Cum fierbem corect Hrisca

Cum fierbem corect Hrisca

Hrisca este foarte populara in Rusia si tot spatiul post-sovietic - are un gust si aroma foarte placuta, contine cea mai buna combinatie de proteine, fibre si microelemente - cum s-a exprimat un dietolog " Gasiti in ea tot tabelul lui Mendeleev":)

Eu de mica sunt obisnuita cu hrisca ca mancare de baza, asa cum se prepara aici orezul si cartofii, asa facea mama si bunica hrisca. In Romania nu prea se cunoaste, se gaseste doar la Plafar si se ia doar ca mancare pentru vegetarieni sau cei ce tin la alimentatie sanatoasa.

Recomand sa aveti in vedere aceste crupe, mai ales daca aveti copilasi mici, sunteti in regim de slabire sau tineti la sanatatea familiei voastre - si toate astea le vreti sa fie si gustoase :)

Voi descrie un pic mai detaliat cum se fierbe corect hrisca, pentru ca de asta depinde cat de gustoasa si estetica va fi mancarea. In continuare voi pune si retete cu hrisca, de tot felul, asa ca recomand sa va aprovizionati de pe acum de la magazinele naturiste.

Ingrediente

Hrisca
1 pahar
paharul este de 300ml
Apa
2 pahare
Sare
1 lingurita

Pasi de urmat

Pas 1

Pentru a fierbe hrisca, perfect este sa folositi un ceaun, dar nu obligatoriu - am mai fiert in vremuri mai grele si in cratita.

Deci, intr-un ceaun se pune la fiert 2 pahare de apa cu sare.

Raportul de apa atunci cand fierbeti hrisca este de 2 unitati apa la 1 unitate cereala uscata.

Cum fierbem corect Hrisca - Pas 1
Pas 2

Pana fierbe apa, spalati bine hrisca, acelasi proces ca la orez, in 2-3 ape.

Inainte de fierbere unele gospodine mai calesc hrisca pe o tigaie uscata, fara ulei, atunci este mult mai gustoasa. Dar eu de obicei nu apuc, o fierb asa cum este.

Cum fierbem corect Hrisca - Pas 2
Pas 3

Cand incepe sa fiarba apa, adaugati hrisca, amestecati cu o lingura si asteptati sa inceapa sa fiarba din nou.

Cum fierbem corect Hrisca - Pas 3
Pas 4

Cand incepe sa fiarba din nou, faceti focul mic, acoperiti cu capac si lasati sa fiarba incet 30-40 de min.

Foarte Important! Nu amestecati hrisca deloc, doar la pasul 3, in procesul de fierbere ulterior nu mai este nevoie si nu recomand - altfel se face terci inainte sa fie gata.

Cum fierbem corect Hrisca - Pas 4
Pas 5

Dupa 30-40 de minute verificam daca este gata - in primul rand hrisca trebuie sa absoarba toata apa in care a fiert, faceti testul cu o lingura. O adanciti in hrisca si vedeti daca mai este apa in mijlocul cratitei. Daca nu, hrica este gata - stingeti focul, acoperiti cu capac si mai lasati 15 min sa se patrunda bine.

Daca mai este apa, mai lasati 10-15 min sa fiarba, bineinteles fara sa amestecati.

Asta-i toata procedura, foarte simpla, dar important sa o respectati daca vreti o mancare de hrisca delicioasa. Voi pune retete diverse cu hrisca, cu ciuperci, carne, etc si toate vor avea la inceput acest proces de fierbere.

Pofta Buna!

Cum fierbem corect Hrisca - Pas 5

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-5 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 73

MagdalenaDeac412
Magdalena Deac (MagdalenaDeac412) 31 Jul 2019, 03:50

Multumesc pentru reteta de fiert hrisca ! Eu nu cred sa fi mincat vreodata hrisca, decit poate in copliaria mea la bunica, dar nu tin minte...Acum voi fi nevoita sa o maninc, din cauza obezitatii si a intolerantei mele la gluten, care din urma boala este diagnosticata de-abia acum, dupa 52  de ani de viata...Sper sa ma obisnuiesc cu noile reguli la mincare...Va doresc sanatate si numai bine ! 

GrosuAurelia209
Grosu Aurelia (GrosuAurelia209) Magdalena Deac (MagdalenaDeac412) 21 Mar 2021, 17:18

este foarte , foarte sanatoasa !

IvyNova469
Ivy Nova (IvyNova469) 20 Jul 2018, 08:53

La mine a fiert în mai puțin 15 min( apa a fost absorbită)

lena
Elena (lena) Ivy Nova (IvyNova469) 20 Jul 2018, 09:06

Cred ca a fost focul mai mare si cantitatea mai mica, se inchide focul cand se absoarbe apa, indiferent de timp.

IvyNova469
Ivy Nova (IvyNova469) 20 Jul 2018, 08:39

Nu se arde hrișca dacă mai este pe foc după ce a absoarbit apa în care a fiert? 

lena
Elena (lena) Ivy Nova (IvyNova469) 20 Jul 2018, 08:44

Cititi atent pasii.

