Chiftelute " 3 legume"

Si cand spun 3 legume nu am in vedere cartofii, ceapa si morcovii - cele mai des folosite legume in postul traditional. Sunt foarte bune, dar din pacate tinerea postului ar mai impune adaugarea si de alti nutrienti care sa inlocuiasca produsele de origine animala. Aici in reteta folosesc 3 legume de baza din bucataria vegetariana, principalele surse de proteina - fasole, linte si naut.

Bun, si daca voi tineti post dar eu tin regim de slabire (dap, acum m-am umplut si eu cu curaj :), trebuia sa gasesc retete care sa satisfaca ambele nevoi - deci bineinteles am apelat la Cartea de retete de la Hergehelia.

Chiftelutele le-am ochit mai demult, acum le-am facut si am fost impresionata cat de simple, gustoase, satioase, dietetice au fost. Legumele le puteti fierbe acasa sau le cumparati la conserva, gata fierte - eu asa am facut, am fost mai comoda. In plus am dublat cantitatile de la reteta de baza, pt ca sa fie mai multe si sa ne ajunga pe 2-3 zile, se pastreaza f.bine la frigider.

Le recomand cu incredere, sunt pline de fibre si vitamine - chiar si Sofia a mancat din ele, deci sigur au trecut testul :)

Ingrediente

Linte verde fiarta
0.5 pah
paharul cu care am masurat toate ingredientele are 300 ml
Fasole fiarta
0.5 pah
Naut fiert
0.5 pah
Fulgi de ovaz fini
1 pah
Nuci macinate
0.5 pah
Ceapa alba
1 buc
Chimion pudra
0.5 lingurite
Atentie! Chimionul este diferit de chimen - vedeti detalii in pasi.
Coriandru macinat
0.5 lingurite
Salvie
0.5 lingurite
aveti grija s-o macintati si pe asta, sau sa cumparati gata macinata bine
Cimbru uscat
0.25 lingurite
Sare
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Aici am facut poza la legumele principale - am luat naut si fasole la conserva - lintea o aveam fiarta si congelata (la fel puteti s-o luati la conserva).

2

Fiecare fel scurgeti de apa, masurati cantitatea care trebuie pt reteta, o puneti intr-o farfurie si pisati cu furculita.  Puteti s-o faceti si cu un blender dar aveti grija sa nu pasati prea tare - este bine legumele sa nu fie pasta, le lasati mai cu bucatele.

3

Asa pasati si restul legumelor, le puneti intr-un bol mai maricel si adanc.

4

Acum urmeaza partea cu condimentele:

In primul rand le pisati/macinati pe toate. V-am facut si o poza la chimion - se poate gasi la mai multe magazine, eu l-am luat de la Plafar (au si magazin on-line, sunt si magazine de-a lor prin oras), sau AICI.

5

Amestecati toate mirodeniile intr-un bol mai mic.

6

Le adaugati in amestecul de legume pisate - peste adaugati nuca macinata si fulgii de ovaz fini - am mai vb de ei la Reteta de burgeri vegetarieni (la pasul 6).

7

Ceapa o curatati si taiati foarte marunt - o caliti in stil dietetic - intr-o tigaie cu jumatate de pahar de apa si 1 lingura de ulei.

8

O lasati pana devine mai moale si schimba culoare putin.

9

Amestecati ceapa calita cu restul ingredientelor.

10

Cu mana framantati putin tot amestecul - sa se uniformizeze bine toate ingredientele - observati ca devine consistent si mai cleios - daca este prea uscata compozitia puteti adauga putina apa din conservele de legume, sau apa in care au fiert.

Lasati acest amestec 15 min sa se patrunda si sa se mai umfle fulgii de ovaz.

11

Dupa acest timp formati cu mainile chiftele - le faceti bilute mici apoi le turtiti usor.

Le aranjati intr-o tava de cuptor, unsa cu putin ulei.

12

Acoperiti tava cu o folie de aluminiu, sau daca aveti tava cu capac, acoperiti cu capacul respectiv.

Puneti la cuptor, cam la 180-200 de grade, temperatura medie - lasati 30 de minute.

13

Dupa acest timp scoateti folia, cu o paleta intoarceti chiftelutele pe cealalta parte, puneti folia la loc si mai dati la cuptor pentru inca 15 minute.

Folia va ajuta ca in procesul de coacere sa nu se usuce prea mult chiftelutele.

14

Dupa acest timp le scoateti pe o farfurie si acoperiti pentru pastrare cu o folie de aluminiu sau alimentara - sunt delicioase si calde si reci.

15

Le serviti cu ce va place (la mine a fost o salata de verdeturi cu germeni de cereale) - sunt un inlocuitor perfect, sanatos si delicios pentru clasicele chiftele de carne.

Pofta Buna!

Cantitate: 20 buc (20-25 bucati in functie de cat de mari le faceti)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

gabriela29sv
gabriela29sv (11 March 2011, 13:24)

Ce bine arata si mi-e o foameeeeeee  ...super idee Lena

Ma bucur ca ai inceput sa postezi retete de post (si chiar si de regim) ne ajuta foarte mult  ...ma aprovizionez cu ce trebuie si le fac cat de curand  weekend-ul asta am programate sarmalele de post

maria2011 (11 March 2011, 14:24)

arata foare gustoase...dar vroiam sa te intreb daca fara fulgi de ovaz nu pot sa le fac?si inca cv trebuie neaparat puse la cuptor?adica daca pot sa le prajesc in tigaie.multumesc

lena
lena (11 March 2011, 15:02)

Maria, fulgii de ovaz sunt elementul de legatura aici - in loc de oua - deci sunt obligatorii. De prajit in ulei, nu prea ti-as recomanda - dar poti incerca daca preferi mai mult asa

MichelleS
MichelleS (11 March 2011, 15:48)

delicioase...trecut pe lista de retete pentru facut

Ellena
Ellena (11 March 2011, 16:07)

Yammy  ce chitelute sanatoase ai preparat Lena! Sunt bine venite in post! Cred ca au o aroma deosebite de la condimete!

Lilicica (11 March 2011, 18:33)

Suna interesant, nu am mancat  niciodata :)  Lena, succes cu dieta. Tinem pumnii :) 

luk06
luk06 (12 March 2011, 22:25)

 

loredaname
loredaname (24 June 2011, 11:53)

Salut

Astea sunt cum le numesc aici in Egypt , TAMIA , se maninca aici la micul dejun sau la cina cu muraturi si inca un fel de mincarica de fasole (FUL)

danuta (06 October 2011, 17:45)

 par forte bune dar fara nuci se pot face???

maria T (15 November 2012, 14:21)

In sfarsit am reusit sa le fac si eu. Sunt superrrr faine!

 

maria T (15 November 2012, 14:23)

 ....si o poza