Ciorba ruseasca de varza murata

Denumirea originala s-ar pronunta "Shci" - este ciorba ruseasca traditionala, in mod normal se prepara cu o supa de carne (de porc sau vita) si varza tocata murata. In varianta de post/vegetariana este foarte populara pe la manastirile rusesti si se prepara cu ciuperci. Mai sunt variante cu afumatura sau se prepara la cuptor pt a da un gust mai intens si mai copt.

Aici am facut-o dupa o metoda clasica, simpla, cu carne de manzat - este foarte buna, iar daca mai puneti smantana si un fir de ceapa cruda pe langa ea - fuge repede, repede...... mai ales dupa mancarurile grele de sarbatori.

Principalul meu degustator de 3 ani a mancat-o cu brio, deci cred ca este reprezentativ - aromata, putin acrisoara..... Spor la gatit!

Ingrediente

Carne de vita/manzat
500 g
puteti pune orice carne de vita sau porc care o preferati sau aveti in casa
Varza murata
400 g
Varza tocata murata - eu am pus-o pe cea preparata dupa Reteta de varza tocata murata de pe site.
Ceapa alba
4 buc
Morcovi
2 buc
Cartofi
3 buc
Frunza de dafin
2 buc
Bulion de rosii
3 linguri
Sare
1 linguri
puneti dupa gust
Patrunjel verde
1 buc
1 legatura
Ulei de floarea soarelui
100 ml

Pasi de urmat

1

Carnea se spala si se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba, se spumeaza, se adauga frunza de dafin si o ceapa taiata in 4 - acum faceti focul mic si lasati sa fiarba.

Daca ma intrebati cat sa fiarba - va spun - depinde ce noroc ati avut cu carnea - daca este din aceea mai frageda o fierbeti 2 ore, daca mai cu vechime chiar si 3-4 ore la foc mic. Important este sa fie carnea fiarta foarte bine, sa fie moale.

2

In timp ce fierbe carnea pregatiti varza pt ciorba - mai intai o puneti la calit cu ulei.

Eu am folosit varza preparata dupa Reteta de varza tocata murata de pe site.

3

Cand incepe sa se rumeneasca usor varza aduagati o ceapa tocata nu prea marunt. Amestecati si lasati sa se caleasca impreuna, pana se rumenesc frumos.

4

Dupa ce se rumeneste adaugati bulionul sau pasta de rosii, amestecati, mai lasati 2 minute si luati de pe foc.

5

Dupa ce a fiert carnea bine - o scoateti pe o farfurie si lasati sa se racoreasca putin.

6

Morcovii se curata si se taie rondele.

7

La fel si cartofii si 1 ceapa, se curata, spala si se taie cum va place.

8

Se pun acestea la fiert in supa de carne, cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati cam 25-30 de minute.

9

Carnea se taie cubulete mici.

10

Dupa ce au fiert legumele adaugati in oala carnea taiata si varza calita mai inainte. Lasati sa fiarba bine inca 10 min.

11

Apoi potriviti de sare, adaugati o ceapa tocata marunt si patrunjelul si stingeti imediat focul. Lasati ciorba sa se patrunda minim 15 minute.

12

Se serveste calda sau fierbinte cu smantana si optional niste praz sau ceapa cruda.

Pofta Buna!

Cantitate: 3 l (6 potii bune)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (7 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 26

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 10 mar 2014, 13:54

Am facut-o cu carne de pui, pe foc, si a iesit, putin spus ... DE VIS! E asa de buna!!!! Nu suport carnea de vita, mi-e scirba de ea, asa ca 2 copane fierte si apoi carnea pusa in ciorba (putina carne ca nu-mi place), dar ciorba e MAGNIFICA !!!!!!

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 06 mar 2014, 15:53

Lena, te rog frumos, cum o faci la cuptor? Mie imi place sa le fac la cuptor ca le bag si imi vad de treburi. Multumesc mult.

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 08 mar 2014, 15:04

Nu o fac la cuptor, dar ma gandesc ca poti pune toate ingredientele crude si le lasi macar 2 ore sa fiarba in cuptor.

Olghina.18
Olghina.18 29 ian 2014, 18:54

O receta super... Am incercato chiar azi si a avut mare succes..... Mersi Lena pentru retele tale..... 

Nota mea pentru reteta:
Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 22 dec 2011, 19:38

O ciorba deosebita! Am pus si doua linguri de "Salata de legume pentru iarna" si putina zama de varza, o minunatie! Multumesc Lena pentru tot ceea ce faci pe acest site 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
stiuca
stiuca 26 ian 2011, 18:30

Adrianami ,pentru viitor ,la varza murata o speli dupa ce o tai fideluta si nu are voie sa nu iasa ok .

Emma
Emma 14 ian 2011, 14:40

O ciorba cu adevarat gustoasa!

Nota mea pentru reteta:
Karen
Karen 13 ian 2011, 02:23

Am intrat sa o mai citesc o data nu cumva sa gresesc.Este o reteta pe gustul meu din cate vad....si e deja pe foc .Am o mica indoiala la cepa de la sfarsit dar am vazut ca si la alta ciorba o pui,o fi ,,un mic secret,, de gust.... oricum o sa o fac asa ,,ca la carte,, cum ai scris-o si o sa scriu cum a iesit(aici am carne de vita super buna si fierbe in 30-40min.) multumesc de reteta!!

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 11 ian 2011, 08:35

o reteta interesanta!

sigur o voi incerca

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 10 ian 2011, 14:35

super bine arata am sa incerc si eu darcu carne de porc ar avea  alt gust  pt ca , carnea de vita nu ne place din pacate

Nota mea pentru reteta:
adrianamo
adrianamo 10 ian 2011, 14:32

Hmm...o alta ciorba ruseasca dupa care-mi ploua in gura.

Zi-mi ,in comparatie cu rasolnikul..care e mai buna? Adica..sa reformulez,din care a papat mai bine principalul tau degustator ?

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile