Tocana de vinete si ardei

La mine acasa aceasta mancare se numeste "Tocana", aici in Romania i se spune "Zacusca", diferenta este in faptul ca legumele nu se paseaza, se taie cubulete. Datorita acestui fapt tocana are o textura foarte buna, se poate manca ca si mancare sau pe paine ca o zacusca.

Aveti grija sa respectati ordinea in care sunt calite ingredientele, f.important sa fie calite separat si apoi amestecate, gustul difera f.mult. Ca si gust, calda este f.buna, dar rece este extraordinara -  intotdeauna este putina, cat de mult nu as face :) Este reteta buncii mele, asa ca a trecut testul timpului, va recomand cu incredere.

Pe viitor voi posta varianta mai exemplara a retetei, aici este una rapida, dar la fel de gustoasa.

Ingrediente

Vinete
1 kg
Ardei gras
1 kg
Ceapa alba
3 buc
Rosii
3 buc
Sare
1 linguri
Ulei de floarea soarelui
100 ml

Pasi de urmat

1

Vinetele le curatati de coaja, le taiati cubulete, presarati putina sare, amestecati si le lasati vreo 30-50 de min sa lase sucul.

2

In timp ce se scurg vinetele preparam celelalte ingrediente.

Ardeii ii spalati, curatati, taiati marunt si puneti intr-o tigaie la calit cu putin ulei.

3

Le amestecati periodic si le lasati pe foc pana scad bine si incep sa se rumeneasca. Le puneti intr-un bol ca sa eliberati tigaia, in ea mai pe urma vom cali vinetele.

4

Intr-o tigaie mai mica caliti ceapa taiata marunt, cu putin ulei, pana se rumeneste usor.

5

Adaugati apoi rosiile taiate cubulete, amestecati si lasati sa fiarba pana scade putin sucul de la rosii si acestea se lasa bine.

6

Si acum am ajuns la vinete - acestea veti observa ca mai scad in volum si lasa mult suc. Le scurgeti bine de suc si le puneti la calit cu putin ulei. Le lasati pana se inmoaie bine si incep sa se rumeneasca usor.

7

Adaugati ardeii caliti la vinete si le mai lasati 3-5 min impreuna sa se patrunda.

8

Apoi adaugati rosiile calite cu ceapa, amestecati bine, mai lasati 5 min pe foc. Potriviti de sare, aveti grija ca vinetele au fost deja sarate, mai bine gustati si sarati daca mai este nevoie.

Stingeti focul si lasati tocana sa se racoreasca bine, cea mai gustoasa este rece de la frigider, dar la fel de buna este si calda.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (5 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Publicata:
Nota: 5 (9 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 40

tiki
tiki 25 mar 2016, 21:26

!?!?!?!?!?!?

valicoj
valicoj 25 mar 2016, 16:52

Postez aici pentru ca am incercat multe retete "Lena" si au fost excelente ! Felicitari ! Nu spune nimeni ce fel de vinete sunt bune : daca vanata nu este proaspata ( violet inchis si lucioasa, eventual cu ceva spini mici la cotor) nu incercati sa le folositi. La prepararea vinetelor folositi numai "scule" din lemn ( pt. taiat, amestecat....) ! Chiar si inoxul de uz alimentar le va schimba , putin, gustul !

timotei
timotei 06 sep 2015, 09:26

Si la noi tot tocana ii zicem, eu mai pun si un pik de smintina . 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
A.D.I.
A.D.I. 10 aug 2015, 13:04

Buna!!! Pare extrem de gustoasa...dar o poti conserva pentru iarna??? difera cumva procedura de conservare cu aceasta prezentata aici??? Multumim anticipat

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) A.D.I. 10 aug 2015, 13:37

Procedura de conservare e la fel ca la Zacusca de vinete, vedeti la Conserve. Si in plus ar mai trebui fiarta un pic mai mult.

tiki
tiki 18 aug 2013, 12:01

Da, are dreptate adrianab, si eu am observat ca toate se termina cam repede.Mi-a placut  reteta. Mii de multumiri.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 30 ian 2012, 00:32

A fost excelenta in post, usoara si hranitoare! Am servit-o cu orez. Acum cu vasul de la Tupperware ne va fi si mai simplu, cat mai definitivez tocana, gata si orezul. Hihi!

Poza mea pentru reteta:
mita
mita 05 sep 2010, 14:52

Este foarte buna ,dar sincer am modificat reteta ca sa o fac mai repede si anume am copt vinete si ardei la cuptor ,eu am vitro si nu pot coace pe aragaz ,asa am pus mai putin ulei.Promit sa fac si reteta originala .

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 02 sep 2010, 08:40

Am incercat aseara aceasta reteta, numai ca am pus si un morcov ras si un catel de usturoi pisat, la final.

Am mancat cu mamaliguta, este excelenta!

Nota mea pentru reteta:
claudia1976
claudia1976 02 sep 2010, 07:57

Urăsc să pun vinete la copt. Această reţetă mi-a uşurat munca şi m-a ajutat să pregătesc şi eu zacusca pentru iarnă mult mai uşor şi... fără să mă ard la degete. :) Multumesc

Nota mea pentru reteta:
serbani
serbani 01 sep 2010, 14:47

tocanita de orice fel este buna

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile