Tort "Musuroi de cartita"

Stiam demult de acest tort in varianta la plic, luna trecuta mi l-ati amintit pe forumul nostru - multumesc mult Lavinia pentru poze si idee :) - am improvizat fara plicul cu prafuri, si am avut un rezultat 100% cu toate, si blatul si crema au fost perfecte.

Este un tort foarte fresh, datorita combinatiei crema de lapte-banane, blatul ciocolatos si putin faramicios se potriveste pefect cu toate. Recomand cu incredere, mai ales ca am fost rugata de musafirii care l-au gustat sa-l postez neaparat cat mai repede pe site.... va dati seama ca au avut si de ce:) La ultima etapa aveti si poza cu sectiunea tortului.

Detalii tehnice - am folosit Reteta de chec cu cacao pentru blat, in tava de 28 cm (recomand sa folositi o tava mai mica sau sa mariti ingredientele proportional daca vreti un tort mai inalt). La crema am folosit jumatate din ingredientele de la  Reteta de crema de galbenusuri cu lapte, amestecata cu putina gelatina, din pacate a mea nu s-a prins deloc si a fost tortul mai cremos - deci daca vreti un tort cremos nu puneti gelatina, daca vreti unul mai ferm, ca un sufleu, adaugati gelatina dizolvata in putina apa.

Semipreparate

0.5 buc
folositi 4 galbenusuri si restul cantitatilor ingredientelor in jumatate

Ingrediente

1 buc
adica 1 cantitate din toate ingredientele - pentru o tava de 24-26 cm - daca este mai mare puneti cam dublu
Banane
4 buc
Gelatina
20 g
O dizolvati in 100 ml de apa calda bine

Pasi de urmat

1

Preparati blatul pentru tort dupa Reteta de chec cu cacao -  il lasati sa se racoreasca, in acest timp pregatiti crema.

2

Preparati Crema de galbenusuri si unt - urmati toti pasii si folositi doar jumatate din ingredientele retetei.

Aici aveti o poza cu crema gata, racita si incorporata cu unt.

3

Pentru a face crema mai ferma puteti adauga putina gelatina dizolvata in apa calda. O adaugati la crema si amestecati bine.

4

Acoperiti crema cu o folie alimentara de plastic, o puneti la rece pentru 30-50 de min, in acest timp gelatina usor se prinde si crema va fi mai tare. Din pacate, am folosit o gelatina mai noua si nu s-a prins, veti vedea ca la mine crema turnata pe tort este mai lichida. In mod normal trebuie sa se faca mai groasa si va fi mai simplu de pus pe tort.

5

Pana se prinde crema pregatim blatul - cu o lingura usor si atent scoateti miezul - pastrati bordurile si luati cam asa ca sa ramana jumatate de cm de la baza blatului.

6

Cam asa trebuie sa fie blatul gata pregatit pentru a lucra mai departe. Faramiturile le puneti separat si le vom folosi la ultima etapa.

7

Bananele se taie jumatati de-a lungul si se pun la baza blatului.

8

Turnati crema peste banane, cu o lingura o impingeti si pe la margini si intre banane. Aici o vedeti mai cremoasa, din cauza gelatinei care nu s-a prins, dar a fost foarte buna si asa, a curs putin de tot - crema este destul de buna si fara gelatina.

9

Pe toata suprafata tortului presarati din abundenta faramiturile scoase mai inainte de pe blat - la mine au mai ramas, nu am folosit toata cantitatea.

10

Il inveliti cu o folie alimentara si il puneti la frigider pentru 2-3 ore sa se intareasca crema si sa se patrunda aromele.

11

Aici aveti si o sectiune cu tortul - a fost super delicios, cu aroma de lapte, banane si ciocolata.

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (6 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 36

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 19 nov 2015, 19:57

merci, merci, merci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 19 nov 2015, 09:52

lena, pot pune in loc de crema de lapte smintina de casa batuta cu zahar, ca am un borcan si ma gindesc unde sa-l  folosesc! am nevoie pentru miine si vreau sa stiu acest deatliu. daca smintina se face tare, mai e nevoie de gelatina??????????? te rog sa-mi raspunzi!!!!!!!!!!!!!!!!merci anticipat!

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 19 nov 2015, 14:59

Da, merge f.bine si smantana. Daca se intareste bine nu mai pune gelatina.

RuxandraIrina
RuxandraIrina 08 sep 2015, 09:32

Am facut si eu tortul. A iesit delicios. Doar ca n-am pus gelatina in crema, asa ca nu era suficient de tare cat sa arate bine in sectiune. Dar nici nu curgea prea tare si familia a fost incantata. Data viitoare incerc si cu gelatina.

Poza mea pentru reteta:
cristinca
cristinca 23 mar 2013, 16:01

Super bun!

Poza mea pentru reteta:
Corina79
Corina79 30 nov 2012, 10:28

Doar ce am mancat o felie din Musuroi. E bun.

As fi vrut sa fie blatul ceva mai pufos - mie mi-a iesit un pic cam uscat si cum in crema am pus gelatina (era prea moale altfel) nu s-a mai inmuiat blatul.

Una peste alta - bunut.

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 01 apr 2012, 22:40

Nici nu am mai avut rabdare sa.l las 2-3 ore la frigider, am mancat o portie imediat cum l.am terminat . Multa mai buna aceasta varianta, decat cea de la plic !  

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
camelia dobre
camelia dobre 10 mar 2012, 13:39

este un tort deloc gretos,foarte bun si usor de facut, eu in loc de crema am pus budinca de vanilie

Poza mea pentru reteta:
madalina79
Madalina (madalina79) 31 dec 2011, 23:40

Am făcut și eu acest minunat tort de ziua fiului meu Ștefănuț. Nu am pus deloc gelatină în cremă, dar a ieșit foarte bine. M-a încurcat faptul ca tava mea de blat e mai mică în diametru și mi-a ieșit blatul înalt. Așa că am avut mai mult de scobit și am pus bananele întregi. Am rămas impresionată însă de cremă, e foarte bună și deloc greoaie! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
nicoleta-maria
nicoleta nicoleta-maria (nicoleta-maria) 23 feb 2011, 11:54

as vrea sa pun poza da nu merge de ce????'

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 03 ian 2011, 15:44

o idee minunata!

sigur voi incerca si eu aceasta varianta, si dupa cum arata voi renunta la PLIC.........

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile