Orez cu lapte

Nota 5 (14 voturi)
*****

      Rasfoiam azi lista cu retetele pregatite pentru zilele urmatoare si ma gandeam la ce sa postez  - si asa mi-a venit sa vad azi pe site reteta de orez cu lapte, combinata cu zapada de afara si ziua insorita si senina va face ziua de luni mai usoara.

Am fost surprinsa saptamanile trecute cand mi s-a cerut pe forum reteta de orez cu lapte - parca pare o reteta simpla, chiar banala, toata lumea stie s-o faca - dar cand am inceput s-o explic, mi-am dat seama ca de fapt sunt mici particularitati si merita de pus o reteta mai extinsa.

Deci, as recomanda in general pt acest desert orez cu bob rotund (eu am luat bob rotund colosal), daca puneti mai putin lapte iese mai uscacioasa, daca mai mult lapte - iese o supa de orez care o face foarte des bunica mea din Ucraina.

Aici mi-a iesit asa de bine orezul ca mi-a placut chiar si mie (sotul meu zice ca sunt criticul cel mai rau la mancarea pe care o fac) -  o consistenta cremoasa, aromata - deci nu-i mai poti spune orez cu lapte simplu, este de fapt un desert extraordinar de bun.

Ingrediente

Orez
1 pah
alegeti orez cu bob rotund - paharul meu are 300ml
Lapte
3 pah
acelasi pahar ca si la orez
Zahar
0.5 pah
puneti dupa gust
Unt
50 g
Oua
2 buc
Esenta de vanilie
1 buc
Sare
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

Intr-un ceaun sau oala teflonata turnati un pahar de apa, cand incepe sa fiarba turnati orezul spalat bine in 2 ape. Lasati sa fiarba la foc mic.

Orez cu lapte - Pas 1
2

Trebuie sa fiarba pana orezul absoarbe toata apa, devine putin cleios dar aveti grija sa nu fie uscat. Doar sa se umfle bine in apa.

Orez cu lapte - Pas 2
3

Acum turnati laptele, amestecati bine cu o lingura sau tel sa nu fie cocoloase de orez in lapte. Lasati focul mare pana incepe sa fiarba, apoi faceti focul mic, sa fiarba incet pana se ingroasa compozitia. Amestecati periodic si nu lasati nesupravegheata oala pe foc, are sanse sa mai fuga laptele si sa faca spuma.

Orez cu lapte - Pas 3
4

Cand orezul se ingroasa, compozitia devine cremoasa, incepem sa adaugam celelalte ingrediente - mai intai sarea, zaharul si esenta de vanilie. Amestecati bine.

Orez cu lapte - Pas 4
5

Apoi untul, amestecati din nou.

Orez cu lapte - Pas 5
6

Bateti ouale bine cu o furculita.

Orez cu lapte - Pas 6
7

Turnati incet ouale in lapte, amestecand continuu cu lingura  eu aici aveam intr-o mana oaule, in alta aparatul foto si nu puteam sa prind si lingura cu care amestecam :)

Dar voi faceti asa cum v-am spus, sa nu se faca omleta ouale inainte sa le incorporati.

Orez cu lapte - Pas 7
8

Veti observa ca orezul isi schimba putin consistenta, se face parca mai exemplar, mai frumos, mai cremos dupa ce adaugam ouale - va avea si o culoare f.frumoasa si apetisanta.

Dupa ce turnati ouale, mai lasati putin - 5-10 minute - compozitia pe foc mic. Dar si aici sunt variatii - daca puneti ceaunul la cuptor pentru vreo ora veti avea o mancare de orez care la mine acasa se numeste "plachie", este foarte buna - dar aici avem loc de alta reteta, sunt inca in studiu si testari pentru a ajunge la plachia bunicii mele, cea mai buna mancata vreodata, ce-i drept se facea la cuptor cu lemne in oale de lut. Dar incerc sa o refac cumva si in conditiile de acum pe care le avem.

Orez cu lapte - Pas 8
9

Se serveste fierbinte sau cald, eventual cu putina dulceata preferata - mie imi place asa mai clasic cu aroma de vanilie si simpla.

Mancare perfecta si pt copilasii mofturosi - Sofia a infulecat orezul cu "viteza luminii", de obicei se foieste la masa, pe masa, pe sub masa, pe la noi in brate - aici a stat cuminte si a deschis gura constant la fiecare lingura fara miscari in plus :)

Pofta Buna!

Orez cu lapte - Pas 9
Cantitate: 1 kg (5 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

valerica
valerica (28 February 2011, 10:28)

N-am stiut ca in orez cu lapte se pune ou, e o idee foarte buna. Copiii mei de obicei nu prea maninca aceasta mincare, dar o sa incerc si cu ou, mai stii????

gabidari
gabidari (28 February 2011, 12:36)

aha...ai mai pus ceva in plus ,oul...pe care eu nu l-am pus asa ca trebuie sa incerc reteta din nou....multumesc oricum..cu siguranta iese ceva foarte bun!!

elenap
elenap (28 February 2011, 12:44)

super orezul super explicatia nota 10!!! akum il mananc

Lavi
*****
Lavi (28 February 2011, 13:53)

o sa incerc si eu cu ou

deobicei imi iesea lipicios, niciodata nu-l reuseam

larissa
*****
larissa (28 February 2011, 14:16)

daya (28 February 2011, 14:58)

 Multumesc pentru reteta arata foarte bine

maya28
maya28 (28 February 2011, 15:45)

Super de bun !

miha77
miha77 (28 February 2011, 19:39)

Nici eu nu stiam ca se pune ou dar cred ca iese foarte bun!

Trebuie sa incerc si eu...cred ca le va place baietilor mei mult!

vio2011
vio2011 (01 March 2011, 16:34)

ce idee buna cu orezul! sotului meu ii place pudrat cu scortisoara!...dar ca se pun si oua , oare cine mai stia?....il fac diseara si vad cum iese! felicitari si o primavara frumoasa tuturor doamnelor gospodine!

Mery75
Mery75 (02 March 2011, 13:38)

super reteta.....am facut-o..........

claudiadumbrean
claudiadumbrean (08 March 2011, 13:28)

 minunata reteta, am mancat atat eu, cat si piciul meu cu ff mare placere

alinailinca
alinailinca (03 August 2011, 16:14)

 Wow... Este primul orez cu lapte pe care l-am facut in viata mea. A iesit genial! Parintii l-au felicitat...

Foarte buna reteta!

Pau Buli
*****
Pau Buli (30 August 2011, 23:32)

De cand am descoperit trucul cu fiert in apa si apoi lapte, unt si ou doar asa il fac :D e cremos, delicios pap ca un copil mic :D si tati la fel :))

Vera (14 October 2011, 11:27)

Buna! Nu am pus niciodata oua si unt la orezul cu lapte, dar abia astept sa incerc. Eu nu pot sa concep orezul cu lapte fara coaja de lamaie...mi se pare ca nu are gust.

simona.blondy
*****
simona.blondy (20 January 2012, 16:03)

 Am facut retzeta in  urma cu 2 zile shi a ieshit super buna....exact k o budink; diferentza este k eu am pus shi coaja de lamaie(am mereu intr un borcanel mic,pus in figider coaja d lamaie rasa,simpla sau amestecata cu caja d portocala)! Ms pt retzeta !Cu sigurantza voi mai incerk shi altele! :) :*

amalia16
amalia16 (25 February 2012, 17:49)

Yam yam! Noi l-am servit cu dulceata de gutui!  

Cori
Cori (07 March 2012, 23:27)

Ce bunatate!!! Un dulce bun cu care am crescut, la indemana tuturor si cautam prin cofetarii cine stie ce porcarii

vio2011
*****
vio2011 (25 April 2012, 23:13)

un mare DA! excelenta reteta!felicitari!!!

etinc3lle
*****
etinc3lle (16 July 2012, 15:49)

 de obicei faceam orez cu lapte pentru papica de seara a copiilor, dar acum e obligatoriu orezul cu lapte!!! am incercat reteta acum vreo 2 luni si vad ca inca le place muuult  multumesc lena, esti inspiratia mea constanta 

Bianca Sand
*****
Bianca Sand (14 September 2012, 18:37)

Am pregatit si eu aeasta reteta e super buna si nu e asa greu de facut .

Draculina969
*****
Draculina969 (28 June 2013, 19:00)

offf...de-ar fi stiut si mama mea sa gateasca asa...

pana acum stiam ca orezul cu lapte are doar lapte si zahar..

foarte foarte buna reteta!felicitari si multumim!:*

 

si apropo de treaba cu cuptorul...crezi ca ar iesi ceva daca am turna orezul(dupa ce este gata) intr-o oala cu zahar topit(ca la crema de zahar ars) si am da putin la cuptor?

lena
lena (28 June 2013, 20:08)

Nu se va prinde exact ca si crema de zahar ars, dar sigur caramelul ala nu va strica deloc :)

HDorina
*****
HDorina (16 August 2013, 21:29)

 Delicios...

*****
tatinela (13 September 2013, 21:16)

 l-am facut si papat acuma seara,foarte gustos si cremos...nu m-as fi gindit niciodata ca ouale nu se brinzesc in lapte cu orez...chiar mi-a fost putin teama sa nu stric totul la urma,dar s-a uniformizat perfect...

 

*****
gabi71ro (31 January 2014, 21:28)

 Minunata reteta!!! Am mai facut orez cu lapte inainte, dar asa de gustos si cremos nu mi-a mai iesit niciodata!

mireela
mireela (08 March 2014, 11:28)

o sa-l incerc si eu daca tot e asa bun!!!

 

Sonia Gavrus
Sonia Gavrus (10 March 2014, 22:32)

Nu m-am asteptat sa aibe un gust atat de bun... Nemaipomenit de bun. Multumesc pt reteta. si felicitari pt ceea ce faci.

 

Papanasi (16 May 2014, 11:19)

Eu nu mai aveam orez alb cu bobul rotund si am pus orez brun. Iese "al dente" asa, genul ala ce ori iti place mult (ca e orezul asa "crocant") ori o detesti pentru ca ti se pare orezul nefiert.

*****
oxana tirziu (26 June 2014, 17:04)

 Multumesc pentru recetă! Eu un astfel de orez il cumpăram gata preparat in cantitate mică la preț mare iar acum il prepar singură pentru toată familia, e cu un gust multtttt mai bun ! 

*****
Jana (03 July 2014, 10:49)

foarte bun, multumesc Lena. Eu am pus zahar brun (cel alb mi se terminase) care ia dat o culoare maronie si oua de prepelita (cele de gaina nu erau f.proaspete).

 

 

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena