Saratele (Crackers) din seminte si faina de secara

Super, super reteta - am gasit-o pe netul rusesc si am zis s-o incerc pentru ca mi-a sugerat cineva in comentarii sa pun o reteta de saratele dietetice pe site. Am fost sceptica pana le-am gustat, nu-mi venea sa cred cat de simplu se fac si cat de bune si sanatoase pot fi. Semintele sunt foarte sanatoase si digestive, la fel si faina de secara - o gasiti la hypermarket sau plafar.

Deci recomand cu incredere, pot fi si in varianta de post/vegetariana sau nu, la fel pot fi dulci sau sarate, depinde cu ce le presarati deasupra.

Ingrediente

Seminte de floarea soarelui
43 g
sau 1/4 de pahar
Seminte de dovleac
43 g
sau 1/4 de pahar
Seminte de in
29 g
sau 3 linguri
Seminte de susan
57 g
sau 6 linguri
Faina de secara
227 g
sau 1 + 3/4 pahare
Sare
0.25 lingurite
Ulei de floarea soarelui
29 g
sau 2 linguri
Miere
21 g
sau 1 lingura, puteti pune miere sau sirop de agave
Apa
170 g
3/4 de pahar
Oua
1 buc
se foloseste doar albusul, dar este optional sa-l folositi - puteti sa ungeti crackerii doar cu putin ulei

Pasi de urmat

1

Cantariti semintele de floarea soarelui, de in si de dovleac. Apoi le maruntiti bine in blender sau intr-un aparat de macinat cafeaua.

2

La aceasta faina de seminte adaugati semintele de susan(acestea nu se maruntesc) si sarea. Amestecati bine toate componentele.

3

Apoi adaugati faina si uleiul.

4

In apa calduta dizolvati mierea sau siropul de agave.

5

Adaugati apa peste restul ingredientelor si amestecati bine cu o lingura totul, pana se incorporeaza ingredientele. O alta varianta ar fi sa-l puneti in masina de facut paine si sa-l lasati sa se framante acolo 5-10 min.

6

Puneti mai multa faina de secara pe masa si scoateti aluatul de mai sus aici. Este un aluat mai lipicios de asta folositi faina sa nu se lipeasca de maini si masa. Il mai framantati asa cu faina 2-3 min pe masa.

7

Il impartiti in 4 bile.

8

Cu facaletul intindeti o bila de aluat, dar aveti grija sa presarati faina ca sa nu se lipeasca de masa alautul si sa se intinda mai usor. Grosimea foii ar trebui sa fie de 1 - 1,5 mm. Daca este prea lipicios si nu puteti sa-l lucrati il lasati 10-15 min sa se odihneasca. Dar din propria experienta va spun ca se lucreaza foarte usor aluatul, doar aveti grija sa puneti faina.

9

Cu un cutit sau taietor de pizza taiati romburi, triunghiuri din aluatul intins pe masa.

10

Intr-o tava de cuptor puneti hartie de copt, si aranjati pe ea romburile de aluat, cu un pic distanta intre ele.

Inainte sa le puneti la cuptor le ungeti astfel:

1. Pentru saratele cu sare - ungeti cu albus de ou amestecat cu 2 linguri de apa, presarati sare si susan/mac.

2. Pentru glazura dulce - amestecati albusul cu 1 lingura de miere, ungeti romburile si presarati zahar.

3. In varianta de post/vegetariana - ungeti cu putin ulei simplu sau de masline si presarti sare, seminte sau zahar.

11

Puneti la cuptor la foc mediu, si lasati pana se rumenesc usor - dar aveti mare grija sa nu se faca maronii, ca nu mai sunt buni. Se fac foarte repede deci sa fiti atenti la ele, nu lasati pe mult timp nesupravegheate.

Perfect ar fi sa le faceti in 2 tavi de cuptor o data, este mai repede, si le coaceti un pic sus si un pic jos pe nivelul cuptorului. Eu nu am tavile de cuptor bune, mi se arde totul in ele si nu le folosesc - am copt in tavi teflonate, un pic mai mult a durat dar nu le-am ars.

12

Le scoateti din tava si lasati sa se racoreasca putin, atunci devin si mai crocante.

Se mananca foarte repede si nu prea te poti lasa de ele :)

Pofta Buna!

Cantitate: 500 g (o farfurie plina de saratele)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 23

lena
Elena (lena) 22 sep 2012, 08:19

Da, poti incerca si cu faina alba, adauga si ceva tarate, ca asta sigur se gaseste la orice piata.

serafima
tcaci (serafima) 22 sep 2012, 02:31

Buna, daca inlocuiesc faina de secara cu cea alba, va iesi ceva?Nu stiu unde pot gasi faina de secara (la Chisinau} si nici integrala. Mult.

lena
Elena (lena) 06 mar 2012, 14:12

Nu stiu ce fel de faina este, nu am folosit niciodata. Dar vezi compozitia si incearca.

veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 22 ian 2012, 16:45

Inca o poza, de aproape....

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 22 ian 2012, 16:42

Ies destul de multi..sa tot rontai....

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 22 ian 2012, 16:41

Crackers reloaded..i-am refacut, au iesit la fel de buni si deliciosi....de data asta nu am macinat deloc semintele, le-am pus toate intregi...a iesit de minune si asa, mi-a placut textura mai "crocantoasa". Am incercat de data asta alte forme....ca le papa si piticul.

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 23 dec 2011, 21:48

Si ultima! Scuze!!!!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 23 dec 2011, 21:47

Nu mi-au intrat primele 2 poze, mai incerc acum!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 23 dec 2011, 21:45

Hotarat lucru! Se vor reface!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 23 dec 2011, 21:41

Sunt super!!! Tocmai le-am scos din cuptor! Intradevar, nu te poti opri din mincat. Eu le-am facut sub forma de animalute, ca sa le manince si piticul. Nu le-am uns cu nimic, le-am lasat asa simple! Acum o vreme avem ce rontai toata familia! Multumim pentru o reteta simpla si sanatoasa!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile