Orez cu lapte

Rasfoiam azi lista cu retetele pregatite pentru zilele urmatoare si ma gandeam la ce sa postez  - si asa mi-a venit sa vad azi pe site reteta de orez cu lapte, combinata cu zapada de afara si ziua insorita si senina va face ziua de luni mai usoara.

Am fost surprinsa saptamanile trecute cand mi s-a cerut pe forum reteta de orez cu lapte - parca pare o reteta simpla, chiar banala, toata lumea stie s-o faca - dar cand am inceput s-o explic, mi-am dat seama ca de fapt sunt mici particularitati si merita de pus o reteta mai extinsa.

Deci, as recomanda in general pt acest desert orez cu bob rotund (eu am luat bob rotund colosal), daca puneti mai putin lapte iese mai uscacioasa, daca mai mult lapte - iese o supa de orez care o face foarte des bunica mea din Ucraina.

Aici mi-a iesit asa de bine orezul ca mi-a placut chiar si mie (sotul meu zice ca sunt criticul cel mai rau la mancarea pe care o fac) -  o consistenta cremoasa, aromata - deci nu-i mai poti spune orez cu lapte simplu, este de fapt un desert extraordinar de bun.

Ingrediente

Orez
1 pah
alegeti orez cu bob rotund - paharul meu are 300ml
Lapte
3 pah
acelasi pahar ca si la orez
Zahar
0.5 pah
puneti dupa gust
Unt
50 g
Oua
2 buc
Esenta de vanilie
1 buc
Sare
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

Intr-un ceaun sau oala teflonata turnati un pahar de apa, cand incepe sa fiarba turnati orezul spalat bine in 2 ape. Lasati sa fiarba la foc mic.

2

Trebuie sa fiarba pana orezul absoarbe toata apa, devine putin cleios dar aveti grija sa nu fie uscat. Doar sa se umfle bine in apa.

3

Acum turnati laptele, amestecati bine cu o lingura sau tel sa nu fie cocoloase de orez in lapte. Lasati focul mare pana incepe sa fiarba, apoi faceti focul mic, sa fiarba incet pana se ingroasa compozitia. Amestecati periodic si nu lasati nesupravegheata oala pe foc, are sanse sa mai fuga laptele si sa faca spuma.

4

Cand orezul se ingroasa, compozitia devine cremoasa, incepem sa adaugam celelalte ingrediente - mai intai sarea, zaharul si esenta de vanilie. Amestecati bine.

5

Apoi untul, amestecati din nou.

6

Bateti ouale bine cu o furculita.

7

Turnati incet ouale in lapte, amestecand continuu cu lingura  eu aici aveam intr-o mana oaule, in alta aparatul foto si nu puteam sa prind si lingura cu care amestecam :)

Dar voi faceti asa cum v-am spus, sa nu se faca omleta ouale inainte sa le incorporati.

8

Veti observa ca orezul isi schimba putin consistenta, se face parca mai exemplar, mai frumos, mai cremos dupa ce adaugam ouale - va avea si o culoare f.frumoasa si apetisanta.

Dupa ce turnati ouale, mai lasati putin - 5-10 minute - compozitia pe foc mic. Dar si aici sunt variatii - daca puneti ceaunul la cuptor pentru vreo ora veti avea o mancare de orez care la mine acasa se numeste "plachie", este foarte buna - dar aici avem loc de alta reteta, sunt inca in studiu si testari pentru a ajunge la plachia bunicii mele, cea mai buna mancata vreodata, ce-i drept se facea la cuptor cu lemne in oale de lut. Dar incerc sa o refac cumva si in conditiile de acum pe care le avem.

9

Se serveste fierbinte sau cald, eventual cu putina dulceata preferata - mie imi place asa mai clasic cu aroma de vanilie si simpla.

Mancare perfecta si pt copilasii mofturosi - Sofia a infulecat orezul cu "viteza luminii", de obicei se foieste la masa, pe masa, pe sub masa, pe la noi in brate - aici a stat cuminte si a deschis gura constant la fiecare lingura fara miscari in plus :)

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (5 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Publicata:
Nota: 5 (27 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

valerica
valerica 28 feb 2011, 10:28

N-am stiut ca in orez cu lapte se pune ou, e o idee foarte buna. Copiii mei de obicei nu prea maninca aceasta mincare, dar o sa incerc si cu ou, mai stii????

gabidari
gabriela (gabidari) 28 feb 2011, 12:36

aha...ai mai pus ceva in plus ,oul...pe care eu nu l-am pus asa ca trebuie sa incerc reteta din nou....multumesc oricum..cu siguranta iese ceva foarte bun!!

elenap
elena padurean (elenap) 28 feb 2011, 12:44

super orezul super explicatia nota 10!!! akum il mananc

Lavi
Lavi 28 feb 2011, 13:53

o sa incerc si eu cu ou

deobicei imi iesea lipicios, niciodata nu-l reuseam

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 28 feb 2011, 14:16

Nota mea pentru reteta:
daya
daya 28 feb 2011, 14:58

Multumesc pentru reteta arata foarte bine

maya28
maya28 28 feb 2011, 15:45

Super de bun !

miha77
miha77 28 feb 2011, 19:39

Nici eu nu stiam ca se pune ou dar cred ca iese foarte bun!

Trebuie sa incerc si eu...cred ca le va place baietilor mei mult!

vio2011
vio2011 01 mar 2011, 16:34

ce idee buna cu orezul! sotului meu ii place pudrat cu scortisoara!...dar ca se pun si oua , oare cine mai stia?....il fac diseara si vad cum iese! felicitari si o primavara frumoasa tuturor doamnelor gospodine!

Mery75
Mery75 02 mar 2011, 13:38

super reteta.....am facut-o..........

claudiadumbrean
claudia dumbrean (claudiadumbrean) 08 mar 2011, 13:28

minunata reteta, am mancat atat eu, cat si piciul meu cu ff mare placere

alinailinca
Alina-Ilinca (alinailinca) 03 aug 2011, 16:14

Wow... Este primul orez cu lapte pe care l-am facut in viata mea. A iesit genial! Parintii l-au felicitat...

Foarte buna reteta!

Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 30 aug 2011, 23:32

De cand am descoperit trucul cu fiert in apa si apoi lapte, unt si ou doar asa il fac :D e cremos, delicios pap ca un copil mic :D si tati la fel :))

Nota mea pentru reteta:
Vera
Vera 14 oct 2011, 11:27

Buna! Nu am pus niciodata oua si unt la orezul cu lapte, dar abia astept sa incerc. Eu nu pot sa concep orezul cu lapte fara coaja de lamaie...mi se pare ca nu are gust.

simona.blondy
simona.blondy 20 ian 2012, 16:03

Am facut retzeta in  urma cu 2 zile shi a ieshit super buna....exact k o budink; diferentza este k eu am pus shi coaja de lamaie(am mereu intr un borcanel mic,pus in figider coaja d lamaie rasa,simpla sau amestecata cu caja d portocala)! Ms pt retzeta !Cu sigurantza voi mai incerk shi altele! :) :*

Nota mea pentru reteta:
amalia16
Amalia (amalia16) 25 feb 2012, 17:49

Yam yam! Noi l-am servit cu dulceata de gutui!  

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 07 mar 2012, 23:27

Ce bunatate!!! Un dulce bun cu care am crescut, la indemana tuturor si cautam prin cofetarii cine stie ce porcarii

Poza mea pentru reteta:
vio2011
vio2011 25 apr 2012, 23:13

un mare DA! excelenta reteta!felicitari!!!

Nota mea pentru reteta:
etinc3lle
luminita (etinc3lle) 16 iul 2012, 15:49

de obicei faceam orez cu lapte pentru papica de seara a copiilor, dar acum e obligatoriu orezul cu lapte!!! am incercat reteta acum vreo 2 luni si vad ca inca le place muuult  multumesc lena, esti inspiratia mea constanta 

Nota mea pentru reteta:
Bianca Sand
Bianca (Bianca Sand) 14 sep 2012, 18:37

Am pregatit si eu aeasta reteta e super buna si nu e asa greu de facut .

Nota mea pentru reteta:
Draculina969
Draculina969 28 iun 2013, 19:00

offf...de-ar fi stiut si mama mea sa gateasca asa...

pana acum stiam ca orezul cu lapte are doar lapte si zahar..

foarte foarte buna reteta!felicitari si multumim!:*

 

si apropo de treaba cu cuptorul...crezi ca ar iesi ceva daca am turna orezul(dupa ce este gata) intr-o oala cu zahar topit(ca la crema de zahar ars) si am da putin la cuptor?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 28 iun 2013, 20:08

Nu se va prinde exact ca si crema de zahar ars, dar sigur caramelul ala nu va strica deloc :)

HDorina
HDorina 16 aug 2013, 21:29

Delicios...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tatinela
tatinela 13 sep 2013, 21:16

l-am facut si papat acuma seara,foarte gustos si cremos...nu m-as fi gindit niciodata ca ouale nu se brinzesc in lapte cu orez...chiar mi-a fost putin teama sa nu stric totul la urma,dar s-a uniformizat perfect...

 

Nota mea pentru reteta:
gabi71ro
gabi71ro 31 ian 2014, 21:28

Minunata reteta!!! Am mai facut orez cu lapte inainte, dar asa de gustos si cremos nu mi-a mai iesit niciodata!

Nota mea pentru reteta:
mireela
mireela mirela (mireela) 08 mar 2014, 11:28

o sa-l incerc si eu daca tot e asa bun!!!

 

Sonia Gavrus
Sonia Gavrus 10 mar 2014, 22:32

Nu m-am asteptat sa aibe un gust atat de bun... Nemaipomenit de bun. Multumesc pt reteta. si felicitari pt ceea ce faci.

 

Papanasi
Papanasi 16 mai 2014, 11:19

Eu nu mai aveam orez alb cu bobul rotund si am pus orez brun. Iese "al dente" asa, genul ala ce ori iti place mult (ca e orezul asa "crocant") ori o detesti pentru ca ti se pare orezul nefiert.

oxana tirziu
oxana tirziu 26 iun 2014, 17:04

Multumesc pentru recetă! Eu un astfel de orez il cumpăram gata preparat in cantitate mică la preț mare iar acum il prepar singură pentru toată familia, e cu un gust multtttt mai bun ! 

Nota mea pentru reteta:
Jana
Jana 03 iul 2014, 10:49

foarte bun, multumesc Lena. Eu am pus zahar brun (cel alb mi se terminase) care ia dat o culoare maronie si oua de prepelita (cele de gaina nu erau f.proaspete).

 

 

Nota mea pentru reteta:
Ariel
Ariel 30 iul 2014, 20:32

Am făcut orezul cu mama mea. A ieşit foarte bunnnnn!

NOTA 10!

 

Nota mea pentru reteta:
roxana12
roxana12 19 aug 2014, 06:37

mi a iesit suuuuuper!!!!

Alinkka
Alinkka 30 aug 2014, 11:11

mersi mult foarte buna sa primit

Lucys
Lucys 12 sep 2014, 11:07

Delicios!!!! multumesc pentru reteta!!!

Auras70
Auras70 21 sep 2014, 18:30

SUPER ,  nu exista reteta mai buna pentru orez cu lapte !

Mikisoara
Mikisoara 24 sep 2014, 21:09

Multumim Lena de reteta..acum lam papat cu sotu meu ..a esit super,super bun...nu as fi crezut ca pot face un orez atit de bun...eu aveam reteta clasica si simpla..azi am incercato si deacum  in colo numai asta voi faceo....sotu meu a laudato mult si ma intrebat de unde am reteta ca el asa ceva nu a mai mancat..si eam zis ca de pe net ...la Lena....care ne inspira mereu cu ceva nou si bun......gustos...si va trasmite felicitari

Nota mea pentru reteta:
Mikisoara
Mikisoara 24 sep 2014, 21:10

Numai cuvinte de lauda..foarte ,foarte bun a esit orezu..

Madalina Timofte
Madalina Timofte 08 oct 2014, 11:38

foarte,foarte bun!!!!!!!! felicitari pentru reteta !!!!

 

 

Nota mea pentru reteta:
Daniell
Daniell 07 dec 2014, 18:04

Delicioasa si foarte bine explicat dar n-ai spus nimic de coaja de lamaie care se rade si se adauga...9.

Melanie
Melanie 28 ian 2015, 16:30

Excelent! Am pus oua de țara si am obținut o culoare intensa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
kamelia
kamelia 06 feb 2015, 13:44

am incercat si eu reteta! este fenomenala! foarte gustos

multumim pentru aceasta reteta!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
victoria1981
victoria1981 08 feb 2015, 14:15

Exceptional de bun,crezi ca ar merge si cu prune uscate in el?felicitari pentru site!!multumim frumos pentru retetele minunate

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 08 feb 2015, 14:17

Multumesc de apreciere Victoria!

Merge si cu prune, dar adaugate la urma sa nu se strice culoarea :)

Aly Aly
Aly Aly 23 mar 2015, 18:42

Lena, vroiam sa iti multumesc. De un an am descoperit site-ul tau si gatim dupa indicatiile tale cu placere, pentru ca sunt amanuntite si explicite.  Eu gatesc doar lucruri simple, prietenul meu este cel care incearca mereu lucruri noi si amandoi suntem absolut incantati de retetele tale! In plus, mie imi aminteste mancarea de acasa, deoarece si eu sunt din Herta. Inca o data iti multumim!

p.s.Tocmai am facut orez cu lapte si e mai bun decat cel gatit de mama in copilarie :)

Nota mea pentru reteta:
Radu79
Radu (Radu79) 28 mar 2015, 23:24

Buna Lena!Am revenit cu niste poze.Am facut aceasta reteta,numai ca am inlocuit esenta de vanilie cu cacao neagra.Are un gust super bun.Ce parere ai?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 29 mar 2015, 10:39

Hmm, interesant, cred ca la gust ar fi ca o budinca mai grunjoasa de cacao.

Radu79
Radu (Radu79) 29 mar 2015, 12:56

Exact asa este ca o budinca de cacao

Ekaterinka
Ekaterinka 31 mar 2015, 21:51

Foarte interesanta combinatia si foarte foarte foarte bun,nu e tocmai potrivit  pentru a fi consumat la 10 seara,dar nu m-am putut abtine

Radu79
Radu (Radu79) 01 apr 2015, 22:05

Sa-ti fie de bine Ekaterinka!Ai folosit cacao in loc de vanilie,asa cum am pus eu?Ti-a iesit bine?Eu il mananc oricand,nu am probleme cu ora.

calin daniela
calin daniela 28 aug 2015, 13:37

Buna draga Lena,sunt incantata de retetele tale,prima ,am facut crema de ciocolatata sau finetti ,a iesit super,acum  o fac de fiecare data la tort ,e super buna si rapida , aseara am facut orezul cu lapte ,hm f bun ,multumesc ,acum fac la zacusca cu ciuperci dar eu le coc

 

 

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 06 sep 2015, 09:31

Astazi am mincat la restaurantul lalena, hahahaaaa,tot meniul de aici l-am ales azi

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Elenushk
Elenushk 09 oct 2015, 16:35

salut!

oare merge si orez din asta "european", 200gr la punguta care se pune direct asa in punga la fiert? ar trebui sa desfac punga etc. dar cred ca timpii de fierbere & constistenta ar trebui sa fie la fel..

 

lena
Elena (lena) 09 oct 2015, 20:00

Nu cred ca va fi la fel de cremos, dar merge in general.

eva 56
eva 56 13 oct 2015, 16:47

 ACUM FAC SI EU  OREZ  CU LAPTE  , ARATA  FOARTE BINE SPER SA-MI  REUSEASCA > MERSI PT ,RETETA , EU N-O STIAM CU OU . AM MAI FACUT CATEVA DIN RETETELE TALE  , SINT FOARTE GUSTOASE .

Nota mea pentru reteta:
stiuca
stiuca 26 ian 2016, 12:09

 Fac destul de des dar fara oua ,si la urma rad coaja de lamiie,si amestec bine , chiar astazi avem ca desert Orez cu Lapte .

Anca L.
Anca L. 03 feb 2016, 20:43

A fost prima data cand am preparat orez cu lapte. Din punctul meu de vedere a fost prea caloric si mult prea dulce, desi nu am pus cantitatea de zahar mentionata in reteta. O sa incerc data viitoare fara unt si fara asa de mult zahar. De oua nu stiu ce sa zic. Nu stiu cum ar iesi fara oua... Oricum, multumesc pentru retete - am incercat mai multe, dintre care retetele de pizza, papanasi si prajitura cu mere sunt preferatele familiei mele. Apreciez ceea ce faci. Felicitari!

lena
Elena (lena) 05 feb 2016, 09:30

Zaharul si sarea in orice reteta se pune dupa gust, la fel si aici. Iese doar cu lapte si orez, restul le reglati - eu am dat varianta completa dupa mine, ca gust si aroma.

Eu pt mine fac numai cu lapte+orez si ceva indulcitor dupa gust, asa este cel mai lght, dar daca vreti si mai sanatos faceti terci de ovaz/secara.

Olghina.18
Olghina.18 07 feb 2016, 17:05

Super rețeta asta.... Nu știam nici eu ca se pune ou in aceasta căsuța ☺️.... Fetița mea ca tare-i mofturoasă la papat tot... 🎉🎉😁😁

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
FlorynaBeatrice
FlorynaBeatrice 02 apr 2016, 14:38

Excelenta reteta!Numai asa il fac de cand am descoperit-o

Nota mea pentru reteta: