Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator

Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator

Ce pacat sa nu beneficiem de acest sezon plin de toate verdeturile, fructele si legumele posibile - la iarna sigur ma enervez ca parca ceva mi-a mai scapat. Asa a fost si cu frunzele de vita de vie pentru sarmale, cand cele din comert sunt sarate, rupte..... numa enervare cand vrei niste sarmalute bune si fragede. Anul asta mi-am facut din start rezerva, dupa ce am luat de la o batrana din piata vreo 15 legaturi de frunze - m-am si apucat de treaba, vedeti mai jos cum.

Apropo, la fel puteti sa faceti si frunzele de stevie, am testat - sunt perfecte dupa decongelare, parca sunt proaspete pregatite pt sarmale.

Recomand congelatorul pt toata lumea, faceti o investitie dar sigur sunteti multumiti tot anul de legume si fructe naturale. Pe parcurs va voi mai arata si alte metode de congelare a legumelor/fructelor, este metoda mea preferata si cea mai comoda si rapida - nu sar capacele si nu se strica nimic.

Ca bonus o postare pe forum despre mica mea vacanta.

Ingrediente

Frunze de vita
20 buc
asta pt o tura mica de sarmale, puneti frunze cate vreti
Apa
3 l
Sare
1 lingura

Pasi de urmat

Pas 1

Frunzele se spala una cate una si se lasa putin la scurs.

Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator - Pas 1
Pas 2

Apa se pune la fiert, cand incepe sa clocoteasca adaugati sarea.

Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator - Pas 2
Pas 3

Adaugati frunzele si lasati 20-30 de secunde sa se opareasca. Observati ca sa schimba culoarea, atunci repede le scoateti.

Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator - Pas 3
Pas 4

Le puneti sub jet de apa rece si lasati 2-3 minute sa se racoreasca.

Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator - Pas 4
Pas 5

Lasati frunzele oparite sa se scurga bine de apa, eu le pun de obicei intr-o sita sau in oala aceea speciala pentru paste.

Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator - Pas 5
Pas 6

Apoi luati cate o frunza, o puneti pe un fund si urmati atent pasii - eu am mai testat diverse metode de congelare si va promit ca asta-i cea mai optima si eleganta.

Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator - Pas 6
Pas 7

Indoiti frunza din ambele laturi, sa fie de latime cam cat un deget.

Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator - Pas 7
Pas 8

Si usor din margine rulati frunza ca o tzigareta.

Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator - Pas 8
Pas 9

Si voila! Una bucata frunza pentru o sarma delicioasa este gata :)

Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator - Pas 9
Pas 11

Puneti aceste mici rulouri intr-o punga, una peste alta - eu am pus cam 20 de bucati in fiecare punga.

Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator - Pas 11
Pas 12

Dupa ce ati completat punga, usor scoateti aerul din ea si o legati mai strans, sa nu se balabaneasca frunzele acolo.

Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator - Pas 12
Pas 13

Si aici intr-o punga mai mare am pus toate pungutele mici - la iarna imi scot cat trebuie si sunt gospodina :)

Le puneti la congelator, cand va trebuie le scoateti obligatoriu din timp, sa se decongeleze natural - altfel le stricati si rupeti.

Pofta Buna!

Frunze de vita de vie pentru iarna, la congelator - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 buc (puneti cate vreti)
Timp de preparare: 5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Colectii: La CONGELATOR, Conserve

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

miriamfloryol
miriamfloryol 27 Jun 2011, 20:56

hmm am mancat sarmale in foi de vita cu samantana in italia aduse din Romania ,,,,super bune ca la noi in Romania ,,,,,,

gabidari
gabriela (gabidari) 28 Jun 2011, 11:13

pun si eu de citiva ani la congelator  frunze de vita de vie ...si chiar stau foarte bine.

Violette
Violette 28 Jun 2011, 14:00

Imi place metoda ta de conservare. Sigur o voi proba.Iti multumesc pentru retetele minunate cu care ne incanti. Desi nu-ti trimit comentarii, te asigur ca le citesc/experimentez(cele mai multe!).

lena
Elena (lena) 28 Jun 2011, 16:07

Multumesc mult Violette, si ma bucur mult ca va plac retetele!

