura de cartofi, se mai fac cu branza de vazi, varza murata, ciuperci, visine etc.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Oua
2 buc
Ceapa alba
2 buc
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Sare
1 linguri

Pasi de urmat

1

Intr-un vas mai adanc puneti faina, 2 oua, 1 lingurita de sare. Incalziti 1 pahar de apa si incepeti usor cu mainile sa framantati aluatul - turnati apa pe parcurs ce il framantati, pana se prinde toata faina.

2

Cand se prinde toata faina, nu mai turnati apa sa nu fie aluatul prea moale. Continuati sa framantati inca 5 min aluatul.

3

Apoi il scoateti pe masa presarata cu faina si formati o bila de aluat. O acoperiti cu un prosop si lasati 15 min sa se odihneasca.

4

Apoi mai framantati o data aluatul, si formati 2 bile din el. Le lasati 10 min sa se inmoaie putin, sa le lucrati mai usor.

5

Presarati faina pe masa si pe aluat si intindeti dintr-o bila de aluat o foaie de 2-3 mm grosime. Nu uitati sa presarati faina in timp ce o intindeti, sa nu se lipeasca de masa.

6

Cu un cutit taiati patrate din aluat, aproximativ de 3x3 cm.

7

Puneti cate putina umplutura, prindeti marginile opuse si lipiti-le in forma de triunghi sau colturi.

8

Presarati faina din abundenta pe un fund sau platou si pe parcurs ce facet coltunasii le puneti aici. Dupa ce-i faceti pe toti, le puteti fierbe imediat, sau mai tarziu dar ii puneti la frigider. In asa fel le puteti si congela, ca sa-i fierbeti cand aveti nevoie in orice alta zi.

9

Puneti la fiert multa apa, 3-4 litri cu sare. Cand incepe sa fiarba puneti coltunasii, dar nu foarte multi sa nu rasfiarba - mai bine le fierbeti in 2-3 ture daca aveti mai multi. Amestecati atent cu o lingura si cand incep sa fiarba faceti focul mic. Se lasa la fiert nu mai mult de 3-4 min, altfel nu-i veti avea intregi, se vor rupe rau.

In acest timp, curatati, spalati si taiati marunt ceapa si o caliti in mai mult ulei pana se rumeneste.

10

Scoateti coltunasii cu o spumiera sau o sita, ii puneti intr-un bol mai mare si pe parcurs ce ii scoateti puneti cate 1-2 linguri de ulei cu ceapa printre ei, sa nu se lipeasca. Dupa ce ii scoateti pe toti, scuturati bine bolul, ca fiecare coltunas sa fie uns cu ulei.

Si acum la masa, repede! Coltunasii se mananca calzi, sau incalziti pe tigaie bine, unsi cu smantana din abundenta....

11

Alte umpluturi pentru coltunasi:

- varza murata maruntita, calita cu ulei si ceapa cruda

- branza de vaci amestecata cu oua si sare

- ciuperci calite cu ceapa

- visine fara samburi, congelate sau din compot, presarate cu putin gris si zahar - grisul va absorbi excesul de suc din ele.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (7-8 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 4 (8 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

Andreiutza
Andreiutza 19 feb 2015, 17:28

Foarte buna reteta, multumesc mult! Eu am adaugat 2 lg ulei in aluat, probabil din aceasta cauza cred ca mi-a mai trebuit faina. Insa gustul e perfect!

Nota mea pentru reteta:
inullik
inullik 28 dec 2014, 21:09

Popirdecu brinza? Fierte cu cartofi si carne? Dany92 ?

lena
Elena (lena) 07 iul 2014, 21:33

Folositi ulei simplu sau unt.

Aliona sasa
Aliona sasa 07 iul 2014, 19:54

Si daca Numi place ceapa prajita pot sa no pun?

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 29 apr 2014, 08:55

Dupa o joaka buna afara copii mei au intrat flaminzi ca lupii si au mincat asa cu o pofta de ma gindeam ca nu se mai opresc de mincat

Poza mea pentru reteta:
cezar
cezar 11 iul 2012, 14:45

coltunasi cu brinza

Poza mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 16 sep 2010, 11:12

Cand sunt gata coltunasii ii scurg bine de apa si ii adaug in cratita cu ceapa prajita in ulei sa se rumeneasca si ei un pic. Sunt mai gustosi prajiti si ei.

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 13 sep 2010, 13:22

Bunica îi facea cu umplutura dulce - de ex. branza de vaci - și ii mancam dati prin pesmet prajit amestecat cu zahar. Uitasem de ei, dar chiar mi-e dor sa mai mananc asa ceva. Plus ca aici sunt si alte umpluturi posibile. O sa fac cu mai multe umpluturi sa recuperez timpul pierdut.

Nota mea pentru reteta:
Galia
Galia 23 mar 2010, 16:04

Eu am facut cu de toate : si toate combinatiile te fac sa salivezi numai la gandul lor.

Nota mea pentru reteta:
nina
nina 05 feb 2010, 22:12

maine am sa fac cu varza acra calita!!!este preferata sotului meu!!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile