Varza tocata murata

    Reteta a fost inspirata de multimea de oameni care ducea varza cu sacii de la piata  :) Din cauza ca nu am conditii normale pentru a face varza murata intreaga (sa-mi spuneti daca cineva mureaza varza intreaga si cum o tineti la balcon) am inceput in fiecare an sa fac aceasta reteta de varza tocata murata.

Este reteta pe care o facea bunica, mama - eu am luat-o efectiv de pe internetul rusesc, pentru ca de fapt de acolo vine ideea, ei o pun la ciorbe, salatele de iarna si placinte. De obicei iarna la noi se mananca mai intai aceasta varza apoi trecem la restul conservelor si muraturilor. Fac cu ea salata amestecata cu Salata de legume la bocan, putina ceapa si ulei - sau Placinte cu varza murata - fara ele nu trece nici o iarna.

Respectati toate instructiunile de mai jos ca sa va iasa o varza murata potrivit de acra si sa nu fie amara si moale. As vrea doar sa accentuez ca anume aceasta varza murata si fermentata contine cele mai importante vitamine, varza murata cu otet din pacate nu le are - doar prin fermentare se obtine tot ce este mai bun. Pentru cei ce tin post, mai ales le recomand s-o faceti, este indispensabila in posturile rusesti si foarte, foarte populara pentru proprietatile ei gustative si curative.

Ingrediente

Varza alba
10 kg
Puteti lua orice cantitate aveti nevoie, eu fac mai multa pentru ca intotdeauna nu ne ajunge, se mananca f.repede
Morcovi
2 kg
Sare pentru muraturi
5 linguri
sare fara iod

Pasi de urmat

1

Varza se toaca marunt, dupa cum va place - eu o parte am facut-o cu aceasta razatoare luata din piata, si restul am facut la robot - din pacate mi-a maruntit-o prea tare, dar nu prea aveam timp si am zis ca nu schimba la gust -- doar aspectul.

2

Morcovii se spala,se curata, se dau prin razatoarea medie si se adauga la varza., Adaugati sarea si cu mainile o presati si frecati bine pana lasa multa zeama.

3

Observati daca puneti facaletul in varza se vede zeama, cam asa de mult trebuie sa fie, sa nu va fie mila de ea :) Si de sare sa nu uit sa va spun, dupa ce o presati bine, gustati de sare, ar trebuie sa fie la fel de sarata ca o salata normala poate un pic mai mult - dar nu sarata f.mult.

4

Apoi partea importanta si strategica pentru a se face varza perfect - o presati bine cu o farfurie plata, sau un fund rotund, puneti o greutate (puneti un borcan cu apa sau ca la mine cu suc) si pe lateral bagati facaletul, sa ajunga pana la fundul cratitei. Foarte important pentru ca aceasta procedura permite gazelor formate in timpul femrentarii sa iasa si sa nu faca varza amara.

5

Lasati cratita la temperatura camerei si veti observa ca in 1-2 zile incepe sa fermenteze, se face spuma, ies bule de aer si se mai ridica varza deasupra. Mai miscati usor facaletul periodic ca sa iasa gazele mai bine.

6

In fiecare zi, cat fermenteaza varza (cam 3-5 zile in functie de temperatura camerei), ridicati presul si cu facaletul amestecati varza , iarasi o presati si montati instalatia smekera de lasat gazele sa iasa.

7

Veti observa ca dupa 3-5 zile varza nu mai fermenteaza, se "linisteste", se limpezeste. Asta-i indicatorul ca este gata de pus in borcane. Bine, si bineinteles o gustati, sa fie acrita suficient, daca nu este o mai lasati 1 zi.

8

Spalati borcanele, le lasati sa se scurga bine si le umpleti cu varza - important este sa o presati bine in borcan, sa nu pluteasca in zeama. Luati cu mainile varza din cratita, o stoarceti/scurgeti bine si puneti in borcane, asa pana se umple, apoii adaugati zeama ca sa o acopere si 1-2 linguri de ulei sa nu prinda alte mirosuri si sa se pastreze mai bine.

9

Mi-au iesit din 10 kg de varza - 9.5 litri de varza murata presata in borcane. Le puneti la rece, de preferat la frigider, sau un balcon/camara rece.

10

Se poate manca deja de atunci de cand o puneti la borcane, se mureaza f.bine. Cum am si spus merge f.bine ca o salata, la orice mancare de carne, cartofi, fasole, hrisca, etc.  La fel merge si la ciorbe si la placintele cu varza (calita cu un pic de ceapa), si cei mai buni sunt coltunasii cu varza, mai ales in post.

Pofta Buna!

Cantitate: 10 l (10 litri de salata)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Natali (27 October 2010, 09:41)

Imi place la nebunie varza murata in acest fel! Si chiar ma gindeam deja sa fac, ca e sezonul. Cit despre varza murata intreaga, nasa mea face de mult ani, si sta la bloc, tine varza in balcon. Pot sa o intreb detalii, daca vrei.

lena
lena (27 October 2010, 09:43)

Te rog f.mult, si o reteta verificata mi-ar place sa aflu

lyly
lyly (27 October 2010, 11:32)

Buna!!!

Sti cumva cum se pune si varza rosie tocata ?

lena
lena (27 October 2010, 15:10)

Nu am pus in asa mod varza rosie, nu stiu sa-ti spun.

bocsa (27 October 2010, 19:00)

Bulinele acelea rosii,ce sunt?

lena
lena (27 October 2010, 21:12)

Sunt coacaze congelate, se combina si la gust si la decor.

mita
mita (28 October 2010, 00:17)

La mine acasa se numesc ...varzari .

 Se pot adauga si ardei rosii iar cand se pun in borcan si un mar ionatan ...decicios.

Lavi
Lavi (28 October 2010, 08:45)

arata delicios, Lena!

merita incercata!

eli
eli (28 October 2010, 09:13)

ai toata admiratia mea pentru prezentarea retetei si pentru,harnicia ta.Pentru varza murata in capatani intregi,eu pun si gutui pt o aroma aparte si boabe de porumb (o mana) pentru gustul acidulat.A,si  o sfecla rosie atat cat sa coloreze un pic moarea.In rest,se pun mirodenii; frunze de visin,hrean,cimbru,marar uscat.Nu stiu daca am fost destul de explicita!

lena
lena (28 October 2010, 09:15)

Multumesc mult Eli, am inteles cu mirodeniile, si cu sarea - apa cum faci - adica efectiv cum o murezi?

eli
eli (28 October 2010, 20:29)

Deci,ca sa fiu mai explicita; se aseaza la fundul vasului,gutuile taiate in patru,un pumn de graunte,mirodeniile,feliile de sfecla (astea fiind jumatate din cantitatea pregatita),hrean printre capatani.Daca nu incap intregi ,se pot taia in jumatati,in felul acesta se acopera golurile.Urmeaza celalta cantitate de mirodenii si peste ele se pune un disc pentru a tine varza scufundata.

Saramura se prepara in felul urmator;la un litru de apa se pune o lingura de sare,eu dizolv sarea in putina apa calda si apoi o amestec si o torn peste.O data la doua zile se vantura zeama ca sa se pastreze limpede ca altfel se tulbura.O sa radeti de mine,eu nu stiu decat o singura metoda de a o vantura; se pune inca de la inceput in mijlocul vasului (butoiului),o teava de plastic,si se sufla in ea ori de cate ori vrem sa vanturam,pt ca daca vasul are cateva zeci de kg nu ai cum  sa faci manevra.Deci,asta se face de 2-3 ori.

 

 

lena
lena (28 October 2010, 20:32)

Multumesc mult de tot Eli !!!

Obligatoriu voi incerca sa fac, demult planificam dar nu prea aveam curaj sa o tin la balcon.

bocsa (28 October 2010, 21:51)

La fel pun si eu varza pentru iarna, in loc de graunte pun pe fundul vasului stiuleti de porumb, deasupra pun si maciulii de marar.Peste varza ,pun un gratar sau un tocator de lemn, peste care o lespede(un bolovan mare si plat), pentru a nu se ridica varza la suprafata.O "pritocesc", la doua -trei zile, timp de 2 saptamani, tot cu un furtun sau o teava din plastic, pentru ca sarea sa se uniformizeze.Daca nu mi se pare deajuns de sarata, mai presar sare grunjioasa deasupra si mai pritocesc zeama cu furtunul.Cand vi se pare destul de acra ( in jur de Craciun), se pun cateva pliculete de conservant in zeama si varza ramane buna si tare.Si zeama la fel, nu se tulbura.Neaparat ,se pune hrean, ca varza sa nu se inmoaie.

bocsa (28 October 2010, 21:53)

Varza rosie se pune amestecata cu varza alba;simpla este inecacioasa.

MariaP (28 October 2010, 23:09)

Exact acest amestec l-am facut si eu, bine, cantitati mai mici, si cu el am umplut ardei grasi, iar peste ei am turnat o saramura (1 lingura sare la 1 litru apa). Sunt foarte gustosi! Umplutura e simpla, dar delicioasa!

bocsa (29 October 2010, 00:50)

Si eu  pun ardei grasi si gogosari umpluti cu varza rosie si alba, tocata.Se poate pune si morcov ras, telina rasa, etc, dupa preferinte.

eli
eli (29 October 2010, 14:18)

Lena,se poate tine si in balcon dar,atentie,acopera vasul cu paturi groase,iar daca ai soare,in zilele calduroase incearca sa-i faci umbra.Spun asta pentru ca eu am patit-o si stii tu "tot patitu-i priceput"!

amalia80 (01 November 2010, 16:01)

Ce varza muncita, parca ti-e si rusine sa o mananci... Felicitari pentru rabdare! Noi am cumparat un bidonas mai mic de plastic (in 35 l incap cam 7-8 verze) cu gura larga in care sa incapa varza mai mica intreaga. Murez varza doar cu hrean si sare, care o impiedica sa se inmoaie. Este o reteta foarte simpla,  si ti-e mai mare dragul sa scoti o varzuca murata cu miezul alb galbui.

bocsa (01 November 2010, 19:10)

Si parintii meu stau la bloc si pun varza la murat pe balcon de ani de zile.Este buna si rezista iarna, mai ales de cand au inchis balconul cu termopane.

Galia
Galia (04 November 2010, 21:57)

Foarte gustoasa varza, de fapt e mai mult o salata de varza murata.

E buna de calit si de utilizat la placinte

Natali (08 November 2010, 12:47)

E buna buna varza asta murata, am facut-o si eu. De fapt fac in fiecare toamna citeva borcane, dar de la an la an uit proportia de sare. Acum o sa stiu sa intru direct la Lena pe site. :)

ANAFLO (16 December 2010, 21:21)

dar conopida cum se pune? adica se poate pune ca varza  doar apa cu sare?

nadia77 (02 October 2011, 07:21)

Fac si eu varza la borcan dar impreuna cu cea alba pun si varza rosie,sfecla rosie,morcovi rasi si frunze de telina.Le aranjez in straturi,unul varza alba,unul varza rosie,unul morcovi si unul sfecla.Printre stratul de varza pun telina tocata marunt.Le pun toate in borcan de la inceput si las 3-4 zile sa se acreasca.Cand s-a acrit pun o lingura otet deasupra fiecarui borcan si le capsez.Sper sa va placa si asa.

raisa
raisa (31 December 2011, 00:16)

Am si eu o intrebare, cine e dragut si are timp sa imi scrie:  cum se zice "varza murata" sau "muraturi" in rusa?

N-am incredere in Google translate si ma duc (in Germania) sa intreb la un magazin rusesc, poate au, cine stie... magazin romanesc nu exista prin oras. Multumesc

lena
lena (31 December 2011, 00:33)

Raisa,

"varza murata" - квашенная капуста

"muraturi" - соленья

Bafta la cumparaturi

Sotiris (08 March 2012, 07:32)

Din intamplare, am dat de acest site.Felicitari, Lena! Pe timpuri, cand eram in tara,consumam "tone" de varza murata cu boia de ardei, ulei si ardei iute uscat!Miercurea si vinerea, cand o mancam cu fasole, nu ne mai saturam! Era un deliciu!

 

lena
lena (08 March 2012, 08:21)

Sotiris, intr-adevar este f.buna si sanatoasa - referitor si la mesajul tau, gasesti pe site rubrica de Retete Dietetice, sunt sigura ca te vor ajuta si vor diversifica modul de alimentatie.

Multa Sanatate!