Zacusca cu ciuperci

Am promis sa fac zacusca anul acesta neaparat - am tot scototcit internetul, vroiam sa fac una mai deosebita, m-am cam saturat de cea clasica cu vinete si ardei. Mi-a placut foarte mult reteta, se prepara destul de simplu, legumele nu trebuiesc coapte, doar repede se dau prin masina de tocat.

Am facut doar din jumatate din cantitatea de ingrediente, pentru ca nu am avut ceaun sau cratita in care sa incapa mai mult de 3-4 litrti de zacusca. Mi-au iesit 10 borcane de 300ml plus un bol pt degustare si poze. A fost foarte buna, delicioasa, mai ales dupa ce s-a racit bine la frigider. Recomand cu incredere.

Ingrediente

Gogosari rosii
15 buc
Ardei gras galben
10 buc
Ceapa alba
6 buc
Bulion de rosii
500 ml
sau rosii date prin masina de tocat sau rosii pasate
Ciuperci albe proaspete
1.5 kg
sau 1 kg de ciuperci din conserva
Ulei de floarea soarelui
500 ml
eu am pus mai putin, vreo 200ml
Sare
2 linguri
Ardei iute
1 buc
puneti daca va place mai iute, eu nu am pus pentru ca nu suntem amatori de mancare picanta

Pasi de urmat

1

Ciupercile le spalati si le puneti la fiert, cand incep sa fiarba le lasati 10 min si apoi le scurgeti bine de apa.

2

Apoi le caliti un pic in ulei, sa scada apa si sa se rumeneasca. Le puneti intr-o sita si le lasati sa se scurga de ulei.

3

Si in final, le dati prin masina de tocat.

4

Gogosarii le spalati, curatati si la fel le dati prin masina de tocat, apoi le puneti intr-o sita sa se scurga bine de suc.

5

Urmeaza ardeii, la fel, spalati, curatati si dati prin masina de tocat. Le-am pus si pe ei la scurs in sita.

6

Si ultima este ceapa. O curatati, spalati si dati prin masina de tocat.

7

Si acum avem toate legumele pregatite si incepem sa preparam zacusca efectiv.

Se toarna uleiul intr-un ceaun, cratita sau tigaie adanca. Cand se incalzeste, adaugati ceapa si sarea, amestecati periodic si lasati pana se rumeneste, se inmoaie si se evapora lichidul din ea.

8

Apoi adaugati la ceapa gogosarii si ardeii dati prin masina de tocat si scursi de suc. Sucul il pastrati pana la un alt pas.

9

Si acum putina rabdare - va trebui sa lasati sa se caleasca bine toate astea, cam 1 ora, pana vedeti ca se ridica uleiul la suprafata, se vede ca se schimba culoarea  si se face mai moale, mai apetisanta. Amestecati periodic si lasati sa fiarba la foc mediu.

10

Cand vedeti ca este cam gata compozitia de mai sus, pregatiti bulionul de rosii. Se fierbe intr-o cratita bulionul si sucul lasat de gogosari si ardei. Asta pentru ca atunci cand le adaugati in tigaie sa nu-si schimbe zacusca temepratura.

11

Turnati bulionul si sucul de gogosari, amestecati bine si lasati sa mai fiarba totul inca 20-30 de min la foc mediu.

12

Dupa acest timp adaugati ciupercile tocate, amestecati bine si lasati sa fiarba domol toata compozitia. Eu am lasat sa fiarba cam 1.5 ore, pentru ca imi palce zacusca mai groasa, nu prea lichida, sa pot s-o mananc usor pe paine. Lasati un pic de zacusca la racit, si vedeti daca mai trebuie adaugata sare. Potriviti dupa gustul vostru.

13

Pregatiti borcanele, le spalati si le puneti pentru 15-20 de min la cuptor sa se usuce bine si sa se sterilizeze.

14

Umpleti borcanele cu zacusca, puneti la urma aspirina, ca sa fie sigur fara probleme la iarna. Eu pun cam 1/4 de pastila la un borcan de 300ml, calculez de obicei 1 pastila la 1 litru de lichid. Deci in functie de ce fel de borcane folositi, calculati proportia.

15

Capsati borcanele bine, sa nu lase aer si le lasati sa se raceasca complet. Aici vedeti toate cele 10 borcane pe care le-am facut.

16

Este delicioasa rece, pe paine - eu am mancat-o langa un pate  de linte - super gustos!

Multumesc mult Ioana pentru aceasta reteta superba.

Pofta Buna!

Cantitate: 10 buc (10 borcane de 300 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (10 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 48

Tatiana Chiric
Tatiana Chiric 21 aug 2015, 12:42

Daca se acreste zacusca inseamna ca nu ai fiert destul compozitia,nu ai sterilizat bine borcanele.Nu folositi capacele din anii trecuti.Eu aspirina o pisez si o presar dupa ce pun zacusca in borcane.Nu pun mai mult de o aspirina la 10 borcane mici.Compozitia este fiarta cand se ridica uleiul la suprafata.Eu o las peste noapte sa se raceasca in voie si a doua zi vad consistenta ei.Daca mai trebuie fiarta ,o mai fierb ,daca nu o incalzesc bine si o pun in borcane.Iese mai gustoasa cu ardeii copti si are sanse mai mari sa nu se acreasca.Eu tin la beci dar tine si in conditii de bloc.Sa aveti o zi buna si sper ca am fost de ajutor .

Laura Balaura
Laura Balaura 10 nov 2014, 23:39

Am facut-o acum vreo luna cu prietenul meu, in 2 versiuni: prima tura cu ciuperci si a 2-a cu fasolici 

Ce am schimbat a fost faptul ca am copt ardeii mai intai si in loc de ciuperci din comert am folosit ghebe care sunt de-li-cioa-seee  Aproape ca nu mai apuca iarna, ma abtin cu greu sa deschid borc─ânelele... Si imi pare rau ca nu am mai facut o tura, dar de-acum la anul... ca nu mai sunt ghebe pe piata 

Mama a degustat-o si in ciuda faptului ca este foarte pretentioasa i-a dat nota 10! 

Multumesc pentru reteta si pentru minunatul blog! Pentru mine esti sursa de inspiratie numarul 1! :D Cand vreau sa gatesc ceva, ii spun prietenului ca ma duc intai sa ii fac Lenei o vizita 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sutgol
sutgol 14 ian 2014, 15:24

Draga d-na Lena,sunteti o gospodina buna si talentata.Eu va multumesc pentru tot .

amalia16
Amalia (amalia16) 02 ian 2012, 13:49

"Zacuca" asa cum ziceam cand eram mica, o reteta foarte buna :)

Poza mea pentru reteta:
Galia
Galia 29 nov 2010, 19:25

E foarte gustoasa zacusca, doar ca eu as prefera sa incerc sa pasez si mai mult toate legumele in afara de ciuperci.

Nota mea pentru reteta:
mita
mita 22 sep 2010, 23:05

Da asta e zacusca mamei ..o minunatie numai ca ea pune opintici ,iar cand eram acasa se facea in cantitati industriale...........Poate imi fac timp pentru mers la piata ...

 

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 22 sep 2010, 16:01

Nu am mai auzit de zacusca cu ciuperci dar mi se pare o idee foarte buna, mai ales ca suntem toti amatori de ciuperci. E de incercat!

Nota mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 22 sep 2010, 15:41

Buna Lena,buna tuturor, chiar interesanta reteta asta de zacusca. La mine la Suceava chiar e traditionala ZACUSCA CU BURETI, eu o fac in fiecare toamna si e asa de buna ca nu mai prinde iarna  . Reteta e asta:-3 kg bureti(opintici se numesc aici), -3 kg gogosari(copti), -3 kg ardei(copti), -2 kg ceapa (taiata si calita), -1 kg de morcov(fierti), - 1 borcan bulion(400g), - 1L ulei, sare,piper ,delikat dupa gust.

Prima data se caleste ceapa, apoi dupa ce e bine fiarta se adauga restul ingredientelor(date prin masina de tocat) si se amesteca din cand in cand sa nu se prinda. Zacusca e fiarta cand se ridica uleiul deasupra.

Sper ca intr-o zi sa incerci si reteta mea , e chiar speciala

O toamana frumoasa tuturor !

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 22 sep 2010, 13:39

Foarte interesanta reteta! Multumiri! Eu am facut, dar stii, dupa alta reteta, insa tare ma tenteaza si asta. Lena, poti sa-mi spui, te rog, ce tip de bulion ai folosit?

P.S. Poate nu ma uiti cu reteta de tocana de legume cu orez, tot asa, pentru iarna.

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 22 sep 2010, 10:15

o idee interesanta, soacra mea pune si vinete in zacusca de ciuperci

o sa-i zic sa faca si fara vinete

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile