Ciorba de pui cu taitei de casa

    Este o ciorba clasica si foarte gustoasa, reteta am invatat-o de la mai multe persoane si sunt sigura ca o sa va placa.

Semipreparate

Ingrediente

Pui intreg
1 kg
Ceapa alba
3 buc
Ardei gras
2 buc
Rosii
2 buc
Cartofi
3 buc
Morcovi
1 buc
Frunza de dafin
2 buc
Patrunjel verde
1 buc
Adica o legatura
Bors acru
0.5 l
Sare
1 linguri
Radacina patrunjel(Albitura)
200 g

Pasi de urmat

1

Puiul se taie bucati, se spala bine. Aranjati bucatile de pui intr-o cratita de 4-5 litri si turnati apa ca se le acopere bine.

Se pune la fiert.

2

Pana incepe sa fiarba carnea curatati 1 ceapa, 1 ardei gras. Le taiati marunt, inclusiv si rosiile(aici am folosit rosii din conserva). Pregatiti frunza de dafin.

3

Cand incepe sa fiarba carnea, strangeti spuma, sau schimbati apa si lasati din nou sa fiarba.

4

Cand incepe iarasi sa fiarba carnea se adauga legumele pregatite si frunza de dafin. Se lasa sa fiarba la foc mic 40-45 min.

5

Se curata si taie marunt morcovul, albitura si ardeiul gras.

6

Se curata si se taie cuburi cartofii si ceapa.

7

Dupa ce a fiert carnea, se adauga legumele pregatite si se lasa sa fiarba totul inca 20-25 min, pana au fiert legumele.

8

Intre timp se poate scoate carnea si sunt 2 posibilitati de a o folosi in continuare:

1. Faceti un sos cu smantana. Vezi reteta "Pui cu smantana"

2. Se scoate carnea de pe oase, se marunteste si se pune inapoi in ciorba.

9

Dupa ce au fiert legumele se adauga borsul si se lasa sa fiarba 5 min.

10

Se taie marunt patrunjelul si o ceapa.

11

Ciorba se potriveste de sare, se adauga patrunjelul si ceapa, se stinge focul si se lasa sa ciorba aproximativ 15-20 min sa se patrunda toate aromele.

12

Taiteii se fierb separat, se scurg de apa si se clatesc cu apa rece. Se ung cu putin ulei rafinat.

Atunci cand se serveste ciorba, taiteii se adauga in farfurie. Daca ii fierbeti impreuna cu ciorba, ei se inmoaie prea mult si ciorba se face urata a 2-a zi. Se pot pune in ciorba si reci, pastrati la frigider.

Ciorba se serveste cu smantana sau fara.

Pofta Buna!

Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

bubulinutza22 (15 September 2009, 13:58)

Buna Lena nu sunt  in romania  momentan si aici nu se  gaseste bors la sticla si nici la pliculete dar eu mi-am luat  bors la pliculete si am o intrebare pot folosi bors la pliculete?

Si mai am inca o  intrebare eu nu stiam ca se pun foi de dafin la ciorba ( ca stiu ca da un  gust amar) esti sigura de foile de  dafin  ca sincer mie imi place cum arata  ciorbica ta si  vreau si eu sa o fac .

 

lena
lena (15 September 2009, 14:03)

Da, poti folosi si bors la pliculete, foia de dafin foloseste cu incredere - are o aroma foarte buna si la cantitati mai mari de lichid nu se simte nimic amar. Imi pare bine ca iti place ciorbitza mea

Este foarte gustoasa, asa ca urmeaza pasii si totul va fi bine. Spor la treaba!

bubulinutza22 (15 September 2009, 14:08)

Multumesc mult! Eu cred am impresia ca tu gatesti ca si mama mea si  mi se pare cele mai bune retete ,apropo am  facut crema ta de zahar  ars minunata dar cuptorul ma  dezamagit hihihi !

roxannaa (23 November 2009, 16:47)

Hmmm.....eu nu stiam ca se face cu bors...supa cu taitei imi place dulce nu acra si asa stiu ..si nu cred k mi ar placea ....dar fiecare face cum stie..cred k o sa incerc crema de zahar ars....chiar azi am facut supa cu taitei..a iesit f buna....

roxannaa (23 November 2009, 16:49)

si nu se inmoaie taiteii...raman la fel....depinde cum ii faci..

lena
lena (23 November 2009, 16:53)

Supa de obicei se face fara bors, iar taiteii ii fierb separat si ii pun in ciorba direct in faafurie, dar nu este obligatoriu, intr-adevar depinde de ce fel de taitei pui.

tanya81 (25 January 2010, 21:33)

la noi se numeste zeama(Republica Moldova), taieteii preparati acasa se pun la sfirsit si in loc de dafin punem cimbur

lena
lena (25 January 2010, 21:38)

Da Tania, si eu sunt de acolo, stiu ca se numeste zeama, dar cimbru nu am auzit sa se foloseasca. Si stiu s-o fac de la bunica.....

tanya81 (27 January 2010, 18:25)

si eu tot de la bunica, mama am invatat. prin partile noastre dafinul il punem in orice mincare, numai nu in zeama, dar aproape in orice ciorba, supa punem cimbru, este un ingredient obligatoriu in bucataria noastra.

Caterina
Caterina (17 May 2010, 23:24)

Multumesc de receta, mi-a prins bine.

doinik
doinik (02 September 2010, 10:54)

Aseară am încîntat familia cu această zeamă superbă

amalia80 (02 September 2010, 11:18)

O reteta care nu lipseste din meniul nostru. Noi insa nu punem cartofi niciodata...

Lavi
Lavi (27 September 2010, 08:52)

nimic nu se compara cu taiteii de casa si ne place mult dreasa cu ou........................

desyre (27 September 2010, 23:05)

cred ca aceasta ciorba nu am mai mancat-o de ..10 ani, de cand ma duceam pe la bunica, in vacanta. Numai ea mai facea taietei de casa. Buna mai era.

heliga (10 October 2010, 01:05)

Noi(Rep.MD centru) la fel nu folosim frunza de dafin la zeama,nici cimbur,dar folosim leustean si e foarte delicioasa

heliga (10 October 2010, 01:08)

aaa da si eu fiind departe de casa in loc de bors folosesc lamie.

Biank (21 January 2011, 21:30)

miaaam f buna o sa incerc si eu....pana acum am incercat mai multe retete de pe site si mi-au iesit super..mai ales ciorba de perisoare..........am o intrebare taiteii se tin la frigider in apa sau asa simplu intr-o caserola?.....si observ ca ciorbele nu se fac toate la fel adik exista cate o strategie diferita la fiecar fel de ciorba...e cam ciudat si greu de retinut...

lena
lena (21 January 2011, 22:29)

Taieteii se tin la frigider in caserola, fara apa bineinteles.

TatianaD
TatianaD (02 July 2011, 11:52)

DELICIOS! Am reusit in final sa fac ciorbita, si a fost delicioasa. Din lipsa de timp in loc de taitei de casa am pus fidea, fiarta separat. Gustul exceptional, ador aceasta ciorba! Multumesc frumos, Lena, pentru postare si impartasirea secretelor tale!!! Multa sanatate!!!

amalia16
amalia16 (03 January 2012, 19:15)

Si ciorba cu taiteii de casa, bun bun  

amalia16
amalia16 (03 January 2012, 19:16)

Portia mancata de mine, merge perfect dupa sarbatori.  

TatianaD
TatianaD (02 February 2012, 16:06)

Aceasta ciorba a devenit preferata familiei mele! Sa ne traiesti Lena! O recomand tuturor ! Am facut asta ciorbita si cu cocos si a iesit exceptionala! Merita sa o incercati!

CristinaG
CristinaG (16 March 2012, 19:46)

Ceapa adaugata la sfarsit nu ramane cruda? Eu de cate ori fac ciorba de pui nu reusesc sa adaug si pieptul.. pt ca-l pregatesc salata (asta ca o paranteza sau o idee) adica il tai cubulete, dau pe razatoarea mare castravetii murati din 2 borcane si adaug maioneza dupa gust sare si piper. Dragelor credeti-ma ca iese o minunatie :)

Lena, multumesc! site-ul este o sursa importanta de ispiratie pt mine :) La cat mai multe retete!!

lena
lena (16 March 2012, 19:50)

Cristina, asta si-i metoda  cu lasatul ciorbei inca 15-20 de minute - sa se patrunda dupa ce a fiert si s-au adaugat ceapa si patrunjelul. Ele se fac dar nu isi pierd din gust, te asigur ca va fi bine, si sigur o sa va placa :)

Chiar buna ideea cu pieptul si castravetii, chiar interesant - trebuie neaparat sa incerc, ca tot am o tona de piept prin congelator:)

 

CristinaG
CristinaG (16 March 2012, 21:07)

Am incredere in ce-mi spui pt ca niciodata n-am dat gres cu retele de aici, ba chiar am reusit sa-mi impresionez toata familia.. eu apucandu-ma recent de gatit pt ca pana acum stateam cu mami si bineinteles ca ea gatea. Asa ca Lena, esti micul meu secret ;)

Vroiam sa-ti mai spun ca ai o fetita tare draguta :)

CristinaG
CristinaG (16 March 2012, 21:19)

Pt salata de pui cu castraveti murati am uitat sa spun ca dupa ce radem castravetii ii stoarcem bine de zeama :)

alexuza
alexuza (22 August 2012, 20:36)

 buna lena vreau sa iti zic ca a avut un mare succes acesta ciorbita iti multumesc pentru retele care le postezi pe accest site si tine-o tot asa felicitari !

alexuza
alexuza (22 August 2012, 20:38)

 bubualinutza iti pot da un sfat poti lua rosii la conserva si scapi un pic mai mult in oala si devine destul de acruta eu asa am facut si nu am mai avut nevoi de bors asta in cazu in care nu manci foarte acru 

lena
lena (22 August 2012, 20:39)

Ma bucur ca v-a placut, sa aveti pofta buna!

lacra (05 September 2012, 12:45)

 lena multumesc pt delicioasele retete !!!!azi am sa fac delicioasa ciorba de pui cu taitei de casa!!!!

irinutza
irinutza (17 November 2012, 11:47)

 Lena,multumim pentru recetele delicioase pe care le impartasesti cu noi!!! Eu locuiesc in alta tara si aici nu gasesc bors acru dar eu inacresc ciorba cu zeama de lamie,e foarte bun.

stiuca
stiuca (19 January 2013, 10:23)

 Cred ca este CEA MAI ,servita ciorba la Romanii .Este buna ,se face simplu,repede,gustoasa .Este buna si celor xxxxx,la kg.

tatinela (16 June 2013, 15:28)

 La noi la MD se face fara cartofi,si verdeata eu pun patrunjel,marar si leustean,si cimbru...este preferata familiei noastre!

alexuza
alexuza (16 June 2013, 18:27)

 Buna Lena am si eu întrebare cum se face șuberecul este o mâncare turceasca si ai vreai eu o pregătesc 

olgatarus (08 October 2013, 20:10)

mmmm,nici nu m-am asteptat sa iasa atat de buna! dar bine,e cu carne de la tara...hmmmmm

cristi29 (15 October 2013, 18:50)

 Inca o ciorba super reusita