Paine din faina integrala

Paine din faina integrala

Stiu multa lume care are nostalgia dupa painea de candva, sa fie consistenta, cu miez elastic si gustos - o paine neagra adevarata ca pe vremuri. Ei, sa va spun ca am gasit aceasta reteta in Cartea de retete de la Herghelia, am si gustat-o cand am fost acolo. Acum am facut-o dupa reteta, un pic am improvizat pt ca nu a fost perfect corecta reteta - si asa am ajuns la painea perfecta.

Asa o painica buna si dietetica nu prea gasesti in comert, asa ca va recomand cu incredere s-o faceti acasa.

Sa nu va deruteze ca intr-o poza vedeti 3 tavi cu paine, am refacut reteta pt ca iese prea multa paine din reteta de baza. Deci, jos aveti ingredientele pentru 2 paini medii, de marimea tavii de cozonac.

Ingrediente

Faina integrala de grau
700 g
nu faina neagra - cautati faina de grau, macinis integral
Faina alba calitate superioara
150 g
Drojdie proaspata
20 g
1 cub de drojdie
Apa
600 ml
apa sa fie calda, la temperatura camerei
Sare
1 lingurita

Pasi de urmat

Pas 1

Pregatiti ingredientele pentru paine.

Paine din faina integrala - Pas 1
Pas 2

Intr-un bol turnati 1 pahar din apa pregatita, cubul de drojdie si 2-3 linguri de faina alba.

Amestecati bine cu telul si lasati 10-15 minute.

Paine din faina integrala - Pas 2
Pas 3

Apoi tunrati restul de apa si sarea, amestecati bine.

Paine din faina integrala - Pas 3
Pas 4

Urmeaza faina alba.

Paine din faina integrala - Pas 4
Pas 5

Si ultima faina integrala.

Paine din faina integrala - Pas 5
Pas 6

Cu o lingura amestecati toate ingredientele pana se prind intre ele.

Paine din faina integrala - Pas 6
Pas 7

Apoi treceti aluatul pe masa de lucru si il framantati usor cu mainile pana se uniformizeaza.

Paine din faina integrala - Pas 7
Pas 8

Asa arata aluatul gata framantat, nelipicios si uniform.

Paine din faina integrala - Pas 8
Pas 9

Il acoperiti cu folie alimentara si il lasati sa dospeasca vreo ora - pana isi dubleaza volumul.

Paine din faina integrala - Pas 9
Pas 10

Aici dospit frumos, il scoateti din bol si il mai framantati putin pentru a uniformiza complet coca.

Paine din faina integrala - Pas 10
Pas 11

Il mai lasati 10 min sa se odihneasca apoi il lucrati.

Paine din faina integrala - Pas 11
Pas 12

Impartiti aluatul in 2 si formati 2 paini. Le puneti in tavile de cozonac unse cu putin ulei sau asternute cu hartie de copt - lasati sa creasca bine.

Sa nu va deruteze aici 3 paini - a fost o alta tura din o cantitate mai mare de aluat - de la tura cu 2 paini nu aveam poze la pasul 12-13.

Paine din faina integrala - Pas 12
Pas 13

Apoi puneti painea la cuptor pentru 45-60 de minute, la 180-200 grade, sa se coaca si rumeneasca bine. O scoateti din cuptor si lasati 10 minute in tavi, asa fierbinte cum este.

Paine din faina integrala - Pas 13
Pas 14

Dupa acest timp o rasturanti pe un fund si acoperiti cu un prosop pana se raceste complet. Ar fi perfect s-o lasati 5-6 ore sa se odihneasca si sa o puteti taia frumos.

Eu de obicei o fac seara si o tai dimineata, asa sunt sigura ca si-a luat timpul necesar pentru maturare si racire.

Paine din faina integrala - Pas 14
Pas 15

Aici aveti si sectiune, perfecta pentru orice - si pt sandwich-uri, mancare sau asa simpla - Sofia o mananca asa goala fara nimic altceva.

Pofta Buna!

Paine din faina integrala - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (2 paini)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (14 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

spiriduena
elena (spiriduena) 30 Mar 2011, 21:07

Si daca nu mai punem faina alba? nu iese la fel .

ionelita
ionelita 30 Mar 2011, 21:09

super buna a iesit...am facut deja de cateva ori...

lena
Elena (lena) 30 Mar 2011, 21:18

Elena faina alba se pune pentru a completa painea cu putin gluten, daca nu pui - va fi mai turtita, nu creste bine deloc. Se mai pune direct gluten, in loc de faina alba, dar asta mai pt avansati in ale vegetarienilor.

Ellena
Elena (Ellena) 30 Mar 2011, 21:45

Ce bine arata painile tale Lena! Mult, mult mai sanatoasa decat cea facuta in comert! Nu se compara ce e facut cu mana ta in casa! Felicitari!

Nota mea pentru reteta:
spiriduena
elena (spiriduena) 30 Mar 2011, 23:41

Clar nu se compara cu cea din comert pe care scrie mare PAINE NEAGRA(sau integrala), iar la ingrediente:faina alba de grau, COLORANTI si pret dublu.

Nota mea pentru reteta:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 31 Mar 2011, 11:51

Confirm ca painea de casa este extrem de buna. Faina integrala se gaseste si la Plafar. Eu de acolo cumpar de obicei.

Nota mea pentru reteta:
Karen
Karen 01 Apr 2011, 12:18

Am painea deja in cuptor,multumim de reteta Te rog daca imi poti da vreo idee ..la ce mai pot folosi faina de gluten??

Nota mea pentru reteta:
Camelia
Camelia 04 Apr 2011, 11:12

Am facut aceasta painica de 2 ori pana acum...iese foarte buna. Baietelul meu dupa ce a gustat-o imi  tot spunea: "Hai sa mai tragem cu ochiul la painica aia buna" cu gandul de a mai manca inca o bucata. Felicitari pentru retete!

Mery75
Mery75 14 May 2011, 21:04

LENA ai putea sa-mi dai si cantitatile pt masina de facut paine? Multumesc anticipat.

lena
Elena (lena) Mery75 14 May 2011, 21:16

Sunt aceleasi Mery, poate incerci sa micsorezi cantitatea de faina, dar nu cu mult.

Cori
Cori 15 Jan 2012, 21:08

Ce frumoase sunt painicile tale! Foarte sanatoasa painea facuta in casa si sfatuiesc pe toata lumea sa faca. Eu mai bag in ea si ceva seminte de in, fulgi de secara, tarata de grau, miez de seminte, mac ... diverse. Ca sa nu mai zic cum miroase toata casa, asta nu se vede in poza. Super buna

Poza mea pentru reteta:
innicia
innicia 22 Mar 2012, 13:27

Buna, Lena, am o mica nelamurire: am facut aceasta paine luni, totul a iesit bine, a crescut foarte mult, nu am facut 2 paini mai mici , ci una mai mare rotunda.aseara, adica la 2 zile practic, am sesizat ca miezul parca miroase ceva mai tare a drojdie, a acru, iar azi a devenit si lipicios.drojdie am pus exact ca in reteta.aa, si atunci cand era proaspata, adica a 2 zi, miezul era cam faramicios, nu era elastic.ar trebui sa o tin in frigider, in bucatarie e cam cald, 23grade, sau sa o mananc mai repede?:)))) o paine din asta in mod normal o mancam cam in 7 zile.ar trebui sa pun mai putina drojdie?imi doresc sa o fac mereu, imi place f mult.multumesc pt raspuns.

lena
Elena (lena) innicia 22 Mar 2012, 13:33

Din pacate acum cand este cald painea de casa recomand s-o tineti la frigider. Daca faceti 2, una o congelati proaspata si dupa cand o decongelati este f.buna.

Si totusi sa faci 2 painici mai mici, se coace mai bine in interior si sta mai bine - s-a acrit pentru ca a fost prea groasa si nu s-a copt bine in mijloc. Devine lipicioasa, miroase a acru, stiu cum este, am avut si eu asa situatie.

hanna12
hanna hanna (hanna12) 28 Jul 2012, 18:02

Buna am o problema..nu pot forma painea dupa ce aluatul a crescut. Parca nu e omogenizat. Se desface. practic nu pot forma o bila rotunda pt ca mai apoi sa dau forma painii. Se fac pliuri..cute. o framant iar dar degeaba. Daca o coc asa, nu o pot felia pt ca se desface bucati bucati. 

lena
Elena (lena) 28 Jul 2012, 21:29

Hanna, trebuie sa pui mai multa faina alba, nu-i ajunge gluten si de aia se face asa. Si poate schimbi faina, de multe ori este si asta o cauza.

hanna12
hanna hanna (hanna12) 30 Jul 2012, 12:31

Multumesc..o sa pun mai multa faina alba. Pe cea integrala nu o schimb pt ca iau de la Sano Vita si e buna. Am mai facut si mi-a iesit. Doar ultimile dati am dat-o in bara..  

goodluck
goodluck 10 Sep 2012, 16:09

asi dori si o reteta de paine si pentru masina de paine. De cate ori am incercat nu mi-a reusit.

multumesc

serafima
tcaci (serafima) 28 Jan 2013, 14:06

Pot sa folosesc aceasta reteta pentru paine din faina alba si din faina de porumb? Mult.

lena
Elena (lena) tcaci (serafima) 28 Jan 2013, 15:16

Faina alba merge, faina de porumb adaugi cate putin.

Syl
Syl 15 Dec 2013, 17:24

Am facut si eu painica, insa oricat am framantat nu s-a desprins bine de pe maini. Oare ce mi-a lipsit? Am mai pus faina, am bagat-o in cuptor si, cand am scos-o avea o coaja cumplit de tare. Am stropit-o cu apa, ab bagat-o intr-o punga si pana la urma s-a muiat coaja si painea a iesit delicioasa. Insa tare as vrea sa stiu cum sa fac sa se desprinda de pe maini si sa nu iasa coaja atat de tare!

Am fost si eu la Herghelia, am cartea de retete, am facut prima data dupa ea dar nu a iesit cum trebuie. In orice caz multumesc din tot sufletul, chiar si cu problemele pe care le-am expus, continui sa fac painea dupa reteta de mai sus!

lena
Elena (lena) Syl 15 Dec 2013, 17:36

Pai toata chestia cu desprinderea aluatului tine de tipul de faina(la faina de secara niciodata n-o sa fie mainile curate) si de experienta in lucrul cu aluaturi mai ales cele din faina integrala.

Nu trebuie sa framanti aluatul in bol, chiar si asa putin lipicios scoate-l pe masa presarata cu faina si lucreaza-l atent si incet, pe parcurs tot mai pui faina pe masa daca este nevoie, dar nu mult doar atat ca sa nu se lipeasca de maini.

irinabucur2004
irina (irinabucur2004) 20 Jan 2014, 15:45

buna.Pot folosi faina de secara in loc de faina integrala?

lena
Elena (lena) irina (irinabucur2004) 20 Jan 2014, 17:22

Poti dar undeva 30-40% din cantitatea totala - aluatul va fi mai cleios dar cred ca iese painea.

Lidiac
Lidiac 16 Feb 2014, 14:21

Salut Lena,

Am facut si eu aceasta reteta, insa aluatul a stat la dospit cam 6 ore si dupa ce am copt painea, coaja a iesit foarte tare. Ca si gust si miros, painea e minunata, insa nu stiu ce anume am gresit de a iesit coaja tare. Poate imi poti tu spune. Multumesc! O zi frumoasa iti doresc!!

lena
Elena (lena) 17 Feb 2014, 09:35

De obicei din cauza ca este aluatul mai tare, sau faina nu-i chiar buna, sau ai copt-o la temperatura mare si mai mult.

Dar rezolvi treaba asta repede daca ungi painea imediat fierbinte din cuptor cu putina apa si o invelesti in prosop.

tiki
tiki 10 Oct 2014, 12:32

Buna. Vazand comentariile, aproape ca mi-a fost frica sa ma apuc, dar....nu inteleg !!!. Nu am avut nici o problema la aluat. A fost totul ok. Ramanand insa cam alba deasupra, am dat drumul la grill si s-a cam prajit , dar a fost f.buna. Adevarat ca si la mine coaja a ramas cam tare, dar imediat am umezit-o si totul a fost in regula. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
anasstasia
anasstasia 09 Nov 2014, 13:05

As aprecia o reteta pentru faina integrala, fara faina alba si fara adaos de gluten. Accea este o paine cu adevarat sanatoasa. Eu am renuntat definitiv la faina alba de mai bine de 1 an.

anca.gav
anca.gav 21 Nov 2014, 11:49

Buna Lena..am si eu o intrebare..pot sa injumatatesc cantitatile sa fac doar o singura paine???? multumesc aniticipat 

lena
Elena (lena) anca.gav 21 Nov 2014, 11:50

Bineinteles ca poti.

Klark
Klark 07 Jan 2015, 13:02

Painea "perfecta" din toate punctele de vedere este painea facuta DOAR cu faina din macinis integral, fara faina alba si fara drojdie (ci cu plamadeala/maia fermentata din faina cu apa)... 

Ideea nu e sa creasca "mult si frumos" ci este sa fie hranitoare, gustoasa si sanatoasa. Drojdia din comert inhiba anumite enzime si ingreuneaza procesul de digestie. Painea "adevarata" se facea in trecut fara drojdie si fara faina alba...

ioan26
ioan26 Klark 27 Nov 2021, 14:32

Bine punctat si adevarat ceea ce ati acris! Ati incercat sa faceti asa o paine? Eu da si tot mi s-a desfacut, asa cum scria o persoana in comentarii, desi aceasta a folosit si faina alba! Fara faina alba, nu stiu !? Am facut cu faina integrala si maia 30% din cantitatea de faina integrala si am patit la fel. Maiaua era din faina alba!

Bruneta88
Bruneta88 15 May 2015, 11:10

Mie nu mi-a iesit si nu stiu de ce... a crescut inainte sa o pun in cuptor,dar cand am scos-o ...nu e pufoasa,e cleioasa chiar :(

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 15 May 2015, 12:39

Ar fi mai nulte cauze - faina, timpul de coacere si cuptorul...

Bruneta88
Bruneta88 16 May 2015, 00:09

O sa mai încerc. Am folosit faina integrala si faina alba ,in cantitățile recomandate. Cuptorul este electric. Sper sa fie bine data viitoare.

Sabinuta
Sabinuta 23 Jan 2016, 12:36

buna,pot sa inlocuiesc cu drojdie uscata,daca e posibil cit trebuie sa pun?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Sabinuta 23 Jan 2016, 13:46

Se poate si uscata, cam 10-15g

Dia.Si.
Dia.Si. Elena (lena) 15 Jan 2018, 10:44

Pe plicul de drojdie scrie de obicei care este echivalentul in drojdie proaspata. La 7 g drojdie uscata standardarul este 20-25 g drojdie proaspata. Eu cred ca 15 grame este mult prea mult, inseamna 2 plicuri deja. Unul este suficient.

Sabinuta
Sabinuta 23 Jan 2016, 16:33

spuneti-mi va rog ,dar dupa ce o pui la cuptor nu trebuie de uns cu nimik si nici cind o scoatem?

lena
Elena (lena) Sabinuta 23 Jan 2016, 21:31

Puteti unge cu un pic de apa sau ulei, sa fie crusta mai moale.

dorinutz
dorinutz 14 Feb 2016, 18:18

Buna am si eu o intrebare : se poate folosi in loc de drojdie maia? 

lena
Elena (lena) dorinutz 14 Feb 2016, 20:53

Se poate, chiar mai bine.

DaianaRadulescu992
Daiana Radulescu (DaianaRadulescu992) 03 Aug 2016, 23:42

Minunata reteta, eu am improvizat putin pentru ca nu am avut suficienta faina integrala si am mai pus faina graham ca sa completez. Foarte buna! Ma speriasem ca nu crestea la inceput, dospitul a durat mai mult decat la painea alba preponderent. O minunatie, abia astept sa fac maiaua mentionata in alta reteta si sa trec la copt franzele. Multumiri, Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Andrada 33
Andrada 33 15 Nov 2016, 09:50

Acum am pregatit si eu aluatul e la dospot,arat poza cu ce a iesit mai tarziu

Andrada 33
Andrada 33 15 Nov 2016, 13:12

Asta este painica mea,foarte bine a iesit si am imbunatatit-o cu fulgi de ovaz,tarate si seminte de in.Gustul nu il stiu inca ca e la racit dar sigur este foarte gustoasa.multumesc de reteta

Poza mea pentru reteta:
ChiraConstantin632
Chira Constantin (ChiraConstantin632) 08 Jan 2017, 21:03

Super! In tava cat se mai lasa la dospit va rog? Si pe ce treapta se coace am cuptor electric? Ms

lena
Elena (lena) Chira Constantin (ChiraConstantin632) 09 Jan 2017, 11:46

Le lasati minim 30 de minute, dar s-ar putea si un pic mai mult, depinde de calitatea drojdiei, temperatura din camera. Trebuie sa-si dubleze volumul.

Tiby
Tiby 26 Jan 2018, 01:41

Mi-a placut reteta, salutari din Argentina, am facut doua, una in forma de cozonca si aceasta impletita in forma de colac. Ce am adaugat a fost seminte de dovleac, floarea soarelui si mac. O sa urc poza cu produsul final! Multumesc pentru ca faceti ca Romania sa fie mai aproape, se simte in aer, mirosul e incredibil. :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Tiby 26 Jan 2018, 08:24

Cu mare drag, sa le savurati cu placere! 😉

RRaluca
RRaluca 03 Oct 2018, 16:12

Minunata!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
PetrisorAnaMaria725
Petrisor Ana Maria (PetrisorAnaMaria725) 20 Apr 2020, 22:30

Am incercat astazi reteta, sunt mulțumită, o paine cu un interior foarte pufos si un exterior crocant, am stropit-o cu apa si am tinut-o intr-un prosop

Eu am congelat cea mai mare parte, astfel scot felii cand mancam, se mentin foarte bine asa.

Eu am mai avut nevoie de faina extra, caci aluatul a fost foarte lipicios, dar nu exagerat.

Ma bucur ca am incercat reteta si o saptamana von manca din acesta paine cu siguranță. Mi-a plăcut ca am folosit doar 20 g de drojdie, caci sunt in criza:))

Nota mea pentru reteta:
PetrisorAnaMaria725
Petrisor Ana Maria (PetrisorAnaMaria725) 21 Apr 2020, 00:13

.

Poza mea pentru reteta:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 29 Apr 2020, 22:27

Am făcut azi această rețetă ,este fte gustoasă și puhavă !

O pot face și cu maia în loc de drojdie?

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 29 Apr 2020, 23:21

Sigur!🤗

Maria H
Maria H 25 May 2020, 21:47

E prima reteta de paine incercata. A iesit exact ca in reteta. Am adaugat doar putine seminte deasupra pentru aspect. Inainte de a baga tavile la cuptor, am lasat la dospit aproximativ 30 de minute, la temperatura camerei. Am copt la 200 de grade pt 45 de minute. Multumesc!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AndreeaDI
AndreeaDI 14 Sep 2020, 18:50

O reteta simpla, delicioasa, usor de urmat si realizat.  Rareori las recenzii, dar sunt super fericita ca v-am gasit. De mult cautam o reteta de paine faina integrala care sa ne placa si pe care s-o prepar repede, fara emotii ca iasa sau nu. Din prima a iesit, aromata si delicioasa, exact la ce te astepti de la o  paine integrala care tine chiar si o saptamana la loc uscat si racoros (nu frigider). Multumim D-a Lena, numai bine. Andreea 

Nota mea pentru reteta:
Alina Lucaciu
Alina Lucaciu 26 Apr 2021, 12:06

180 -200 grade la cuptor cu ventilatie sau fara?

lena
Elena (lena) Alina Lucaciu 26 Apr 2021, 14:02

Simplu, fara ventilatie.