Ciorba ruseasca de varza murata

Ciorba ruseasca de varza murata

Denumirea originala s-ar pronunta "Shci" - este ciorba ruseasca traditionala, in mod normal se prepara cu o supa de carne (de porc sau vita) si varza tocata murata. In varianta de post/vegetariana este foarte populara pe la manastirile rusesti si se prepara cu ciuperci. Mai sunt variante cu afumatura sau se prepara la cuptor pt a da un gust mai intens si mai copt.

Aici am facut-o dupa o metoda clasica, simpla, cu carne de manzat - este foarte buna, iar daca mai puneti smantana si un fir de ceapa cruda pe langa ea - fuge repede, repede...... mai ales dupa mancarurile grele de sarbatori.

Principalul meu degustator de 3 ani a mancat-o cu brio, deci cred ca este reprezentativ - aromata, putin acrisoara..... Spor la gatit!

Ingrediente

Carne de vita/manzat
500 g
puteti pune orice carne de vita sau porc care o preferati sau aveti in casa
Varza murata
400 g
Varza tocata murata - eu am pus-o pe cea preparata dupa Reteta de varza tocata murata de pe site.
Ceapa alba
4 buc
Morcovi
2 buc
Cartofi
3 buc
Frunza de dafin
2 buc
Bulion de rosii
3 linguri
Sare
1 lingura
puneti dupa gust
Patrunjel verde
1 legatura
Ulei de floarea soarelui
100 ml

Pasi de urmat

Pas 1

Carnea se spala si se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba, se spumeaza, se adauga frunza de dafin si o ceapa taiata in 4 - acum faceti focul mic si lasati sa fiarba.

Daca ma intrebati cat sa fiarba - va spun - depinde ce noroc ati avut cu carnea - daca este din aceea mai frageda o fierbeti 2 ore, daca mai cu vechime chiar si 3-4 ore la foc mic. Important este sa fie carnea fiarta foarte bine, sa fie moale.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 1
Pas 2

In timp ce fierbe carnea pregatiti varza pt ciorba - mai intai o puneti la calit cu ulei.

Eu am folosit varza preparata dupa Reteta de varza tocata murata de pe site.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 2
Pas 3

Cand incepe sa se rumeneasca usor varza aduagati o ceapa tocata nu prea marunt. Amestecati si lasati sa se caleasca impreuna, pana se rumenesc frumos.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 3
Pas 4

Dupa ce se rumeneste adaugati bulionul sau pasta de rosii, amestecati, mai lasati 2 minute si luati de pe foc.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 4
Pas 5

Dupa ce a fiert carnea bine - o scoateti pe o farfurie si lasati sa se racoreasca putin.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 5
Pas 6

Morcovii se curata si se taie rondele.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 6
Pas 7

La fel si cartofii si 1 ceapa, se curata, spala si se taie cum va place.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 7
Pas 8

Se pun acestea la fiert in supa de carne, cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati cam 25-30 de minute.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 8
Pas 9

Carnea se taie cubulete mici.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 9
Pas 10

Dupa ce au fiert legumele adaugati in oala carnea taiata si varza calita mai inainte. Lasati sa fiarba bine inca 10 min.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 10
Pas 11

Apoi potriviti de sare, adaugati o ceapa tocata marunt si patrunjelul si stingeti imediat focul. Lasati ciorba sa se patrunda minim 15 minute.

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 11
Pas 12

Se serveste calda sau fierbinte cu smantana si optional niste praz sau ceapa cruda.

Pofta Buna!

Ciorba ruseasca de varza murata - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (6 potii bune)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

adrianamo
adrianamo 10 Jan 2011, 14:32

Hmm...o alta ciorba ruseasca dupa care-mi ploua in gura.

Zi-mi ,in comparatie cu rasolnikul..care e mai buna? Adica..sa reformulez,din care a papat mai bine principalul tau degustator ?

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 10 Jan 2011, 14:35

super bine arata am sa incerc si eu darcu carne de porc ar avea  alt gust  pt ca , carnea de vita nu ne place din pacate

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 10 Jan 2011, 14:51

Fiecare este buna in felul ei, degustatorul meu a inceput de vreo luna sa mai incerce din ciorbe, inca nu am facut rasolnik pt ea, dar sunt sigura ca i-ar place, este disperata dupa castravetii murati. ASa ca o comparatie, aceasta are gust si miros placut de varza murata - rasolnikul are un pic din mirosul de castraveti. Amandoua sunt bune, chiar recomand sa-l incerci.

Lavi
Lavi 11 Jan 2011, 08:35

o reteta interesanta!

sigur o voi incerca

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 11 Jan 2011, 23:27

Chiar ca e o ciorba buna, sa te "dregi" cu ea dupa sarbatorii! ar trebui sa intram la cura nu pentru f.mult timp ca dupa accea facem bunati pt Paste!

ancuta
ancuta 13 Jan 2011, 01:47

foarte buna ciorba ,merge la suflet dupa sarbatori

ancuta
ancuta 13 Jan 2011, 01:48

daca aveti si peste sarat sau afumat este si mai gustoasa

Karen
Karen 13 Jan 2011, 02:23

Am intrat sa o mai citesc o data nu cumva sa gresesc.Este o reteta pe gustul meu din cate vad....si e deja pe foc .Am o mica indoiala la cepa de la sfarsit dar am vazut ca si la alta ciorba o pui,o fi ,,un mic secret,, de gust.... oricum o sa o fac asa ,,ca la carte,, cum ai scris-o si o sa scriu cum a iesit(aici am carne de vita super buna si fierbe in 30-40min.) multumesc de reteta!!

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 14 Jan 2011, 14:40

O ciorba cu adevarat gustoasa!

Nota mea pentru reteta:
Karen
Karen 18 Jan 2011, 01:28

Corbita am gatit-o si a iesit excelenta!!!!!! mesajul nu am mai avut timp sa-l scriu imediat (am un bebe care uneori cere multa atentie...) apoi am uitat....Am pus ceapa cruda cand am stins focul :) si pt prima data am mancat o ciorba cu ceapa cruda(separat de cea din oala)Sotului stiam ca daca ii puneam ceapa pe masa nu se atngea de ea ,,cum sa mananc ciorba cu ceapa?!,, :)) la care i-am spus ,,Lena asa zicea...nu-i obligatoriu... ,, dupa asta se uita la farfurie ,,,daca a zis Lena,adu si ceapa... ,, Lena draga am crezut ca lesin dar ma abtineam sa nu ma vada.Deci daca e ceva la care face mofturi dau ,,vina pe tine,, Ne plac ffffffffff mult retetele tale si tot ce am gatit din retete au fost excelente!!!! te pupam

lena
Elena (lena) Karen 18 Jan 2011, 09:05

Karen, m-ai facut sa zambesc de dimineata - ma bucur mult ca va sunt utile retetele, le incercati si aveti incredere in ce va recomand

Sanatate voua si puiului

stiuca
stiuca 18 Jan 2011, 10:56

Fetelor cred ca ati uitat ca in ciorba ruseasca de varza se pune NEAPARAT sfecla rosie ,dupa cum stiu eu .,si servita fierbinte ,.

lena
Elena (lena) 18 Jan 2011, 10:58

Stiuca, aia este alta ciorba ruseasca - de fapt ucraineasca, cu varza si sfela rosie, citeste atent reteta si vezi si alte informatii despre ciorbele rusesti. Crede-ma, asta stiu sigur

stiuca
stiuca 18 Jan 2011, 11:04

Ma inclin ..Se poate sa aveti dreptate .Va salut cu respect .

lena
Elena (lena) 18 Jan 2011, 11:09

Stiuca, sigur am dreptate, de 30 de ani mananc si gatesc retete rusesti, invatate de la 2 bunici si mama.

adrianamo
adrianamo 20 Jan 2011, 11:23

Am facut marti ciorba.Nu a avut succesul asteptat,din pacate.Nu i-a placut sotului. Prin urmate ,a doua zi am facut "transformarea"..:).

Am tocat o varza  mai mica ,proaspata,am fiert-o putin ,am amestecat-o cu ciorba si am bagat-o la cuptor pana a scazut considerabil.Apoi s-a mancat..toata,putin ciudat ptr noi amestecul de varza cu cartof insa a fost gustoasa .

Este posibil sa nu fi iesit  din cauza ca varza noastra inca nu e murata bine si e mai mult sarata decat acra..nu stiu.

Asta e ,se mai intampla..:)

stiuca
stiuca 26 Jan 2011, 18:30

Adrianami ,pentru viitor ,la varza murata o speli dupa ce o tai fideluta si nu are voie sa nu iasa ok .

Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 22 Dec 2011, 19:38

O ciorba deosebita! Am pus si doua linguri de "Salata de legume pentru iarna" si putina zama de varza, o minunatie! Multumesc Lena pentru tot ceea ce faci pe acest site 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 22 Dec 2011, 23:09

Ce bine ca va place, si chiar faceti din retete - eu am uitat de ciorbitza asta, chiar bine ca mi-ai amintit Si bravo pt poze

stiuca
stiuca 23 Dec 2011, 13:27

Fetelor daca este prin casa MARAR verde dupa ce o luati de pe foc ,tocat marunt ii da o savoare nemaipomenita .

Alina Bulat
Alina Bulat 29 Nov 2012, 08:09

Mmmmm, fte buna ciorba...Ma topesc dupa eaMai ales facuta cu bors de casa ...ii da un gust yumeeee!!!

adrianab
adrianab 04 Dec 2012, 19:50

Am pregatit varianta fara carne si este extraordinar de gustoasa combinatia. Multumim!

Olghina.18
Olghina.18 29 Jan 2014, 18:54

O receta super... Am incercato chiar azi si a avut mare succes..... Mersi Lena pentru retele tale..... 

Nota mea pentru reteta:
Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 06 Mar 2014, 15:53

Lena, te rog frumos, cum o faci la cuptor? Mie imi place sa le fac la cuptor ca le bag si imi vad de treburi. Multumesc mult.

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 08 Mar 2014, 15:04

Nu o fac la cuptor, dar ma gandesc ca poti pune toate ingredientele crude si le lasi macar 2 ore sa fiarba in cuptor.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 10 Mar 2014, 13:54

Am facut-o cu carne de pui, pe foc, si a iesit, putin spus ... DE VIS! E asa de buna!!!! Nu suport carnea de vita, mi-e scirba de ea, asa ca 2 copane fierte si apoi carnea pusa in ciorba (putina carne ca nu-mi place), dar ciorba e MAGNIFICA !!!!!!

AlexandruGraure544
Alexandru Graure (AlexandruGraure544) 06 Feb 2019, 16:20

Multumesc pentru reteta, chiar intentionam de mult sa incerc sa fac ciorba shchi.

Ceapa adaugata in ultim pas are rolul de a da textura diferita fata de ce este deja acolo. La fel procedez si eu in alte retete cu zarzavat ras extrem de fin. Este o idee buna. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: