Placinta cu dovleac

O placinta simplu de preparat, super delicioasa, arata foarte bine ca desert la o masa festiva.

Ingrediente

Aluat foietaj(frantuzesc)
450 g
O jumatate din aluatul de foietaj din comert.
Dovleac
2 kg
Cantitatea este aproximativa, eu am luat un dovleac intreg.
Zahar
1 pah
Oua
1 buc

Pasi de urmat

1

Este foarte importanta alegerea unui dovleac bun. In ultimul timp prefer sa iau dovleac de acest soi, are foarte putini samburi, doar in partea aia bombata jos.

2

Dovleacul se spala, se curata de coaja si samburi, se portioneaza si se da prin razatoare.

 

3

Intr-o oala/tigaie se pune dovleacul, jumatate de pahar de apa, 1 pahar de zahar si scortisoara daca va place. Se pune la foc mediu, se amesteca din cand in cand.

4

Se lasa pe foc pana nu scade tot lichidul si dovleacul se moaie bine. Gustati de zahar, daca va place mai dulce mai adaugati putin. Lasati sa se racoreasca.

5

Ungeti cu ulei o tava plata rotunda, eu am folosit-o pe cea de pizza.

Aluatul de foietaj(dezghetat) il despachetati.

6

Aluatul de foietaj se pune in tava, se taie marginile care sunt in plus.

Atentie, aluatul nu trebuie intins cu facaletul, se  lasa asa cum este in pachet.

7

Peste aluat se intinde compozitia de dovleac, atat cat s-o acopere bine. Daca va mai ramane dovleac puteti face strudele cu cealalta jumatate de foietaj, sau il puneti intr-o punga la congelator, pentru o alta tarta.

8

Din resturile ramase dupa aranjarea aluatului in tigaie, taiati fasii subtiri, de 6-7 mm.

9

Aranjati astfel fasiile peste dovleac.

10

Ungeti cu galbenus de ou tarta, inainte s-o puneti la cuptor.

11

Lasati tarta la cuptor 40-50 de min, pana se rumeneste bine deasupra.

12

Inainte de servire o puteti presara cu zahar pudra. Taiati felii si mancati cu mare pofta :) !

Cantitate: 700 g (8 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

alistaal (19 November 2008, 17:19)

Foarte buna reteta! Usor de facut datorita modului cum a fost explicata. Pozele sunt un ajutor in plus. :) Multumim!

rodica
rodica (02 February 2009, 18:22)

acum o fac....sa vedem ce iese..

miutacristina
miutacristina (23 August 2009, 17:02)

iami iami arata super bine,dar ce cust ai da dovleacul?am sa fac de curioasa.ms pt crem a la crem

lena
lena (23 August 2009, 19:12)

Dovleacul cred ca seamana mult la gust cu morcovul, are un pic alta consistenta - dar la fel de multe vitamine. Eu zic sa incerci

ramis (27 October 2009, 15:36)

Astazi am pregatit aceasta placinta si mi-a iesit foarte buna. Este prima data cand gatesc dupa site-ul tau, le-am descoperit saptamana trecuta, atunci m-am si inregistrat.  Merci pt. reteta!

ramis (27 October 2009, 15:37)

scuze, am uitat sa si votez.

lena
lena (27 October 2009, 15:41)

Multumesc Mult!

Karen (17 July 2010, 23:56)

Fac si eu placinta cu dovleac de ceva ani... nu am inteles niciodata de ce la toate retetele dovleacul se pune pe foc???(la unele chiar merele!) eu il rad si adaug zahar numai in momentul in care il pun pe foaie.nu lasa ,,apa,, in prajtura ,e ff copt(moale)si e delicios...  oare nu e o munca in plus care nu e necesara???

lena
lena (18 July 2010, 11:18)

Da, sunt de acord ca se poate face si asa, cu dovleac crud - bunica mea il facea anume asa, dar lasa multa apa, de fapt depinde si ce fel de dovleac este. Daca este din ala mai apos atunci mai bine un pic de lasat sa se inmoaie pe foc si sa se evapore apa. Aici este optiunea fiecarei gospodini, mie mi  s-a parut placinta mai buna daca un pic este fiert dovleacul, si nu asa lasa apa la coacere.

amalia80 (21 September 2010, 10:29)

In fiecare an, in postul Craciunului  prepar aceasta placinta delicioasa. Reteta familiei mele este putin diferita, dar va sugerez sa o incercati macar o data. Dovleacul ras si topit cu zahar si putin ulei se amesteca cu o cana de nuci si putin piper.

amalia80 (03 November 2010, 13:55)

Am preparat astazi reteta ta deoarece am gasit la piata un dovlecel micut din soiul prezentat de tine. Intradevar, are mai deloc miez si seminte si mi se pare chiar mai moale decat soiul turcesc cu coaja alba. Gustandu-l am observat ca este foarte dulce, drept pentru care am pus doar 100 grame de zahar si a iesit super.

miutacristina
miutacristina (27 February 2011, 11:50)

salutare LAENA,pot folosiin loc la umplutura de dovleac morcov,sigur e sooper gustoasa .ms mult poop

zorele
zorele (21 October 2011, 11:06)

Am facut si eu reteta aseara, a iesit delicioasa, aproape s-a ras toata tava. Multumin !

ana333 (24 December 2011, 17:05)

 este placinta preferata,pofta buna......

amalia16
amalia16 (14 January 2012, 19:43)

Excelenta! Prima placinta cu dovleac pe anul asta. 

Cori
Cori (23 January 2012, 19:58)

Foarte buna placinta de dovleac. Eu am facut-o pt. prima oara si dupa mama, ca ea asa o face, dar acum vad ce frumoasa e cea facuta de tine. O sa fac si eu asa cu model, atat ca nu am tavita rotunda. 

Mikyyy
Mikyyy (28 October 2012, 23:35)

Am facut ieri aceasta reteta si a iesit foarte buna. S-a mancat asa de repede incat maine o sa fac inca una. Felicitari pentru reteta!

 

tiki
tiki (28 September 2013, 20:18)

Buna placinta.

Simplu de facut.

tiki
tiki (30 September 2013, 15:58)

Eu am facut pozele si baiatul le-a postat,că eu nu sunt asa experta sa pun 4 în 1,şi de aceea şi comentariul a fost aşa scurt. Daca nu ar fi sa razi dovleacul ar fi gata in 5 minute. F.simplu si gustoasa. Mi-a mai ramas putin dovleac calit si fac niste strudele. Multumesc.

lena
lena (30 September 2013, 16:05)

Foarte frumos, mercik de poze si sa aveti pofta buna!

Iti sugerez sa incerci un robot de bucatarie, face treaba cu rasul/maruntitul dovleacului in 5 secunde si scapi repede. Cu el fac toate umpluturile de mere, dovleac, pt gem, zacusca, legumele in sarmale, etc. Costa moderat si nu-ti trebuie super modele, eu am luat candva unul second hand la 200 lei si sunt foarte multumita.

tiki
tiki (30 September 2013, 16:41)

Lena draga,am un baiat care mi-a cumparat tot felul de ustensile electice,care sa-mi usureze munca. Si de firma,nu scriu aici care este. Blender,acele 2 "borcane"mare si mic cu cutite, tel de batut albusurile...etc..cred ca asa ai si tu,dar mi s-a parut dovleacul tare si mi-a fost frica sa nu se strice cutitele.Si eu fac gemurile,zacusca, carnea, dar alea mi se par mai moi. Multumesc, dar trebuia sa lucrez si eu ceva la placinta..Voi incerca data viitoare. Pupici.

 

rov (17 December 2013, 23:52)

Pare atat de simpla reteta, incat am sarit s-o fac.  Totusi...

1. Sintagma "se curata dovleacul" e destul de neclara pentru o amatoare de bucatareala ca mine. Eu m-am gandit sa scot miezul asa cum as proceda cu un pepene... Adica sa tai dovleacul si sa tai de pe coaja miezul. Am executat aceasta manevra groaznic de dificila de vreo cateva ori pana acum si desi imi place dovleacul si am dovleci de tara, am evitat cat de mult sa-i gatesc pentru ca de fiecare data m-am ranit la degete. Norocul meu de azi a fost ca am avut o prietena in vizita care s-a scandalizat vazand "cat de mult dovleac arunc" si m-a pus sa-l decojesc ca pe legume. Adica... CINE s-ar fi gandit ca un dovleac pe care il tai mai degraba cu toporul se decojeste ATAT de usor cu un banal cutit de legume?? Eu nu...

2. Am avut un dovleac de fix 2 kg. L-am executat la robot. Dupa ce l-am pus pe foc cu zaharul si apa si s-a inmuiat, a ramas mult. Adica de inca 2 ori cat as fi avut nevoie pt placinta. In fine, eu l-am pus pe tot, pentru ca m-a luat prin surprindere fenomenul... In asa fel incat foaia de baza nu s-a copt, iar dovleacul se mananca cu lingurita. :D

Data viitoare, insa...

miha.ela (24 December 2013, 21:37)

 am 

miha.ela (24 December 2013, 21:41)

 Am facut placinta cu dovleac, a iesit foarte bine si gustoasa,o recomand tuturor.Voi mai face retete de aici ,mi se par usor de facut si delicioase.Multumesc!

Shyenna (13 February 2014, 16:01)

Aceasta placinta a iesit foarte delicioasa...iti multumim!!!!

petite souris (23 October 2014, 13:05)
azi voi incerca si reteta asta...arata super...am pregatit multe din retetele tale lena si au iesit fff bine.revin cu rezultatul..