Zacusca cu ciuperci

      Am promis sa fac zacusca anul acesta neaparat - am tot scototcit internetul, vroiam sa fac una mai deosebita, m-am cam saturat de cea clasica cu vinete si ardei. Si am gasit, pe unul din site-urile cele mai calitative de retete culinare din Romania www.e-retete.ro. Mi-a placut foarte mult reteta, se prepara destul de simplu, legumele nu trebuiesc coapte, doar repede se dau prin masina de tocat.

Am facut doar din jumatate din cantitatea de ingrediente, pentru ca nu am avut ceaun sau cratita in care sa incapa mai mult de 3-4 litrti de zacusca. Mi-au iesit 10 borcane de 300ml plus un bol pt degustare si poze. A fost foarte buna, delicioasa, mai ales dupa ce s-a racit bine la frigider. Recomand cu incredere.

Ingrediente

Gogosari rosii
15 buc
Ardei gras galben
10 buc
Ceapa alba
6 buc
Bulion de rosii
500 ml
sau rosii date prin masina de tocat sau rosii pasate
Ciuperci albe proaspete
1.5 kg
sau 1 kg de ciuperci din conserva
Ulei de floarea soarelui
500 ml
eu am pus mai putin, vreo 200ml
Sare
2 linguri
Ardei iute
1 buc
puneti daca va place mai iute, eu nu am pus pentru ca nu suntem amatori de mancare picanta

Pasi de urmat

1

Ciupercile le spalati si le puneti la fiert, cand incep sa fiarba le lasati 10 min si apoi le scurgeti bine de apa.

2

Apoi le caliti un pic in ulei, sa scada apa si sa se rumeneasca. Le puneti intr-o sita si le lasati sa se scurga de ulei.

3

Si in final, le dati prin masina de tocat.

4

Gogosarii le spalati, curatati si la fel le dati prin masina de tocat, apoi le puneti intr-o sita sa se scurga bine de suc.

5

Urmeaza ardeii, la fel, spalati, curatati si dati prin masina de tocat. Le-am pus si pe ei la scurs in sita.

6

Si ultima este ceapa. O curatati, spalati si dati prin masina de tocat.

7

Si acum avem toate legumele pregatite si incepem sa preparam zacusca efectiv.

Se toarna uleiul intr-un ceaun, cratita sau tigaie adanca. Cand se incalzeste, adaugati ceapa si sarea, amestecati periodic si lasati pana se rumeneste, se inmoaie si se evapora lichidul din ea.

8

Apoi adaugati la ceapa gogosarii si ardeii dati prin masina de tocat si scursi de suc. Sucul il pastrati pana la un alt pas.

9

Si acum putina rabdare - va trebui sa lasati sa se caleasca bine toate astea, cam 1 ora, pana vedeti ca se ridica uleiul la suprafata, se vede ca se schimba culoarea  si se face mai moale, mai apetisanta. Amestecati periodic si lasati sa fiarba la foc mediu.

10

Cand vedeti ca este cam gata compozitia de mai sus, pregatiti bulionul de rosii. Se fierbe intr-o cratita bulionul si sucul lasat de gogosari si ardei. Asta pentru ca atunci cand le adaugati in tigaie sa nu-si schimbe zacusca temepratura.

11

Turnati bulionul si sucul de gogosari, amestecati bine si lasati sa mai fiarba totul inca 20-30 de min la foc mediu.

12

Dupa acest timp adaugati ciupercile tocate, amestecati bine si lasati sa fiarba domol toata compozitia. Eu am lasat sa fiarba cam 1.5 ore, pentru ca imi palce zacusca mai groasa, nu prea lichida, sa pot s-o mananc usor pe paine. Lasati un pic de zacusca la racit, si vedeti daca mai trebuie adaugata sare. Potriviti dupa gustul vostru.

13

Pregatiti borcanele, le spalati si le puneti pentru 15-20 de min la cuptor sa se usuce bine si sa se sterilizeze.

14

Umpleti borcanele cu zacusca, puneti la urma aspirina, ca sa fie sigur fara probleme la iarna. Eu pun cam 1/4 de pastila la un borcan de 300ml, calculez de obicei 1 pastila la 1 litru de lichid. Deci in functie de ce fel de borcane folositi, calculati proportia.

15

Capsati borcanele bine, sa nu lase aer si le lasati sa se raceasca complet. Aici vedeti toate cele 10 borcane pe care le-am facut.

16

Este delicioasa rece, pe paine - eu am mancat-o langa un pate  de linte - super gustos!

Multumesc mult Ioana pentru aceasta reteta superba.

Pofta Buna!

Cantitate: 10 buc (10 borcane de 300 ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 120 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Lavi
Lavi (22 September 2010, 10:15)

o idee interesanta, soacra mea pune si vinete in zacusca de ciuperci

o sa-i zic sa faca si fara vinete

larissa
larissa (22 September 2010, 13:37)

mie imi place foarte mult  zacusca de vinete si de fasole  dar cu ciuperci inca nu am mancat si nici nu am auzit dar sigurat e foarte buna am sa incerc si eupt idee

MariaP (22 September 2010, 13:39)

Foarte interesanta reteta! Multumiri! Eu am facut, dar stii, dupa alta reteta, insa tare ma tenteaza si asta. Lena, poti sa-mi spui, te rog, ce tip de bulion ai folosit?

P.S. Poate nu ma uiti cu reteta de tocana de legume cu orez, tot asa, pentru iarna.

Crista
Crista (22 September 2010, 14:08)

hmmm e foarte buna , la fel face si mama mea, in schimb fara ciuperci si cu vinete.

Crista
Crista (22 September 2010, 14:09)

eu am sa incerc sa fac exact dupa reteta ta , dar poate adaug vinete .... ma mai gandesc

Lavi
Lavi (22 September 2010, 14:22)

Maria, in principiu se foloseste bulion de casa (asa face soacra mea), dar banuiesc ca se poate folosi de orice tip, sa fie gustos conteaza!

lena
lena (22 September 2010, 14:53)

Am facut bulion de casa, o parte am pus la borcane sigilate si am mai pastrat putin la frigider pt zacusca.

gabriela29sv
gabriela29sv (22 September 2010, 15:41)

Buna Lena,buna tuturor, chiar interesanta reteta asta de zacusca. La mine la Suceava chiar e traditionala ZACUSCA CU BURETI, eu o fac in fiecare toamna si e asa de buna ca nu mai prinde iarna  . Reteta e asta:-3 kg bureti(opintici se numesc aici), -3 kg gogosari(copti), -3 kg ardei(copti), -2 kg ceapa (taiata si calita), -1 kg de morcov(fierti), - 1 borcan bulion(400g), - 1L ulei, sare,piper ,delikat dupa gust.

Prima data se caleste ceapa, apoi dupa ce e bine fiarta se adauga restul ingredientelor(date prin masina de tocat) si se amesteca din cand in cand sa nu se prinda. Zacusca e fiarta cand se ridica uleiul deasupra.

Sper ca intr-o zi sa incerci si reteta mea , e chiar speciala

O toamana frumoasa tuturor !

gabriela29sv
gabriela29sv (22 September 2010, 15:42)

Mi-am adus aminte cum se numesc buretii mei opinticii= ghebe ,cred ca asa le zice la Bucuresti

lutu
lutu (22 September 2010, 15:47)

Da.... zacusca cu ciuperci este delicioasa, si toate variantele de zacusca cu fasole,vinete sau ciuperci sunt f.f.f. bune.Indicate si pentru a tine post.

Draga Lena as mai avea o rugaminte, sa imi spui cum se pot conserva prunele pentru iarna.

pentru a fi folosite la prajituri sau la galuste cu prune. Multumesc.

Emma (22 September 2010, 16:01)

Nu am mai auzit de zacusca cu ciuperci dar mi se pare o idee foarte buna, mai ales ca suntem toti amatori de ciuperci. E de incercat!

mara (22 September 2010, 17:49)

buna fetelor.vreau si eu o reteta  de zacusca cu vinete daca se poate....

MariaP (22 September 2010, 21:53)

Lena, scuze, am crezut ca e vorba de bulion din comert. Am auzit la unele persoane ca-l folosesc la zacusca...

Lavi, eu la zacusca folosesc de cand ma stiu suc de rosii facut in casa, bulion n-am folosit niciodata.

Mara, vezi ca am postat eu pe forum o reteta de zacusca cu vinete.

Lavi
Lavi (22 September 2010, 22:05)

Maria, la mine bulionul e sucul de rosii mai gros .

Nu cred ca e indicat sa folosim pasta de tomate ma aceasta reteta!

Pusa (22 September 2010, 22:53)

Reteta pe care o fac eu in fiecare toamna este asemanatoare cu aceasta.Eu nu pun ardei gras galben(  ii taie din dulceata  )       si mai este ceva diferit si anume, eu pun toate legumele,uleiul si bulionul deodata si de restul se ocupa cuptorul electric care intr-o ora si jumatate realizeaza o zacusca perfecta pe care o folosesc la pizza.Felicitari!, inca ceva , am facut reteta ta de dovlecei marinati. Multumesc.

mita
mita (22 September 2010, 23:05)

Da asta e zacusca mamei ..o minunatie numai ca ea pune opintici ,iar cand eram acasa se facea in cantitati industriale...........Poate imi fac timp pentru mers la piata ...

 

bocsa (23 September 2010, 00:46)

Am facut zacusca de vinete, de dovleci si de fasole boabe.Abia astept sa apara ghebele sa fac si din ele zacusca.Reteta pe care o folosesc eu este la fel ca cea descrisa mai sus,dar de vreo doi ani, pun in loc de suc de rosii, facut in casa, bulion la cutie sau la borcan.Iese la fel de buna si parca fierbe mai repede.

bocsa (23 September 2010, 00:48)

Nu se pun vinete la zacusca de ciuperci, i se strica aroma.Vinetele au un gust puternic si nu se m-ai simt ciupercile.

Lavi
Lavi (23 September 2010, 09:54)

bocsa, eu stiu ca nu se pun vinete, dar soacra pune - e buna si-asa, nu se mai simte gustul de ciuperci, il acapareaza gustul vinetelor...........apropo, ce fel de ciuperci folositi?

mie imi e teama sa cumpar hribi, ghebe, galbiori din piata sau de la marginea drumului, mai ales cu mutatiile astea de-acum, nici nu=ti mai dai seama daca sunt sau nu otravitoare.

gabriela29sv
gabriela29sv (23 September 2010, 10:14)

Vroiam sa mai spun si eu ceva, ca folosesc la zacusca bulion din comert  si iese foarte buna zacusca si asa, folositi cu incredere . Mara poti folosi reteta mea de zacusca ,schimbi doar cantitatea de bureti si pui vinete in loc. 1...2...3... Start la zacuscaaaaaa !!!

maya28
maya28 (23 September 2010, 10:43)

Foarte buna ,em am facut fara ciuperci,dar am sa incerc si cu ele!

MariaP (23 September 2010, 18:37)

Gabriela, multumiri pentru reteta! Am notat-o, sa vedem cand ii vine randul.

O toamna frumoasa si tie si tuturor "lalenarilor"!

MariaP (23 September 2010, 18:52)

Bocsa, nu ne dai si noua retetele dupa care faci tu zacusca de dovlecei si fasole boabe?  Mai comparam si noi, ne mai inspiram, ca tot e vremea de pus conserve. Astept cu nerabdare sa le postezi, dar nu aici, ci pe forum. Merci anticipat.

bocsa (23 September 2010, 20:27)

La zacusca de dovleci, se inlocuiesc vinetele cu dovlecei dati prin razatoare.Restul compozitiei este acelasi;iar la cea de fasole boabe, vinetele se inlocuiesc cu fasole boabe.Se poate pune si fasole colorata, este mai gustoasa.Ghebele sunt ciupercile pe care le folosesc la zacusca.Le culege sotul meu din padure.

MariaP (23 September 2010, 22:34)

Bocsa, Gabriela, ce tip de bulion din comert  folositi la zacusca?  Eu am facut pana acum doar cu suc de rosii preparat in casa, insa ma bate gandul sa incerc o portie mica de zacusca cu bulion din comert, insa am ceva rezerve...

Lavi
Lavi (24 September 2010, 08:15)

zacusca de peste faceti?

am mancat la cineva si este delcioasa: ca peste se foloseste macrou, novac, crap - se fierbe, se dezoseaza si restul compozitiei de zacusca e aceeasi

MariaP (24 September 2010, 10:26)

Lavi, eu n-am facut niciodata, de mancat am mancat, dar, sincer, nu prea mi-a placut. Pestele imi place, dar zacusca de peste nu prea.

gabriela29sv
gabriela29sv (24 September 2010, 15:10)

Eu folosesc bulionul SULTAN cu incredere, este foarte bun. Il gasiti cam in  toate magazinele...

Numai bine tuturor si spor la gatit

gabriela74 (24 September 2010, 18:27)

cred ca este super buna; este excelenta daca adaugati si masline; are un gust deosebit

MariaP (24 September 2010, 19:40)

Gabriela29sv, multumesc pentru raspuns. Da, intr-adevar Sultanul e bun, eu in folosesc la mancare, la zacusca n-am pus niciodata pana acum.Toate cele bune si spor in toate!

 

bocsa (24 September 2010, 20:50)

Si eu tot bulion Sultan, folosesc, dar este bun orice bulion pe care scrie concentratie 24%.Ulima data, la zacusca de vinete, am gasit in Carefour, bulion facut de firma lor;a fost foarte bun si ieftin;borcan mare de 720gr, la pret de 3,4 Roni.Am luat doar doua borcane si-mi pare rau ca nu am luat mai multe.

mihaha (29 September 2010, 11:32)

merg si ghebele in loc de ciuperci? :-??

dianatimbus
dianatimbus (30 September 2010, 14:25)

Eu am renuntat demult sa mai fac zacusca cu vinete .De vreo 3 ani tot zacusca cu ciuperci fac, reteta e aprape la fel cu a ta .Doar ca eu le "calesc" separat pe toate urmand mai apoi sa le pun pe toate in aceeasi oala.N-am stiut de aspirina pana acum.Eu pun conservant.

bocsa (30 September 2010, 21:08)

Sambata, daca nu ploua, ma duc dupa ghebe.Daca gasesc, fac si eu zacusca.Daca nu, cumpar dupa piata, ca este plin si tot fac zacusca.Dupa mine ,este cea mai buna zacusca, cea de ciuperci.

MariaP (07 October 2010, 10:56)

Bocsa, ai reusit sa faci sambata zacusca? Daca nu sunt indiscreta, de unde esti?

bocsa (07 October 2010, 16:24)

Sunt din Campulung Muscel,jud.Arges.Am fost sambata, sus la baraj si am gasit multe ghebe,dar am si admirat peisajul splendit.Le-am oarit bine si le-am pus la frigider.Luni, am facut zacusca.A iesit foarte buna.Am pus si 7 borcane de 720g cu otet.Un borcan l-am consumat deja cu mujdei de usturoi.Daca se indreapta vremea, merg iar, poate si la un gratar(o pastrama).

Galia
Galia (29 November 2010, 19:25)

E foarte gustoasa zacusca, doar ca eu as prefera sa incerc sa pasez si mai mult toate legumele in afara de ciuperci.

danielle (28 June 2011, 22:50)

eu ,de peste 20 de ani cumpar zacusca romaneasca de ciuperci la borcan,care este bunicica, doar ca a 2 a sapatamana borcanul inceput face mucegai si il arunc...asha ca am sa urmez aceasta reteta si sant sigura ca o sa iasa delicioasa...

bocsa-tu vorbeshti de pastrama de oaie la gratar? vai ce pofta imi este...mi-a lasat gura apa...

fely (01 September 2011, 14:42)

Draga Lena, am nevoie de ajutorul tau: ptr ca am un copil de 1,5 ani si vreau sa pape si el din zacusca, cum as putea face sa nu pun nici aspirina, nici conservant si sa-mi stea bine pe iarna? Si inca o intrebare : daca in loc de bulion folosesc rosii, doar le dau prin masina de tocat si le fierb cu sucul de la gogosari ? Iti multumesc din suflet pentru toate minunatiile tale si D-zeu sa-ti dea sanatate tie si familiei tale.

lena
lena (01 September 2011, 15:52)

Ca sa nu pui conservant trebuie sa faci in felul urmator:

- sterilizezi borcanele bine, la 100-150 grade la cuptor, vreo 30 de minute minim;

- zacusca fierbinte, direct de pe foc o pui in borcane si mai dai inca o data brocanele la cuptor pentru 20-30 de minute;

- ai grija sa nu pastrezi brocanele la cald, sa fie o camara mai aerisita si racoroasa, sau beci.

flori17 (13 September 2011, 10:30)

Draga Lena,

O intrebare tehnica, te rog, aspirina este suficienta pentru a asigura conservarea si combaterea fermentatiei specifice oricarui preparat facut din legume?? La aceasta reteta nu mai este nevoie de sterilizarea la cuptor a borcanelor? - tinand cont de faptul ca majoritatea dintre noi pastram borcanele in conditii modeste de balcon sau camara de bloc, deoarece nu avem un beci clasic. Cu multumiri deosebite pentru eforturile pe care le depui pentru a sustine acest site.

lena
lena (13 September 2011, 12:46)

Flori, da este suficient sa pui aspirina si atunci orice produs conservat de legume va sta chiar si in conditiile clasice de bloc - eu pun 1 pastila la 1 litru de preparat - respectiv micsorezi sau maresti daca ai mai mult sau mai putin. Te pup si mai astept pe aici, ma bucur mult ca va este util site-ul.

costina (16 September 2011, 10:12)

buna ziua,

am o mica problema "inflacarata"!

am facut zacusca de ardei capia si mi-a iesit iute, ce pot face sa o dreg sa poata fi mancata fara a aprinde gurile tuturor celor din familie?

lena
lena (16 September 2011, 10:15)

Dap, chiar este o problema - sincera sa fiu nu prea pot sa te ajut cu vreun sfat - nu am mai avut asa problema de rezolvat. Dar poti sa dai o cautare pe google si sigur gasesti ceva.

fely (19 September 2011, 15:37)

Ceao Lena, am facut-o de oaie cu zacusca mea... si sunt f f suparata...poate reusesti tu sa-ti dai seama din ce cauza...Sa-ti explic : am facut dupa reteta asta si cu ciuperci, dar si cu vinete si cu fasole, si inca in cantitati duble..acum, la 2 sapt de cand am facut-o am vazut ca se intimpla ceva ciudat cu borcanele...si am deschis din toate 3 tipurile si surpiza, e acrita..are gust asa ca si ciorba stricata vara, acrisor-intepator. Si cand am deschis borcanele, mai ales la cea de vinete si fasole, parca fierbea...Problema e ca si acum 2 ani cand am facut zacusca, dupa o reteta de la soacra mea, am patit la fel , si atunci am pus conservant in ea, nu aspririna, ca acum. Se poate oare sa fie din cauza ca la mine in camara e poate prea cald? Tu ai scris ca sa le punem in spatii aerisite, numai ca la mine in camara nu am geamuri, iar temperatura e ca si afara. Numai ca am pus o gramada de dulceturi si compoturi si toate fara conservanti si fara aspirina, si astea svad ca stau f bine. Te rog, ajuta-ma, ca sunt f suparata, ca am pierdut mult timp si multa munca, plus bani , ca am zi sa am din toate la iarna, si acum trb sa le arunc pe toate....Sper sa stii sa-mi zici, macar pe viitor sa vad ce fac. Multumesc din suflet!

lena
lena (19 September 2011, 19:24)

Salut Fely, imi pare sincer rau de ce ai patit - eu mai am si anul acesta zacusca din asta, deci sta foarte bine cu aspirina. S-ar putea sa fi fost, cel mai probabil ca ai pus doza mica de aspirina si in plus:

- nu ai sterilizat bine borcanele sau

- nu ai fiert suficient zacusca sau

- intr-adevar este destul de mult pt  zacusca temperatura de afara, trebuie sa fie macar putin mai racoare.

Eu anul asta incerc sa le fac fara conservant si aspirina, sa vedem ce o fi, sa nu am aceeasi problema ca tine

amalia16
amalia16 (02 January 2012, 13:49)

"Zacuca" asa cum ziceam cand eram mica, o reteta foarte buna :)

sutgol (14 January 2014, 15:20)

Dragi gospodine,conservele pentru iarna trbuie sterilizate in borcane si astfel tin fara asirina sau conservanti daca totul este ermetic .

 

sutgol (14 January 2014, 15:24)

Draga d-na Lena,sunteti o gospodina buna si talentata.Eu va multumesc pentru tot .

Laura Balaura
Laura Balaura (10 November 2014, 23:39)

 Am facut-o acum vreo luna cu prietenul meu, in 2 versiuni: prima tura cu ciuperci si a 2-a cu fasolici 

Ce am schimbat a fost faptul ca am copt ardeii mai intai si in loc de ciuperci din comert am folosit ghebe care sunt de-li-cioa-seee  Aproape ca nu mai apuca iarna, ma abtin cu greu sa deschid borc─ânelele... Si imi pare rau ca nu am mai facut o tura, dar de-acum la anul... ca nu mai sunt ghebe pe piata 

Mama a degustat-o si in ciuda faptului ca este foarte pretentioasa i-a dat nota 10! 

Multumesc pentru reteta si pentru minunatul blog! Pentru mine esti sursa de inspiratie numarul 1! :D Cand vreau sa gatesc ceva, ii spun prietenului ca ma duc intai sa ii fac Lenei o vizita