Turte cu telemea

Aceasta reteta este inca o inspiratie din bucatarie bunicii - le facea foarte des cand nu avea timp sa faca paine sau vroia sa faca niste placinte rapide. Sunt extraordinar de bune, pufoase, moi - se prepara cu ingrediente simple, pe care sigur le aveti prin frigider. Veti vedea in reteta ca totul este simplu si repede, in maxim o ora aveti niste placinte cu telemea super bune.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Telemea de vaca
250 g
sau orice alta telemea preferata - foarte buna este si branza de oi maturata
Lapte batut/Iaurt/Chefir
450 g
Praf de copt
10 g
un plic de praf de copt sau 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
Sare
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

Intr-un bol se pune faina, sarea si praful de copt, se amesteca bine apoi se adauga branza telemea data prin razatoarea mai mare, sau maruntita bine cu o furculita.

2

Se amesteca bine cu o lingura toate ingredientele uscate. Acum adaugati iaurtul si il incorporati cu o lingura in compozitia de faina si telemea.

3

Apoi cand incepe sa se ingroase coca il framantati cu mainile pana se formeaza un aluat moale si un pic lipicios.

4

Apoi treceti bila de aluat pe masa presarata bine cu faina si mai framantati putin, cam 1-2 min, sa se uniformizeze aluatul si sa nu fie lipicios deasupra.

5

Il lasati 10 min sa se odihneasca apoi il impartiti in 6 bucati de aluat si formati din ele 6 bile. Nu uitati sa presarati faina cat lucrati cu aluatul.

Daca vreti mai putine placinte micsorati proportional ingredientele, sa iasa 3-4 bile si atunci le faceti mai repede.

6

Apoi luati  o bila de aluat, o turtiti un pic cu mainile prin faina.

7

Apoi cu un facalet intindeti putin aluatul, sa fie cam de 8-10mm grosime. Nu le faceti mai subtiri, pentru ca nu vor fi asa pufoase, se vor usca mult la prajit. Cu o furculita intepati bine turta pe toata suprafata.

8

Cat timp faceti turta puneti o tigaie pe foc sa se incalzeasca, adaugati putin ulei si puneti acolo prima turta formata.

Cat timp se prajeste turta din tava pregatiti urmatoarea si o lasati pe masa, si asa pana le faceti pe toate.

9

Turtele le prajiti la foc mediu spre mic, veti observa ca se umfla putin, periodic verificati daca s-au rumenit dedesubt.

10

Cand sunt rumene bine pe o parte le intoarceti si la fel prajiti si cealalta parte.

11

Le scoateti pe o farfurie, pe parcurs ce le prajiti pe toate le puneti una peste alta, ca sa se mai abureasca si sa fie moi. Veti observa ca am facut 6 bile dar pe poza am 5 turte - una a mancat-o sotul imediat ce a intrat pe usa cand a venit de la servici, apoi a asteptat cuminte pana am servit cina si am facut pozele pentru site :)

12

Aici vedeti si in sectiune cat de pufoase sunt.

Sunt delicioase calde sau a 2-a zi (daca mai raman) incalzite la microunde. Recomand sa le incercati obligatoriu.

Pofta Buna!

Cantitate: 6 buc (6 turte medii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Publicata:
Nota: 5 (12 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 33

natinati
natinati 22 feb 2016, 18:54

poza nu e chiar reusita, dar turtele sint foarte bune.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
natinati
natinati 22 feb 2016, 18:53

Cind am pofta de placinte dar mi-e cam lene si nu am brinza proaspata, asta e reteta perfecta! 

cdianac
cdianac 22 aug 2015, 11:56

Un mic dejun perfect azi! Am facut doar jumatate de portie, nu de teama ca nu ar fi gustoase ci pentru ca am vrut sa le mancam calde iar 6 turte erau prea multe pentru 2 oameni. Foarte bune! Am sa pun mai multa branza data viitoare, in rest sunt absolut delicioase! Cu siguranta fetita mea le va adora cand am sa i le fac!

Multumesc Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 18 mar 2014, 09:58

Buna. Bune turte. Nu am vrut sa postez,din cauza cantitatii minuscule de astazi. le-am facut aseara,dar numai 1/2 din reteta, normal, si cum seara nu-mi ies bine pozele pana dimineata s-au mai evaporat. Am facut 3 bile,si cand am intins-o pe prima mi s-a parut cam mare si atunci celelalte 2 bile le-am impartit in doua. Am mancat una mica,dar recunosc ca as fi putut manca una "normala", chiar si mai mult :)). Foarte, foarte bune. Sa le faceti neaparat. Pupici

Poza mea pentru reteta:
Mocsilina
Mocsilina 26 nov 2013, 11:50

Absolut geniale! Eu am diminuat putin cantitatea de chefir si am ecis sa folosesc doua oua!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
maria T
maria T 08 nov 2012, 22:33

Aceste turte imi faceau demult cu ochiul, dar nu am reusit sa le fac decat azi. Is super faine.....gustoase si moi, se topesc in gura. Mmmmm...Multumim Lena!

Poza mea pentru reteta:
sara33
sara33 14 iun 2012, 12:29

buna lena!aceste turte sunt geniale!le ador!nu am avut telemea,asa k am pus emental,dar rezultatul este p masura asteptarilor!pufoase,gustoase,delicioase!cu siguranta sotul le va devora diseara cu mare placere!merci!pupici

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 25 mar 2012, 17:00

Sunt foarte bune! Gustul de brânză e delicios! Ale mele nu au ieșit atât de prăjite. Și una din cele 6 a dispărut până să fac poza.

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 05 feb 2012, 15:36

Foarte gustoase ! Au fost apreciate de intreaga familie !

Poza mea pentru reteta:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 19 apr 2010, 10:40

Simple dar f. gustoase. Cand m-am intors de la servici, pur si simplu le-am devorat :).

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile