Clatite rusesti cu gris

Acum o saptamana in urma eram de parerea ca "ce mai pot descoperi nou la clatite.... clasice, simple - bune dar parca o mancare de rutina.." Pana nu am fost servita cu niste clatite rusesti, absolut fantastice, minunate - si am zis ca la capitolul clatite am ce sa va mai aduc nou si interesant.

Din pacate reteta a fost din categoria - toate sunt la ochi - asa ca le-am facut de vreo 3-4 ori pana am ajuns la ecuatia corecta, literara - asa ca sa le puteti face si voi fara mare bataie de cap.

Stiti ca rusii au o saptamana pe an, inainte de post, cand toata lumea mananca tone de clatite - "Blini" asa le spun, si sarbatoarea se numeste "Maslenitza". Si ei nu le fac asa simple, subtirele - fiecare gospodina are reteta ei secreta si micile tips-uri ca sa iasa clatitele bune, fragede, cu gaurele, unse bine... etc.

Deci o prima reteta pe care merita s-o incercati - clatitele sunt moi, fragede, aromate - copilul meu tot fugea la bucatarie si nu ma lasa la primele 10 clatite sa mai adun si eu ceva de poze - ce sa mai zic de taica-su...:)

Ingrediente

Lapte de vaca
750 ml
Gris
30 g
Unt
50 g
Sare
0.5 lingurite
Zahar
1 lingurite
Oua
4 buc
Faina alba calitate superioara
125 g
Praf de copt
0.5 lingurite
Ulei de floarea soarelui
1 linguri
Apa minerala
150 ml
sau apa clocotita fierbinte - asa parca mi s-au parut si mai bune/fragede
Arome
0.5 lingurite
Puteti folosi vanilia, scortisoara, rom, etc - orice va place.

Pasi de urmat

1

In primul rand se fierbe grisul cu lapte astfel:

Se pune 500 ml de lapte la fiert - cand incepe sa fiarba, adaugati "in ploaie" grisul, amestecand continuu cu un tel, sa nu fie cocoloase. Faceti focul mic si lasati sa fiarba incet 5 minute - amestecati periodic.

2

Dupa acele 5 minute stingeti focul, adaugati untul si lasati toata treaba asta sa se racoreasca, topeasca, umfle - 30 de minute.

3

Apoi turnati acest amestec intr-un bol in care veti face aluatul de clatite, adaugati o aroma, sare si zahar - amestecati bine.

4

Turnati restul de 250 ml lapte, amestecati.

5

In continuare adaugati ouale, amestecati bine cu telul sa le incorporati - puteti folosi si mixerul.

6

Adaugati faina si praful de copt - mixati bine.

7

O lingura de ulei, amestecati.

8

Si chiar inainte sa va apucati sa le coaceti adaugati apa minerala sau apa fiarta clocotita, fierbinte.

9

Infierbantati bine tigaia pt clatite - turnati putin ulei si ca sa scoateti excesul de ulei stergeti putin tigaia cu un servetel de hartie. Tigaia va fi unsa exact cum trebuie pt clatite.

10

Turnati aproximatv un polonic de aluat, lasati sa se coaca la foc mediu - cand observati marginile rumene luati o scobitoare si treceti usor cu ea prin marginea clatitei ca s-o desprindeti de tigaie.

11

Usor apucati cu degetele sau cu o paleta si intoarceti clatita pe cealalta parte - mai lasati 5-10 secunde.

12

O rasturnati apoi pe o farfurie plata si vedeti in continuare cum le aranjati.

13

Fiindca clatitele ies fragede si moi din prima nu mai este obligatoriu sa le claditi una peste alta sa se inmoaie si sa se opareasca. Eu imediat ce le scot din tigaie le aranjez frumos pt servire.

Deci - clatita scoasa o indoiti in jumatate.

14

Apoi inca in jumatate.

15

Si optional iar in jumate.

16

Si... uitati cum fuge de pe farfurie - de obicei se mai alinta sa i-o dau eu, aici repede le inhatza de pe farfurie si fugea.

17

Am prins-o in "flagrant" :)

18

Daca le formati ca la pasul 14, le puteti servi in asa mod - pe langa orice umplutura preferata - miere, gem, dulceata, etc.

19

Daca le dati forma ca la pasul 15, atunci le puteti servi asa - mai decorativ pe un platou mai mare cu umpluturi pe langa.

Vi le recomand cu incredere, chiar merita incercate.

Pofta Buna!

Cantitate: 15 buc (depinde cat de groase le turnati)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 45 min
Publicata:
Nota: 5 (6 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 21

tiki
tiki 21 ian 2016, 13:47

Hahaha, Si am fiert-o facea spuma. Multumesc de raspunsul promt. Stiu ca nu ai schimbat, dar atunci nu am "rumegat' atata ca acuma, dar chiar si asa cu minerala a fost. f. ok. Vreau sa le mai fac. Multumesc.

lena
Elena (lena) 21 ian 2016, 13:33

Cea minerala nu o fierbi, nu are rost. Folosesti sau fierbinte simpla sau minerala rece. Nu am schimbat nimic aici, la altele am mai modificat dar anume la asta, nu.

Spor la treaba!

tiki
tiki 21 ian 2016, 12:58

Buna. Am facut de cateva ori aceste clatite, dar acuma citind mai atent imi dau seama ca nu am inteles ceva. Scrii apa  minerala sau apa clocotita. Minerala rece? Eu am fiert-o si pe aia ca am facut cu minerala. Deci numai cea normala se fierbe ? Parca s-a schimbat ceva pe aici la postari, nota. !!! Pupici.

tiki
tiki 05 nov 2013, 20:47

In aceasta primavara,cam prin aprilie-mai am descoperit acest site si tin minte ca aceasta a fost prima reteta care am facut-o si, Lena,trecand examenul cu brio (eu am fost cadru didactic), ti-am ramas fidela. Acuma numai am vazut ca nu am postat aceste clatite. Tare mult mi-au placut ,moi,aromate, pufoase si le-am mancat ca atare,fara nimic asa de bune au fost. Multumesc din nou.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Katrin
Katrin 28 iul 2013, 22:07

Am facut si eu aceste clatite.... era rand la tigaie :) Abia de mi-au lasat cateva sa fac si eu o pozica. Multumesc Lena de reteta !!!!

Poza mea pentru reteta:
adrianamo
adrianamo 08 feb 2012, 18:51

Am facut clatitele astazi,sant foarte bune,fragede si pufoase si nu se usuca insa....tare greu le-am mai copt.De fragede ce erau se rupeau la intors.Am mai bibilit aluatul,dar cand am terminat am zis ca nu mai fac..doar daca le prajeste altcineva..:)) ca de mancaaat..repejor si cu pofta s-au gatat.Am pus o lingurita de zahar in plus in compozitie si le-am mancat cu sirop de visine si/sau de caise si/sau miere.Delicioase!

 

Nota mea pentru reteta:
Karen
Karen 09 mai 2011, 12:57

Cred ca sunt delicioase!cu siguranta o sa-i fac si eu o surpriza sotului.de minunea ta ce sa mai zic...o dulceata de fata!sa fie sanatoasa si sa va bucurati de ea

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 08 mai 2011, 23:24

mmm Lena ce clatite bune ai facut! daca a trecut testul facut de papusica ta, atunci cu siguranta sunt delicioase

Nota mea pentru reteta:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 08 mai 2011, 21:40

Nu stiu daca o sa poata sa faca cineva aceasta reteta exact exact, pt ca n-o sa poata reproduce pasii 16 si 17. 

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 08 mai 2011, 21:20

o idee excelenta, sigur le voi incerca!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile