Prajitura (Sarlota) de mere fara oua

     O reteta foarte interesanta pe care am testat-o si  toti cine au gustat mi-au zis ca este buna, iar dupa ce le-am spus ce ingrediente are, au replicat - " Pai atunci este f.buna!". A trebuit s-o refac, pentru ca la prima incercare am folosit un ulei cu miros specific si s-a simtit, va recomand sa folositi ulei f.rafinat sau un ulei fara miros.

Nu este prajitura super sofisticata cu nu stiu ce arome si creme, este pufoasa, usoara si  f.simpla. Merge perfect la un ceai, pentru copii(mai ales pt cei care sunt alergici la oua), fetita mea a papat-o f.bine - un prim indicator ca este in regula. Si pana la urma ce coptura cu mere poate sa nu fie buna...

Si inca ceva... este prima coptura preparata in noua mea bucatarie si noul  cuptor - am zis sa fac ceva f.repede si sa nu-mi fie mila de ingrediente daca cumva nu voi regla bine cuptorul - pana la urma a fost totul bine.

Deci va recomand s-o incercati neaparat.

Ingrediente

Mere
5 buc
Gris
1 pah
de 250ml
Faina alba calitate superioara
1 pah
de 250ml
Zahar
1 pah
de 250ml
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Data viitoare as incerca cu praf de copt, daca facei voi sa-mi spuneti cum este.
Ulei de floarea soarelui
0.5 pah
ulei f. rafinat sau unul fara miros
Lapte batut/Iaurt/Chefir
1 pah
de 250ml
Unt
1 lingurite
pentru uns tava - sau ungeti cu ulei si presarati pesmet/faina

Pasi de urmat

1

Ungeti tava cu unt/ulei si presarati putin pesmet sau faina.

Eu am folosit o tava de 28 cm diametru cu peretii detasabili. Daca folositi o tava mai mare sau mai mica, micsorati respectiv ingredientele.

2

Merele le spalati, curatati si taiati cubulete.

3

Amestecati ingredientele uscate - faina, grisul, zaharul si bicarbonatul de sodiu.

4

Apoi adaugati uleiul si amestecati bine cu o lingura.

5

Apoi urmeaza iaurtul, amestecati bine cu un tel sau lingura, sa nu fie cocoloase.

6

Aluatul astfel preparat se toarna peste mere si se intinde uniform pe toata suprafata.

7

Sarlota puteti s-o coaceti in 2 moduri:

1. 20 de min la temperatura de 220 grade - atunci se face mai maronie la culoare, dar este mai rapida.

2. 10 min la 220 grade apoi inca 20 de min la 180 grade - asa am facut eu, in acest caz este usor maronie deasupra si mai alba inauntru.

8

Dupa ce o scoateti din cuptor, o lasati sa se racoreasca bine.

Se serveste cu un pic de zahar pudra vanilat  sau scortisoara.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

simona balazs
simona balazs (15 November 2010, 12:20)

vreau sa va spun ca desi sunt bucatar de meserie,imi place tot timpu sa stiu ceva nou.am facut pizza cu ananas si sunca de pui ,reteta luata de aici,si a iesit foarte gustoasa,si familia mea a fost ft multumita.va multumesc ca existati.chiar daca sunt bucatar de meserie,orice sfat sau orice idee,este bine venita.cu stima SIMONA

Emma (15 November 2010, 13:23)

Tinand cont de ingrediente, o s-o incerc chiar in aceasta seara. Sunt sigura ca va iesi buna.

Ellena
Ellena (15 November 2010, 16:13)

O noua reteta e buna venita,mereu astept noutati de la tine,imi place mult cum le explici! Lena pt retete!

amelittat (15 November 2010, 17:36)

esti o minunata Lena, tot ceea ce faci este extraordinar de bun, eu cum sunt vegetariana, am testat multe din retetele tale cu legume si au iesit f bine, urmeaza sa testez aceasta prajitura care imi face cu ochiul si cred ca e f gustoasa....;iti doresc o zi minunata si astept retete  noi....... poate testezi o reteta de baigli pana la craciun si o postezi......;doamne ajuta

dianatimbus
dianatimbus (15 November 2010, 18:09)

Eu nu am cuptor care arata cate grade sunt....deci cum ar trebui sau cat trebuie s-o las la copt?

larissa
larissa (15 November 2010, 21:38)

immm , imi plac retetele cu mere foarte mult si alta inca  ,ca e ieftina si sigurat buna numa bine venita pt buzunarul nostru am sa o fac si eu

bocsa (15 November 2010, 22:23)

Bicarbonatul inchide la culoare putin blatul dar este mai bun decat praful de copt la acest aluat.

Lavi
Lavi (16 November 2010, 08:25)

interesanta reteta, si foarte simpla!

''blatul'' nu este sfaramicios de la gris?

lena
lena (16 November 2010, 09:53)

Nu este sfaramicios, este ca un pandispan - se poate adapta si la alte retete, cu alte fructe.

mihaelamirzac (16 November 2010, 17:02)
Eu nu am cuptor care sa imi indice temperatura ,atunci cum proce dez?

Pot sa o fac si in altfel de tava?Are vreo importanta?

 

lena
lena (16 November 2010, 17:06)

La cuptor fara indicator de temperatura, pui la un foc mediu pana se rumeneste apoi faci focul mic si lasi inca 10-5 min. Poti sa faci in orice tava ai, doar ai grija sa fie cat de cat de aceeasi dimensiune.

Elena.M
Elena.M (16 November 2010, 18:27)

Buna seara,tuturor.Am o mare rugaminte lena la tine.Te rog sa ne postezi cateva retete de post macar saptamana asta,deoarece eu nu tin tot posstul integral.te pup.si promit ca voi face reteta aceasta saptamana viitoare.va pup.

Lavi
Lavi (16 November 2010, 21:22)

Elena.M , poti consulta subiectul RETETE DE POST, il gasesti in stanga sus.

bocsa (16 November 2010, 21:44)

Am facut si eu astazi aceasta placinta.Fiindca imi place aroma de scortisoara, cand am pus merele le-am mestecat putin cu scortisoara.A iesit super buna.Am mancat-o la cina cu lapte fiert.

Emma (17 November 2010, 14:14)

Am facut si eu sarlota aseara. Nu aveam rabdare sa se raceasca! A fost foarte bună! Mi-au iesit 12 felii ca de tort, cu un gust minunat, fin și aromat. Multumesc, Lena!

claudia1976 (17 November 2010, 20:42)

Foarte rapid de preparată şi gustoasă.

larissa
larissa (19 November 2010, 22:07)

cred ca am s-o incerc aceasta prajitura pt duminica si o sa va spun cum a iesit ca mi sa pare ieftina si gustoasa

nona
nona (20 November 2010, 14:28)

buna lena, acum am bagat prajitura la cuptor

trebuia sa dublez cantitatile fiindaca am tava mai mare , dar vedem la urma ce iese, !

o sa-ti las un mesaj cum a iesit fiindca la tine arata exceptiona

stii ce te rog poate vii  cu o reteta de tort diplomat , te rog ff mult!

te pup si bafta!

nona
nona (20 November 2010, 16:48)

buna din nou

am gustat prajitura , este delicioasa , mi-a iesit fff bine si cu pref de copt si cu apa minerala, nici nu pot sa va spun cat este de buna, msc lena!...............................................

larissa
larissa (20 November 2010, 20:41)

super gustoasa mi-a iesit  nici nu am crezut si am facuto cu praf de copt aveti nota

claudia1976 (21 November 2010, 08:27)

Intentionez să o fac si eu maine. Merele se pun direct in tava unsă şi tapetată ? Am inteles bine ? Se omogenizează de la sine sau trebuie intoarsa tava ? Eu fac o prajitura asemănătoare cu mere, nucă, 6 linguri de zahăr, 6 de făină şi 6 ouă, dar întorc prăjitura după ce o scot din cuptor astfel ca blatul e dedesupt iar merele sunt deasupra... .

Issa
Issa (04 July 2012, 12:23)

 Draga Lena aici gasesti cele mai minunate recete si in plus sunt delicioase si e important ca ies reusite. Am incercat si aceasta prajitura si uite ce mi-a iesit. Eu am mai adaugat in aluat si zahar vanilat un plic, peste mere am presurat scortisoara si le-am stropit cu putin rum dupa ce am turnat aluatul am mai pus si jumatati de abricosi mijlocii putin le-am apasat si dupa ce s-a copt deasupra am turnat glazura de ciocolata si mi-a iesit o tarta minunata de ziua fiului meu. Pentru glazura, se topeste pe bain-marie 200g ciocolata si frisca lichida 60ml si se pune peste prajitura. Toata familia am savurat-o cu placere. Lena esti o dulce iti multumim pentru deliciosul ce ne alinti. Te pupam.

lena
lena (04 July 2012, 12:30)

Issa, foarte bune idei, si cu caisele si cu glazura!

La multi ani fiului si o zi buna!

Issa
Issa (14 July 2012, 14:50)

 Mersi mult

sonycica
sonycica (25 October 2013, 15:31)

 am incercat si eu sa fac prajitura asta, a iesit minunat, chiar daca am avut gris doar 100g, am completat cu faina, e delicioasa!