SarchisDolmanian427
Sarchis Dolmanian (SarchisDolmanian427) 05 Apr 2018, 20:19

Am urmat deja reteta de cateva ori si iese perfect.
Pana acum am folosit doar hrisca gata 'coapta' - adica cea maro.
La magazin, in Hala Obor, exista si varianta 'verde' - mai deschisa la culoare si oarecum verzuie.
Din pacate, se pare ca hrisca nu ajuta la memorie... sau poate mananc eu prea rar...
Tin minte proportia, 2:1 apa:hrisca, numai ca uit cand se pune hrisca in apa... rece sau abia atunci cand fierbe...
Am citit cateva comentarii cu privire la gustul specific. Exact asta m-a atras pe mine.
Aveti grija atunci cand puneti sare. Daca nu e destul de sarata, hrisca are un fel de aroma ca de sapun. Pentru cei care trebuie sa evite sarea, incercati sa puneti un pic de marar uscat, chimion macinat, cateva picaturi de lamaie sau o combinatie din toate trei. Chimionul trebuie pus de la inceput, celelalte doua dupa ce hrisca este deja fiarta.
Pofta buna!

Nota mea pentru reteta:
Anca Baesiu
Anca Baesiu 15 Mar 2016, 17:51

Buna!

Am si eu nevoie de planta maselarita. Am inceput de paradontoza si am citit ca planta merge foarte bine pe aceasta afectiune.

Din cate am aflat creste si in Moldova.

M-ati putea ajuta?

Numarul meu de telefon este 0746296740, e mail: ancabaesiu@gmailcom.

Va multumesc!

O zi frumoasa!

lena
Elena (lena) Anca Baesiu 15 Mar 2016, 19:30

Anca, din pacate nu am idee despre ce planta este vorba.

Voi lasa comentariul poate il citeste cineva care stie si va poate ajuta.

RemyRMX
RemyRMX 02 Feb 2016, 20:36

Bună! Nu am știut cum se fierbe hrișca. Prima data cineva mi-a zis doar că se fierbe cu apă. Și da, am fiert până s-a făcut terci. ^_^

Acum încerc după rețetă! O să vă spun rezultatul, acum hrișca e la foc mic :D .

Nota mea pentru reteta:
Aristo
Aristo 03 Dec 2014, 12:00

Lena in primul rand multumesc si eu pt retete, pt implicarea in a-i ajuta si pe altii sa descopere bucuriile 'bucaterelei"!

Eu hrisca o innmoi cateva ore in apa fierbinte.(Am bucuria de a folosi vase Zepter, dar se poate folosi orice vas mai gros).Personal nu-mi place mirosul ei.

Dar am descoperit in urma cu cateva luni hrisca neprelucrata.Bobitele sunt putin mai mici, si se pot consuma crude!Sunt crocante si nu au mirosul acela "dur", specific.

Nota mea pentru reteta:
AndriesLucia267
Andries Lucia (AndriesLucia267) Aristo 13 Jan 2017, 12:42

Ce inseamna hrisca neprelucrata? Eu am comparat hrisca de la un magazin de seminte. Este inchisa la culoare si pare sa fie in niste foite. Oare cum le scot de acolo? Presupun ca nu se consuma cu acest invelis.

lena
Elena (lena) Andries Lucia (AndriesLucia267) 15 Jan 2017, 11:41

Hrisca pe care o cumpar sunt bobitze fara foite si invelis, rotunda si neteda. Cred ca ati gasit ceva mai bio, nu cred ca trebuie sa le scoateti, probabil ideea este sa le gatiti asa.

AndriesLucia267
Andries Lucia (AndriesLucia267) Elena (lena) 17 Jan 2017, 08:19

Am luat si eu hrisca decorticata. Printre boabele curatate mai sunt unele negre. Asa arata hrisca de care va spun.

lena
Elena (lena) Andries Lucia (AndriesLucia267) 17 Jan 2017, 08:33

Acasa de obicei mama ne punea sa le alegem pe cele negre.

maiam
maiam 14 Sep 2014, 19:19

Hrisca e foarte buna si nu "incarca" tractul intestinal! Nu e rost sa stam si sa discutam despre proprietatile ei, important esta sa o folositi in alimentatie, se face usor si e foarte gustoasa :) mersi Lena de retete, eu sunt foarte fericita ca am descoperit site-ul tau!!! Sa iti dea Dumnezeu sanatate si sa ne mai bucuri cu alte retete ;) 

tiki
tiki 27 Aug 2014, 19:51

Buna. Nu am mai mancat  hrisca de anul trecut cand eram la cura. Acum ar cam trebui sa o repet. Hahaha. Asa ca mi-am facut hrisca, dar inainte am calit o ceapa cu ardei. Si o salata de Rosii cu broccoli. O bunatate. Sa tot mancanci asa ceva in cura de slabire, bat-o vina. Offfffffffff.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DobreGeta296
Dobre Geta (DobreGeta296) tiki 03 May 2017, 21:58

..la dieta ati calit ceapa in ulei? 

tiki
tiki Dobre Geta (DobreGeta296) 19 Nov 2019, 18:48

Am scris ca de la dieta NU am mai mancat hrisca. Atat. Si acuma CAND NU MAI SUNT LA DiETA, mi-am calit o ceapa in ulei...etc

Mihai7
Mihai7 tiki 19 Nov 2019, 15:35

Ce fel de sos este pe salata?

tiki
tiki Mihai7 19 Nov 2019, 18:49

De iaurt.

Creola
Creola 06 Sep 2010, 12:41

De curand am venit din vacanta in Rep. Moldova si am adus de acolo hrisca fiinca se gasea in toate pietele pe toate rafturile magazinelor si am citit foarte multe despre proprietatile ei curative. Multumim pentru sfatul bun.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile