Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator

Ce pacat sa nu beneficiem de acest sezon plin de toate verdeturile, fructele si legumele posibile - la iarna sigur ma enervez ca parca ceva mi-a mai scapat. Asa a fost si cu frunzele de vita de vie pentru sarmale, cand cele din comert sunt sarate, rupte..... numa enervare cand vrei niste sarmalute bune si fragede. Anul asta mi-am facut din start rezerva, dupa ce am luat de la o batrana din piata vreo 15 legaturi de frunze - m-am si apucat de treaba, vedeti mai jos cum.

Apropo, la fel puteti sa faceti si frunzele de stevie, am testat - sunt perfecte dupa decongelare, parca sunt proaspete pregatite pt sarmale.

Recomand congelatorul pt toata lumea, faceti o investitie dar sigur sunteti multumiti tot anul de legume si fructe naturale. Pe parcurs va voi mai arata si alte metode de congelare a legumelor/fructelor, este metoda mea preferata si cea mai comoda si rapida - nu sar capacele si nu se strica nimic.

Ca bonus o postare pe forum despre mica mea vacanta.

Ingrediente

Frunze de vita
20 buc
asta pt o tura mica de sarmale, puneti frunze cate vreti
Apa
3 l
Sare
1 linguri

Pasi de urmat

1

Frunzele se spala una cate una si se lasa putin la scurs.

2

Apa se pune la fiert, cand incepe sa clocoteasca adaugati sarea.

3

Adaugati frunzele si lasati 20-30 de secunde sa se opareasca. Observati ca sa schimba culoarea, atunci repede le scoateti.

4

Le puneti sub jet de apa rece si lasati 2-3 minute sa se racoreasca.

5

Lasati frunzele oparite sa se scurga bine de apa, eu le pun de obicei intr-o sita sau in oala aceea speciala pentru paste.

6

Apoi luati cate o frunza, o puneti pe un fund si urmati atent pasii - eu am mai testat diverse metode de congelare si va promit ca asta-i cea mai optima si eleganta.

7

Indoiti frunza din ambele laturi, sa fie de latime cam cat un deget.

8

Si usor din margine rulati frunza ca o tzigareta.

9

Si voila! Una bucata frunza pentru o sarma delicioasa este gata :)

11

Puneti aceste mici rulouri intr-o punga, una peste alta - eu am pus cam 20 de bucati in fiecare punga.

12

Dupa ce ati completat punga, usor scoateti aerul din ea si o legati mai strans, sa nu se balabaneasca frunzele acolo.

13

Si aici intr-o punga mai mare am pus toate pungutele mici - la iarna imi scot cat trebuie si sunt gospodina :)

Le puneti la congelator, cand va trebuie le scoateti obligatoriu din timp, sa se decongeleze natural - altfel le stricati si rupeti.

Pofta Buna!

Cantitate: 20 buc (puneti cate vreti)
Timp de preparare: 5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

miriamfloryol (27 June 2011, 20:56)

hmm am mancat sarmale in foi de vita cu samantana in italia aduse din Romania ,,,,super bune ca la noi in Romania ,,,,,,

 

gabidari
gabidari (28 June 2011, 11:13)

 pun si eu de citiva ani la congelator  frunze de vita de vie ...si chiar stau foarte bine.

Violette (28 June 2011, 14:00)

Imi place metoda ta de conservare. Sigur o voi proba.Iti multumesc pentru retetele minunate cu care ne incanti. Desi nu-ti trimit comentarii, te asigur ca le citesc/experimentez(cele mai multe!).

lena
lena (28 June 2011, 16:07)

Multumesc mult Violette, si ma bucur mult ca va plac retetele!

Mari6o
Mari6o (29 June 2011, 22:37)

am o intrebare: dupa ce le punem in congelator, cind vrem sa le folosim, cum o facem? este vreo procedura iarasi sau pur si simplu se lasa la dezghetat?
mersi

miriamfloryol (29 June 2011, 22:50)

se lasa la dezghetat ,,,,,nimic mia mult Mari

Mari6o
Mari6o (30 June 2011, 00:40)

mersi mult!

GRETA (18 September 2014, 10:59)

Frunzele de vita de vie se pot pastra si in peturi. Se spala frunzele una cate una si se pun la scurs.Se ruleaza cateva frunze (cat sa intre pe gura petului )si se leaga cu ata pentru a nu se desface.Petul se spala in prealabil si se usuca, apoi se introduc in el frunzele rulate . Cand este plin se inchide petul. Se depoziteaza in camara la intuneric(pentru a nu se decolora prea tare frunzele). Pentrua putea  folosi frunzele se taie petul Nu necesita conservanti....e ffff

simplu.Eu am folosit peturi de 0,5l .  Succes.