Sos "Tzatziki"

Un sos foarte aromat, fresh si gustos - de fapt principala caracteristica este ca se face f.repede si din ingrediente la indemana(in varianta adaptata). Vi-l recomand la cartofi, carne, legume, etc - se "pupa" mai cu toate mancarurile si este ceva intre salata si sos - deci se poate servi si asa.

Ingrediente

Iaurt
250 g
in varianta originala se pune iaurt grecesc, foarte gras - eu fac cu orice iaurt, inclusiv cu cel dietetic
Castraveti
1 buc
Marar verde
1 buc
1 legatura mai mica
Usturoi
3 buc
3 catei
Menta verde
2 buc
2 fire - sincera sa fiu am facut si fara menta iarna, a fost f.bun
Sare
0.5 lingurite
dupa gust
Ulei de masline
1 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Castravetele se taie foarte marunt.

2

Intr-un bol puneti castravetii, adaugati mararul tocat marunt.

3

Menta se toaca foarte marunt si se adauga la restul ingredientelor.

4

Usturoiul se piseaza si se adauga si el in bol.

5

Adaugati uleiul de masline, iaurtul, sarea si amestecati bine toate ingredientele.

Este absolut delicios, il recomand si celor ce tin regim mai dietetic - acest sos va da gust demential la orice mancare mai slaba.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 ml (cantitate aproximativa)
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Andreeahudy (01 July 2011, 12:01)

 Cred ca merge bn cu piept de pui la gratar sau oricum

sandy
sandy (01 July 2011, 12:11)

acest sos e unul din preferatele mele,iaurtul si castravetii ma innebunesc si vad fff bine sosul alaturi de conopida pane ,bravo

Olga37 (01 July 2011, 12:31)

Foarte bun i-mi place.....yummy yummy 

Oana 1983 (01 July 2011, 12:45)

Eu il fac cu iaurt de bivolita, nu imi place cu orice fel de iaurt. Am citit pe undeva ca dupa preparare este bine sa-l bagi la frigider 30 minute, inainte de servire.

Castravetii ii dau prin razatoare si storc ce rezulta intr-un tifon, iar zeama o arunc.

olteanu
olteanu (01 July 2011, 16:42)

intradevar e un sos foarte bun ,eu il fac de multi ani dar dupa reteta originala fara marar si fara menta.la acest sos se pune si otet si castraveti trebuie neaparat storsi deoarece sosul va iesi moale si subtire .acum depinde de fiecare cum il face depinde de preferinte.dar reteta  originala nu are marar si menta.e un sos foarte bun pt fripturi.

lena
lena (01 July 2011, 17:29)

Dap, posibil mararul se fie o chestie adaptata intre timp, dar menta cam in majoritatea variantelor se gaseste. Eu am mancat la un restaurant grecesc, anume asa taiati marunt castravetii si mi-a placut mult - nu-si lasa apa asa repede si dau o textura buna sosului. Oricum variante sunt multe, si care mai de care originala, important este ca oricum este bun-bun

LORINDA
LORINDA (01 July 2011, 22:28)

buna. super reteta.eu il prepar de obicei fara marar...ii schimba gustul si mie personal imi place mai mult fara. dar ai dreptate...se pupa cu multe feluri de 'gateli'

afroditi
afroditi (05 July 2011, 14:59)

 buna fetelor!aceasta reteta este originala din grecia!eu lucrez ca si bucatar aici,cu vechime de 10 ani..o gramada:)bun..as vrea sa va spun si eu cum este de fapt:se piseaza usturoiul cu putina sare si cu putin ulei,se freaca bine pana se obtine o pasta de usturoi,se taie castraveciori cat mai marunti,nu se vor da pe razatoare,asa nu ve ti face decat sa ii inmuiati si sa isi lase apa,deci nu,dupa ce ati pisat usturoiul bine se adauga catravetii,se amesteca toate bine de tot,la sfarsit se pune si iaurtul,care de preferinta ar fii sa fie unul mai gras,va da un gust mai bun,le amestecati si gata:)nu se pune menta.si nici marar:)acum fiecare face dupa preferinte...recomandat este sa stea la frigider 24 de ore,dar este ft bun si atunci :)se serveste in special la carne de orice fel..mai putin la salate..pofta buna:)

Andreea Puiu
Andreea Puiu (30 March 2012, 16:09)

la acest sos putem folosi smantana in loc de iaurt?

mimi kimi
mimi kimi (19 August 2012, 10:19)

da, se poate folosi si smanatana, dar mai buna e combinatia iaurt/smantana. eu nu am incercat cu menta, in schimb adaug putina zeama de lamaie. e demential....

Bibica
Bibica (24 November 2012, 01:15)

trebuie neaparat ulei de masline??

 

nelus (25 November 2012, 18:49)

acest sos se face cu castraveti cruzi sau in otet

nelus (25 November 2012, 19:21)

acest sos se face cu castraveti acri sau proaspeti

 

Cori
Cori (31 March 2013, 20:30)

Mmmmmm, buna, racoroasa si-mi aduce aminte de vacante din Grecia. Am si cumparat de acolo un condiment special, asa ca-mi iese exact

tiki
tiki (27 September 2013, 10:29)

Buna. Eu fac acest sos de cativa ani exact cu aceleasi ingrediente,si nici eu nu pun menta deoacere copiilor nu le place. Diferenta e ca radeam castravetele,il lasam la scurs,apoi il puneam si pe un servetel absorbant. Dar de acuma voi face asa ca imi place sa simt bucatelele. Multumesc.

tavi777 (06 November 2014, 18:29)

Cred ca lipseste zeama de lamaie..sau ma insel?

 

 

 

 

 

 

 

lena
lena (06 November 2014, 18:54)
Eu nu pun lamaie