Placinta cu prune

     O placinta foarte buna si usor de preparat. Aluatul este fraged si moale, prunele acrisoare, o combinatie perfecta.

Ingrediente

Prune
1 kg
incercati sa alegeti prune mai carnoase
Unt
250 g
Zahar
1 pah
1 pahar pentru aluat si o jumatate de pahar pentru prune
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Bicarbonatul trebuie stins cu 2-3 linguri de otet.
Sare
0.5 lingurite
Smantana
1 pah
Faina alba calitate superioara
5 pah
5-6 pahare

Pasi de urmat

1

Atentie! Cantitatea de aluat este pentru o tava mare de cuptor, daca aveti tava mai mica, micsorati ingredientele in jumatate.

Untul se taie bucati mici si se lasa la temperatura camerei, sa fie moale.

2

Intr-un pahar se pune o lingurita de bicarbonat, se toarna 2-3 linguri otet, se agita bine.

Se va face o spuma, care se toarna peste unt.

3

Apoi se adauga sarea, zaharul, smantana.

4

Cu un tel sau lingura se omogenizeaza compozitia.

5

Adaugati faina, amestectati bine aluatul.

6

Daca aluatul este lipicios, adaugati inca putina faina si cu mainile formati bila de aluat.

7

Separati 1/3 din aluat si lasati deoparte. Cealalta parte de aluat se intinde cu facaletul si se pune in tava ridicand usor borturile.

 

8

Prunele se spala, se scot samburii si se taie patrimi. Se aranjeaza peste aluatul din tava.

9

Peste prune se presara putin zahar, aproximativ  o jumatate de pahar.

10

Aluatul care s-o pus deoparte la inceput, se intinde, si se pune peste prune. Se lipesc bine marginile.

11

Se pune tava la cuptor aproximativ 40-45 de minute sa se rumeneasca bine placinta.

12

Inainte de a taia placinta, se presara zahar pudra deasupra.

13

Placinta de taie dupa ce se raceste.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (10 portii bune)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 25 min
Publicata:
Nota: 5 (7 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

carmen (15 oct 2008, 16:46)

Prunele alea puse acolo asa mari dau tot hazul retetei. Iar finalul e de-a dreptul imbietor si salivant. Adica imi ploua in gura cand o vad.

PS: ma duc sa cumpar prune.

lena
lena (15 oct 2008, 18:18)

Astept comentariu cu impresii dupa preparare.

LILI 85
LILI 85 (24 aug 2009, 03:59)

intr-o zi sotul ma intreaba daca am chef sa ii fac ceva bun!!si ce crezi ca am facut? i-am aratat site-ul tau! a ales aceasta placinta cu pruneazi am cumparat prune dar nu sunt atat de coapte incat sa se dezlipeasca de sambure ce zici ?merge asa? nu sunt verzi sunt mov.culoarea prunelor dar parca nu sunt coapte bine si swunt putin acrisoare! pot sa le folosesc sau mai astept vreo 2 zile?ast rasp?

lena
lena (24 aug 2009, 07:20)

Poti sa le  folosesti acum, doar sa pui mai mult zahar - vor fi si mai bune, nu se vor topi mult in prajitura - de obicei asa se intampla cu prunele mai moi(ramane numa pielitza). Foarte buna alegerea facuta de sotul tau, este una dintre preferatele mele - aluatul este moale su miroase a unt, prunele lasa putin suc si au o aroma....................Sa-mi spui cum au fost

LILI 85
LILI 85 (25 aug 2009, 17:10)

da e dar prunele sau topit f mult!

Galia
Galia (03 sep 2009, 11:51)

Delicioasa placinata!

La mine a iesit aluatul cam tare, dar a fost un detaliua care n-a stricat aroma superba a prunelor, gustul nemaipomenit...mmmm... imi lasa gura apa daca-mi aduc aminte.....

Recomand tuturor!

Mihaela
Mihaela (11 sep 2009, 13:19)

Buna Lena... eu sunt suuper incintata, de retele tale.. sunt un deliciu... Am facut aseara, acesta placinta , dar nu stiu de ce, mi s-a farimat, a iesit foarte fraged aluatul..., si cind se taie prajitura, se farima..  nu stiu de ce mi s-a putut intimpla, asta.. ptr ca am respectat intocmai, cum scrie aici... si nici de intins, nu s-a intins  bine, ca era foarte fraged...  daca poti, sa-mi raspunzi.. iti multumesc din suflet .. pupici....

lena
lena (11 sep 2009, 14:36)

O chestie importanta este sa fie untul moale, si poate sa fie problema si faina. Daca simiti ca aluatul este foarte fraged ii mai adaugi faina, sa-l poti lucra. Nu am avut niciodata problme cu aceasta prajitura, si nici cei care stiu ca au facut-o. Data viitoare adauga mai multa faina, cred ca asta a fost problema

Mihaela
Mihaela (14 sep 2009, 11:21)

mmm .. dupa ce s-a racit, nu s-a mai farimat.. este excelenta... dar eu cred ca a fost din cauza untului, ca nu a fost suficient de moale, si smintina.. am avut din aceea lichida... poate ca din cauza asta... dar a iesit.. suuupeeer.... delicioasaaa.... e o bunatate... Iti multumesc foarte mult, pentru raspun.. esti o dulce si tu... ....

taniusa (25 feb 2010, 21:44)

Salut lena cautam sa fac ceva gustos si mam oprit la aceasta placinta dar eu am prune conservate  ce zici o sa mearga sau nu?

lena
lena (25 feb 2010, 21:56)

Cred ca va merge dar bineinteles ca gustul va fi altul, prunele proaspete lasa alt suc decat cele conservate si aroma este alta

cirmicica
cirmicica (01 aug 2010, 01:00)

Am vazut la piata azi ca au aparut prunele,asa ca prima prajitura cu prune va fi facuta cu reteta ta,mersi...

luciana (04 aug 2010, 10:38)

salut intru de mult timp pe site-ul tau si trebuie sa spun ca ai niste retete minunate.eu sunt incepatoare deocamdata dar sper sa ma perfectionez in timp.te as ruga sa pui niste articole cu ponturi la gatit.de ex cum sa nu se mai branzeasca crema de zahar ars, sa nu iasa alautul prea sfaramicios cum sa nu se taie crema la prajituri etc.acum am pus prajitura cu prune la cuptor,sa vedem ce iese:D

lena
lena (04 aug 2010, 10:44)

Ma bucur Luciana ca este util site-ul si iti plac retetele

Referitor la ponturile de bucatarie, sa stii ca planific si demult ma gandeam sa pun articole cu multe informatii utile, dar deocamdata depinde totul de partea tehnica a site-ului nu doar de mine. Sper ca in curand vom rezolva si asta, oricum te asigur ca site-ul il voi mai imbunatati si voi pune pe el multe elemente noi.

Adutza (19 aug 2010, 12:13)

Buna Lena! Ce inseamna un pahar? 200 de grame? Si ce diametru are tava de tarta? Mersi mult anticipat!!! Abia astept sa fac placinta asta!!! Mult spor!

lena
lena (19 aug 2010, 13:39)

Un pahar la mine inseamna 250ml si tava are 32 cm diametru. Spor la treaba, sigur va fi buna, doar ai grija sa o lasi sa se raceasca.

cirmicica
cirmicica (19 aug 2010, 13:47)

Mi se pare delicios!!!!!

lilly
lilly (03 sep 2010, 12:43)

acum am pus placinta la cuptor. abia astept sa o gust

MariaP (03 sep 2010, 13:35)

Lilly, te asteptam si cu o fotografie a preparatului final. ;)

Lena, ma tenteaza si pe mine aceasta reteta, insa vreau sa te intreb ceva: oare pot sa folosesc in loc de smantana niste iaurt ceva mai gras? Multumesc anticipat!

lena
lena (03 sep 2010, 15:04)

Nu prea merge cu iaurt, alautul este f.fraged de la smanatna, dar na, incercarea vina n-are

amalia80 (21 sep 2010, 10:21)

Daca aveti rabdare puteti incerca sa scoateti usor coaja de la prune care se topeste un pic mai greu in placinta. La prunele de toamna se scoate foarte usor coaja.

Pau Buli
Pau Buli (30 aug 2011, 23:25)

Si pe asta am facut-o! Este buna, cu prunele potrivite!

Issa
Issa (30 iul 2012, 22:56)

 Buna Lena tava mea are 28 pot sa micsorez ingredientele in jumatate?

 

lena
lena (01 aug 2012, 10:17)

Da, mai bine in jumatate  - chiar si la a mea de 32cm a fost cam mult aluat.

Issa
Issa (08 sep 2012, 11:10)

 Buna Lena esti minunata pentru ceea ce faci!!! Mi-a iesit super aceasta placinta cu toate ingredientele in jumatatee foarte gustoasa, as vrea sa incerc cu mere in loc de prune caci din pacate prunele se termina. Cum crezi merele vor reusi sa se coaca daca incerc?

lena
lena (08 sep 2012, 11:13)

Cred ca da, sa le tai felii mai subtiri si va fi bine

Issa
Issa (22 dec 2014, 17:57)

Salut Lena am nicte dulceata cu capsune pot sa incerc mai trebuie  ceva sa adaug nu e lichida dar oricum ma tem sa nu curga

lena
lena (22 dec 2014, 18:02)
Poti sa adaugi niste nuci in ea, macinate.
Issa
Issa (22 dec 2014, 18:08)

O mersi Lena de raspuns,  ma duc s-o finisez, am inceput s-o fac si cand am dat de prune nu erau perfecte de aceea vreu sa incerc cu dulceata de capsune mersi

qwerty11 (07 mai 2015, 14:45)

 buna lena, de curand (de cand stau cu piticul meu acs) toate deserturile le fac inspirandu-ma de aici. sunt niste retete f bune si imi ies de fiecare data. azi fac aceasta placinta! tine-mi pumnii! abia ast sa o gust! multumim pentru aceste gusturi si idei de retete!

lena
lena (09 mai 2015, 17:44)
Pofta buna si spor! Multumesc de apreciere!
denilu (25 iun 2015, 15:14)

 Buna, Lena. As avea si eu o intrebare: ar merge sa folosesc visine in loc de prune? 

lena
lena (25 iun 2015, 16:15)
Da, si cu visine va fi f.bine :)
denilu (25 iun 2015, 20:21)

 Multumesc f. mult pentru ca mi-ai raspuns atat de repede, Lena.

Rocsana Dan
Rocsana Dan (30 iul 2015, 19:17)

 Aluatul e suficient pentru o tava clasica de cuptor?

lena
lena (30 iul 2015, 19:42)
Da, vine perfect.
MashaL (31 aug 2015, 15:22)

 Buna Lena! As putea sa pun smintina dulce in loc de cea fermentata?

lena
lena (02 sep 2015, 17:18)

Hmm, nu stiu, poate mai bine niste kefir/iaurt combinat cu putina smantana dulce.

timotei
timotei (06 sep 2015, 09:23)

 Nota 10 pt placinta aceasta, la mine in familie nu se maninca nici o prajitura sau placinta cu fructe dar aceasta sa mincat mai mult de jumatate cind era fierbinte