Pate de naut (Hummus)

Nota 5 (5 voturi)
*****

     O reteta foarte simpla, dar daca nu respectati micile detalii aveti sansa sa nu iasa bine, asa cum am facut eu - a trebuit sa repet procedura de 3-4 ori pana am obtinut un pate f.gustos.

Dar recunosc ca a meritat, este o alternativa foarte buna la pate-urile clasice de carne, chiar se recomanda sa se varieze sursele de proteine pe care le consumam.

Aici pe scurt micile greseli pe care le-am facut, poate va ajuta sa nu le repetati :)

- nu am fiert bine nautul, si a iesit cam krupos la consistenta

- apoi am stricat mixerul cand am incercat sa-l pasez, deci sa aveti grija sa nu fortati mixerul si ar fi bine sa fie unul bun

- am pus un pic mai mult tahini decat trebuie - acesta are miros puternic de seminte prajite si un pic amar - musafirii au fost amabili si au zis ca este bun, dar eu nu il puteam manca :) Deci sau folositi mai putin tahini, sau mai bine niste susan macinat, sau nu il puneti deloc.

- si in final, am cumparat naut fiert la borcane, nu am fortat mixerul, am pus putin tahini si a iesit totul perfect. Nautul fiert cumparat este mai moale, asa ca daca aveti de unde, si sa nu va complicati mai bine il luati fiert - altfel il fierbeti bine pe cel uscat.

Ingrediente

Naut fiert
500 g
Suc de lamaie
3 linguri
Usturoi granulat(praf)
1 lingurite
sau 2-3 catei de usturoi, dar aveti grija sa nu fie din ala care se inverzeste
Tahini
1 lingurite
sau susan macinat
Sare
1 linguri
puneti dupa gust
Ulei de masline
2 linguri
sau orice alt ulei preferat

Pasi de urmat

1

Primul si cel mai important pas este sa obtineti nautul fiert:

1. Puteti sa-l cumparatai direct la conserva - am folosit 2 cutii de naut la aceasta reteta. A fost foarte bun, se paseaza usor si este cremos.

2. Il fierbeti acasa - dar neaparat inmuiat bine 10-12 ore, apoi aruncati apa in care a stat, il puneti la fiert, atentie sa nu adaugati sare si apa rece in timp ce fierbe(doar apa fiarta fierbinte). Si il fierbeti pana este moale bine - 2-3 ore sigur, sau la oala de presiune 30-40 de min.

Pate de naut (Hummus) - Pas 1
2

Nautul din conserva il scurgeti de apa si il pasati atent cu blenderul, mai incet si verificand cutitul sa nu se blocheze mixer-ul.

Daca ati fiert nautul acasa, aveti grija sa pastrati putina apa in care a fiert - de obicei este mai uscat, se paseaza un pic mai greu si trebuie adaugata putina apa ca sa-l puteti face de o consistenta buna.

Pate de naut (Hummus) - Pas 2
3

Pasati bine pana pasta are consistenta ca la o smantana mai groasa si fara boabe de naut intregi in ea.

Daca este prea groasa adaugati putin apa in care a fiert nautul.

Pate de naut (Hummus) - Pas 3
4

Aici am o poza cu Tahini, care de fapt este o pasta de susan prajit. L-am gasit la Cora la raionul de produse arabesti, l-am vazut si in alte magazine mari. Daca nu il aveti si nu gasiti, folositi susan macinat(1 lingurita) sau nu puneti deloc.

Pate de naut (Hummus) - Pas 4
5

Adaugati sucul de lamaie, tahini, sare dupa gust, usturoiul (granulat sau pisat) - amestecati bine.

Pate de naut (Hummus) - Pas 5
6

Apoi il puneti intr-o farfurie adanca, deasupra il stropiti cu putin ulei si infrumusetati cum va place.

Pofta Buna!

Pate de naut (Hummus) - Pas 6
Cantitate: 500 g (o farfurie adanca )
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

sarah
sarah (15 April 2010, 13:04)

lena imi pare rau dar nautul fermenteaza foarte repede si nu poate fi pastrat atat cat ai spus tu .o saptamana este enorm de mult si hummus-ul chiar daca nu capata gust rau nu este bun de mancat.in alta ordine de idei fara tahini sau susan gustul este fad .si inca ceva,hummus-ul nu este un pate vegetal ci este un sos mai consistent ce insoteste fripturile in Arabia nu se serveste in nici un caz ca inlocuitor de pate.te rog mult nu te supara,sunt o citittoare fidela a site-ului acesta si imi plac mult retetele tale.o zi buna iti doresc

lena
lena (15 April 2010, 13:08)

Oke, multumesc de sugestii, voi sterge chestia cu pastrarea, desi la mine nu a fermentat. In rest, chestia de sos si pate -  totul depinde de consistenta - eu l-am mancat ca si pate la un restaurant libanez. Am vazut mai multe retete pe net si mai bine ii spun pate decat sos - asta ca suntem in Romania si este o reteta pe care am numit-o pate de naut fiind ceva asemanator cu hummus-ul.

*****
armisa (15 April 2010, 21:24)

buna lena mersi de reteta dar la mine nu prea merita sa o fac ca in cipru se gaseste la greu .Ei il maninca in special in posturi.dar mersi iarasi ca macar am aflat ce e humusul si din ce e ca nu am stiut te pup

sarah
sarah (15 April 2010, 21:43)

lena adevarul e ca m-am exprimat eu gresit.nu e sos ,ai dreptate dar in orice caz nici pate nu este.banuiesc ca in restaurantul libanez l-ai servit cu naan sau lipii arabest si cu carne prajita. e foarte bun dar cu paine nu prea merge,parerea mea.eu iti zic ca am fost direct la sursa,de mai multe ori am ajuns in arabia fiind casatorita prin partile alea ale lumii .oricum ar i este delicios si al tau arata minunat!

lena
lena (15 April 2010, 21:51)

Oke, atunci asta este pate care se mananca pe paine, aici l-am mancat si la un centru de lifestyle vegetarian - unde se servea pe paine, si este unul din cele mai bune pate-uri vegetariene, sa-i zic crema daca vrei. Merci de informatii interesante, te astept si pe forum cu reteta originala de hummus si nu numai

armisa (15 April 2010, 22:10)

eu cind am vazut prima data hummus am crezut ca e fasole batutasi nu am vrut sa gust dar naut am mincat ca se gaseste asociat cu alte seminte dar e bine de stiut.lena esti geniala as vrea sa iti cunosc secretul

armisa (15 April 2010, 22:18)

vai mie asa de pofta de un kebab arabesc .ce zici lena faci o reteta dar cu acele condimente pt ca alea fac kebabul atit de delicios ,pupici

 

chety
*****
chety (15 April 2010, 22:29)

o, buna lena si,, Hristos a inviat!!!am crezut ca ne ai uitat de nu ne ai mai trimis nimic,ceaw:-*

lena
lena (16 April 2010, 09:14)

Adevarat a Inviat! Am avut o mica vacanta, am fost la parinti la tara - acum am revenit, asteptati retetele noi

vio23 (16 April 2010, 09:16)

cred ca este f bun pateul. o sa incerc si eu.  eu il fac cu maioneza ceapa si masline si ne place foarte mult

miniraton (19 April 2010, 21:38)

am facut si eu odata si mi-a iesit f. bun. Pt ca nu am gasit pasta de susan... am pus seminte de susan (pe care le-am gasit la punguta intr-un supermarket)...am pus putin dar a iesit bun. Imi place tare mult humusul.

amelittat (20 April 2010, 15:48)

aici in Franta ii spune pate de naut, si se mananca si pe paine nu doar pe lipii, e chiar asa reteta cum ai scris tu........intr-adevar de pastrat se pastreaza max 3 zile, altfel incepe sa fermenteze, noi il mancam in antreu e f delicios, deasupra pun ulei de masline si o frunza de menta, super bun........asa ca nu-ti face griji reteta ta e f buna, o zi minunata

bocsa (05 September 2010, 22:24)

Ce gust are? Seamana cu pateul vegetal.

lena
lena (06 September 2010, 08:12)

Da, seamana cu un pate de fasole, ceva gen fasole batuta, doar ca mai fina.

*****
amalia80 (20 September 2010, 14:50)

Nu este chiar asa de greu de fiert nautul, nu trebuie sa se sperie cititorii site-ului. Nautul il uiti in apa de seara de pe la 18 pana a doua zi la aceeasi ora. Il fierbi in doua ape cate jumatate de ora si in ultima cam 1-2 ore, depinde de cat e de proaspat. Secretul este fiertul la foc mic, fara sa clocoteasca, iar cand scade apa sa se completeze doar cu apa fiarta. Referitor la parerile cum ca e sau nu servit ca pate, eu zic sa prepare fiecare si sa-l serveasca cum crede de cuviinta. Este un preparat perfect pentru posturile lungi. Eu in timp ce-l pasez (prima data il pasez cu o lingura de lemn si apoi cu mixerul) ii adaug cate o lingurita de ulei fierbinte, iar in final iese precum un piure.

bocsa (21 September 2010, 22:02)

In timp ce fierbe, se mai amesteca dn cand in cand sau nu?

MichelleS
*****
MichelleS (28 February 2011, 23:41)

e il fac destul de ds..si ii zic pateu si il papm cu paine..delicios

*****
nadia77 (10 July 2011, 13:25)

Buna Lena,foarte folositor site-ul tau.Gatesc si eu din retetele tale si vroiam sa spun ,referitor la hummus,ca in compozitia lui se mai adauga si un iaurt acru,ii da un gust delicios.Eu locuiesc intr-o tara araba si cei de aici asa il fac,iar ca sa fie si mai gustos se mai adauga bucatele mici de friptura,mai ales miel sau vitel si atunci se numeste hummus cu carne.Bafta in continuare.

AMV (08 January 2012, 15:45)

  Buna Lena,

Uite ca ma tin de promisiune sa prezint hummusul varianta picanta, cine a fost la ateliere l-a si gustat.

Reteta este asa: 340 g naut fiert, 1 ardei iute rosu mic si uscat, 1/2 lingurita seminte chimen macinate, 1 catel usturoi, 1 1/2 linguri tahini, 4 linguri ulei de masline sau mai putin si il mai subtiati su apa in care a fiert/stat nautul, cam 2 linguri zeama de lamaie, sare si piper. In functie de preferintele fiecaruia, se pot modifica cantitatile de condimente. Sotului ii place mai picant, asa ca e super incantat.

vicusha
vicusha (04 February 2012, 10:38)

Citisem undeva ca in apa in care se pune nautul la inmuiat se poate pune o lingurita de bicarbonat de sodiu (apa trebuie sa fie calda); dimineata se scurge si se spala bine, in citeva ape. Se fierbe mult mai repede.

Cori
Cori (31 March 2013, 20:18)

La fel de bun de fiecare data humusul, se manaca cu mare pofta la noi

Cori
Cori (31 March 2013, 20:19)

HDorina
HDorina (10 July 2013, 15:05)

 In reteta pe care o prepar eu de la sotul meu din tara luata, se pune si camun si cativa catei de usturoi. 

Corina Kitchen
Corina Kitchen (09 November 2013, 11:28)

In SUA  se numeste "DIP" , deci  cel mai potrivit este crema de naut...dar ce mai conteaza denumirea? Cui  ii place il va face  mereu cu placere, cui nu,nu. Am vazut discutiile de sus  si m-am amuzat  putin, sincer.

In Sua se  serveste ori pe paine ori cu chipsuri.

 

O zi frumoasa!

henrietta (09 February 2014, 11:09)

 Interesant...eu sunt de parere ca fiecare in parte poate sal serveasca cum si cu ce ii pofteste inima...depinde de omu..eu una o ador cu paine prajita si cascaval...

Andreea A (28 May 2014, 17:47)
 

 Lena, mie mi se pare foarte putin o lingurita de tahina la 500 g de naut, poate cel pe care l-ai avut tu nu era chiar dintre cele mai bune si de aceea a iesit hummus-ul amar. Eu de obicei pun minim o lingura, in functie de cat de consistent este tahina. Din cate marci de tahina am incercat, cel mai ok a fost unul produs de Al Ameera, din EAU, dar nu stiu daca se gaseste in Ro.

 

 In orice caz, pentru cele/cei care au foarte multa rabdare si in cazul in care hummus-ul este fiert acasa, boabele ar trebui curatate de coaja in care sunt invelite (conform retetei originale). Daca hummus-ul este bine fiert, coaja se crapa iar bobul aluneca foarte usor afara din coaja. Atentie insa, hummusul se pastreaza in apa dupa fierbere si se curata fierbinte, atat cat suporta mana fiecaruia. Daca nu este tinut in apa, se usuca si devine aproape imposibil de curatat.

 Cat despre pastrarea hummus-ului, noi nu il mai mancam a3a zi, chiar daca a stat in frigider, asta daca e fiert in casa. Cel de la borcan are conservant cat cuprinde, asa ca poate rezista o saptamana fara sa fermenteze, dar e cam departe de a fi sanatos. Exista si hummus gata preperat, la conserva, cu termen de garantie de la 6 luni in sus, pe raft, la temperatura camerei (nu recomand, gustul este departe de cel al hummus-ului facut in casa).

Sper sa fie de folos :) O zi buna tuturor!

amalia ramona (06 June 2014, 12:19)

 Este usor de obtinut un naut fiert bine. Il puneti la inmuiat cu o zi inainte, in apa rece, o lingurita de sare si una de bicarbonat. A doua zi scurgeti apa si fara sa-l clatiti, il puneti la fiert cu sare si cateva boabe de piper (se pot arunca dupa ce au fiert). Focul trebuie sa fie mai iute pana incepe sa fiarba, dupa care il lasati potrivit. Aveti grija sa-l spumuiti pentru ca va face multa spuma alba. E de preferat sa folositi o paleta de silicon sau plastic. Va fierbe de minune si se va inmuia si coaja. Este mult mai usor la digestie decat fasolea. Cu ulei de masline bun, este delicios.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena