Tort Light cu jeleu de lapte

Vreau sa postez o reteta care s-ar asocia cu ziua de azi - ceva usor, frumos si estetic. A fost o reteta inventata si improvizata de mine, ca tot tinem la silueta dar este greu cu toate ocaziile de sarbatoare sa ne tinem de regim. Blatul foarte sanatos si hranitor, straturile de jeleu cu lapte sunt foarte aromate si usoare, am zis ca este un tort perfect - si nici un fel de mustrari de constiinta ca nu mancam sanatos :)

In varianta de post/vegtariana puteti folosi lapte de orez sau de soia si gelatina vegetala, am vazut ca se gaseste acum peste tot.

Ingrediente

Lapte
1 l
Nuci
300 g
Prune uscate
200 g
Curmale uscate fara samburi
100 g
Nuca de cocos
150 g
Cacao pudra
3 linguri
Zahar de trestie
250 g
sau zahar normal, sau indulcitori naturali faceti cat de dulce va place
Esenta de vanilie
2 buc
Gelatina
3 buc
3 pliculete sau gelatina pentru 1 litru de lichid, depinde de care aveti in comert

Pasi de urmat

1

Maruntiti bine in masina de tocat carne sau in blender 150g de nuci, prunele si curmalele.

2

Adaugati la acest amestec 1 lingura de cacao si 1 lingura de nuca de cocos.

3

Amestecati bine toate ingredientele, ar trebui sa va iasa un amestec mai lipicios si elastic, ca un aluat.

4

Pentru a face tortul aveti nevoie de o cratita rotunda cu broduri inalte, sau o casoleta, asa cum am facut eu - sau perfect ar fi o forma de tort cu bordurile care se scot.

Inainte sa asamblati tortul asterneti bine tava de tort cu o folie alimentara, asa ca sa acopere bine si marginile tavii. Puneti amestecul de mai sus in tava, presati usor cu mainile sau lingura si intindeti uniform pe toata suprafata.

5

Puneti la fiert  0.5 l de lapte amestecat cu cacao, vanilie si zahar, aproximativ o jumatate de pahar. Daca va place mai dulce adaugati mai mult zahar.

6

Cealalta cantitate de nuci(150g) o maruntiti bine.

7

Cand incepe sa fiarba laptele, stingeti focul, adaugati nucile si amestecati bine, lasati 5-10 min si apoi adaugati gelatina, eu am pus 1plic si jumatate - 1 pliculet este pentru 500ml de lichid. Amestecati 5-10 min sa se dizolve gelatina, daca este din aia care se dizolva mai greu mai bine s-o inmuiati din timp in putina apa.

8

Turnati acest amestec peste blatul din tava. Puneti casoleta la frigider pana se intareste bine gelatina - 2-3 ore obligatoriu. Eu am lasat peste noapte.

9

Dupa ce se intareste primul strat de gelatina, incepeti sa pregatiti al 2-lea, cel alb. Puneti la fiert 0.5 l de lapte amestecat cu vanilie si zahar(150g).

10

Cand incepe sa fiarba adaugati nuca de cocos si stingeti focul. Peste 10 min adaugati gelatina, ca si la primul strat, un plic si jumate, amestecati bine pana se dizolva.

11

Turnati acest amestec peste cele din casoleta, puneti la frigider sa se intareasca bine, 2-3 ore.

12

Dupa ce s-au intarit bine straturile si inainte de a servi tortul, intoarceti tava cu fundul in sus pe o farfurie asternuta cu o folie de plastic, un pic bateti ca sa iasa bine tortul, scoateti folia de deasupra.

13

Apoi il intoarceti din nou pe un platou sau farfurie pe care va fi servit tortul. Toate acestea le faceam ca sa fie stratul alb deasupra si blatul jos. Scoateti toate foliile si vom orna tortul.

14

Asa arata tortul inainte de infrumusetare.

15

Am presarat nuca de cocos deasupra si pe marigini, am pus o floricica din pasta de zahar luata de la supermarket (dupa mine nu este comestibila dar arata bine pe tort, inainte sa taiati tortul o puteti scoate).

16

Aici aveti si o sectiune, este foarte gustos si usor tortul - blatul se combina perfect cu straturile de jeleu si este si light. Asa ca avem motiv sa fim suple si frumoase si nici sa ne lipsim de un desert delicios.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Publicata:
Nota: 5 (8 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 47

anastasiag
anastasiag 02 dec 2014, 22:13

AS FI VRUT.... MULTUMESC MULT PR RASPUNS SI RECEPTIVITATE... SANATATE SI SPOR IN TOT CEEA CE FACETI IN CONTINUARE.. ESTI O MINUNE!

lena
Elena (lena) 02 dec 2014, 18:42

A, da, merge si taiat, se prinde bine si merge taiat in orice forma.

Eu credeam ca ai forma din aceea de silicon cu hello Kitty :)

anastasiag
anastasiag 02 dec 2014, 17:59

ASTA E SI PROBLEMA, CA NU AM FORMA...SI NICI NU GASESC, DEMULT CAUT..((( MA GINDESC SA DUBLEZ CANTITATILE, SI SAL PUN INTRO FORMA ROTUNDA MARE, SI DUPA CE SE INTARESTE BINE, SAL TAI DUPA O FORMA TAIATA DIN HIRTIE.... CE PARERE AI? MERCI MULT PT RASPUNS. O ZI BUNA TUTUROR.

mango
Sveta Sarban (mango) 20 nov 2012, 20:37

Un desert  bun bun bun de tot!!!

Poza mea pentru reteta:
simona.blondy
simona.blondy 11 oct 2012, 14:39

pozik mea :P dulceeee :)

Poza mea pentru reteta:
Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 20 dec 2011, 16:42

Un tort numa bun pentru cei care tin regim pt diabet tip 2. Si gustos, si aratos si sanatos! Multumesc Lena pt idee 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mikygirl007
mikygirl007 18 dec 2010, 15:29

Arata ft bine tortuletul tau.De Craciun ma incumet si il voi pregati.Voi reveni cu poze si comentarii :)

 

Nota mea pentru reteta:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 04 mar 2010, 15:58

Mersi Lena ...pt poza! .... sper  ca duminica sa am timp pt tortul acesta minunat dar voi incerca cu banane in loc de sugestiile primite ....cum ar iesi ?

Nota mea pentru reteta:
andra
andra 04 mar 2010, 10:53

E atat de tentant! Ne-ai putea sugera si o alta varianta de blat (copt), sau nu este indicat?

Nota mea pentru reteta:
eli
elena teodoru (eli) 01 mar 2010, 21:40

sa ai si tu o primavara frumoasa cu bucurii si impliniri,sa fi sanatoasa si sa ne dai cat mai multe retete! Tentant tortul tau,felicitari,esti o mare specialista!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile