Cum fierbem corect Hrisca

Nota 5 (1 voturi)
*****

      Hrisca este foarte populara in Rusia si tot spatiul post-sovietic - are un gust si aroma foarte placuta, contine cea mai buna combinatie de proteine, fibre si microelemente - cum s-a exprimat un dietolog " Gasiti in ea tot tabelul lui Mendeleev":)

Eu de mica sunt obisnuita cu hrisca ca mancare de baza, asa cum se prepara aici orezul si cartofii, asa facea mama si bunica  hrisca. In Romania nu prea se cunoaste, se gaseste doar la Plafar si se ia doar ca mancare pentru vegetarieni sau cei ce tin la alimentatie sanatoasa.

Recomand sa aveti in vedere aceste crupe, mai ales daca aveti copilasi mici, sunteti in regim de slabire sau tineti la sanatatea familiei voastre - si toate astea le vreti sa fie si gustoase :)

Voi descrie un pic mai detaliat cum se fierbe corect hrisca, pentru ca de asta depinde cat de gustoasa si estetica va fi mancarea. In continuare voi pune si retete cu hrisca, de tot felul, asa ca recomand sa va aprovizionati de pe acum de la magazinele naturiste.

Ingrediente

Hrisca
1 pah
paharul este de 300ml
Apa
2 pah
Sare
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Pentru a fierbe hrisca, perfect este sa folositi un ceaun, dar nu obligatoriu - am mai fiert in vremuri mai grele si in cratita.

Deci, intr-un ceaun se pune la fiert 2 pahare de apa cu sare.

Raportul de apa atunci cand fierbeti hrisca este de 2 unitati apa la 1 unitate cereala uscata.

Cum fierbem corect Hrisca - Pas 1
2

Pana fierbe apa, spalati bine hrisca, acelasi proces ca la orez, in 2-3 ape.

Inainte de fierbere unele gospodine mai calesc hrisca pe o tigaie uscata, fara ulei, atunci este mult mai gustoasa. Dar eu de obicei nu apuc, o fierb asa cum este.

Cum fierbem corect Hrisca - Pas 2
3

Cand incepe sa fiarba apa, adaugati hrisca, amestecati cu o lingura si asteptati sa inceapa sa fiarba din nou.

Cum fierbem corect Hrisca - Pas 3
4

Cand incepe sa fiarba din nou, faceti focul mic, acoperiti cu capac si lasati sa fiarba incet 30-40 de min.

Foarte Important! Nu amestecati hrisca deloc, doar la pasul 3, in procesul de fierbere ulterior nu mai este nevoie si nu recomand - altfel se face terci inainte sa fie gata.

Cum fierbem corect Hrisca - Pas 4
5

Dupa 30-40 de minute verificam daca este gata - in primul rand hrisca trebuie sa absoarba toata apa in care a fiert, faceti testul cu o lingura. O adanciti in hrisca si vedeti daca mai este apa in mijlocul cratitei. Daca nu, hrica este gata - stingeti focul, acoperiti cu capac si mai lasati 15 min sa se patrunda bine.

Daca mai este apa, mai lasati 10-15 min sa fiarba, bineinteles fara sa amestecati.

Asta-i toata procedura, foarte simpla, dar important sa o respectati daca vreti o mancare de hrisca delicioasa. Voi pune retete diverse cu hrisca, cu ciuperci, carne, etc si toate vor avea la inceput acest proces de fierbere.

Pofta Buna!

Cum fierbem corect Hrisca - Pas 5
Cantitate: 1 kg (4-5 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Francisc de Chisinau (28 March 2010, 18:32)

Multumesc mult pentru aceste retete ! Delicioase, sanatoase! Cand am timp si dorinta imi place sa pregatesc ceva nou sau diferit. Iar Lenuta are o sumedenie de idei noi. Bravo !

lena
lena (28 March 2010, 21:06)

Multumesc mult pe apreciere! Te pup si te mai astept pe aici!

andy (21 May 2010, 18:10)

Buna seara! Lena, te rog frumos, posteaza o reteta cu hrisca. Sotul meu o adora, e din Moldova. Eu abia acum invat sa gatesc specialitati de ale casei Multumesc frumos!

lena
lena (21 May 2010, 18:51)

Sigur voi mai pune retete cu hrisca, vezi ca este una cu Ciuperci cu hrisca si Supa cu hrisca

doinik
doinik (02 September 2010, 10:41)

Mulțumesc mult

Creola
*****
Creola (06 September 2010, 12:41)

De curand am venit din vacanta in Rep. Moldova si am adus de acolo hrisca fiinca se gasea in toate pietele pe toate rafturile magazinelor si am citit foarte multe despre proprietatile ei curative. Multumim pentru sfatul bun.

Corina S.
Corina S. (28 May 2011, 14:10)

 eu o calesc de fiecare data cu putin unt. acesta ii da o aroma deosebita.

Sovinna (06 March 2012, 21:01)

Dips cunostintele meld hrisca sa fierbe in felul urmator: Sa clatesc hrisca in cateva ape; sa pun 2 cani - apa, 1 cana hrisca; apa trebue sa fie usor sarata; dips ce apa s-a dat in clocot sa fierb acoperita 15 minute ( in 30-40 min. hrisca se face tarci); sa ferifuca hrisca, daca mai este umeda sa scoate  capac si amesteca inca pentru 2-3 minute pana-n uscare. Cum stiam, aceasta este prepararea corecta.

lena
lena (06 March 2012, 21:07)

Sovinna, eu fac hrisca de 20 de ani, si nu vb aici de cum stiu - dar am spus exact cum fac si am aratat poze - daca a ta este la fel de buna te invit sa si arati, nu doar sa spui ca stii. Daca o amesteci pana se usuca se face un terci bun numa de aruncat - de asta am si mentionat 30-40 de minute la foc mic pana se evapora apa si hrisca este pufoasa si usor uscata.

Sovinna (06 March 2012, 21:15)
 Cer scuze pentru greseli, a corectat PC si nu am fost atenta! Am văzut după postare:).
 

Sovinna (06 March 2012, 21:23)

 Sunt de origine ucraineanca si mananc, gatesc acest product de 35 de ani. Si pot chiar sa povestesc câteva moduri ( inclusiv istorice ruse) de a prepara hrisca.

Sovinna (06 March 2012, 21:32)

Am dat dar sugestia de a mea de reteta original-corecta rusesca. Si nu am vrut in nici-un caz sa va pun la îndoială experiența sau cunostintele dumnevoastra. :)


lena
lena (06 March 2012, 21:38)

Sovinna, am inteles, dar poza o voi sterge pt ca este de pe alt site - daca ai una de-a ta atunci merge postata. Multumesc de sugestii.

PS. Mama mea este ucraineanca din talpa, si asa o face ea si bunica din Ucraina - deci variante sunt multe.
Sovinna (06 March 2012, 21:43)

Cel mai sănătos mod de a prepara hrisca este: apa/hrisca 2/1; sa pune apa clocotita peste hrisca curată, prespalata si sa tine cratita acoperită  la cald timp de 2 ore; ca alternativa puteți sa puneti in termos, chiar pentru o noapte si asa de dimineața o sa aveți  un mic dejun sănătos si hranitor. Pentru adaugă o savore puneti un pic de unt.

elenabordianu
elenabordianu (02 April 2012, 18:47)

buna, eu sunt noua pe aici, ce parere aveti de hrisca pusa la umflat de cu seara si mincata dimineata pe stomacul gol, mie imi place cu chefir???

multumesc, degraba e ziua de nastare a fetitei mele si am gasit citeva retete pe care vreau sa la pregatesc. revin dupa eveniment cu comentarii!!

Sotiris (08 April 2012, 07:43)

Sovinna,

Te rog, contrazicerile nu-si au rostul!

@elenabordianu,de data asta, te..."iert" ! Mi-ai luat-o inainte! Asa o mananc si eu-cruda- dar adaug niste terci nefiert, grau zdrobit, mei macinat proaspat si cativa samburi de migdale sau nuci! E DELICIOASA! O sa incerc s-o fierb, cum spune Lena, dar o s-o pun intr-un vas de lut tiwanez, hrisca acoperita cu apa si la foc mic, 30-40 minute, cum fierb orezul la copii! Sa vad cum va iesi.Dar, dupa Florii!!!

LLAAVVIINNIIAA (16 June 2013, 11:32)

 Lena, am luat fulgi de hrisca si as vrea sa i le introduc in meniu bebelusului meu de 7 luni. Cum ma sfatuiesti sa i le prepar, avand in vedere ca bobul nu mai este intreg. I le pot fierbe si apoi introduce in mancarea de dimineata sau pranz?

Multumesc!!!

 

lena
lena (16 June 2013, 11:42)

De obicei fulgii se oparesc doar cu apa, dar vezi ce scrie pe pachet. Si bineinteles, le poti introduce in toate - terciul de dimineata, supa/mancarea de pranz - este una din cele mai bune mancaruri pentru copii, are si gust bun.

LLAAVVIINNIIAA (16 June 2013, 11:57)

 Din pacate nu scrie pe pachet.  Multumesc ca m-ai salvat!!!

 

timotei
timotei (23 July 2013, 23:01)

Am mai adaugat cind am servit si seminte de chia

abort777 (17 November 2013, 09:59)

lena am o singura obiectie, timpul de fierbere e prea lung, procedez la fel dar las sa fiarba numai 20 de minute dupa care iau de pe foc si acopar cu un prosop de bucatarie, si las 15-20 de minute, daca imi permiti o reteta de hrisca, sau griki, cum se numeste in latvia, se pune unt sau ulei las incins, se pune hrisca in tigaie , se adauga cascaval ras, din acela mai de calitate care se topeste si ramine atos, iar la sfirsit se adauga zeama de lamiie, sare dupa gust daca hrisca nu e prea sarata dupa fierbere

svetlana.covalenco (01 December 2013, 15:16)

  Salut Elena, spune-mi te rog bio hrisca sefierbe lla fel? merci anticipat.

svetlana.covalenco (01 December 2013, 15:17)
lena
lena (01 December 2013, 17:29)

Cred ca da, sincera sa fiu nu am incercat anume cu bio.

Adde (10 January 2014, 21:21)

Nu vi se pare ca are un gust ciudat? Am lasat-o peste noapte la inmuiat si apoi a mai fiert vreo 15 minute sa zic, drept ca mai puteam sa o las, avea inca apa in mijloc :D Am mancat-o cu iaurt, miere, scortisoara, dar tot are un gust... nu stiu cum sa-i zic, de cereala :D I-am dat si bebelusului meu cu iaurt si a papat ceva.

 

Multumesc.  

lena
lena (10 January 2014, 21:32)

Hrisca nu trebuie inmuiata daca o fierbeti - se inmoaie peste noapte daca vreti s-o mancati cruda.

Da, are un gust specific, nici o cereala nu il are - eu sunt obisnuita cu el de mica si imi place foarte mult. Important este sa-l combinati corect - la copii merge perfect fiarta in lapte, ca un terci, cu miere, scortisoara este super bun.

Supa de hrisca, combinata cu carne sau ciuperci, sunt sigura ca este vorba doar de prima experienta, chiar merita la cate vitamine are, mai ales pt copilasi mici.

Newsletter retete
Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena