Maioneza de casa

      Am invatat aceasta reteta in Romania si am devenit adepta ei. Nu mai folosesc maioneza cumparata de 2 ani.

Ingrediente

Galbenus de ou
1 buc
Galbenus fiert.
Galbenus de ou
1 buc
Galbenus Crud
Ulei de floarea soarelui
250 ml
Lamaie
1 buc
Mustar
1 linguri
Sare
0.25 lingurite
Iaurt cremos
450 g
Acest ingredient este optional.

Pasi de urmat

1

Se amesteca bine galbenusurile de ou sa nu fie cocoloase.

2

Se incorporeaza putin cate putin  uleiul, la inceput se pune aproximativ cate 1 lingura, apoi se poate pune si mai mult. Se recomanda sa se amestece compozitia intr-o singura directie.

3

Pe parcurs ce incorporati uleiul, stoarceti cate putin suc de lamaie. Dupa ce ati pus tot uleiul, adaugati mustarul, sarea si daca mai este nevoie inca putin suc de lamaie. O faceti dupa gustul dvs.

Nu este neaparat sa folositi tot uleiul, cum nu este necesar sa va opriti la cantitatea din reteta, aceasta depinde de cata maioneza aveti nevoie. Din aceste 2 galbenusuri puteti face un castron foarte mare de maioneza, daca este nevoie. Dar atunci mariti si cantitatea de lamaie, mustar si sare.

4

Pentru a face maioneza mai usoara puteti adauga optional iaurt cremos, va asigur ca nu o veti strica ci invers.

Da un gust special maionezei, si o face mult mai cremoasa.

 

5

Inainte de a o folosi, potriviti sarea, mustarul si acreala.

Pofta Buna!

Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

vero79 (24 February 2009, 08:33)

Este de cumparat iaurt cremos?Si nu este acru?

lena
lena (24 February 2009, 11:59)

Merge sa fie acru, dar sa fie si cremos

Cam orice iaurt din comert merge.

alinutza85 (07 April 2009, 22:57)

As avea si eu o intrebare de incepator:cand se taie maioneza cu ce se reface cu mustar sau cu lamaie....,ms mult

Asa e la inceput,incerc sa ma perfectionez.....

lena
lena (08 April 2009, 00:34)

Eu de obicei o rezolv cu lamaie si tot continui sa o amestec cu miscari circulare in aceeasi directie.

giorgia
giorgia (11 February 2010, 16:24)

pot sa inlocuiesc iaurtul cu smantana?!

lena
lena (11 February 2010, 16:25)

Dap, sigur ca da - eu puneam iaurt sa fac maioneza mai "usoara"

giorgia
giorgia (15 February 2010, 11:34)

mi-a iesit o super maioneza ! e prima din viata mea si urmand cu sfintenie pasii scrisi de tine am reusiiiiiiiiiiiit . mii de multumiri

maaike (14 April 2010, 19:10)

Tin neaparat sa-ti multumesc pt reteta. Am facut maioneza pt prima data in viata si mi-a iesit foarte buna... lejera, gustoasa. Multumesc, Lena!

natyluminita
natyluminita (06 September 2010, 17:00)

eu pun smantana in loc de iaurt....cand vreau sa fie mai lightt pun iaurt :)

MariaP (08 September 2010, 11:31)

Exact asa o fac si eu!

@alinutza85

Se poate drege cu lamaie, asa cum a scris si Lena, dar merge la fel de bine si cu sare de lamaie sau cu un cartof fiert.

Crista
Crista (11 September 2010, 12:42)

la fel prepar si eu maioneza , cu smantana ... dar cateodata (cand sunt in criza de timp, sau obosita)  pt a-mi usura  munca,  fac cu mixerul !!!

amalia80 (21 September 2010, 15:48)

La pasarea galbenusului crud cu cel fiert adaug sarea, deoarece ajuta mult la obtinerea unui ameste omogen. Pentru a iesi mai pufoasa, inainte de a-i adauga mustarul pun 2 linguri de apa rece.

MariaP (22 September 2010, 13:28)

Amalia, si eu ii mai pun uneori putina apa rece.

Nina-Andreea
Nina-Andreea (17 December 2011, 17:15)

Eu nu pun mustar si iaurt/smantana. Iar zeama de lamaie pun doar cativa stropi. Poate de aia mi-a iesit ceva mai tare, nu asa lichida/cremoasa?

lena
lena (17 December 2011, 17:17)

Da Nina, zeama de lamaie o deschide la culoare si o face putin mai omogena/lichida - iaurtul o face mai light.

rinser
rinser (31 January 2012, 22:32)

Imi place cum explici retetele. Cred ca la majoritatea retetelor e destul de greu sa greseasca cineva.

pilot1974 (02 March 2012, 08:41)

MAIONEZA ADEVARATA SE FACE NUMAI DIN GALBENUS

 

 

 

 

flutureAlb
flutureAlb (09 April 2012, 13:14)

 super tare ,am facut-o si eu dar fara iaurt  si din mult mai multe oua , de , aveam nevoie de o cantitate mai mare 

pilot1974 (09 April 2012, 14:40)

pentru profesionisti maioneza de casa

 

se face numai din galbenusuri neferte 

sarian (09 July 2012, 17:23)

cu mulţumiri,

            Lacrima.

cezar
cezar (12 July 2012, 13:09)

multumesc pentru receta   no sa mai  folosesc niciodata comerciala , usor de preparat si fara E-uri

Issa
Issa (29 July 2012, 20:29)

Lena esti deosebita mersi pentru tot ce faci. Maioneza mi-a iesit f, buna, dar am o intrebare cat timp pot sa o pastrez la frigider pentru ca mi-a iesit multisor?

 

lena
lena (29 July 2012, 20:31)

Issa, multumesc mult pentru apreciere!

Eu nu as recomanda s-o tii mai mult de 5 zile la frigider, desi multi o tin ceva mai mult, dar nu este bine, sunt totusi galbenusuri crude de ou.

Issa
Issa (29 July 2012, 22:42)

 mersi mult 

mimi kimi
mimi kimi (19 August 2012, 10:27)

Cea mai buna maioneza iese din combinatia un galbenus crud un galbenus fiert. Din experienta (fac de multi ani maioneza si nu s-a intamplat sa nu-mi reuseasca), pun mustarul de la inceput si maioneza nu se va taia, bat cu mixerul si o fac rapid...lamaia spre sfarsit.

Pentru un gust deosebit, adaugati o ligurita de miere!!!

Diana Seu
Diana Seu (29 December 2012, 14:05)

Dna Elena, am facut primul pas si nu sa primit deloc, oul sa intarit, si sa primit  ca ou prajit, nici pe departe nu era ca in imagine, cand am adaugat ulei, a inceput sa faca spuma si compozitia se intarea mai tare, atunci am oprit procesul. VA ROG SPUNETI-MI CE NU AM FACUT DREPT. Mmesc!

lena
lena (29 December 2012, 14:12)

 Ai pus galbenusul fiert fierbinte cumva? Altceva nu stiu ce ar mai fi.

Diana Seu
Diana Seu (29 December 2012, 14:16)

Va multumesc, am sesizat greseala deja...Cer scuze pentru comentariile prostesti, mmesc pentru rabdare,

 

TanDi (02 November 2013, 12:17)

Buna Lena,ai facut vreodata aceasta maioneza cu mixerul ? Iese la fel de buna? Conteaza tipul de mustar folosit (simplu, cu hrean, etc)?

lena
lena (02 November 2013, 15:53)

O fac demult cu mixerul, trebuie sa mai schimb pozele aici - este o reteta mai veche si lucrurile se mai schimba in timp, cu noile tehnologii.

Deci scot o paleta de la mixer si mixez doar cu una, intr-o directie, maioneza iese mult mai pufoasa si frumoasa - si bineinteles repede. Da, mustarul va schimba gustul - eu aleg cel mai neutru si simplu mustar, fara gusturi si arome separate.

TanDi (02 November 2013, 21:01)

Am inteles. Multumesc.

natalytsa (02 December 2013, 15:36)

 mie din pacate nu mi-a iesit....s-a primit foarte lichida....nustiu unde am gresit....dar mai incerc neaparat poate se primeste!

 

 

niami (27 July 2014, 08:41)

 Maioneza mea creste foarte greu. Am folosit oua la temperatura camerei, 2 galbenusuri fierte, 2 crude, ca am de facut o salata de boeuf mare.Am pus o lingurita de mustar dupa ce am facut pasta de galbenusuri si adaug mereu cate o lingurita de ulei. Lucrez la ea de mai bine de o ora, am trecut de la lingura de lemn la mixer (ambele palete la inceput, apoi doar una) si nu mi-a iesit mai mult de o cana si jumatate de maioneza. As adauga iaurt, dar merge la maioneza pt salata de boeuf?

lena
lena (27 July 2014, 08:47)

 La inceput se adauga putin ulei, acum fara grija puneti cate 2-3linguri, si da, merge f.bine cu iaurt si la salata de boef.

niami (30 July 2014, 04:06)

 A iesit pana la urma! Am dat la o parte mixerul, ca am vazut ca-si da sufletul, si am inceput sa amestec din nou cu lingura. M-am induplecat si am pus si zeama de lamaie si mai mult ulei si imediat s-a schimbat totul in bine! Nu am adaugat iaurt, ca al meu nu era cremos, dar a iesit o delicioasa  salata de boeuf care a placut tuturor. Multumesc, Lena!

 

 
Natalia MD (02 August 2014, 15:42)

 Buna Lena, vreau sa fac receta de maioneza, dar am o intrebare. Cit timp se pastreaza in frigider? ca sa stiu cit sa fac. multumesc 

 

 

lena
lena (02 August 2014, 18:08)

Cam 5 zile la frigider tine cu siguranta.

Tonea Simina
Tonea Simina (31 August 2014, 00:33)

 Mi-a iesit foarte bine ca textura. Doar ca nu prea se poate manca. Eu am pregatit-o pentru vinete , cand le-am terminat si mi-am facut o feliuta de paine ma strans de gat un pic. O lamaie nu e prea mult? Sau poate am inteles eu gresit. Am pus o lamaie mica si nu chiar toata. Poate ca ar fi mai bine sa ma obisnuiesc si eu sa gust mancarea in timp ce o fac..

lena
lena (31 August 2014, 20:52)
Da, nu se pune toata lamaia, trebuie sa reglati dupa gust, am scris la pasul 3. Trebuie sa gustati, mai ales la asa chestii specifice - mie imi place cand putin mai acra, cand nu.
Tonea Simina
Tonea Simina (05 September 2014, 23:36)

 Asa a fost mai la inceput

Tonea Simina
Tonea Simina (05 September 2014, 23:37)

 Si la sfarsit. Superba mea maioneza. Ce pacat ca am stricat-o. Macar acum am invatat ca trebuie sa gust mancarea.