Scrob de oua cu branza telemea

Inca o reteta invatata direct de la bunica, una dintre cele mai bune bucatarese din sat - cum zice si tata -"Toata lumea din mahala tanjea dupa ciorba ei". Si acum tin minte cum facea scrob pe plita de la soba........  La noi in familie nu trece nici o mamaliga fara acest scrob, asa ca recomand sa incercati neaparat.

Totul este simplu si banal dar trebuie sa aveti grija la ingrediente: branza telemea trebuie sa fie de oaie sau vaca, dar obligatoriu sarata bine si mai tare (maturata), daca aveti probleme cu gustul de ceapa - puteti s-o caliti in ulei si apoi o scoateti si folositi doar acel ulei aromat. Daca nici asa nu merge puneti unt. Pentru a lichefia scrobul puteti pune smantana, iaurt, lapte chiar si apa in timpurile mai grele. Le puteti si combina intre ele - de obicei pun ce am in frigider, de toate cate putin asa ca in total sa iasa cam 1 pahar de lichid.

Ingrediente

Oua
5 buc
Ceapa alba
2 buc
Telemea de vaca
300 g
sau de oi si neaparat sa fie maturata, altfel se cam topeste - nu este grav dar nu este chair ce trebuie
Smantana
1 pah
sau amestec de smantana cu iaurt, chefir, lapte batut, etc
Ulei de floarea soarelui
100 ml

Pasi de urmat

1

Ma intati pregatiti toate ingredientele, pentru ca procesul efectiv de gatit este destul de rapid si trebuie sa le aveti la indemana pe toate gata.

Deci, branza telemea se da prin razatoarea mare sau se faramiteaza cu o furculita.

2

Ouale se bat bine cu un tel sau furculita.

3

Apoi adaugati la oua amestecul de smantana, bateti bine.

V-am spus ca atunci cand nu am nimic din lactate prin frigider pun numai apa si este tot foarte buna.

4

Ceapa se curata, spala si se taie marunt.

In tigaie incalziti uleiul si puneti ceapa la calit - amestecati periodic.

5

Cand se rumeneste usor ceapa, adaugati branza pregatita - da, nu este o greseala, branza se pune la prajit impreuna cu ceapa. Amestecati bine.

6

Nu va speriati daca pe parcurs branza se va topi, depinde cat de maturata este si  cat de grasa. Lasati cam 5 min branza la calit impreuna cu ceapa.

7

Apoi urmeaza amestecul de oua, il turnati in tigaie si amestecati incet si continuu.

8

Veti observa pe parcurs ce amestecati ca aceasta compozitie se ingroasa treptat.

9

Dupa ce se ingroasa compozitia, devine ca o omleta mai moale, puteti s-o mai lasati 5-10 min la foc mediu sa se mai coaca. De obicei de sare nu trebuie potrivita, pentru ca branza este suficient de sarata.

In plus daca va place si aveti puteti adauga putin curry pt culoare (asta nu-i dupa reteta bunicii:) sau ierburi uscate, dara fara aroma puternica, ceva gen patrunjel.

Se serveste cu mamaliga calda si putin mujdei.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 g (4 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Emma (06 January 2011, 12:33)

Si bunica facea asa ceva, dar denumirea era de „raitota”. Mai adauga la inceput impreuna cu ceapa felii subtiri de slanina sau carnat, iar la sfarsit piper macinat si boia. Oricum, e foarte buna cu mamaliga si mujdei.

Ellena
Ellena (06 January 2011, 20:48)

Ce reteta interesanta Lena...e prima data cand aud! merita incercata!

Mery75
Mery75 (06 January 2011, 22:42)

Super reteta, ii simt deja gustul. Am sa o fac pt ca mi se pare tare. Sigur e si f f buna, imi plac tare mult mancarurile taranesti. Ador bucataria traditionala. Mersi pt idee si mai astept si altele.

larissa
larissa (06 January 2011, 23:05)

am sa incerc

Lavi
Lavi (10 January 2011, 09:22)

cat imi place reteta asta!

o stiu de la bunica mea

Mery75
Mery75 (10 January 2011, 22:03)

incercati-o pentru ca e bestiala

stiuca
stiuca (18 January 2011, 10:43)

  Dragelor .La noi in ardeal scobul se numeste PAPARAda si se faca cam la fel .Vara in ea se poate pune si spanac calit un pic ,dupa care se pune restul Pofta Buna .

guzunel (19 January 2011, 18:45)

eu am uitat sa pun smintina si s-a primit foarte sarata .

Cori
Cori (24 February 2012, 21:36)

Si eu fac oua d-astea "ciufulite" le zic eu, le ador si le prepar cu fel de fel 

Cori
Cori (24 February 2012, 21:37)

O sa incerc si asa

Roxanika
Roxanika (04 July 2012, 18:36)

A iesit deliciosss :X eu am pus scrobul peste spaghtele si le-am dat 15 min la cuptor, un deliciu!

stiuca
stiuca (08 July 2012, 17:50)

 In loc de telemea se poate incerca cu CAS ,iasa o minunatie ,ca se si leaga .intre componente .

simona.blondy
simona.blondy (10 October 2012, 19:31)

 Si bunikutza mea facea asa doar k punea branza odata cu oul plus marar taiat fin,iar inloc de ceapa alba punea ceapa verde,nemaipomenita !Cat despre denumire este aceiasi (in partea bacaului la tara asa se numeste ! )Si eu fac la fel k bunik ,e buna si satioasa ,cu acritura lganga ! Miamiiii

timotei
timotei (14 December 2012, 06:10)

Am facut acest scrob ,cind nu ai timp sa faci mincare  acest scrob te salveaza ,se face destul de repede sii tare gustos

Marianushka88
Marianushka88 (26 February 2013, 13:34)

Lena, intr-adevar foarte gustos, eu sunt din nordul R.M. si la noi se prepara asa scrob. De fiecare data cind citesc recetele tale imi face placere pentru ca gasesc ceva asemanator cu cele pe care le facem acasa. Mersi moolt pentru minunatele tale recete!

LicaStar
LicaStar (04 April 2013, 23:08)

Interesant, am observat ca si in Moldova se fac bucate in dependenta de regiune. Il facea si mama acasa acest fel de "scrob", doar ca folosea alte ingrediente: ceapa, salam,  0,5 litri de chefir, 5 oua, 2 linguri de faina si sare dupa gust. Foarte usor si gustos. E pe placul baietelului meu de aproape 2 ani, dar si parintilor lui :) . Voi incerca si aceasta reteta, sunt sigura ca e la fel de buna.

Rooxy
Rooxy (13 June 2013, 14:26)

Intr-adevar e ft.bun, mi-e imi mai facea mama un deliciu care cred ca e foarte popular mai ales prin Moldova,cartofi prajiti cu scrob(se bat ouale cu lapte sau smantana si usturoi pisat),se da drumul peste cartofi,servim cu mamaliguta si muraturi

stiuca
stiuca (14 June 2013, 21:23)