Castraveti in otet

Din cauza unor mici probleme tehnice, azi nu am putut sa pun o reteta pe care am planificat-o mult - dar se rezolva maine poimaine. Deocamdata am zis sa pun aceasta reteta de castraveti in otet (sa o am si pt anul viitor - vedeti ca si eu ma folosesc de site, nu mai scriu demult retetele in caiet, le am aici pe toate :)- mi se pare ca sunt chiar reusiti, crocanti, acrisori - doar dupa mine pe viitor le mai pun inca putin zahar - imi place sa fie chestiile cu otet mai dulci. Am insistat neaparat sa fac asa castraveti pentru a pregati la iarna salata de boeuf, acum urmeaza sa mai fac niste gogonele murate si poate niste gogosari in otet.

Va astept neaparat la comentarii sau pe forum cu retetele voastre de castraveti in otet (retete verificate,apreciate si cu vechime), sunt sigura ca le faceti si as vrea pe viitor sa mai incerc cateva variante.

Asa, am uitat sa mentionez ca am luat reteta de pe site-ul bucatarasilor, am ochit-o de cand aparuse.

Ingrediente

Castraveti
5 kg
Usturoi
3 buc
aproximativ 3 capatani, cam cate 2-3 catei la borcan - Mai puteti pune si cate 1-2 bucati de ceapa sferturi.
Radacina de hrean
5 buc
Otet
1 l
Apa
3 l
Sare
3 linguri
se pune de obicei 1 lingura de sare la 1 l de apa
Zahar
6 linguri
se pun 2 linguri de zahar la 1 litru de apa
Frunza de dafin
10 buc
Piper negru(boabe)
2 linguri
Mustar boabe
11 lingurite
cate 1 lingurita la fiecare borcan
Marar intreg uscat
3 buc

Pasi de urmat

1

Castravetii si borcanele se spala. In fiecare borcan se pun cateva fire de marar uscat. Perfect este sa-l taiati cu foarfeca in bucati mai mici.

2

Apoi aranjati cat mai eficient castravetii, puneti usturoiul , scuturati bine sa se aseze.

3

Dupa ce ati completat borcanele cu castraveti, puneti hreanul - fiecare radacina o curatati si taiati in 4-5 bucati pe lung. La fiecare borcan puneti cate 2 bucati de hrean din cele pregatite.

4

Umpleti bine borcanele, cat mai eficient - recomand castravetii mai mari sa-i puneti la fund, cei mai mici ii lasati pt a completa spatiile mai mici ramase.

5

Puneti deasupra cateva fire de marar uscat si cate 1 lingurita de boabe de mustar.

6

Pregatiti saramura din - otet+apa+sare+zahar+frunze de dafin+piper negru.

7

Cand incepe sa fiarba o turnati in borcane si le inchideti cu capace.

8

Borcanele le puneti la bain-marie, intr-o cratita mare (cu ocazia asta m-am ales cu o cratita de 15l :)

Mi-au incaput 11 borcane, ar fi mers si 12 si 13 mi se pare. Din momentul in care incepe sa fiarba apa din cratita mai lasati borcanele inca 15 min, pana isi schimba culoarea, din verde deschis in verde maroniu.

9

Fiecare borcan il scoateti din apa si  verificati sa fie capsat bine. Le intoarceti cu fundul in sus pe un prosop si lasati sa se raceasca.

Cam intr-o luna sunt bune, cam asa a fost termenul dupa care i-am gustat si am zis ca merg sa fie pusi pe site - deci sunt foarte buni :)

Nu cred ca trebuie sa va spun cu ce se servesc :)

Pofta Buna!

Cantitate: 11 buc (11 borcane de 780 ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 38

lena
Elena (lena) 18 sep 2015, 20:26

Puteti si asa...

StefaniaSara
StefaniaSara 18 sep 2015, 19:34

Ok, dar le pot  tine 30 de secunde cu capul in jos sa le verific, daca acesta e motivul, fara le si las asa pana se racesc...

StefaniaSara
StefaniaSara 16 sep 2015, 14:32

Ieri am facut reteta, abia astept sa treaca o luna si sa gust. Pun prima oara castraveti la murat , sunt novice, novice :P.

Intrebare: care e logica sa pun borcanele cu capacul in jos dupa ce le iau din cratita, de pe foc? Ca eu numai aici m-am abatut de la reteta..le-am lasat cu capacele in sus (imi era frica sa nu curga din ele apa cu otet).

Merci!

lena
Elena (lena) StefaniaSara 17 sep 2015, 11:35

Din aceasta cauza si se intorc - sa verificati daca nu curge lichidul pe sub capac si sunt bine inchise.

Daca va curge apa din borcane verificati capacele si le schimbati.

Daniela B.
Daniela B. 09 iul 2014, 15:59

pare ca sunt gustosi, am sa incerc anul acesta sa pun, doar ca eu pun in brocan de 1 litru,ma intreb oare bobitele de mustar sa maresc cantitatea sau tot o lingurita sa pun? mersi

lena
Elena (lena) Daniela B. 10 iul 2014, 21:49

Puneti la fel, daca si de marit, foarte putin.

hanna
hanna 15 sep 2013, 15:39

Poza mea pentru reteta:
LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 10 sep 2012, 08:56

SI O POZA! 

Poza mea pentru reteta:
amalia16
Amalia (amalia16) 02 ian 2012, 13:14

Poza mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 27 oct 2010, 07:56

la reteta lui lyly am mai adaugat boabe de mustar, boabe de piper si marar

fara condimente nu au gust

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 25 oct 2010, 22:19

insfarsit   o reteta simpla de castraveti  o deja atatea am incercat ca numa si in anul acesta am pus in 2 feluri asa  ca trebuie fierti mult timp si si asa ca am turnat apa fiarta pe ei dar nu iam mai pus la fiert si cu borcanele si asa nu imi plac ca au inceput sa fermenteze si  mijlocul la castraveti au devenit goi asa ca ma bucur pt reteta aceasta

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 25 oct 2010, 12:29

Foarte interesant! Nu am pus niciodata usturoi dar voi mai pune cateva borcane sa incerc si aceasta aroma.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile