Clatite rusesti cu gris

     Acum o saptamana in urma eram de parerea ca "ce mai pot descoperi nou la clatite.... clasice, simple - bune dar parca o mancare de rutina.." Pana nu am fost servita cu niste clatite rusesti, absolut fantastice, minunate - si am zis ca la capitolul clatite am ce sa va mai aduc nou si interesant.

Din pacate reteta a fost din categoria - toate sunt la ochi - asa ca le-am facut de vreo 3-4 ori pana am ajuns la ecuatia corecta, literara - asa ca sa le puteti face si voi fara mare bataie de cap.

Stiti ca rusii au o saptamana pe an, inainte de post, cand toata lumea mananca tone de clatite - "Blini" asa le spun, si sarbatoarea se numeste "Maslenitza". Si ei nu le fac asa simple, subtirele - fiecare gospodina are reteta ei secreta si micile tips-uri ca sa iasa clatitele bune, fragede, cu gaurele, unse bine... etc.

Deci o prima reteta pe care merita s-o incercati - clatitele sunt moi, fragede, aromate - copilul meu tot fugea la bucatarie si nu ma lasa la primele 10 clatite sa mai adun si eu ceva de poze - ce sa mai zic de taica-su...:)

Ingrediente

Lapte de vaca
750 ml
Gris
30 g
Unt
50 g
Sare
0.5 lingurite
Zahar
1 lingurite
Oua
4 buc
Faina alba calitate superioara
125 g
Praf de copt
0.5 lingurite
Ulei de floarea soarelui
1 linguri
Apa minerala
150 ml
sau apa clocotita fierbinte - asa parca mi s-au parut si mai bune/fragede
Arome
0.5 lingurite
Puteti folosi vanilia, scortisoara, rom, etc - orice va place.

Pasi de urmat

1

In primul rand se fierbe grisul cu lapte astfel:

Se pune 500 ml de lapte la fiert - cand incepe sa fiarba, adaugati "in ploaie" grisul, amestecand continuu cu un tel, sa nu fie cocoloase. Faceti focul mic si lasati sa fiarba incet 5 minute - amestecati periodic.

2

Dupa acele 5 minute stingeti focul, adaugati untul si lasati toata treaba asta sa se racoreasca, topeasca, umfle - 30 de minute.

3

Apoi turnati acest amestec intr-un bol in care veti face aluatul de clatite, adaugati o aroma, sare si zahar - amestecati bine.

4

Turnati restul de 250 ml lapte, amestecati.

5

In continuare adaugati ouale, amestecati bine cu telul sa le incorporati - puteti folosi si mixerul.

6

Adaugati faina si praful de copt - mixati bine.

7

O lingura de ulei, amestecati.

8

Si chiar inainte sa va apucati sa le coaceti adaugati apa minerala sau apa fiarta clocotita, fierbinte.

9

Infierbantati bine tigaia pt clatite - turnati putin ulei si ca sa scoateti excesul de ulei stergeti putin tigaia cu un servetel de hartie. Tigaia va fi unsa exact cum trebuie pt clatite.

10

Turnati aproximatv un polonic de aluat, lasati sa se coaca la foc mediu - cand observati marginile rumene luati o scobitoare si treceti usor cu ea prin marginea clatitei ca s-o desprindeti de tigaie.

11

Usor apucati cu degetele sau cu o paleta si intoarceti clatita pe cealalta parte - mai lasati 5-10 secunde.

12

O rasturnati apoi pe o farfurie plata si vedeti in continuare cum le aranjati.

13

Fiindca clatitele ies fragede si moi din prima nu mai este obligatoriu sa le claditi una peste alta sa se inmoaie si sa se opareasca. Eu imediat ce le scot din tigaie le aranjez frumos pt servire.

Deci - clatita scoasa o indoiti in jumatate.

14

Apoi inca in jumatate.

15

Si optional iar in jumate.

16

Si... uitati cum fuge de pe farfurie - de obicei se mai alinta sa i-o dau eu, aici repede le inhatza de pe farfurie si fugea.

17

Am prins-o in "flagrant" :)

18

Daca le formati ca la pasul 14, le puteti servi in asa mod - pe langa orice umplutura preferata - miere, gem, dulceata, etc.

19

Daca le dati forma ca la pasul 15, atunci le puteti servi asa - mai decorativ pe un platou mai mare cu umpluturi pe langa.

Vi le recomand cu incredere, chiar merita incercate.

Pofta Buna!

Cantitate: 15 buc (depinde cat de groase le turnati)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 45 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Lavi
Lavi (08 May 2011, 21:20)

o idee excelenta, sigur le voi incerca!

igorbt
igorbt (08 May 2011, 21:40)

 Nu stiu daca o sa poata sa faca cineva aceasta reteta exact exact, pt ca n-o sa poata reproduce pasii 16 si 17. 

Lavi
Lavi (08 May 2011, 21:51)

mare dreptate ai

Ellena
Ellena (08 May 2011, 23:24)

mmm Lena ce clatite bune ai facut! daca a trecut testul facut de papusica ta, atunci cu siguranta sunt delicioase

Karen (09 May 2011, 12:57)

Cred ca sunt delicioase!cu siguranta o sa-i fac si eu o surpriza sotului.de minunea ta ce sa mai zic...o dulceata de fata!sa fie sanatoasa si sa va bucurati de ea

miniraton (09 May 2011, 14:44)

arata tare bine, cred ca le fac si eu. Ma intreb oare daca pot injumatatii ingredientele pt ca mi se pare ac ies prea multe clatite...si nu de altceva dar nu am chef sa stau atat de mult la copt ?

Sa-ti traiasca minunea...este tare tare frumusica.

miniraton (09 May 2011, 14:50)

apropo...ce insemna 30 g de gris ? in linguri sau lingurite ?

arissa (09 May 2011, 15:47)

In seara asta vreau sa le fac copiilor.Arata de nota 20.Spune-mi te rog pot primi retetele tale pe mail?Multam fain.

gabidari
gabidari (09 May 2011, 17:52)

ce mai pot eu zice?????cu siguranta sint bune... sint de nota 20 ...ca tot ce face Lena e bun...dovada e la pasul 17........deci ??

lena
lena (09 May 2011, 18:23)

Miniraton - din cantitatea de mai sus ies putine clatite, dupa mine vreo 15  - pt ca sunt mai groase - in 20-30 de minute le coci. Dar vezi si tu, depinde de familie si pofte. 30g = 30 grame, nu au treaba aici lingurele si linguritele.

Arissa - pe mail primesti retetele doar daca esti inregistrata pe site - vezi sus in dreapta un buton de inregistrare pe site si primesti automat Reteta Zilei pe mail.

miniraton (09 May 2011, 18:27)

pai da lena...stiu... dar nu ma pricep sa masor din ochi 30 g si de aceea te intrebam.

lena
lena (09 May 2011, 18:29)

Off, nu mai stiu - cred ca ar fi vreo 3 linguri dar nu am masurat.

miniraton (09 May 2011, 22:56)

cam asa ma gandeam si eu. Saru'mana

olguta (10 May 2011, 07:38)

Ieri am avut zi libera si am incercat sa fac aceste clatite. Totul a mers perfect pina cind a trebuit sa le prajesc - asta a fost un dezastru. Dupa 5 clatite esuate, am lasat totul si m-am jurat ca in viata mea nu mai fac clatite. Noroc de mama, care a mai adaugat faina in aluat si se pare ca s-au primit, insa le-am facut de dimensiuni mai mici si arata ca niste clatite americane. E drept ca sunt pufoase si moi chiar si dupa mai multe ore, insa cred ca ar mai trebui de adaugat zahar. Acum nu regret ca am incercat sa fac aceasta receta, dar pe viitor ma voi tine cat mai departe de clatite. Sper ca gospodinelor cu experienta mai mare in ale gatitului sa se primeasca perfecte.

lena
lena (10 May 2011, 08:14)

Imi pare rau Olguta, din ce spui imi dau seama ca nu prea le ai cu clatitele - mama a facut bine, dar nu trebuia sa puna prea multa faina. Trebuie sa faci asa dupa prima clatita, nu dupa 5 cand rabdarea si nervii ti s-au terminat  Eu zic sa nu te lasi de clatite doar sa-ti adaptezi cantitatile la asa cum stii tu sa le faci, sa nu le strici. Intr-adevar ies mai moi, mai fragede, dar acest lucru implica si un pic de maiestrie la coacerea lor - daca le faci ca talpa, sigur le intorci repede si simplu. Si respecta cu strictete ingredientele, mai ales la aceasta reteta - plus minus putin lapte sau apa si gata, nu mai sunt la fel.

Mery75
Mery75 (11 May 2011, 14:31)

Vai ce teama am tras pana sa coc prima clatita. Imi era teama ca aluatul este prea subtire dar ies o minunatie de clatite. Mersi mult LENA. Te pup............

miniraton (22 May 2011, 06:36)

am facut si eu zilele trecute. Au f iesit bune , drept dovada s-au mancat imediat de catre sotul si baietelul meu. EU nu pot sa-mi dau cu parerea ca nici macar nu am gustat, sunt la dieta dar aratau si miroseau tare tare bine

bijou (03 July 2011, 23:28)

arata super clatitele abia astept sa le fac si eu

 

adrianamo (08 February 2012, 18:51)

Am facut clatitele astazi,sant foarte bune,fragede si pufoase si nu se usuca insa....tare greu le-am mai copt.De fragede ce erau se rupeau la intors.Am mai bibilit aluatul,dar cand am terminat am zis ca nu mai fac..doar daca le prajeste altcineva..:)) ca de mancaaat..repejor si cu pofta s-au gatat.Am pus o lingurita de zahar in plus in compozitie si le-am mancat cu sirop de visine si/sau de caise si/sau miere.Delicioase!

 

Katrin
Katrin (28 July 2013, 22:07)

 Am facut si eu aceste clatite.... era rand la tigaie :) Abia de mi-au lasat cateva sa fac si eu o pozica. Multumesc Lena de reteta !!!!

tiki
tiki (05 November 2013, 20:47)

          In aceasta primavara,cam prin aprilie-mai am descoperit acest site si tin minte ca aceasta a fost prima reteta care am facut-o si, Lena,trecand examenul cu brio (eu am fost cadru didactic), ti-am ramas fidela. Acuma numai am vazut ca nu am postat aceste clatite. Tare mult mi-au placut ,moi,aromate, pufoase si le-am mancat ca atare,fara nimic asa de bune au fost. Multumesc din nou.