Tort Light cu jeleu de lapte

Nota 5 (7 voturi)
*****

     Vreau sa postez o reteta care s-ar asocia cu ziua de azi - ceva usor, frumos si estetic. A fost o reteta inventata si improvizata de mine, ca tot tinem la silueta dar este greu cu toate ocaziile de sarbatoare sa ne tinem de regim. Blatul foarte sanatos si hranitor, straturile de jeleu cu lapte sunt foarte aromate si usoare, am zis ca este un tort perfect - si nici un fel de mustrari de constiinta ca nu mancam sanatos :)

In varianta de post/vegtariana puteti folosi lapte de orez sau de soia si gelatina vegetala, am vazut ca se gaseste acum peste tot.

Ingrediente

Lapte
1 l
Nuci
300 g
Prune uscate
200 g
Curmale uscate fara samburi
100 g
Nuca de cocos
150 g
Cacao pudra
3 linguri
Zahar de trestie
250 g
sau zahar normal, sau indulcitori naturali faceti cat de dulce va place
Esenta de vanilie
2 buc
Gelatina
3 buc
3 pliculete sau gelatina pentru 1 litru de lichid, depinde de care aveti in comert

Pasi de urmat

1

Maruntiti bine in masina de tocat carne sau in blender 150g de nuci, prunele si curmalele.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 1
2

Adaugati la acest amestec 1 lingura de cacao si 1 lingura de nuca de cocos.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 2
3

Amestecati bine toate ingredientele, ar trebui sa va iasa un amestec mai lipicios si elastic, ca un aluat.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 3
4

Pentru a face tortul aveti nevoie de o cratita rotunda cu broduri inalte, sau o casoleta, asa cum am facut eu - sau perfect ar fi o forma de tort cu bordurile care se scot.

Inainte sa asamblati tortul asterneti bine tava de tort cu o folie alimentara, asa ca sa acopere bine si marginile tavii. Puneti amestecul de mai sus in tava, presati usor cu mainile sau lingura si intindeti uniform pe toata suprafata.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 4
5

Puneti la fiert  0.5 l de lapte amestecat cu cacao, vanilie si zahar, aproximativ o jumatate de pahar. Daca va place mai dulce adaugati mai mult zahar.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 5
6

Cealalta cantitate de nuci(150g) o maruntiti bine.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 6
7

Cand incepe sa fiarba laptele, stingeti focul, adaugati nucile si amestecati bine, lasati 5-10 min si apoi adaugati gelatina, eu am pus 1plic si jumatate - 1 pliculet este pentru 500ml de lichid. Amestecati 5-10 min sa se dizolve gelatina, daca este din aia care se dizolva mai greu mai bine s-o inmuiati din timp in putina apa.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 7
8

Turnati acest amestec peste blatul din tava. Puneti casoleta la frigider pana se intareste bine gelatina - 2-3 ore obligatoriu. Eu am lasat peste noapte.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 8
9

Dupa ce se intareste primul strat de gelatina, incepeti sa pregatiti al 2-lea, cel alb. Puneti la fiert 0.5 l de lapte amestecat cu vanilie si zahar(150g).

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 9
10

Cand incepe sa fiarba adaugati nuca de cocos si stingeti focul. Peste 10 min adaugati gelatina, ca si la primul strat, un plic si jumate, amestecati bine pana se dizolva.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 10
11

Turnati acest amestec peste cele din casoleta, puneti la frigider sa se intareasca bine, 2-3 ore.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 11
12

Dupa ce s-au intarit bine straturile si inainte de a servi tortul, intoarceti tava cu fundul in sus pe o farfurie asternuta cu o folie de plastic, un pic bateti ca sa iasa bine tortul, scoateti folia de deasupra.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 12
13

Apoi il intoarceti din nou pe un platou sau farfurie pe care va fi servit tortul. Toate acestea le faceam ca sa fie stratul alb deasupra si blatul jos. Scoateti toate foliile si vom orna tortul.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 13
14

Asa arata tortul inainte de infrumusetare.

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 14
15

Am presarat nuca de cocos deasupra si pe marigini, am pus o floricica din pasta de zahar luata de la supermarket (dupa mine nu este comestibila dar arata bine pe tort, inainte sa taiati tortul o puteti scoate).

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 15
16

Aici aveti si o sectiune, este foarte gustos si usor tortul - blatul se combina perfect cu straturile de jeleu si este si light. Asa ca avem motiv sa fim suple si frumoase si nici sa ne lipsim de un desert delicios.

Pofta Buna!

Tort Light cu jeleu de lapte - Pas 16
Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

ramis (01 March 2010, 12:17)

Ce bine arata tortul! Multumim Lena! O privara frumoasa si tie, plina de bucurii, iubire si cat mai multe retete minunate!

angi (01 March 2010, 17:16)

Felicitari!Arata foarte bine!!! !Iar azi,de  MARTISOR , un gand curat zboara catre tine................

Crista
Crista (01 March 2010, 18:48)

arata super ! dar eu am o problema cu prunele si curmalele .... nu-mi plac! o sa incerc sa fac fara ele.... ar iesi  bine nu?

 

Crista
Crista (01 March 2010, 18:48)

...ce as putea pune in locul lor ?

Crista
Crista (01 March 2010, 18:55)

O primavara frumoasa si tie si toate cele bune ! si in continuare asteptam retete speciale de la tine!

lena
lena (01 March 2010, 20:33)

Ai putea face cu caise uscate, smochine sau stafide - dar daca aluatul nu este suficient de lipicios ca sa-l intinzi, adica prea uscat - poti pune inca putina miere, pentru legarea ingredientelor.

eli
*****
eli (01 March 2010, 21:40)

sa ai si tu o primavara frumoasa cu bucurii si impliniri,sa fi sanatoasa si sa ne dai cat mai multe retete! Tentant tortul tau,felicitari,esti o mare specialista!

nina (01 March 2010, 21:45)

CU DRAG,DIN DRAG ,PENTRU O DOAMNA CARE NE INCANTA DE FIECARE DATA  CAND POSTEAZA  CEVA ....TOTUL E SPECIAL!!!!SA AI O PRIMAVARA MINUNATA!!!!

lacri (02 March 2010, 17:37)

Arata foarte bine si cerd ca este si bun.FELICITARI!

miniraton (02 March 2010, 20:29)

offf... mai Lena... ce de bunatati mai faci tu !!!!! Arata nemaipomenit si sunt convinsa k este si f.f. bun. Dar...o sa incerc  mai inati sa fac tortul ala cu zmeura.

Flory
Flory (02 March 2010, 21:15)

Super super. Am sa-l fac de 8 Martie,abia astept sa-l savurez.  Sa infloresti precum florile, si sa ai o primavara frumoasa, plina de bucurii.Mult succes.Te pup.

mihaj (03 March 2010, 18:14)

ceau lena! am si eu o intrebare:unde ai gasit zahar de trestie?si ce gelatina folosesti tu,de la dr,Oetker? arata ffffffffbine tortul si vreau sa-l fac de 8 martie.  MERSI

 

lena
lena (03 March 2010, 18:17)

Gasesc de obicei zahar de trestie peste tot, am luat si de la Real, Mega Image, Cora, plafare, magazine naturiste. Ultima data am luat de la Dm, un magazin german mai mic, din cadrul galeriei Real. Si da, de obicei folosesc gelatina Dr.Oetker. Mult succes!

mihaj (03 March 2010, 18:58)

ms mult lena!sper sa ma descurc.O seara placuta sa ai!

*****
andra (04 March 2010, 10:53)

E atat de tentant! Ne-ai putea sugera si o alta varianta de blat (copt), sau nu este indicat?

lena
lena (04 March 2010, 10:56)

Ai putea face cu orice pandispan preferat (unul cu ciocolata s-ar potrivi perfect), dar asta va fi o alta reteta - aici am pus toate sa fie light. Vezi reteta de tort "Lapte de Pasare" acolo este cam acceasi tehnica, doar ca se foloseste pandispan si sufleul este mai caloric.

Crista
*****
Crista (04 March 2010, 15:58)

Mersi Lena ...pt poza! .... sper  ca duminica sa am timp pt tortul acesta minunat dar voi incerca cu banane in loc de sugestiile primite ....cum ar iesi ?

lena
lena (04 March 2010, 15:59)

Cred ca va iesi ceva, te astept cu impresii, daca reusesti sa-l faci.

Vera (25 March 2010, 12:23)

Arata foarte bine tortul!!!! Nu inteleg insa de ce pui gelatina in lapte. Eu cand fac o reteta in care folosesc gelatina intotdeaua o prepar asa cum scrie pe plic si apoi o adaug in preparat.

E gresit daca procedez asa si pentru reteta asta?

Multumesc

lena
lena (25 March 2010, 13:01)

Dap, m-am obisnuit ca gelatina de obicei se pune direct in preparat, asta cea mai rapida, dar intr-adevar este si gelatina care trebuie inmuiata din timp. Nu are importanta ordinea in care ce si cum pui, important este sa se prinda jeleul

Mami.Mihaela (25 November 2010, 22:23)

genial tortul!!! il fac de ziua surorii mele si am sa folosesc ingrediente de post ;)

multumesc pt reteta

*****
mikygirl007 (18 December 2010, 15:29)

Arata ft bine tortuletul tau.De Craciun ma incumet si il voi pregati.Voi reveni cu poze si comentarii :)

 

sirius
sirius (04 January 2011, 21:03)

pot folosi lapte de soia???? spune,te rog,da!!!!!as vrea sa i-l fac de ziua sotului meu si m-am gandit sa-i fac un tort si acesta arata foarte bine. multumesc!

 

lena
lena (04 January 2011, 21:06)

Vezi ca am mentionat sus, se poate folosi in varianta vegetariana lapte de soia/orez/nuci/migdale si inlocuiesti gelatina cu Vege-gel(din agar, gelatina vegetala).

sirius
sirius (05 January 2011, 10:30)

atentia.....nu prea o am!multumesc din suflet.chiar o sa printez reteta acum si inlocuiesc ingredientele.

AndraB (16 March 2011, 10:34)

 Multumim pt retete Lena ! Sunt minunate si tu esti minunata pt ca ni le impartasesti (cu tot cu "micile secrete " ;) )!

Pau Buli
*****
Pau Buli (20 December 2011, 16:42)

 Un tort numa bun pentru cei care tin regim pt diabet tip 2. Si gustos, si aratos si sanatos! Multumesc Lena pt idee 

georgia
georgia (30 April 2012, 17:35)

Arata excelent!!!!!!!!Sunt convinsa de gustul deosebit!Il voi incerca !!!!!!!!!Felicitari inca o data pentru retetele minunate pe care le pregatesti!!!!!!!

 

simona.blondy
*****
simona.blondy (27 June 2012, 19:25)

Aceasta reteta am pus o deja pe lista , urmatorul tort pe kre il fac este acesta.....nu am mankt niciodata un tort in kre cremele sa contina gelatina,sa fie k un jeleu,sunt extrem de curioasa,arata asa de bn in poza ta..... miamiiiii... ce pofta mi ai facut .... o seara placuta,Lena !

simona.blondy
simona.blondy (05 October 2012, 15:29)

 Lena,tocmai m am apukt de facut acest tort,dar am o nelamurire!

La nuci e scris 300 g,dar nu stiu dak te referi la nuci intregi(cu coaja) 300 g sau miez de nuca 300g :( !

Astept rasp kt poti de repede!

Ms,pup :)

lena
lena (05 October 2012, 15:59)

Miez de nuca sa pui Simona, spor si bafta la tort!

simona.blondy
simona.blondy (05 October 2012, 16:27)

 Noroc k ai raspuns asa de repede,ms frumos,am facut cv intre timp pt k nu am gasit prune uscate fara samburi,si am luat cu samburi,pana mi ai raspuns am stat sa le curat ! Tinem pumnii ! :) pup

simona.blondy
simona.blondy (08 October 2012, 18:20)

 Lena,tortul a fost foarte bun,doar k partea cu fructe uscate nu prea ne a placut,s a simtit prea intens gustul de prune,data viitoare voi incerk cu altceva caise ,stafide...,multumesc pt reteta :*

simona.blondy
simona.blondy (11 October 2012, 14:39)

 pozik mea :P dulceeee :)

Elizabeth
Elizabeth (19 November 2012, 18:25)

 Salutari Lena...as vrea sa incerc torta aceasta.crezi insa ca ar iesi ok daca as inlocui blatul din fructe cu un padispan?merci anticipat

lena
lena (19 November 2012, 18:27)

Va fi bine si cu pandispan.

Elizabeth
Elizabeth (19 November 2012, 18:45)

 Multumesc mult pentru promptitudine!!!

mango
mango (20 November 2012, 20:37)

 Un desert  bun bun bun de tot!!!

ingulea
ingulea (26 June 2013, 14:14)

 Buna Lena! As vrea sa fac si eu tortul si ma intereseaza ce diametru are vasul in care l-ai facut tu? Tava mea e de 28 cm si imi pare mult prea mare. Mersi mult

lena
lena (26 June 2013, 16:59)

Vasul meu este o casoleta de plastic rotunda, cam de 22-23 cm diametru.

ingulea
ingulea (26 June 2013, 17:40)

 ok...mersi mult

 

adri (28 December 2013, 22:13)

Draga Lena as vrea sa fac si eu prea minunatul tort dar am o dilema: eu nu am gasit decat prune uscate cu samburi. Am incercat sa il scot insa pare mai greu decat la masline. Le pot hidrata inainte de a le scoate samburele? Sau se gasesc pe undeva de cumparat?

lena
lena (28 December 2013, 23:25)

Da, sigur - toarna apa clocotita si lasa vreo 15 minute, vor iesi mult mai usor samburii.

*****
oanass (21 February 2014, 16:13)

 Foarte buna si interesanta reteta. Am totusi o nelamurire legat de nuca de cocos. Banuiesc ca ai folosit nuca de cocos pe care ai macinat-o si nu fulgi la punga.

Daca pui 150 de grame de fulgi de cocos in jumatate de litru de apa iese mamaliga :)

 

 

lena
lena (21 February 2014, 16:36)

Fulgi la punga am folosit, o fi fost nu asa uscati sau mai fini.

Newsletter retete
Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena