Guacamole (Pate de avocado)

    Reteta face parte din categoria retetelor  "banal de simplu si delicios, oare de ce nu l-am facut pana acum...?". Este un pate sau o salata, cum o vreti asa o numiti, absolut delicioasa si foarte simplu si repede de preparat. In plus este sanatoasa, cruda(raw), un gust placut de nuci de la avocado, putina dulceata de la rosii, aroma de la usturoi si lamaie - deci, recomand cu incredere :)

Am servit-o cu paine integrala de casa, a fost un deliciu.

Atentie la avocado - pt reusita retetei este obligatoriu sa fie avocado moale si copt (intra putin degetul la o apasare usoara) - daca il luati din magazin mai tare lasati-l  vreo 2 zile la temperatura camerei si se coace.

Reteta este preluata de la Ligia Pop.

Ingrediente

Avocado
1 buc
Rosii
1 buc
1 rosie mai mica sau jumatate din una mai mare
Lamaie
0.5 buc
veti folosi doar sucul - 2-3 linguri
Usturoi
1 buc
1 catel de usturoi sau un varf de lingurita de pudra de usturoi
Ulei de masline
2 linguri
Sare
0.25 lingurite
puneti dupa gust

Pasi de urmat

1

Avocado se taie de-a lungul in jumate. Cu o lingura se scobeste miezul si se pune intr-o farfurie mai adanca.

2

Cu o furculita pasati putin pulpa de avocado - fiind moale si copt se face simplu si repede. Nu recomand s-o pasati cu blenderul o face prea pasta si ii schimba din gust - testat...

3

Rosia se spala si se taie cubulete mici, se adauga la pasta de avocado.

4

Urmeaza uleiul de masline.

5

Apoi zeama de lamaie - 3-4 linguri, usturoiul pisat (pudra de usturoi) si sarea dupa gust.

Lamaia este obligatorie - avocado nu se oxideaza repede, dar oricum va recomand sa nu faceti cantitate mare de pate o data - cel mai bun este proaspat, desi nu se pierde mult din gust si a 2-a zi oricum este mai bun atunci, abia facut.

6

Se amesteca toata treaba asta, apoi se trece intr-un bol de servit si se savureaza cu orice va place - pe felii de legume, paine sau orice preferati.

Pofta Buna!

Cantitate: 300 g (3 portii)
Timp de preparare: 5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

bubulina (16 May 2011, 22:14)

Interesant! Voi incerca si eu...mai ales ca pana acum nu am gustat avocado

Karen (17 May 2011, 03:02)

Reteta asta o fac atat pt noi cat si pt bebe (i-am dat-o de la 8 luni) si merita sa o incerce cine nu a gustat-o pana acum.Ca sa nu se oxideze salata se pastreaza samburele si se pune pe salata sau daca se foloseste jumatate de avocado,samburele ramane in jumatatea care o puteti folosi mai tarziu.Excelenta reteta! (e de origine  greceasca :) )

Karen (17 May 2011, 03:07)

am scris din greseala ,,greceasca,, si e de origine mexicana.....nu are oricum importanta,dar am zis sa corectez daca tot m-am apucat sa scriu....

amalia80 (17 May 2011, 17:07)

Pornind de la aceasta propunere poti face orice fel de salata doresti cu avocado. Noua de place cea in care mai adaugam si o conserva de ton, rondele masline si gata salata! Aaa, si scoatem usturoiul.

angy (18 May 2011, 20:52)

Poate cineva sa mi explice din ce cauza mi au iesit papanasii cocosi,desi i am prajit ,ulterior am descoperit k erau cruzi la mijloc.Am folosit acelesi cantitati de ingrediente.

lena
lena (18 May 2011, 20:55)

Angy, daca continui discutia la subiectul de pate de avocado voi sterge comentariile. IN plus nu voi raspunde la intrebare si indemn si pe altii - intrebarea nu tine de reteta respectiva - va rog sa respectati o regula cat de cat. IMi cer scuze, dar daca nu fac ceva in acest sens se pare ca devine o comoditate....

danielle (19 May 2011, 00:42)

foarte bun avocado cu usturoi ! Pozitive vote.

danielle (19 May 2011, 00:52)

Incercatzi cu ceapa (in loc de usturoi) taiata fin, un galbenush tare de ou fiert,si zeama de lamaie naturala (mai mult sau mai putzin dupa gustul fiecaruia), sare, piper toate amestecate ca o pasta si se serveshte pe crackers sau paine . Se servesthe imediat pentru ca se oxideaza repede. Eu consum in timpul iernii mult avocado datorita vitaminelor care contzine .

Violette (19 May 2011, 21:49)

 Buna serara,

Este grozava reteta! Eu o fac fara rosii si o servesc Obligatoriu cu paine proaspat prajita. Este delicioasa! Incercati si voi cu paine prajita! Eu voi incerca si varianta cu rosii!

 

Mery75
Mery75 (25 May 2011, 22:11)

super incantata, nu ma asteptam sa fie atat de buuuuuuuuuuuuun

Jana (10 July 2011, 20:51)

buna,

m-am inregistrat de curand si as vrea sa stiu cum pot adauga aceasta receta la favorite?

Multumesc anticipat pentru raspuns. 

 

lena
lena (10 July 2011, 20:53)

Jana, o adaugi ca si o alta pagina de Internet - altfel nu stiu, site-ul nu are functia de retete favorite.

O zi buna.

Monica Rojas
Monica Rojas (10 September 2011, 02:16)

Draga Lena...din lipsa de inspiratie si satula ce sunt sa prepar aceleasi retete, marturisesc ca aproape zilnic intru la tine pe site . Sunt stabilita in Mexic, in Monterrey, mai exact si am sa ¨dezvalui¨ secretul Guacamole-ului.  Avocado se zdrobeste cu furculita si se subtiaza cu LAPTE. apoi se adauga rosii, ceapa si ardei (aici chile) taiati fin. se condimenteaza cu sare si cu piper (cine vrea). se serveste cu tostadas ----> tortilla coapta pana se usuca. In Romania se pot servi cu tortilla chips de la Chio. Adoooooor preparatul asta. De regula se serveste la tacos si in special la carne pe gratar. Pofta Buna!

lena
lena (10 September 2011, 10:00)

Multumesc mult Monica! Te mai astept pe site

AMV (09 February 2012, 19:17)

 Hmmm, delcios. Am facut dimineata si am ornat-o cu niste seminte de rodie. Nu am mai adugat si ulei, a iesit foarte bine si asa.

lilianamunteanu
lilianamunteanu (12 February 2012, 22:42)

O reteta sanatoasa, numai buna pentru micul dejun. Eu am adaugat si fulgi de drojdie.

adi72q (18 February 2012, 20:02)

Pentru prima data am mancat avocado acum 12 ani , dupa care m-am documentat in ceea ce priveste acest fruct si am aflat cat este de benefic pentru organism . imi permit sa adaug reteta pe care am degustat-o prima data : Acelasi avocado pisat cu furculita , amestecat cu o ceapa mica taiata cat de marunt se poate (in functie de indemanare) , zeama de lamaie care deja se stie ca este antioxidant  , sare, piper supa gust , frunze de patrunjel tocate si rosii cherry taiate in jumatati (cantitate variabila in funcite de preferintele fiecaruia, la un singur avocado e sunt suficiente 4 bucati,respectiv 8 jumatati). Incercati , nu cred ca va va displace ! :)

anca m. (03 December 2012, 18:06)

delicios, am facut acum reteta asta si imi place foarte mult  

Cami Geta (20 January 2014, 13:27)

 Foarte buna ,am incercat-o si eu

mena29 (17 March 2014, 08:54)

Am pregatit si aceasta reteta si fiica mea ma intreaba cand mai fac o noua portie.Am cumparat deja de vineri avocado insa a trebuit sa-l mai las putin sa se coaca bine.Tare mult ne-a placut,multumesc!

tiki
tiki (26 March 2014, 20:12)

           Buna. Am ramas f.surprinsa de acest gust demential, in comparatie cu aspectul, care sincer nu-mi prea place cum arata (la mine, la voi toate, e mai frumos si la Liliana e maro !!!!)..  Dar bun,bun de tot pateul.Am mancat cu paine prajita si a fost ok, dar cam putin dintr-un avocado. Voi face din 2 cat de curand. Multumesc de reteta. Pipici.

tiki
tiki (26 March 2014, 20:15)

    Scuze de Pipici. Pupici. Lena,poate stergi.Hahahaha.

tiki
tiki (04 May 2014, 16:47)

              Buna. vad ca tot eu am postat ultima. Am mai facut aceasta salata si mai am inca un avocado, dar il fac peste cateva zile ca e suficient acesta pe moment. De data asta am facut si niste "cosulete"  din foietaj, in care am bagat salata.  Am ras si putin cascaval si am taiat o ceapa mica rosie. Nu prea le-am simtit. Hahahaha.Pupici

VAALY (03 August 2014, 22:07)

 Tips: Dizolvati mai intai sarea in zeama de lamaie si pasati acolo avocado cu furculita.. Pus imediat in zeama de lamaie, avocado nu va oxida.