Placinta cu prune

Nota 5 (5 voturi)
*****

     O placinta foarte buna si usor de preparat. Aluatul este fraged si moale, prunele acrisoare, o combinatie perfecta.

Ingrediente

Prune
1 kg
incercati sa alegeti prune mai carnoase
Unt
250 g
Zahar
1 pah
1 pahar pentru aluat si o jumatate de pahar pentru prune
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Bicarbonatul trebuie stins cu 2-3 linguri de otet.
Sare
0.5 lingurite
Smantana
1 pah
Faina alba calitate superioara
5 pah
5-6 pahare

Pasi de urmat

1

Atentie! Cantitatea de aluat este pentru o tava mare de cuptor, daca aveti tava mai mica, micsorati ingredientele in jumatate.

Untul se taie bucati mici si se lasa la temperatura camerei, sa fie moale.

Placinta cu prune - Pas 1
2

Intr-un pahar se pune o lingurita de bicarbonat, se toarna 2-3 linguri otet, se agita bine.

Se va face o spuma, care se toarna peste unt.

Placinta cu prune - Pas 2
3

Apoi se adauga sarea, zaharul, smantana.

Placinta cu prune - Pas 3
4

Cu un tel sau lingura se omogenizeaza compozitia.

Placinta cu prune - Pas 4
5

Adaugati faina, amestectati bine aluatul.

Placinta cu prune - Pas 5
6

Daca aluatul este lipicios, adaugati inca putina faina si cu mainile formati bila de aluat.

Placinta cu prune - Pas 6
7

Separati 1/3 din aluat si lasati deoparte. Cealalta parte de aluat se intinde cu facaletul si se pune in tava ridicand usor borturile.

 

Placinta cu prune - Pas 7
8

Prunele se spala, se scot samburii si se taie patrimi. Se aranjeaza peste aluatul din tava.

Placinta cu prune - Pas 8
9

Peste prune se presara putin zahar, aproximativ  o jumatate de pahar.

Placinta cu prune - Pas 9
10

Aluatul care s-o pus deoparte la inceput, se intinde, si se pune peste prune. Se lipesc bine marginile.

Placinta cu prune - Pas 10
11

Se pune tava la cuptor aproximativ 40-45 de minute sa se rumeneasca bine placinta.

Placinta cu prune - Pas 11
12

Inainte de a taia placinta, se presara zahar pudra deasupra.

Placinta cu prune - Pas 12
13

Placinta de taie dupa ce se raceste.

Pofta Buna!

Placinta cu prune - Pas 13
Cantitate: 2 kg (10 portii bune)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 25 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

carmen (15 October 2008, 16:46)

Prunele alea puse acolo asa mari dau tot hazul retetei. Iar finalul e de-a dreptul imbietor si salivant. Adica imi ploua in gura cand o vad.

PS: ma duc sa cumpar prune.

lena
lena (15 October 2008, 18:18)

Astept comentariu cu impresii dupa preparare.

LILI 85
LILI 85 (24 August 2009, 03:59)

intr-o zi sotul ma intreaba daca am chef sa ii fac ceva bun!!si ce crezi ca am facut? i-am aratat site-ul tau! a ales aceasta placinta cu pruneazi am cumparat prune dar nu sunt atat de coapte incat sa se dezlipeasca de sambure ce zici ?merge asa? nu sunt verzi sunt mov.culoarea prunelor dar parca nu sunt coapte bine si swunt putin acrisoare! pot sa le folosesc sau mai astept vreo 2 zile?ast rasp?

lena
lena (24 August 2009, 07:20)

Poti sa le  folosesti acum, doar sa pui mai mult zahar - vor fi si mai bune, nu se vor topi mult in prajitura - de obicei asa se intampla cu prunele mai moi(ramane numa pielitza). Foarte buna alegerea facuta de sotul tau, este una dintre preferatele mele - aluatul este moale su miroase a unt, prunele lasa putin suc si au o aroma....................Sa-mi spui cum au fost

LILI 85
LILI 85 (25 August 2009, 17:10)

da e dar prunele sau topit f mult!

Galia
*****
Galia (03 September 2009, 11:51)

Delicioasa placinata!

La mine a iesit aluatul cam tare, dar a fost un detaliua care n-a stricat aroma superba a prunelor, gustul nemaipomenit...mmmm... imi lasa gura apa daca-mi aduc aminte.....

Recomand tuturor!

Mihaela
Mihaela (11 September 2009, 13:19)

Buna Lena... eu sunt suuper incintata, de retele tale.. sunt un deliciu... Am facut aseara, acesta placinta , dar nu stiu de ce, mi s-a farimat, a iesit foarte fraged aluatul..., si cind se taie prajitura, se farima..  nu stiu de ce mi s-a putut intimpla, asta.. ptr ca am respectat intocmai, cum scrie aici... si nici de intins, nu s-a intins  bine, ca era foarte fraged...  daca poti, sa-mi raspunzi.. iti multumesc din suflet .. pupici....

lena
lena (11 September 2009, 14:36)

O chestie importanta este sa fie untul moale, si poate sa fie problema si faina. Daca simiti ca aluatul este foarte fraged ii mai adaugi faina, sa-l poti lucra. Nu am avut niciodata problme cu aceasta prajitura, si nici cei care stiu ca au facut-o. Data viitoare adauga mai multa faina, cred ca asta a fost problema

Mihaela
Mihaela (14 September 2009, 11:21)

mmm .. dupa ce s-a racit, nu s-a mai farimat.. este excelenta... dar eu cred ca a fost din cauza untului, ca nu a fost suficient de moale, si smintina.. am avut din aceea lichida... poate ca din cauza asta... dar a iesit.. suuupeeer.... delicioasaaa.... e o bunatate... Iti multumesc foarte mult, pentru raspun.. esti o dulce si tu... ....

taniusa (25 February 2010, 21:44)

Salut lena cautam sa fac ceva gustos si mam oprit la aceasta placinta dar eu am prune conservate  ce zici o sa mearga sau nu?

lena
lena (25 February 2010, 21:56)

Cred ca va merge dar bineinteles ca gustul va fi altul, prunele proaspete lasa alt suc decat cele conservate si aroma este alta

cirmicica
cirmicica (01 August 2010, 01:00)

Am vazut la piata azi ca au aparut prunele,asa ca prima prajitura cu prune va fi facuta cu reteta ta,mersi...

luciana (04 August 2010, 10:38)

salut intru de mult timp pe site-ul tau si trebuie sa spun ca ai niste retete minunate.eu sunt incepatoare deocamdata dar sper sa ma perfectionez in timp.te as ruga sa pui niste articole cu ponturi la gatit.de ex cum sa nu se mai branzeasca crema de zahar ars, sa nu iasa alautul prea sfaramicios cum sa nu se taie crema la prajituri etc.acum am pus prajitura cu prune la cuptor,sa vedem ce iese:D

lena
lena (04 August 2010, 10:44)

Ma bucur Luciana ca este util site-ul si iti plac retetele

Referitor la ponturile de bucatarie, sa stii ca planific si demult ma gandeam sa pun articole cu multe informatii utile, dar deocamdata depinde totul de partea tehnica a site-ului nu doar de mine. Sper ca in curand vom rezolva si asta, oricum te asigur ca site-ul il voi mai imbunatati si voi pune pe el multe elemente noi.

Adutza (19 August 2010, 12:13)

Buna Lena! Ce inseamna un pahar? 200 de grame? Si ce diametru are tava de tarta? Mersi mult anticipat!!! Abia astept sa fac placinta asta!!! Mult spor!

lena
lena (19 August 2010, 13:39)

Un pahar la mine inseamna 250ml si tava are 32 cm diametru. Spor la treaba, sigur va fi buna, doar ai grija sa o lasi sa se raceasca.

cirmicica
*****
cirmicica (19 August 2010, 13:47)

Mi se pare delicios!!!!!

lilly
lilly (03 September 2010, 12:43)

acum am pus placinta la cuptor. abia astept sa o gust

MariaP (03 September 2010, 13:35)

Lilly, te asteptam si cu o fotografie a preparatului final. ;)

Lena, ma tenteaza si pe mine aceasta reteta, insa vreau sa te intreb ceva: oare pot sa folosesc in loc de smantana niste iaurt ceva mai gras? Multumesc anticipat!

lena
lena (03 September 2010, 15:04)

Nu prea merge cu iaurt, alautul este f.fraged de la smanatna, dar na, incercarea vina n-are

*****
amalia80 (21 September 2010, 10:21)

Daca aveti rabdare puteti incerca sa scoateti usor coaja de la prune care se topeste un pic mai greu in placinta. La prunele de toamna se scoate foarte usor coaja.

Pau Buli
*****
Pau Buli (30 August 2011, 23:25)

Si pe asta am facut-o! Este buna, cu prunele potrivite!

Issa
Issa (30 July 2012, 22:56)

 Buna Lena tava mea are 28 pot sa micsorez ingredientele in jumatate?

 

lena
lena (01 August 2012, 10:17)

Da, mai bine in jumatate  - chiar si la a mea de 32cm a fost cam mult aluat.

Issa
*****
Issa (08 September 2012, 11:10)

 Buna Lena esti minunata pentru ceea ce faci!!! Mi-a iesit super aceasta placinta cu toate ingredientele in jumatatee foarte gustoasa, as vrea sa incerc cu mere in loc de prune caci din pacate prunele se termina. Cum crezi merele vor reusi sa se coaca daca incerc?

lena
lena (08 September 2012, 11:13)

Cred ca da, sa le tai felii mai subtiri si va fi bine

Newsletter retete
Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena