Castraveti in otet

     Din cauza unor mici probleme tehnice, azi nu am putut sa pun o reteta pe care am planificat-o mult - dar se rezolva maine poimaine. Deocamdata am zis sa pun aceasta reteta de castraveti in otet (sa o am si pt anul viitor - vedeti ca si eu ma folosesc de site, nu mai scriu demult retetele in caiet, le am aici pe toate :)- mi se pare ca sunt chiar reusiti, crocanti, acrisori - doar dupa mine pe viitor le mai pun inca putin zahar - imi place sa fie chestiile cu otet mai dulci. Am insistat neaparat sa fac asa castraveti pentru a pregati la iarna salata de boeuf, acum urmeaza sa mai fac niste gogonele murate si poate niste gogosari in otet.

Va astept neaparat la comentarii sau pe forum cu retetele voastre de castraveti in otet (retete verificate,apreciate si cu vechime), sunt sigura ca le faceti si as vrea pe viitor sa mai incerc cateva variante.

Asa, am uitat sa mentionez ca am luat reteta de pe site-ul bucatarasilor, am ochit-o de cand aparuse.

Ingrediente

Castraveti
5 kg
Usturoi
3 buc
aproximativ 3 capatani, cam cate 2-3 catei la borcan - Mai puteti pune si cate 1-2 bucati de ceapa sferturi.
Radacina de hrean
5 buc
Otet
1 l
Apa
3 l
Sare
3 linguri
se pune de obicei 1 lingura de sare la 1 l de apa
Zahar
6 linguri
se pun 2 linguri de zahar la 1 litru de apa
Frunza de dafin
10 buc
Piper negru(boabe)
2 linguri
Mustar boabe
11 lingurite
cate 1 lingurita la fiecare borcan
Marar intreg uscat
3 buc

Pasi de urmat

1

Castravetii si borcanele se spala. In fiecare borcan se pun cateva fire de marar uscat. Perfect este sa-l taiati cu foarfeca in bucati mai mici.

2

Apoi aranjati cat mai eficient castravetii, puneti usturoiul , scuturati bine sa se aseze.

3

Dupa ce ati completat borcanele cu castraveti, puneti hreanul - fiecare radacina o curatati si taiati in 4-5 bucati pe lung. La fiecare borcan puneti cate 2 bucati de hrean din cele pregatite.

4

Umpleti bine borcanele, cat mai eficient - recomand castravetii mai mari sa-i puneti la fund, cei mai mici ii lasati pt a completa spatiile mai mici ramase.

5

Puneti deasupra cateva fire de marar uscat si cate 1 lingurita de boabe de mustar.

6

Pregatiti saramura din - otet+apa+sare+zahar+frunze de dafin+piper negru.

7

Cand incepe sa fiarba o turnati in borcane si le inchideti cu capace.

8

Borcanele le puneti la bain-marie, intr-o cratita mare (cu ocazia asta m-am ales cu o cratita de 15l :)

Mi-au incaput 11 borcane, ar fi mers si 12 si 13 mi se pare. Din momentul in care incepe sa fiarba apa din cratita mai lasati borcanele inca 15 min, pana isi schimba culoarea, din verde deschis in verde maroniu.

9

Fiecare borcan il scoateti din apa si  verificati sa fie capsat bine. Le intoarceti cu fundul in sus pe un prosop si lasati sa se raceasca.

Cam intr-o luna sunt bune, cam asa a fost termenul dupa care i-am gustat si am zis ca merg sa fie pusi pe site - deci sunt foarte buni :)

Nu cred ca trebuie sa va spun cu ce se servesc :)

Pofta Buna!

Cantitate: 11 buc (11 borcane de 780 ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Emma (25 October 2010, 12:29)

Foarte interesant! Nu am pus niciodata usturoi dar voi mai pune cateva borcane sa incerc si aceasta aroma.

Lavi
Lavi (25 October 2010, 13:49)

lena, poti sa-mi spui daca se va simti foarte tare otetul?

mie imi plac cei mai dulcegi cu o aroma usoara de otet!

lena
lena (25 October 2010, 15:17)

Se simte, dar este destul de bine, adica nu sunt asa de otetosi ca cei din comert. Mie imi plac, si eu nu sunt amatoare de muraturi foarte acrite cu otet, de fapt din cauza asta si le fac in casa - nu le suport pe cele cumparate. SI mie imi plac dulcegi, daca ai vreo reteta poate o pui pe forum, mai sunt castraveti in piata, as mai incerca o tura

larissa
larissa (25 October 2010, 22:19)

insfarsit   o reteta simpla de castraveti  o deja atatea am incercat ca numa si in anul acesta am pus in 2 feluri asa  ca trebuie fierti mult timp si si asa ca am turnat apa fiarta pe ei dar nu iam mai pus la fiert si cu borcanele si asa nu imi plac ca au inceput sa fermenteze si  mijlocul la castraveti au devenit goi asa ca ma bucur pt reteta aceasta

bocsa (25 October 2010, 23:09)

Eu intorc borcanele si inainte de ai pune la fiert.

Lavi
Lavi (26 October 2010, 08:04)

lena, eu la 1l de otet puneam 4l de apa, e mai diluat otetul, si pun mai multe tulpini de marar uscat...........dau un gust dulceag

lena
lena (26 October 2010, 08:05)

Si cat zahar si sare?

lyly
lyly (26 October 2010, 08:16)

Daca vrei poti adauga cate 1 ligurita zahar la borcan de 800gr ,2-3 feliute morcovi, o jumatate ceapa taiata si ti-au iesit castravetii bulgaresti.Minunati.

O zi buna!!!

lena
lena (26 October 2010, 08:20)

Am facut anul trecut asa cum spui Lyly, din pacate nu aveau nici un gust - doar de otet - nu erau nici dulci, nici sarati. Cred ca este vorba si de preferinte

Lavi
Lavi (27 October 2010, 07:56)

la reteta lui lyly am mai adaugat boabe de mustar, boabe de piper si marar

fara condimente nu au gust

Rely
Rely (27 October 2010, 19:15)

Sunt sigura ca sunt foarte gustosi,la fel ca toate retetele tale....Multumim mult!Asteptam si retete de post...

maya28
maya28 (29 October 2010, 12:03)

Multumesc !

Veronika (15 April 2011, 09:44)

Se poate pune otet de mere sau struguri, in loc de otetul simplu?

 

amalia16
amalia16 (02 January 2012, 13:14)

 

mariana370 (16 August 2012, 22:33)

 Asi vrea si eu reteta de varza murata pentru iarna daca sti...

lena
lena (17 August 2012, 08:10)

Mariana, o sa pun neaparat reteta, am pregatit pozele si rezultatele de anul trecut, vroiam sa fiu sigura ca merge bine si este buna varza.

LiCuRiCi
LiCuRiCi (10 September 2012, 08:46)

Buna, Lena. Sunt foarte multumita ca am gasit acest sait, de mult  caut o reteta de castraveti in otet reusita si in sfr am gasit-o, sunt foarte gustosi. Crocanti, dulci-acrisori, foarte buni. Numai ca eu am mai diluat otetul, apa 4 l, otet 1l. MERSI MULT!

LiCuRiCi
LiCuRiCi (10 September 2012, 08:56)

SI O POZA! 

anet.alexx (11 September 2012, 19:15)

 lena dar borcanele inainte de a le pune in cratita la fiert le inchidem iermetic?

 

lena
lena (11 September 2012, 20:18)

 Da si le mai verifici o data dupa sterilizare.

hanna
hanna (15 September 2013, 15:39)

natinati (29 June 2014, 13:47)

 Lena, as vrea sa incerc aceasta reteta, dar eu nu am borcane din astea ci de alea care se "zacatuiesc". Sint ok?

 

 

lena
lena (29 June 2014, 19:54)

Merge si in ele, sigur.

Daniela B.
Daniela B. (09 July 2014, 15:59)

 pare ca sunt gustosi, am sa incerc anul acesta sa pun, doar ca eu pun in brocan de 1 litru,ma intreb oare bobitele de mustar sa maresc cantitatea sau tot o lingurita sa pun? mersi

 

 

lena
lena (10 July 2014, 21:49)

Puneti la fel, daca si de marit, foarte putin.

mariamaria (13 July 2014, 00:19)

Lena,daca nu  dispun de o cratita mare in  care  sa  fierb borcanele, de cate  ori  ar  trebui sa ii oparesc? O data ar  fi suficient sau de 2 ori? Multumesc frumos!

lena
lena (13 July 2014, 12:22)

De vreo 3 ori Maria, sa se opareasca bine.

natinati (21 July 2014, 15:48)

 Nu a mers in borcane de alea care se "zacatuiesc", caci la fierbere au sarit capacele. Le-am mai capsat o data, la sfirsit, si acum tot le verific sa vad daca stau. Am avut insa si doua borcane ca la tine si alea n-au patit nimic, caci, probabil, in timpul fierberii ele lasa sa iasa lichidul in surplus. 

tectonica (02 August 2014, 09:34)

eu nu fierb borcanele. Le las deschise, dar cu capacele puse,  pana ziua urmatoare, cand le scurg de saramura, o mai fierb o data saramura, umplu iar borcanele si abia acum pun capacele. Si gata. E adevarat, folosesc si conservant. Nu se moaie, nu fermenteaza.

roxana12 (25 August 2014, 09:13)

maine fac si eu sa vad cum ies..si iti scriu!

Catiushor (04 September 2014, 19:57)

 Lena, pot sa le sterilizez la cuptor? Nu am asa oala smechera ca a ta 

lena
lena (04 September 2014, 20:32)

La cuptor nu merge, oala mea este oala banala emailata - deloc smekera. Pui la fund un prosop si cam asta-i smekeria.

adriana.b (19 October 2014, 21:57)

 

Trebuie obligatoriu sa fie sterilizate borcanele? Daca pun saramura clocotita peste castraveti si apoi inchid borcanele ermetic, nu este ok?

lena
lena (20 October 2014, 12:25)

Da, trebuie, anul trecut nu le-am sterilizat si s-au stricat toate.