Ciorba ruseasca de varza murata

Ciorba ruseasca de varza murata

Denumirea originala s-ar pronunta "Shci" - este ciorba ruseasca traditionala, in mod normal se prepara cu o supa de carne (de porc sau vita) si varza tocata murata. In varianta de post/vegetariana este foarte populara pe la manastirile rusesti si se prepara cu ciuperci. Mai sunt variante cu afumatura sau se prepara la cuptor pt a da un gust mai intens si mai copt.

Aici am facut-o dupa o metoda clasica, simpla, cu carne de manzat - este foarte buna, iar daca mai puneti smantana si un fir de ceapa cruda pe langa ea - fuge repede, repede...... mai ales dupa mancarurile grele de sarbatori.

Principalul meu degustator de 3 ani a mancat-o cu brio, deci cred ca este reprezentativ - aromata, putin acrisoara..... Spor la gatit!

Ingrediente

Carne de vita/manzat
500 g
puteti pune orice carne de vita sau porc care o preferati sau aveti in casa
Varza murata
400 g
Varza tocata murata - eu am pus-o pe cea preparata dupa Reteta de varza tocata murata de pe site.
Ceapa alba
4 buc
Morcovi
2 buc
Cartofi
3 buc
Frunza de dafin
2 buc
Bulion de rosii
3 linguri
Sare
1 lingura
puneti dupa gust
Patrunjel verde
1 legatura
Ulei de floarea soarelui
100 ml

Pasi de urmat

Pas 1

Carnea se spala si se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba, se spumeaza, se adauga frunza de dafin si o ceapa taiata in 4 - acum faceti focul mic si lasati sa fiarba.

Daca ma intrebati cat sa fiarba - va spun - depinde ce noroc ati avut cu carnea - daca este din aceea mai frageda o fierbeti 2 ore, daca mai cu vechime chiar si 3-4 ore la foc mic. Important este sa fie carnea fiarta foarte bine, sa fie moale.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 1
Pas 2

In timp ce fierbe carnea pregatiti varza pt ciorba - mai intai o puneti la calit cu ulei.

Eu am folosit varza preparata dupa Reteta de varza tocata murata de pe site.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 2
Pas 3

Cand incepe sa se rumeneasca usor varza aduagati o ceapa tocata nu prea marunt. Amestecati si lasati sa se caleasca impreuna, pana se rumenesc frumos.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 3
Pas 4

Dupa ce se rumeneste adaugati bulionul sau pasta de rosii, amestecati, mai lasati 2 minute si luati de pe foc.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 4
Pas 5

Dupa ce a fiert carnea bine - o scoateti pe o farfurie si lasati sa se racoreasca putin.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 5
Pas 6

Morcovii se curata si se taie rondele.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 6
Pas 7

La fel si cartofii si 1 ceapa, se curata, spala si se taie cum va place.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 7
Pas 8

Se pun acestea la fiert in supa de carne, cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati cam 25-30 de minute.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 8
Pas 9

Carnea se taie cubulete mici.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 9
Pas 10

Dupa ce au fiert legumele adaugati in oala carnea taiata si varza calita mai inainte. Lasati sa fiarba bine inca 10 min.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 10
Pas 11

Apoi potriviti de sare, adaugati o ceapa tocata marunt si patrunjelul si stingeti imediat focul. Lasati ciorba sa se patrunda minim 15 minute.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 11
Pas 12

Se serveste calda sau fierbinte cu smantana si optional niste praz sau ceapa cruda.

Pofta Buna!

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (6 potii bune)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 27

AlexandruGraure544
Alexandru Graure (AlexandruGraure544) 06 Feb 2019, 16:20

Multumesc pentru reteta, chiar intentionam de mult sa incerc sa fac ciorba shchi.

Ceapa adaugata in ultim pas are rolul de a da textura diferita fata de ce este deja acolo. La fel procedez si eu in alte retete cu zarzavat ras extrem de fin. Este o idee buna. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 10 Mar 2014, 13:54

Am facut-o cu carne de pui, pe foc, si a iesit, putin spus ... DE VIS! E asa de buna!!!! Nu suport carnea de vita, mi-e scirba de ea, asa ca 2 copane fierte si apoi carnea pusa in ciorba (putina carne ca nu-mi place), dar ciorba e MAGNIFICA !!!!!!

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 06 Mar 2014, 15:53

Lena, te rog frumos, cum o faci la cuptor? Mie imi place sa le fac la cuptor ca le bag si imi vad de treburi. Multumesc mult.

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 08 Mar 2014, 15:04

Nu o fac la cuptor, dar ma gandesc ca poti pune toate ingredientele crude si le lasi macar 2 ore sa fiarba in cuptor.

Olghina.18
Olghina.18 29 Jan 2014, 18:54

O receta super... Am incercato chiar azi si a avut mare succes..... Mersi Lena pentru retele tale..... 

Nota mea pentru reteta:
Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 22 Dec 2011, 19:38

O ciorba deosebita! Am pus si doua linguri de "Salata de legume pentru iarna" si putina zama de varza, o minunatie! Multumesc Lena pentru tot ceea ce faci pe acest site 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 14 Jan 2011, 14:40

O ciorba cu adevarat gustoasa!

Nota mea pentru reteta:
Karen
Karen 13 Jan 2011, 02:23

Am intrat sa o mai citesc o data nu cumva sa gresesc.Este o reteta pe gustul meu din cate vad....si e deja pe foc .Am o mica indoiala la cepa de la sfarsit dar am vazut ca si la alta ciorba o pui,o fi ,,un mic secret,, de gust.... oricum o sa o fac asa ,,ca la carte,, cum ai scris-o si o sa scriu cum a iesit(aici am carne de vita super buna si fierbe in 30-40min.) multumesc de reteta!!

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 11 Jan 2011, 08:35

o reteta interesanta!

sigur o voi incerca

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 10 Jan 2011, 14:35

super bine arata am sa incerc si eu darcu carne de porc ar avea  alt gust  pt ca , carnea de vita nu ne place din pacate

Nota mea pentru reteta:
adrianamo
adrianamo 10 Jan 2011, 14:32

Hmm...o alta ciorba ruseasca dupa care-mi ploua in gura.

Zi-mi ,in comparatie cu rasolnikul..care e mai buna? Adica..sa reformulez,din care a papat mai bine principalul tau degustator ?

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile