Cum fierbem corect Hrisca

Hrisca este foarte populara in Rusia si tot spatiul post-sovietic - are un gust si aroma foarte placuta, contine cea mai buna combinatie de proteine, fibre si microelemente - cum s-a exprimat un dietolog " Gasiti in ea tot tabelul lui Mendeleev":)

Eu de mica sunt obisnuita cu hrisca ca mancare de baza, asa cum se prepara aici orezul si cartofii, asa facea mama si bunica  hrisca. In Romania nu prea se cunoaste, se gaseste doar la Plafar si se ia doar ca mancare pentru vegetarieni sau cei ce tin la alimentatie sanatoasa.

Recomand sa aveti in vedere aceste crupe, mai ales daca aveti copilasi mici, sunteti in regim de slabire sau tineti la sanatatea familiei voastre - si toate astea le vreti sa fie si gustoase :)

Voi descrie un pic mai detaliat cum se fierbe corect hrisca, pentru ca de asta depinde cat de gustoasa si estetica va fi mancarea. In continuare voi pune si retete cu hrisca, de tot felul, asa ca recomand sa va aprovizionati de pe acum de la magazinele naturiste.

Ingrediente

Hrisca
1 pah
paharul este de 300ml
Apa
2 pah
Sare
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Pentru a fierbe hrisca, perfect este sa folositi un ceaun, dar nu obligatoriu - am mai fiert in vremuri mai grele si in cratita.

Deci, intr-un ceaun se pune la fiert 2 pahare de apa cu sare.

Raportul de apa atunci cand fierbeti hrisca este de 2 unitati apa la 1 unitate cereala uscata.

2

Pana fierbe apa, spalati bine hrisca, acelasi proces ca la orez, in 2-3 ape.

Inainte de fierbere unele gospodine mai calesc hrisca pe o tigaie uscata, fara ulei, atunci este mult mai gustoasa. Dar eu de obicei nu apuc, o fierb asa cum este.

3

Cand incepe sa fiarba apa, adaugati hrisca, amestecati cu o lingura si asteptati sa inceapa sa fiarba din nou.

4

Cand incepe sa fiarba din nou, faceti focul mic, acoperiti cu capac si lasati sa fiarba incet 30-40 de min.

Foarte Important! Nu amestecati hrisca deloc, doar la pasul 3, in procesul de fierbere ulterior nu mai este nevoie si nu recomand - altfel se face terci inainte sa fie gata.

5

Dupa 30-40 de minute verificam daca este gata - in primul rand hrisca trebuie sa absoarba toata apa in care a fiert, faceti testul cu o lingura. O adanciti in hrisca si vedeti daca mai este apa in mijlocul cratitei. Daca nu, hrica este gata - stingeti focul, acoperiti cu capac si mai lasati 15 min sa se patrunda bine.

Daca mai este apa, mai lasati 10-15 min sa fiarba, bineinteles fara sa amestecati.

Asta-i toata procedura, foarte simpla, dar important sa o respectati daca vreti o mancare de hrisca delicioasa. Voi pune retete diverse cu hrisca, cu ciuperci, carne, etc si toate vor avea la inceput acest proces de fierbere.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (4-5 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 36

Anca Baesiu
Anca Baesiu 15 mar 2016, 17:51

Buna!

Am si eu nevoie de planta maselarita. Am inceput de paradontoza si am citit ca planta merge foarte bine pe aceasta afectiune.

Din cate am aflat creste si in Moldova.

M-ati putea ajuta?

Numarul meu de telefon este 0746296740, e mail: ancabaesiu@gmailcom.

Va multumesc!

O zi frumoasa!

lena
Elena (lena) Anca Baesiu 15 mar 2016, 19:30

Anca, din pacate nu am idee despre ce planta este vorba.

Voi lasa comentariul poate il citeste cineva care stie si va poate ajuta.

RemyRMX
RemyRMX 02 feb 2016, 20:36

Bună! Nu am știut cum se fierbe hrișca. Prima data cineva mi-a zis doar că se fierbe cu apă. Și da, am fiert până s-a făcut terci. ^_^

Acum încerc după rețetă! O să vă spun rezultatul, acum hrișca e la foc mic :D .

Nota mea pentru reteta:
vyorelya
vyorelya 07 iul 2015, 00:17

multumesc lena! chiar nu stiam aceste detalii

Aristo
Aristo 03 dec 2014, 12:00

Lena in primul rand multumesc si eu pt retete, pt implicarea in a-i ajuta si pe altii sa descopere bucuriile 'bucaterelei"!

Eu hrisca o innmoi cateva ore in apa fierbinte.(Am bucuria de a folosi vase Zepter, dar se poate folosi orice vas mai gros).Personal nu-mi place mirosul ei.

Dar am descoperit in urma cu cateva luni hrisca neprelucrata.Bobitele sunt putin mai mici, si se pot consuma crude!Sunt crocante si nu au mirosul acela "dur", specific.

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 27 aug 2014, 19:51

Buna. Nu am mai mancat  hrisca de anul trecut cand eram la cura. Acum ar cam trebui sa o repet. Hahaha. Asa ca mi-am facut hrisca, dar inainte am calit o ceapa cu ardei. Si o salata de Rosii cu broccoli. O bunatate. Sa tot mancanci asa ceva in cura de slabire, bat-o vina. Offfffffffff.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
svetlana.covalenco
svetlana.covalenco 01 dec 2013, 15:16

Salut Elena, spune-mi te rog bio hrisca sefierbe lla fel? merci anticipat.

abort777
abort777 17 nov 2013, 09:59

lena am o singura obiectie, timpul de fierbere e prea lung, procedez la fel dar las sa fiarba numai 20 de minute dupa care iau de pe foc si acopar cu un prosop de bucatarie, si las 15-20 de minute, daca imi permiti o reteta de hrisca, sau griki, cum se numeste in latvia, se pune unt sau ulei las incins, se pune hrisca in tigaie , se adauga cascaval ras, din acela mai de calitate care se topeste si ramine atos, iar la sfirsit se adauga zeama de lamiie, sare dupa gust daca hrisca nu e prea sarata dupa fierbere

timotei
timotei 23 iul 2013, 23:01

Am mai adaugat cind am servit si seminte de chia

LLAAVVIINNIIAA
LAVINIA (LLAAVVIINNIIAA) 16 iun 2013, 11:32

Lena, am luat fulgi de hrisca si as vrea sa i le introduc in meniu bebelusului meu de 7 luni. Cum ma sfatuiesti sa i le prepar, avand in vedere ca bobul nu mai este intreg. I le pot fierbe si apoi introduce in mancarea de dimineata sau pranz?

Multumesc!!!

lena
Elena (lena) LAVINIA (LLAAVVIINNIIAA) 16 iun 2013, 11:42

De obicei fulgii se oparesc doar cu apa, dar vezi ce scrie pe pachet. Si bineinteles, le poti introduce in toate - terciul de dimineata, supa/mancarea de pranz - este una din cele mai bune mancaruri pentru copii, are si gust bun.

Creola
Creola 06 sep 2010, 12:41

De curand am venit din vacanta in Rep. Moldova si am adus de acolo hrisca fiinca se gasea in toate pietele pe toate rafturile magazinelor si am citit foarte multe despre proprietatile ei curative. Multumim pentru sfatul bun.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile