Pate de linte

Mai pun cateva retete de post si incepem cu retetele pentru sarbatori, deja lucrez la ele :)

Acum pate-ul de linte - unul din cele mai bune pate-uri vegetariene, nici nu ma gandeam ca  poate sa fie asa gustos, simplu si ieftin. Prima data l-am gustat la Herghelia, a fost unul din cele mai bune de acolo, pe langa pate-ul de naut, mazare, fasole - acesta disparea cu viteza luminii :) Vedeti mai jos ca se prepara si f.repede, lintea are avantajul ca fierbe mult mai repede decat celelalte boabe (fasole, mazare,naut).

Se gaseste la supermarket (am luat de la Real de la raionul de produse Bio), Mega Image sau la orice magazin naturist/plafar care se respecta. Sa stiti ca sunt mai multe tipuri de linte - verde, maro, neagra sau rosie - la pate se foloseste cea verde si maro.

Reteta este preluata din Cartea de retete de la Herghelia.

Ingrediente

Linte verde/maro
200 g
se gaseste si la conserve, fiarta
Ceapa alba
2 buc
Ardei/gogosari
1 buc
Din cauza sezonului am pus legume deshidratate - puteti pune si congelate sau proaspete. Oricum este optional, puteti face numai cu ceapa.
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Sare
1 linguri
Ierburi uscate(busuioc, patrunjel,etc)
1 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Lintea se pune la fiert in raport de 1 unitate linte la 3 unitati apa. Cand incepe sa fiarba puneti o ceapa intreaga  in apa, faceti focul mic si lasati sa fiarba pana se face moale lintea - cam 1 ora maxim, chiar mai putin la unele tipuri de linte.

2

In acest timp puteti cali ceapa. Se caleste in stil sanatos astfel:

In tigaia incalzita se pune ceapa taiata, jumatate de pahar de apa si 3 linguri de ulei. Lasati sa se innabuse asa la foc normal pana se inmoaie bine ceapa.

 

3

Fiindca eu am pus un amestec de legume deshidratate bio nu am mai folosit ardei/gogosari. Daca faceti cu legume proaspete le puneti la calit impreuna cu ceapa la pasul 2.

Cand sunt gata legumele le adaugati mirodenii uscate, amestecati si stingeti focul.

4

Lintea fiarta se scurge bine de apa printr-o sita - atentie s-o scurgeti bine ca sa nu fie pate-ul prea lichid.

5

Adaugati la linte amestecul de legume preparat anterior.

6

Pasati bine totul cu un mixer vertical, pana se face o pasta uniforma.

7

Aduagati sarea dupa gust, amestecati bine si pate-ul este gata.

8

Il pastrati la firigder si serviti pe paine.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 g (un bol mediu)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Ellena
Ellena (06 December 2010, 13:32)

Arata f.bine pateu de linte, sincer nu am mancat niciodata pateu de linte, numai mancarica de linte, care e asemanatoare cu mazarea la gust!

larissa
larissa (06 December 2010, 23:45)

nu am mancat inca asa ceva dar pt post e bine venita

Lavi
Lavi (08 December 2010, 08:16)

imi place lintea la nebunie, eu fac mereu mancarica de linte!

o sa incerc si pateu

Ellena
Ellena (15 December 2010, 14:47)

Lavi in Italia, italieni mananca linte de Anu Nou! spun ca le aduc noroc,daca mananca linte! :D nu stiu cat de adevarat este...dar cred ca voi incerca si eu sa mananc de Anu Nou!

Ellena
Ellena (17 December 2010, 18:45)

Am facut si eu zilele acestea pateu de linte,am vrut sa il incerc, mi-a iesit la fel ca la tine Lena si aduce un pic la gust cu fasolea batuta...

alla1975 (16 October 2013, 15:00)

Eu sunt fan al pateului de linte si il prepar altfel: fierb vreo 300 g.linte verde si aprox.400 g.cartofi (le fierb separat) si dupa ce sunt fierte si racite le amestec si le pasez cu blenderul vertical obtinand o pasta la care adaug sare, ulei de masline, usturoi pisat si maioneza. Iese un DELICIU! Am avut succes cu pateul asta si la nasi si socrii care nu mai mancasera pana atunci linte  .....