Sos "Tzatziki"

Un sos foarte aromat, fresh si gustos - de fapt principala caracteristica este ca se face f.repede si din ingrediente la indemana(in varianta adaptata). Vi-l recomand la cartofi, carne, legume, etc - se "pupa" mai cu toate mancarurile si este ceva intre salata si sos - deci se poate servi si asa.

Ingrediente

Iaurt
250 g
in varianta originala se pune iaurt grecesc, foarte gras - eu fac cu orice iaurt, inclusiv cu cel dietetic
Castraveti
1 buc
Marar verde
1 buc
1 legatura mai mica
Usturoi
3 buc
3 catei
Menta verde
2 buc
2 fire - sincera sa fiu am facut si fara menta iarna, a fost f.bun
Sare
0.5 lingurite
dupa gust
Ulei de masline
1 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Castravetele se taie foarte marunt.

2

Intr-un bol puneti castravetii, adaugati mararul tocat marunt.

3

Menta se toaca foarte marunt si se adauga la restul ingredientelor.

4

Usturoiul se piseaza si se adauga si el in bol.

5

Adaugati uleiul de masline, iaurtul, sarea si amestecati bine toate ingredientele.

Este absolut delicios, il recomand si celor ce tin regim mai dietetic - acest sos va da gust demential la orice mancare mai slaba.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 ml (cantitate aproximativa)
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Andreeahudy
Andreeahudy 01 iul 2011, 12:01

Cred ca merge bn cu piept de pui la gratar sau oricum

sandy
sandy 01 iul 2011, 12:11

acest sos e unul din preferatele mele,iaurtul si castravetii ma innebunesc si vad fff bine sosul alaturi de conopida pane ,bravo

Nota mea pentru reteta:
Olga37
Olga37 01 iul 2011, 12:31

Foarte bun i-mi place.....yummy yummy 

Nota mea pentru reteta:
Oana 1983
Oana 1983 01 iul 2011, 12:45

Eu il fac cu iaurt de bivolita, nu imi place cu orice fel de iaurt. Am citit pe undeva ca dupa preparare este bine sa-l bagi la frigider 30 minute, inainte de servire.

Castravetii ii dau prin razatoare si storc ce rezulta intr-un tifon, iar zeama o arunc.

olteanu
daniela olteanu (olteanu) 01 iul 2011, 16:42

intradevar e un sos foarte bun ,eu il fac de multi ani dar dupa reteta originala fara marar si fara menta.la acest sos se pune si otet si castraveti trebuie neaparat storsi deoarece sosul va iesi moale si subtire .acum depinde de fiecare cum il face depinde de preferinte.dar reteta  originala nu are marar si menta.e un sos foarte bun pt fripturi.

lena
Elena (lena) 01 iul 2011, 17:29

Dap, posibil mararul se fie o chestie adaptata intre timp, dar menta cam in majoritatea variantelor se gaseste. Eu am mancat la un restaurant grecesc, anume asa taiati marunt castravetii si mi-a placut mult - nu-si lasa apa asa repede si dau o textura buna sosului. Oricum variante sunt multe, si care mai de care originala, important este ca oricum este bun-bun

LORINDA
LORINDA 01 iul 2011, 22:28

buna. super reteta.eu il prepar de obicei fara marar...ii schimba gustul si mie personal imi place mai mult fara. dar ai dreptate...se pupa cu multe feluri de 'gateli'

afroditi
afroditi 05 iul 2011, 14:59

buna fetelor!aceasta reteta este originala din grecia!eu lucrez ca si bucatar aici,cu vechime de 10 ani..o gramada:)bun..as vrea sa va spun si eu cum este de fapt:se piseaza usturoiul cu putina sare si cu putin ulei,se freaca bine pana se obtine o pasta de usturoi,se taie castraveciori cat mai marunti,nu se vor da pe razatoare,asa nu ve ti face decat sa ii inmuiati si sa isi lase apa,deci nu,dupa ce ati pisat usturoiul bine se adauga catravetii,se amesteca toate bine de tot,la sfarsit se pune si iaurtul,care de preferinta ar fii sa fie unul mai gras,va da un gust mai bun,le amestecati si gata:)nu se pune menta.si nici marar:)acum fiecare face dupa preferinte...recomandat este sa stea la frigider 24 de ore,dar este ft bun si atunci :)se serveste in special la carne de orice fel..mai putin la salate..pofta buna:)

Andreea Puiu
Andreea Andreea (Andreea Puiu) 30 mar 2012, 16:09

la acest sos putem folosi smantana in loc de iaurt?

mimi kimi
mimi kimi 19 aug 2012, 10:19

da, se poate folosi si smanatana, dar mai buna e combinatia iaurt/smantana. eu nu am incercat cu menta, in schimb adaug putina zeama de lamaie. e demential....

Nota mea pentru reteta:
Bibica
Bibica 24 nov 2012, 01:15

trebuie neaparat ulei de masline??

 

nelus
nela plavan (nelus) 25 nov 2012, 18:49

acest sos se face cu castraveti cruzi sau in otet

nelus
nela plavan (nelus) 25 nov 2012, 19:21

acest sos se face cu castraveti acri sau proaspeti

 

Cori
Cori 31 mar 2013, 20:30

Mmmmmm, buna, racoroasa si-mi aduce aminte de vacante din Grecia. Am si cumparat de acolo un condiment special, asa ca-mi iese exact

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 27 sep 2013, 10:29

Buna. Eu fac acest sos de cativa ani exact cu aceleasi ingrediente,si nici eu nu pun menta deoacere copiilor nu le place. Diferenta e ca radeam castravetele,il lasam la scurs,apoi il puneam si pe un servetel absorbant. Dar de acuma voi face asa ca imi place sa simt bucatelele. Multumesc.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tavi777
tavi777 06 nov 2014, 18:29

Cred ca lipseste zeama de lamaie..sau ma insel?

 

 

 

 

 

 

 

lena
Elena (lena) 06 nov 2014, 18:54

Eu nu pun lamaie

tiki
tiki 16 iun 2015, 12:33

Buna. Acuma fac acest sos si am venit sa-mi reimprospatez memoria :)). Si eu adaug cateva picaturi de lamaie. Dar de cate ori fac am o nedumerire. 1 CASTRAVETE.!!!!!  Pai sunt de diverse marimi ...cam cat gramaj.... Eu acuma fac din 4 micuti de "gradina" .N-oi pune 1 l. de iaurt.... Si toate retetele spun..... 1 castravete....!!! Ne orientam si noi. Pupici.