Mari6o
Mari6o 29 Jun 2011, 22:37

am o intrebare: dupa ce le punem in congelator, cind vrem sa le folosim, cum o facem? este vreo procedura iarasi sau pur si simplu se lasa la dezghetat?
mersi

miriamfloryol
miriamfloryol 29 Jun 2011, 22:50

se lasa la dezghetat ,,,,,nimic mia mult Mari

Mari6o
Mari6o 30 Jun 2011, 00:40

mersi mult!

GRETA
GRETA 18 Sep 2014, 10:59

Frunzele de vita de vie se pot pastra si in peturi. Se spala frunzele una cate una si se pun la scurs.Se ruleaza cateva frunze (cat sa intre pe gura petului )si se leaga cu ata pentru a nu se desface.Petul se spala in prealabil si se usuca, apoi se introduc in el frunzele rulate . Cand este plin se inchide petul. Se depoziteaza in camara la intuneric(pentru a nu se decolora prea tare frunzele). Pentrua putea  folosi frunzele se taie petul Nu necesita conservanti....e ffff

simplu.Eu am folosit peturi de 0,5l .  Succes.

Paula P
Paula P 23 Oct 2014, 18:00

Greta si eu pun frunzele de vita tot in pet, numai ca nu le spal inainte (tre sa le astept sa se usuce), ci le spal inainte de folosire si nici nu le leg pt ca nu se desfac sulurile. Eu le depozitez in debaraua din apartament si n-au nimic. Cand se scot din pet, se oparesc in apa cu sare ca si frunzele proaspete. Intr-adevar e muuuult mai simplu si nu ocupa spatiul din congelator. 

popescu
popescu 05 Jun 2015, 13:21

Metoda este foarte buna, referitor la frunzele de vita in congelator.

tiki
tiki 29 Nov 2015, 10:41

Buna. Lena, vreau sa te intreb ceva, daca stii sa-mi raspunzi. Eu nu am facut niciodata sarmale in fr.de vita,La noi nu se obisnuieste si mi se parea un lucru migalos, micute, dar imi plac. Acuma, luandu-mi aceest dispozitiv/aparat.. (asa-i zice)  am facut. (Parca tot mai bine mergea cu mana. Hahaha,numai ca-s toate egale,si dragute). Nu am gasit la magazin nici o frunza, ca cica nu aduc ca nu trec. Si am luat de la piata, de la o femeie,care le-a tinut in saramura. Mari, frumoase, nu ma pricep. Eu le-am spalat,le-am oparit si le-am facut. Toate bune pana aici. Dupa 2 ore ,gust una, carnea facuta, foaia...talpa. Mai adaug apa cu bulion si mai las 2 ore, Fix la fel.Carnea buna, am pus si costita afumata, cimbru o bunatate,dar...fr.nu se poate manca. Ma gandesc ca femeia asta a adunat frunzele, mai spre toamna, cand erau batrane, sau ce, ca nu ma pricep.Vad aici ca tu ai postat prin iunie.Deci asta vreau sa te intreb-scuza paranteza cam lunga-, cam cand sunt frunzele bune ptr, "recoltare" ? Ca la anu vreau si eu sa-mi adun de pe aici de la vecinii care au vie. Multumesc. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 01 Dec 2015, 14:09

Dap, asta-i problema, frunzele nu se culeg oricand, anume cele mai bune si fragede sunt cele noi.

Ma gandesc si eu sa-mi iau aparat din asta de sarmale, imi place ca le face pe toate la fel. :)

tiki
tiki 11 Dec 2015, 20:43

Multumesc de raspuns. Nu stiu ce sa spun despre acest.....aparat. Nu e grozav. Fragil, din plastic. Din 3 sarmale,iese 1. Sau poate toate, cand si cand, de ma gandeam cand le faceam ca mai repede le faceam cu mana. Adevarat ca sunt egale si dragute.  Faci cum vrei. Pupici.