Turte cu telemea

Nota 5 (10 voturi)
*****

      Aceasta reteta este inca o inspiratie din bucatarie bunicii - le facea foarte des cand nu avea timp sa faca paine sau vroia sa faca niste placinte rapide. Sunt extraordinar de bune, pufoase, moi - se prepara cu ingrediente simple, pe care sigur le aveti prin frigider. Veti vedea in reteta ca totul este simplu si repede, in maxim o ora aveti niste placinte cu telemea super bune.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Telemea de vaca
250 g
sau orice alta telemea preferata - foarte buna este si branza de oi maturata
Lapte batut/Iaurt/Chefir
450 g
Praf de copt
10 g
un plic de praf de copt sau 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
Sare
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

Intr-un bol se pune faina, sarea si praful de copt, se amesteca bine apoi se adauga branza telemea data prin razatoarea mai mare, sau maruntita bine cu o furculita.

Turte cu telemea - Pas 1
2

Se amesteca bine cu o lingura toate ingredientele uscate. Acum adaugati iaurtul si il incorporati cu o lingura in compozitia de faina si telemea.

Turte cu telemea - Pas 2
3

Apoi cand incepe sa se ingroase coca il framantati cu mainile pana se formeaza un aluat moale si un pic lipicios.

Turte cu telemea - Pas 3
4

Apoi treceti bila de aluat pe masa presarata bine cu faina si mai framantati putin, cam 1-2 min, sa se uniformizeze aluatul si sa nu fie lipicios deasupra.

Turte cu telemea - Pas 4
5

Il lasati 10 min sa se odihneasca apoi il impartiti in 6 bucati de aluat si formati din ele 6 bile. Nu uitati sa presarati faina cat lucrati cu aluatul.

Daca vreti mai putine placinte micsorati proportional ingredientele, sa iasa 3-4 bile si atunci le faceti mai repede.

Turte cu telemea - Pas 5
6

Apoi luati  o bila de aluat, o turtiti un pic cu mainile prin faina.

Turte cu telemea - Pas 6
7

Apoi cu un facalet intindeti putin aluatul, sa fie cam de 8-10mm grosime. Nu le faceti mai subtiri, pentru ca nu vor fi asa pufoase, se vor usca mult la prajit. Cu o furculita intepati bine turta pe toata suprafata.

Turte cu telemea - Pas 7
8

Cat timp faceti turta puneti o tigaie pe foc sa se incalzeasca, adaugati putin ulei si puneti acolo prima turta formata.

Cat timp se prajeste turta din tava pregatiti urmatoarea si o lasati pe masa, si asa pana le faceti pe toate.

Turte cu telemea - Pas 8
9

Turtele le prajiti la foc mediu spre mic, veti observa ca se umfla putin, periodic verificati daca s-au rumenit dedesubt.

Turte cu telemea - Pas 9
10

Cand sunt rumene bine pe o parte le intoarceti si la fel prajiti si cealalta parte.

Turte cu telemea - Pas 10
11

Le scoateti pe o farfurie, pe parcurs ce le prajiti pe toate le puneti una peste alta, ca sa se mai abureasca si sa fie moi. Veti observa ca am facut 6 bile dar pe poza am 5 turte - una a mancat-o sotul imediat ce a intrat pe usa cand a venit de la servici, apoi a asteptat cuminte pana am servit cina si am facut pozele pentru site :)

Turte cu telemea - Pas 11
12

Aici vedeti si in sectiune cat de pufoase sunt.

Sunt delicioase calde sau a 2-a zi (daca mai raman) incalzite la microunde. Recomand sa le incercati obligatoriu.

Pofta Buna!

Turte cu telemea - Pas 12
Cantitate: 6 buc (6 turte medii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

igorbt
*****
igorbt (19 April 2010, 10:40)

Simple dar f. gustoase. Cand m-am intors de la servici, pur si simplu le-am devorat :).

Natali (19 April 2010, 11:43)

Doamne, Lena, ce-mi faci, e un chin sa privesc pozele. Gata, nu mai intru la tine pe site pina nu termin cura, na! :P Sau macar sa maninc inainte. :D

lena
lena (19 April 2010, 11:47)

Off, ce sa zic de mine... ca eu le am in casa si le pun pe site, le tot vad .... si tot sunt la cura. Trebuie sa ne antrenam rabdarea si pacat sa nu vezi cat de bune sunt, macar pentru viitor cand ne putem permite un pic.

Natali (19 April 2010, 12:13)

O sa le fac neaparat si eu intr-o zi, pentru dejun, ca sa consumam caloriile pina seara.

amelittat (20 April 2010, 15:40)

si eu fac asa ceva dar cu varza   murata si cu cartofi, sunt delicioase, super bune, noua 6 nu ne ajung...;

Nata (21 April 2010, 21:56)

salut. Azi am facut aceste turte si chiar sint gustoase si usor de preparat. Merci mult de retete si succese in continuare.

Emma (03 September 2010, 10:27)

Si bunica facea asa ceva dar eu nu am avut reteta si nici nu m-am gandit ca se pune branza direct in aluat. Incercam mereu sa fac aluatul si sa-l umplu. Imi ieseau niste placintele bune dar tari. Acum, am reusit! Multumesc pentru reteta!

*****
amalia80 (20 September 2010, 09:50)

O reteta pe care vreau sa o incerc chiar azi.

Am insa 2 intrebari:

1. Praful de copt se poate inlocui cu drojdie? Cu timpul aferent crescutului, bineinteles.

2. Ai facut vreodata in cuptor? Cred ca ar iesi mult mai crocante la coaja si mai dietetice.

lena
lena (20 September 2010, 10:56)

Nu merge niciuna din propunerile tale, eu asa le fac de cand stiu - cu drojdie s-ar putea sa fie alta textura, iar daca le coci la cuptor va fi ca niste painici, plus ca vor avea coaja mai tare. Incearca-le mai intai asa cum scrie in reteta, sa vezi cum ies, apoi improizeaza si vezi diferenta.

amalia80 (20 September 2010, 13:16)

Multumesc pentru raspuns, voi incerca cu praf de copt. Nu stiu de ce, dar evit sa folosesc des praful de copt, prefer drojdia.

*****
MariaP (21 September 2010, 15:21)

Amalia, ai testat reteta? Te asteptam cu impresii.

Bunica, Dumnezeu s-o odihneasca, facea asemena turte si ieseau magnifice! Super pufoase de se topeau in gura. Cand si cand le mai facem si noi. Le savuram fie cu o cana cu lapte dulce, fie cu iaurt. Sunt asa... mai rustice, dar minunate!

amalia80 (26 September 2010, 18:22)

Da, le-am facut  acum doua seri si tot o sa le facem de-acum incolo. Am pus branza sarata de oi facuta in casa si au iesit deosebit de gustoase. Noua ne-au mai mult reci.

Cand am timp postez fotografia pe forum, desi recunosc - am facut 2 turte si restul gogosele. Cand te apuci de o turta vai de silueta ta!

 

Galia
*****
Galia (04 November 2010, 22:20)

In una din serile de la sfarsitul lunii (cand inca nu venise salariu si frigiderul era cam gol) mi-am amintit de acesta minunata reteta. Au mers foarte bine la ceai...cu ele am trait pana la salariu

Dianna (05 February 2012, 15:36)

Foarte gustoase ! Au fost apreciate de intreaga familie !

camelia dobre
camelia dobre (17 February 2012, 20:23)

nu mi-au iesit asa pufoase dar au avut un gust bunicel, nu sunt printre preferalele mele

Nina-Andreea
Nina-Andreea (25 March 2012, 17:00)

Sunt foarte bune! Gustul de brânză e delicios! Ale mele nu au ieșit atât de prăjite. Și una din cele 6 a dispărut până să fac poza.

*****
sara33 (14 June 2012, 12:29)

buna lena!aceste turte sunt geniale!le ador!nu am avut telemea,asa k am pus emental,dar rezultatul este p masura asteptarilor!pufoase,gustoase,delicioase!cu siguranta sotul le va devora diseara cu mare placere!merci!pupici

sara33 (22 June 2012, 17:37)

buna lena!dak facem aceste turte fara telemea,dublam faina?,as vrea sa le fac si dulci.pupici!dak ai putea sa_mi dai un rasp rapid,poate mai reusesc sa le fac azi

 

lena
lena (22 June 2012, 20:55)

Sara, nu dublezi faina, lasa la fel, sa faci aluatul moale - fara telemea s-ar putea sa-ti iasa nu asa pufoase, dar oricum incearca.

sara33 (24 June 2012, 15:21)

buna lena!merci pt rasp,azi l am gasit,am fakt,adaugasem doar 100g fain in plus si au iesit tari.scuza_ma,dar de azi nu mau skimb retetele tale,makr tu ai incercat si stii,celelalte cu emental au iesit super.pupici!

Una
*****
Una (11 August 2012, 18:52)

 Oare cu branza de burduf nu merg? Intreb pentru ca eu asa le-am incercat azi, am injumatatit cantitatile si am facut turtele. La gust sunt bune, miroase tare bine in casa, doar ca....sunt cam crude in interior. Sau or fi asa pentru ca inca-s calde? O sa vad mai incolo putin cum o sa mai arate. Sa fie ca am sfaramitat prea tare branza? Am amestecat-o cu faina in palme ca pe un aluat de ala ce se face cu unt, nisipos parca ii zice. Focul nu l-am tinut mare, ulei am pus putin de tot... Nu stiu, as vrea sa le mai incerc si altadata doar sa le fac cum trebuie. De aia intreb daca sa folosesc alt tip de  branza. Multumesc!

lena
lena (13 August 2012, 15:24)

Eu nu prea folosesc branza de burduf, pun din aceea de oaie/vaca maturata mai uscacioasa. Posibil daca branza de burduf se topeste mai repede, sa-ti para ca sunt crude in interior.

maria T (08 November 2012, 22:33)

Aceste turte imi faceau demult cu ochiul, dar nu am reusit sa le fac decat azi. Is super faine.....gustoase si moi, se topesc in gura. Mmmmm...Multumim Lena!

maria T (08 November 2012, 22:35)

Am uitat sa va zic ca eu le-am copt fara ulei. Cred ca-s mai sanatoase si evit si fumul din casa.

serafima (04 February 2013, 01:35)

Se pot coace si fara uleu? Eu nu am voie prajit, insa cindva mincam aceste turte si .... Mult?

lena
lena (04 February 2013, 07:31)

Serafima, "se poate" la tot ce m-ai intrebat si la alte retete si la asta.

LicaStar
LicaStar (08 March 2013, 12:00)

Au gustul placintelor cu branza pe care le facea mama acasa, tot pe tigaie. Astea se fac mai repede si sunt la fel de bune

zatara
*****
zatara (28 June 2013, 09:45)

 cele mai bune turte mancate vreodata!!!!!!

*****
Mocsilina (26 November 2013, 11:50)

Absolut geniale! Eu am diminuat putin cantitatea de chefir si am ecis sa folosesc doua oua!

tiki
tiki (18 March 2014, 09:58)

            Buna. Bune turte. Nu am vrut sa postez,din cauza cantitatii minuscule de astazi. le-am facut aseara,dar numai 1/2 din reteta, normal, si cum seara nu-mi ies bine pozele pana dimineata s-au mai evaporat. Am facut 3 bile,si cand am intins-o pe prima mi s-a parut cam mare si atunci celelalte 2 bile le-am impartit in doua. Am mancat una mica,dar recunosc ca as fi putut manca una "normala", chiar si mai mult :)). Foarte, foarte bune. Sa le faceti neaparat. Pupici

*****
marigeo (29 March 2014, 22:07)

multumim pentru reteta...am incercat si eu si au iesit foarte gustoase si pufoase,nu ma mai opream din mancat.cu siguranta o sa le mai fac,sunt minunate.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena