Spaghetti cu sos Bolognese

Gustoase, satioase, simplu de preparat vor aduce savoarea bucatariei italiene in farfuria voastra.

Ingrediente

Ceapa alba
2 buc
Usturoi
4 buc
catei mici
Ulei de masline
50 ml
Carne tocata de porc
300 g
Carne tocata vita
300 g
Rosii cubulete din conserva de 300g
2 buc
2 cutii de conserve
Vin alb demisec
100 ml
Busuioc uscat
1 lingurite
sau busuioc proaspat
Sare
0.5 lingurite
sarati dupa gust
Spagheti la cutie,500g
500 g
Eu le prefer pe cele din grau dur.

Pasi de urmat

1

Taiati ceapa si usturoiul cubulete.

2

Carnea se toaca, in caz ca nu aveti carnea deja tocata din comert.

3

Ceapa si usturoiul se calesc putin in uleiul de masline.

4

Rosiile se paseaza cu mixerul. Daca nu aveti rosiile in cutii, luati rosii proapete, le decojiti, taiati cuburi si pasati.

5

In ceapa si usturoiul calit se adauga carnea, se amesteca continuu pana cand nu se evapora apa.

Se adauga vinul si iarasi se asteapta pana se evapora lichidul.

6

Se adauga pasta de tomate, se amesteca.

7

Se adauga sarea, busuiocul si piper negru, daca va place. Se lasa sa fiarba la foc mic timp de 2 ore.

8

Dupa 2 ore sosul scade putin, atunci este gata. Cel mai important in aceasta reteta este faptul ca sosul trebuie sa se coaca aceste 2 ore.

9

Spaghetele se fierb conform instructiunilor de pe pachet, in multa apa.

Se servesc calde, pe spagheti se pune sosul ornat cu verdeata. Dupa preferinta presarati cascaval/branza deasupra.

Cantitate: 1 kg (4 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

bocsa (05 September 2010, 22:21)

Am sa o incerc si eu, mai ales sosul care este preparat "in casa".Evit sosurile din comert.

Lavi
Lavi (05 October 2010, 15:49)

sunt spaghetele noastre preferate.........eu mai adaug si ciuperci din borcan sau proaspete, trase la tigaie inainte!

cu parmezan ras deasupra, sunt dementiale

claudia1976 (15 October 2010, 21:03)

E mancarea mea preferată. Am să le pregătesc chiar mâine .

Ellena
Ellena (02 November 2010, 23:08)

chiar astazi am facut si eu paste cu sos ragu,dar putin diferita reteta...dar si a ta cred ca e f.buna.

 

bocsa (03 November 2010, 20:58)

Zilele trecute am mancat la cineva spaghete cu varza.Mi-au pacut, dar nu am indraznit sa intreb cum se fac?Cine stie?

bodopsx (02 August 2011, 16:27)

  reteta asta nu am pregatit-o pana acum. in general noi preferam alte retete. dar am zis sa incerc si reteta ta. in momentul asta sosul este pe foc dar deja simt ca iese minunat :)

imi place sa gatesc chiar daca sunt barbat si mai ales paste (preferatele mele)

lilianamunteanu
lilianamunteanu (29 January 2012, 22:14)

O mancare care acum, iarna, este numai buna dupa o plimbare pe gerul de afara. In seara asta, dupa ce am fost la film si am inghetat destul de bine dupa o plimbare, cina calda si cu gust intens a fost un prilej excelent pentru a incheia o duminica reusita. Super ideea!

Geea
Geea (16 May 2012, 22:04)

 Pastele sunt preferatele copiilor mei. Chiar asa le prepar si eu ,numai ca de data aceasta nu am avut spaghete si am facut cu melci.

timotei
timotei (20 March 2014, 06:57)

Am facut azi paste dupa reteta ta de taietei si ma uitam demult la acest sos .Eu nu am pus asa multe roshii dar in schimb cind a fost gata sosul am pus citeva bucatele mici de cascaval, foarte bune 

timotei
timotei (20 March 2014, 06:59)

 Imi pare rau Lena de fiecare data cind incarc poza e ok dupa ce sa postat sa primit invers

Constantin11 (10 May 2014, 20:21)

O reteta foarte gustoasa!!!recomand!

cristina2015 (23 March 2015, 04:36)
Chiar este necesar sa fiarba sosul 2 ore??? :((( deci plus pregatitul dinainte in total sunt vreo 3 ore... mi se pare foarte mult timp pana sa fie gata,o sa mor de pofta si de foame....si trebuie sa fiarba cu capac sau fara?banuiesc ca "cu" ptr ca daca nu,in 2 ore scade prea mult...astept raspuns ca vreau sa incerc reteta asta neaparat
lena
lena (23 March 2015, 09:07)
Daca vreti sos Bolognese adevarat TREBUIE fiert 2 ore la foc f.mic fara capac. Daca veti fierbe, sa zicem 30 min, va fi un sos de rosii cu carne, tot bun dar nu Bolognese.
myth (05 April 2015, 15:30)

 Draga Lalena,

Am vazut ca te-ai  cam ratoit la niste persoane care vorbeau de timpul de preparare. Am dedus ca te-ai ratoit din cauza caps-ului si din cauza "daca vreti sa iasa bolognese nu sos de rosii cu carne".

In primul si primul rand, vreau sa-ti zic ca am apreciat si apreciez multe retete de-ale tale. Eu sunt un barbat caruia ii place sa gateasca saptamanal cate ceva deosebit si, de multe ori, am facut-o de aici. Insa, reteta ta, draga lalena, nu e altceva decat sos de rosii cu carne. Poti sa-l fierbi tu si 18 ore. N-o sa-mi bat capul prea mult, dar iti explic in doi pasi de ce retetele de "bolognese" ca a ta i-a facut pe cei 450 de bucatari italieni sa intre in greva si sa nu mai prepare deliciosul produs.

1. Ai pus de 10 ori (nu exagerez) mai mult sos de rosii decat are reteta originala inregistrata in 1820;

2. Nici nu pomenesti Pancetta (la cantitatile tale trebuie cam 100 de grame)

3. Nu exista rosii cubulete. Ori dai rosiile in blender sa fie sos, ori pui sos (30 de grame maxim). Revenind la punctul 1, rosiile sunt adaugate doar pentru un contrast de culoare.

4. Nimic de lapte, ca-n reteta originala. A fost usor adaptata si se mai adauga si o lingura de frisca pentru gatit sau de smantana 30% grasime (partea cu frisca pentru gatit sau smantana e total optionala)

5. De asemenea, in reteta originala inregistrata in 1820 si in reteta originala universal acceptata si-n ziua de azi de bucatarii italieni, avem si telinta (o tulpina la ingredientele tale)

6. Usturoi nu se pune.

7. N-ai piper proaspat intre ingrediente - e un musai.

8. De asemenea bolognesele nu sunt bolognese daca nu ai un anumit tip de parmezan de adaugat deasupra inainte de servire. 

9. Vinul folosit este cel sec (fie el alb - care e vinul din reteta originala, insa se foloseste alb sau rosu in functie de zona Italiei)

Dupa cum vezi, ai mai multe erori si denaturari ale retetei decat sunt ingrediente folosite la ea.

 

Nu ma intelege gresit, reteta facuta dupa pasii tai nu e rea, e chiar foarte gustoasa si e bine sa fii creativ in bucatarie. Si asta pentru ca n-are ce sa nu fie bun la gust. Insa s-o numesti "bolognese" e o blasfemie, cand, de fapt, e o fiertura in sos de rosii. Atat si nimic mai mult.

myth (05 April 2015, 15:32)

 PS: sper ca nu te-a suparat comentariul meu. chiar am gasit retete exceptionale aici. insa nu mai incerca sa-mi vinzi mere cu pret de trufe. in alte domenii ce faci tu aici s-ar numi inselatorie. noroc ca e site culinar :)

lena
lena (05 April 2015, 16:20)

N-am nici o problema daca este o adaugire si corectie la reteta. A fost facuta candva demult, acum vreo 6 ani, cred ca as putea sa mai adaug si eu ceva la ea. Am lasat-o totusi simpla si adaptata la o bucatarie de casa.

La pasul 4 am mentionat ca se paseaza rosiile, iar la 7 am zis de piper negru :) Vinul este alb demisec, sau sec, depinde ce aveti - eu de obicei cumpar demisec si pt alte retete, l-am mentionat la ingrediente.

Interesante mentiuni le voi avea in vedere