Mancare de cartofi cu carne

       Inca o mancare la care nu pot sa indic o sursa ferma - ar fi f.multe, pe parcurs invatam ceva nou despre simpla mancarica de cartofi. Da, da - cred ca as spune ca este una din cele mai populare mancaruri aici in Romania, in Moldova si bineinteles si in Rusia si Ucraina (astea sunt tarile mancarurile carora le stiu sa zicem bine). Fiecare are micile ei trucuri, aici in aceasta reteta eu zic ca le-am unit pe toate cele mai reusite. Si ceva de la mama, si de la bunica, tata, mama soacra, etc. - una din cele mai populare mancaruri din copilaria mea.

Va recomand sa o incercati neaparat, mi-a iesit foarte buna - asa cum imi place mie sa numesc mancarea cand iese perfecta - gospodareasca -asa ar trebui s-o faca orice gospodina, la consistenta, gust, aroma. Am mancat-o toti cu mare pofta cu niste muraturi, si paine proaspata - asa inmuiata in sosul de cartofi.........

Ingrediente

Carne de porc
1 kg
eu am luat pulpa, dar puteti face cu orice carne preferata
Cartofi rosii
1 kg
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
2 buc
Pasta de tomate
2 linguri
Frunza de dafin
2 buc
Piper negru
0.5 lingurite
Boia de ardei rosu dulce
2 lingurite
Faina alba
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Sare
1 linguri
sarati dupa gust

Pasi de urmat

1

Carnea se spala, se usuca cu un prosop, apoi se taie bucatele mici si se frige in ulei incins pana se rumeneste.

2

Rumeniti bine pe ambele parti, apoi le scoateti intr-o cratita si asa pana rumeniti toata carnea.

3

Asa arata carnea toata rumenita si gata de facut mancarea.

4

In uleiul fierbinte in care ati calit carnea puneti la prajit morocvul si ceapa taiate cubulete.

5

Cand se inmoaie bine adaugati pasta de tomate, amestecati, lasati 1 minut apoi stingeti focul.

6

Peste carne turnati apa cat s-o acopere perfect si cu un deget mai sus. Puneti frunza de dafin, si cand incepe sa fiarba totul bine, faceti focul mic si lasati pana este gata carnea. Depinde aici ce noroc ati avut, a mea a fiert cam 40 de minute - o gustati sa vedeti daca s-a fragezit. Daca este carne de vita, vitel, o fierbeti pana este moale - chiar si 2-3 ore.

7

Cand s-a gatiti carnea, adaugati cartofii taiati cubulete. Amestecati, daca apa nu acopera perfect cartofii mai adaugati putin. Lasati la foc mare pana incepe sa fiarba, apoi faceti focul mic si lasati sa fiarba 15 minute.

8

Dupa 15 minute adaugati compozitia de legume calite. amestecati si mai lasati 10 minute sa fiarba la foc mic.

9

Apoi potriviti de sare, adaugati piper si boia de ardei, amestecati atent sa nu faceti terci cartofii.

10

Dizolvati 2 linguri de faina in jumatate de cana de apa - amesteacti bine sa nu fie cocoloase. Cu aceasta compozitie vom drege sosul din cartofi  -  sa nu fie ca o apa, dar un pic sa-l ingroase cum este cuvenit unui sos exemplar :)

Acest truc m-a invatat mama soacra si acum cartofii mei "sunt ca la mama" - recomand, foarte buna treaba :)

 

11

Turnati acest amestec peste cartofi, amestecati atent si mai lasati 5 min la foc mic sa se ingroase putin.

Apoi stingeti focul si mai lasati 10 min sa se patrunda toate ingredientele.

12

Si aici o portie - buni de te lingi pe degete...

Combinati cu o salata sau ceva muraturi.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (6 potii bune)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Karen (09 February 2011, 11:22)

E si  mancarea copilariei noastre,chiar daca suntem departe de tara o gatim destul de des dar niciodata nu am rumenit carnea in prealabil.de obicei o faceam cu afumatura.o sa incercam si reteta ta,sunt convinsa ca e delicioasa!!

Karen (09 February 2011, 11:24)

 merita 5 stelute

larissa
larissa (09 February 2011, 12:20)

imm ce gustoasa arata

Emma (09 February 2011, 13:50)

Nici eu nu am rumenit carnea, dar voi incerca precis metoda. Si voi adauga si faina dizolvata in apa pentru ingrosarea sosului. Sigur va fi buna mancarea.

cirmicica
cirmicica (09 February 2011, 14:07)

O bunatate de mancare,arata fff bine  

Ellena
Ellena (09 February 2011, 15:06)

Lena o mancarica asemanatoare ca a ta am facut eu ieri.

Am vrut sa o postez aseara dar eram prea obosita.

O mai pot posta?se numeste Gulas cu carne de porc.

Arata f.bine mancarica ta.Banuiesc ca gustul e asemanator cu a mea.

lena
lena (09 February 2011, 15:34)

Bineinteles ca poti s-o pui, nu cred ca se bat cap in cap

Ellena
Ellena (09 February 2011, 15:39)

ica (09 February 2011, 16:54)

mersi pt. toate retetele  care mi le trimiti

cornelia (09 February 2011, 17:40)

Lena mincarica asa o faceam dar nu cu acel sos  si de fiecare data iesea mai subtire acum sper sa fie OK

spiriduena
spiriduena (09 February 2011, 23:39)

 Reteta,clasica a copilariei noastre ,doar ca tu ai combinat cu variantele moderne ,ami place varianta ta ,eu pun o parte din cartofi mai repede asa incat sa fiarba mai mult si se zdrobesc ,asa nu mai e nevoie de faina  ,se ingroasa sosul de la cartofii  fierti mai tare,sau  ami amintesc ,ca mama taia cartofii mai mari si cativa ai taia marunti si fierbeau mai repede .

olteanu
olteanu (10 February 2011, 17:01)

Trebuie sa  recunosc ca au trecut mai bine de 5 ani de cand nu am facut mancare de cartofi.Ma bucur ca ai postat aceasta reteta o voi face zilele acestea .

olteanu
olteanu (10 February 2011, 17:02)

.

zuzu2 (11 February 2011, 17:32)

 Doar ce ma anuntat sotul ca pt marti trebuie sa gatesc pt el si colegii lui, 10 la nr,mancare de cartofi.Cam cate portii ti-au iesit tie din cantitatile date la reteta?mersi anticipat.referitor la reteta cu costita a iesit buna dar noi nu ne "intelegem" bine cu carnea de vitel.poze nu iti pot trimite ca nu ma pricep cum......

 

lena
lena (11 February 2011, 17:42)

Pentru 10 portii medii iti ajunge, dar cu rezerva sa faci 1.5 portii din aceste ingrediente.

zuzu2 (11 February 2011, 17:46)

 

Cori
Cori (14 January 2012, 18:56)

Tot buna ramane o macarica de cartofi cu care am crescut, pana la revolutie era de baza. O gatesc si eu cu drag, tot in genul asta, numai ca o fac cu pui si nu ingros sosul.   

Nina-Andreea
Nina-Andreea (08 February 2012, 16:52)

O nebunie!!! Ador mâncarea de cartofi! Am pus puțină carne, să pot simți mai bine aroma cartofilor și a morcovilor!

TatianaD
TatianaD (04 July 2012, 16:44)

Aveam niste piept de pui si niste cartofi prin debara. Si un mancacios mic pentru care trebuia sa gatesc ceva mai bunicel. Deci am facut mancarica asta si e buna-buna!!! Multumim de reteta!

La noi se numea "cartofi scazuti". In varianta "de acasa" ceapa se punea mult mai multa cam 1/2 kg (vreo 4 cepe minim), se taia obligatoriu solzisori. In loc de pasta de tomate se puneau rosii date prin razatoarea foarte mica (practic sosul de rosii) si se lasa sa scada mai mult. Iar "spectacolul" gustativ era dat de piperul negru boabe. Recomand sa incercati varianta cu piper boabe - chiar face diferenta! Totusi daca aveti copilasi recomand sa nu puneti piper, sau doar un pic, piper macinat.

Pofta buna tuturor si Multumim Lena !!!

Cati (21 November 2012, 22:10)

 La mine in familie se punea si smantana. Este o reteta delicioasa, pe care o faceam de la 13 ani. 

Jonny
Jonny (17 January 2013, 19:24)

 Excelent.Multumesc lena

bossmar (21 March 2013, 09:14)

delicios

symonica2006 (01 December 2013, 05:23)

 deci eu mancare de cartofi fac des nu cred ca trece vre-o saptamana si sa nu fac mancare de cartofi,fiicamea nu mananca ciorbe iar nici sotului meu nu prea se omoara cu ciorba cand ii intreb ce gatesc maine,o ciorba ceva? sotul meu imi zice mai bine o mancare de cartofi decat ciorba ,o fac cu orice fel de carne ,afumatura ,carmati,carne proaspata de porc chear si cu pulpe de pui dar crezi ca mai tin cont la gramaje pun dupa ochii,oricum eu am tendinta sa pun mai mult decat este necesar si aprox toate mancarurile mele ies unpic dulci de la zarzavat mult .dar mie imi place sa fie mult din abundenta,intotdeauna cand tai sau toc ceva mi se pare ca nu e suficient si mai iau una ,Reteta mea care o fac eu e mai simpla : toc ceapa daca sunt mici pun 4,morcovi ii rad pe razatoare pe partea mica  si iese marunt nu fin si daca am ,mai tai si un gogosar cubulete mici sau ardei gras ,nu intotdeauna am avut asa ca merge si fara, toate astea se calesc in ulei eu le pun pe rand si mai adaug un strop de apa din cand in cand sa nu se prinda pe oala zarzavatureile si le las pana se calesc si se inoaie apoi adaug o lingura de vegeta si pasta tomata carnea intotdeauna am fiert-o separat din cauza ca ba se fierbe mai repede cum e puiul sau mai greu cum sunt altele ,apoi adaug apa peste zarzavaturile calite si cartofi taiati in cuburi pe unele mai mari si pe unele mai mici si las pana fiere cartoful si daca mai trebuie completat cu apa pun din apa de la carne ,apoi adaug carnea si apa de la carne care a mai ramas  care inainte iam luat spuma mai mereu iese spuma iar mie aia numai place si de asta prefer sa o fierb in alt recipient ,amestec, pun sare dupa gust si la sfarsit mult patrunjel..a si mai o chestie eu nu fierb cartofii in multa apa si atunci nu are cum sa devina zama lunga ,la mine intotdeauna zeama imi iese grosuta si nu mai are nevoie de nici  o "gregere" daca asi face-o cred ca asi putea s-o mananc cu furculita iar eu nu vreau asta , si din cate observ  la tine, nu mi se pare prea ingrosat cred ca trebuia sa pui mai multa faina.. o sa pun si eu o poza cu mancarea mea de cartofi..oricum fotografia ta pare asa apetisanta ca deja mi-e foame ...te pup

goldensite (15 April 2014, 03:57)

 

nicola daniel (14 May 2014, 00:16)

am incercat si eu aceasta reteta si este exceptionala :*

Croitor Nicoleta (09 July 2014, 17:21)

 E super... ....acum pregatesc aceasta reteta........

filmepeales
filmepeales (23 August 2014, 14:41)

Am gatit si eu aceasta reteta astazi insa am pus la urma si putin Usturoi. Mi se pare extraordinara :)

OanaPavel (28 November 2014, 15:13)

 foarte buna mi-a iesit! Multumesc d-na Lena de reteta si uite-asa ma fac si eu o bucatareasa buna pentru familia mea (in special sotul meu ;) )