Tocana de vinete si ardei

      La mine acasa aceasta mancare se numeste "Tocana", aici in Romania i se spune "Zacusca", diferenta este in faptul ca legumele nu se paseaza, se taie cubulete. Datorita acestui fapt tocana are o textura foarte buna, se poate manca ca si mancare sau pe paine ca o zacusca.

Aveti grija sa respectati ordinea in care sunt calite ingredientele, f.important sa fie calite separat si apoi amestecate, gustul difera f.mult. Ca si gust, calda este f.buna, dar rece este extraordinara -  intotdeauna este putina, cat de mult nu as face :) Este reteta buncii mele, asa ca a trecut testul timpului, va recomand cu incredere.

Pe viitor voi posta varianta mai exemplara a retetei, aici este una rapida, dar la fel de gustoasa.

Ingrediente

Vinete
1 kg
Ardei gras
1 kg
Ceapa alba
3 buc
Rosii
3 buc
Sare
1 linguri
Ulei de floarea soarelui
100 ml

Pasi de urmat

1

Vinetele le curatati de coaja, le taiati cubulete, presarati putina sare, amestecati si le lasati vreo 30-50 de min sa lase sucul.

2

In timp ce se scurg vinetele preparam celelalte ingrediente.

Ardeii ii spalati, curatati, taiati marunt si puneti intr-o tigaie la calit cu putin ulei.

3

Le amestecati periodic si le lasati pe foc pana scad bine si incep sa se rumeneasca. Le puneti intr-un bol ca sa eliberati tigaia, in ea mai pe urma vom cali vinetele.

4

Intr-o tigaie mai mica caliti ceapa taiata marunt, cu putin ulei, pana se rumeneste usor.

5

Adaugati apoi rosiile taiate cubulete, amestecati si lasati sa fiarba pana scade putin sucul de la rosii si acestea se lasa bine.

6

Si acum am ajuns la vinete - acestea veti observa ca mai scad in volum si lasa mult suc. Le scurgeti bine de suc si le puneti la calit cu putin ulei. Le lasati pana se inmoaie bine si incep sa se rumeneasca usor.

7

Adaugati ardeii caliti la vinete si le mai lasati 3-5 min impreuna sa se patrunda.

8

Apoi adaugati rosiile calite cu ceapa, amestecati bine, mai lasati 5 min pe foc. Potriviti de sare, aveti grija ca vinetele au fost deja sarate, mai bine gustati si sarati daca mai este nevoie.

Stingeti focul si lasati tocana sa se racoreasca bine, cea mai gustoasa este rece de la frigider, dar la fel de buna este si calda.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (5 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

serbani (01 September 2010, 14:47)

tocanita de orice fel este buna

gabriela29sv
gabriela29sv (01 September 2010, 17:26)

Merita facuta, arata grozav,  contine numai legume si e foarte sanatoasa.Bravo !!!

Numai retete una si una pui aici...felicitari.

reea (01 September 2010, 20:47)

este extraordinara... si eu fac destul de rar din pacate!!

MariaP (01 September 2010, 21:18)

E faina reteta pentru ca vinetele si ardeii nu necesita coacere, asta o face sa fie mai rapida. Lena, ca tot ai amintit de zacusca din Romania, eu chiar astazi am facut o portie de zacusca pentru iarna. Am copt ieri vinetele si ardeii capia, iar astazi, din rosii am facut suc, le-am amestecat pe toate, plus ceapa calita, ulei, piper si dafinsi cu ele pe foc, apoi la borcane.  A iesit o bunatate de zacusca! Daca vrei, iti dau reteta. ;)

 

natyluminita
natyluminita (01 September 2010, 21:19)

foarte buna...la susul moldovei i se mai spune "mangi" ciudat suna dar asta e denumirea...

cuta (01 September 2010, 22:25)

ARATA FOARTE BINE SI CRED CA ESTE SI BUNA. MERITA SA INCERCAM!!!

 

lena
lena (01 September 2010, 22:29)

Multumesc mult Maria pentru propunerea de reteta, poti s-o scrii aici sau pe forum la Reteta Ta, chiar planific sa fac anul asta niste zacusca pentru iarna si inca nu m-am decis cu reteta. Multumesc

Creola
Creola (01 September 2010, 22:30)

Nu sunt incantata de reteta.

Prea sunt toate calite si cine nu are mai multe tigai pentru a cali simultan ardeii, vinetele si ceapa nu prea are cum sa-si dea seama ca ar fi o reteta simpla si rapida. Pentru o mancarica mai sanatoasa si chiar mai buna recomandarea mea este sa se coaca vinetele si ardeii. In acest caz timpul de preparare este cam acelas dar este o mancarica mult mai gustoasa si sanatoasa.

lena
lena (01 September 2010, 22:39)

Da, sunt de acord cu tine, ca este mai sanatos sa le coci inainte, dar si aici eu nu pun mult ulei, si folosesc 2 tigai de teflon, una mai mare si alta mai mica - si nu se lipeste si este repede si relativ sanatos. Dar oricum este alegerea fiecaruia.

claudia1976 (02 September 2010, 07:57)

Urăsc să pun vinete la copt. Această reţetă mi-a uşurat munca şi m-a ajutat să pregătesc şi eu zacusca pentru iarnă mult mai uşor şi... fără să mă ard la degete. :) Multumesc

Lavi
Lavi (02 September 2010, 08:40)

Am incercat aseara aceasta reteta, numai ca am pus si un morcov ras si un catel de usturoi pisat, la final.

Am mancat cu mamaliguta, este excelenta!

olguta (02 September 2010, 09:51)

Si mamica pune morcov ras in aceasta tocanita si le pune in borcane pentru iarna (doar ca le tine la foc mic vre-o 2 ore ). Iarna, cand venim seara acasa si nu avem timp sa facem mancare, tocanita ne salveaza.

P.S.  noi ii spunem ghiveci

dianatimbus
dianatimbus (02 September 2010, 10:23)

Minunata aceasta reteta si pentru zilele in care tinem post.

doinik
doinik (02 September 2010, 10:38)

Este mîncarea mea preferata vara din legume proaspete iar iarna din ghiveci

anutza (02 September 2010, 12:56)

cred k am sa fac si eu aceasta tocana...dar am sa fac portie dubla....sigur va iesi delicioasa si se va manca repejor....

MariaP (02 September 2010, 15:34)

Lena, am s-o scriu aici si sper sa fac si o fotografie pe care am s-o postez pe forum.

Ingrediente : 9 kg vinete, 2 kg ardei capia, 4 kg rosii, 3-4 cepe mari, 750 ml ulei, sare, foi de dafin, piper - boabe, macinat, dupa gust, conservant. Vinetele si ardeii se coc, se curata si se lasa la scurs. Rosiile se taie si se curata de cotor, apoi se trec prin masina pentru a separa semintele si coaja de restul miezului, iar sucul rezultat se pune la fiert. Se spumeaza cand e cazul, iar cand incepe sa scada, se adauga zahar si zare, dupa gust. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit, vinetele se toaca sau se dau prin masina de tocat, ardeii se taie bucatele mici (unii ii dau prin masina, mie imi place sa-i simt asa... mai marisori, de aceea ii tai). Se amesteca toate ingredientele si se pune amestecul pe foc (se amesteca destul de des ca sa nu se prinda) . Spre sfarsit se pun: sarea, piperul si foile de dafin, dupa gust, si, pentru siguranta, putin conservant (eu, intr-un an am uitat sa pun si  zacusca a stat foarte bine). Pe foc am tinut amestecul 1 ora. Am bagat borcanele intr-o tava sa se incinga, apoi le-am scos si le-am umplut cu zacusca, dupa care, fara capace, le-am pus pe  o tava si le-am introdus pentru 1/2 de ora in cuptor.  Cand au fost gata, le-am scos,  le-am pus capacele si le-am acoperit cu o patura ( se lasa asa pana se racesc). A iesit delicioasa!

MariaP (02 September 2010, 15:36)

Scuze, am uitat sa spun ca mi-au iesit din ingredientele de mai sus 16 borcanele de 400 g.

bocsa (03 September 2010, 00:54)

Tocana, la noi se zice atunci cand o prepari si o mananci calda;zacusca este atunci cand o conservi pentru iarna.Eu o fac cu vinetele si ardeii copti si taiati feliute.Are un gust foarte bun.

farmec62 (03 September 2010, 07:57)

buna ziua,

scuze dar la reteta cu vinete nu imi place ...ca se vad prea mari bucatile ...noua ne place mai mult stilul de zacusca sau aceleasi lucru se poate obtine si cu un efect mai bun daca o facem ca o  musaca ..in straturi.. ..iar deasupra citeva masline si chiar la sfirsit cind o scoatem dintr-tava yena sa se presare si un pic de cascaval..sau pesmet..ar fi mai interesant

mihaha (03 September 2010, 14:48)

Reteta asta merge sa o pun si pt la iarna (ca si o zacusca)?

lena
lena (03 September 2010, 15:01)

Da, din cate vezi si din alte comentarii, merge sigur, doar s-o fierbi mai mult.

bocsa (04 September 2010, 22:31)

Se poate pune si un dovlecel,dat pe razatoare.

mita
mita (05 September 2010, 14:52)

Este foarte buna ,dar sincer am modificat reteta ca sa o fac mai repede si anume am copt vinete si ardei la cuptor ,eu am vitro si nu pot coace pe aragaz ,asa am pus mai putin ulei.Promit sa fac si reteta originala .

bocsa (05 September 2010, 22:14)

Daca vreti sa iasa ca renumita "tocana de legume" din comert, se poate pune si orez.Acesta se fierbe separat in apa cu putina sare si se pune in tocana gata fiert.Se mai lasa la foc 5 minute impreuna cu tocana, apoi se opreste focul.

bocsa (05 September 2010, 22:18)

Se pot pune si fasii de carne de pui sau de vita in ea.Iese gustoasa.

lyly
lyly (07 September 2010, 18:26)

Buna reteta.Sa-sti spun si eu una foarte repede pe care o fac si iarna .

Coc vinetele si le pun in congelator pe pachetele speciale.iarna le scot si calesc 2 buc ceapa , cu suc de rosii (toamna cu rosii proaspete) ,las sa scada ,adaug vinetele tocate ,cu 2 foi de datin cimbru , piper si cu 15 min inainte de a stinge focul adaug usturoi tocat(dupa gust) . Am citit undeva ca usturoiul sa-l adaugi in preparate taiat si cu 15 minunte inainte de a ori focul apenru a fi bun la sanatate.

Cu drag:

Liliana

Crista
Crista (09 September 2010, 18:16)

si eu ar trebui sa fac niste zacusca pt iarna ...cred ca reteta aasta e cea potrivita

mita
mita (09 September 2010, 23:06)

Cred ca se cam confunda ....tocana e doar legume  ,zacusca are in plus opintici ...

miha77
miha77 (01 February 2011, 14:45)

Foarte buuunaaaa!!! Am facut-o si eu!

lilianamunteanu
lilianamunteanu (30 January 2012, 00:32)

A fost excelenta in post, usoara si hranitoare! Am servit-o cu orez. Acum cu vasul de la Tupperware ne va fi si mai simplu, cat mai definitivez tocana, gata si orezul. Hihi!

adrianab (04 December 2012, 19:48)

Am facut-o si eu. Este delicioasa!! Problema cu retetele de la tine e ca se termina prea repede, Lena. Multumim din suflet!

tiki
tiki (18 August 2013, 12:01)

Da, are dreptate adrianab, si eu am observat ca toate se termina cam repede.Mi-a placut  reteta. Mii de multumiri.

Alina.A
Alina.A (15 May 2014, 19:35)

 draga lena...daca in loc de vinete pun bostanei...cum va fi ordinea prepararii?? te rog mult.. ai mei nu maninca vinata dar vreau sa fac tocanita...multumesc anticipat.. 

lena
lena (15 May 2014, 20:07)

Cred ca poti inlocui vinetele cu dovlecei, de ce nu - vezi ca la reteta de Zacusca rapida am facut ceva similar, doar ca la cuptor. Oricum, separat calesti dovleceii, apoi adaugi ardeii caliti si ceapa calita cu rosii.

Si mai Sunt Dovlceii cu smantana, este si asta tocana, poti sa nu pui smantana.

Alina.A
Alina.A (15 May 2014, 22:09)

 multumesc mult de sugestii.. cit mai multe inspiratii!