Pate de naut (Hummus)

O reteta foarte simpla, dar daca nu respectati micile detalii aveti sansa sa nu iasa bine, asa cum am facut eu - a trebuit sa repet procedura de 3-4 ori pana am obtinut un pate f.gustos.

Dar recunosc ca a meritat, este o alternativa foarte buna la pate-urile clasice de carne, chiar se recomanda sa se varieze sursele de proteine pe care le consumam.

Aici pe scurt micile greseli pe care le-am facut, poate va ajuta sa nu le repetati :)

- nu am fiert bine nautul, si a iesit cam krupos la consistenta

- apoi am stricat mixerul cand am incercat sa-l pasez, deci sa aveti grija sa nu fortati mixerul si ar fi bine sa fie unul bun

- am pus un pic mai mult tahini decat trebuie - acesta are miros puternic de seminte prajite si un pic amar - musafirii au fost amabili si au zis ca este bun, dar eu nu il puteam manca :) Deci sau folositi mai putin tahini, sau mai bine niste susan macinat, sau nu il puneti deloc.

- si in final, am cumparat naut fiert la borcane, nu am fortat mixerul, am pus putin tahini si a iesit totul perfect. Nautul fiert cumparat este mai moale, asa ca daca aveti de unde, si sa nu va complicati mai bine il luati fiert - altfel il fierbeti bine pe cel uscat.

Ingrediente

Naut fiert
500 g
Suc de lamaie
3 linguri
Usturoi granulat(praf)
1 lingurite
sau 2-3 catei de usturoi, dar aveti grija sa nu fie din ala care se inverzeste
Tahini
1 lingurite
sau susan macinat
Sare
1 linguri
puneti dupa gust
Ulei de masline
2 linguri
sau orice alt ulei preferat

Pasi de urmat

1

Primul si cel mai important pas este sa obtineti nautul fiert:

1. Puteti sa-l cumparatai direct la conserva - am folosit 2 cutii de naut la aceasta reteta. A fost foarte bun, se paseaza usor si este cremos.

2. Il fierbeti acasa - dar neaparat inmuiat bine 10-12 ore, apoi aruncati apa in care a stat, il puneti la fiert, atentie sa nu adaugati sare si apa rece in timp ce fierbe(doar apa fiarta fierbinte). Si il fierbeti pana este moale bine - 2-3 ore sigur, sau la oala de presiune 30-40 de min.

2

Nautul din conserva il scurgeti de apa si il pasati atent cu blenderul, mai incet si verificand cutitul sa nu se blocheze mixer-ul.

Daca ati fiert nautul acasa, aveti grija sa pastrati putina apa in care a fiert - de obicei este mai uscat, se paseaza un pic mai greu si trebuie adaugata putina apa ca sa-l puteti face de o consistenta buna.

3

Pasati bine pana pasta are consistenta ca la o smantana mai groasa si fara boabe de naut intregi in ea.

Daca este prea groasa adaugati putin apa in care a fiert nautul.

4

Aici am o poza cu Tahini, care de fapt este o pasta de susan prajit. L-am gasit la Cora la raionul de produse arabesti, l-am vazut si in alte magazine mari. Daca nu il aveti si nu gasiti, folositi susan macinat(1 lingurita) sau nu puneti deloc.

5

Adaugati sucul de lamaie, tahini, sare dupa gust, usturoiul (granulat sau pisat) - amestecati bine.

6

Apoi il puneti intr-o farfurie adanca, deasupra il stropiti cu putin ulei si infrumusetati cum va place.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 g (o farfurie adanca )
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (6 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 30

tiki
tiki 14 sep 2015, 00:32

Buna. Facand eu pasta de susan (tahini), am repetat aceasta reteta. Am fiert eu nautul. Foarte simplu si usor. L-am lasat la muiat 24 de ore in apa cu putin bicarbonat. A fiert in 40 minute si cam prea mult ca mi se zdrobea cand am dat cojile jos de pe boabe, (migaloasa treaba), dar a fost f. moale. Maine fiind (adica azi deja) zi de post asa ceva voi manca. Si bun si sanatos. (Baiatul-care a fost acasa- a spus ca-si duce la servici). Multumesc si pupici.

Poza mea pentru reteta:
Mari 13
Mari 13 01 aug 2015, 08:51

Buna ziua,

Tocmai am terminat reteta de humus,excelenta ! Eu am fost mai generoasa cu tahina,dar asta pentru ca imi place susanul foarte mult :). Am adaugat si chimen macinat si a iesit delicios!

Multumesc frumos pentru retete,de aici ma inspir pentru meniurile saptamanale.Drept dovada am facut tot azi tocanita de sfecla rosie cu vinete care a iesit absolut delicioasa !

Va doresc sa aveti inspiratie in fiecare zi!

Cu drag,Mariana

tiki
tiki 12 mar 2015, 12:38

Buna. F. bun acest pate si recomandat in perioada postului. (eu am pus susan macinat, cam uleios.haha).Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cori
Cori 31 mar 2013, 20:19

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 31 mar 2013, 20:18

La fel de bun de fiecare data humusul, se manaca cu mare pofta la noi

Poza mea pentru reteta:
AMV
Adriana (AMV) 08 ian 2012, 15:45

Buna Lena,

Uite ca ma tin de promisiune sa prezint hummusul varianta picanta, cine a fost la ateliere l-a si gustat.

Reteta este asa: 340 g naut fiert, 1 ardei iute rosu mic si uscat, 1/2 lingurita seminte chimen macinate, 1 catel usturoi, 1 1/2 linguri tahini, 4 linguri ulei de masline sau mai putin si il mai subtiati su apa in care a fiert/stat nautul, cam 2 linguri zeama de lamaie, sare si piper. In functie de preferintele fiecaruia, se pot modifica cantitatile de condimente. Sotului ii place mai picant, asa ca e super incantat.

Poza mea pentru reteta:
nadia77
nadia77 10 iul 2011, 13:25

Buna Lena,foarte folositor site-ul tau.Gatesc si eu din retetele tale si vroiam sa spun ,referitor la hummus,ca in compozitia lui se mai adauga si un iaurt acru,ii da un gust delicios.Eu locuiesc intr-o tara araba si cei de aici asa il fac,iar ca sa fie si mai gustos se mai adauga bucatele mici de friptura,mai ales miel sau vitel si atunci se numeste hummus cu carne.Bafta in continuare.

Nota mea pentru reteta:
MichelleS
Mihaela Sanda (MichelleS) 28 feb 2011, 23:41

e il fac destul de ds..si ii zic pateu si il papm cu paine..delicios

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 20 sep 2010, 14:50

Nu este chiar asa de greu de fiert nautul, nu trebuie sa se sperie cititorii site-ului. Nautul il uiti in apa de seara de pe la 18 pana a doua zi la aceeasi ora. Il fierbi in doua ape cate jumatate de ora si in ultima cam 1-2 ore, depinde de cat e de proaspat. Secretul este fiertul la foc mic, fara sa clocoteasca, iar cand scade apa sa se completeze doar cu apa fiarta. Referitor la parerile cum ca e sau nu servit ca pate, eu zic sa prepare fiecare si sa-l serveasca cum crede de cuviinta. Este un preparat perfect pentru posturile lungi. Eu in timp ce-l pasez (prima data il pasez cu o lingura de lemn si apoi cu mixerul) ii adaug cate o lingurita de ulei fierbinte, iar in final iese precum un piure.

Nota mea pentru reteta:
armisa
armisa 15 apr 2010, 21:24

buna lena mersi de reteta dar la mine nu prea merita sa o fac ca in cipru se gaseste la greu .Ei il maninca in special in posturi.dar mersi iarasi ca macar am aflat ce e humusul si din ce e ca nu am stiut te pup

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile